Ogórek w gruncie cz.1
- gajeczka
- 200p
- Od: 1 cze 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórek w gruncie
Janhelu, Rafiku - bardzo dziękuję Wam za konkrety. Szczerze mówiąc, to ja nie zasilałam ogórków niczym od daaawna. Na samym początku dostały z 2 razy kompocik pokrzywowy i tyle. Więc będę teraz prowadzić obserwacje, opiszę słoiki datami, więc będę wiedzieć co się zepsuło i dam znać co zaobserwuję. Pozdrawiam 

- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To teraz jakrismiszcz pisze:A teraz ja się pochwale ;-)

rozstaw rzędów 160 cm

Całkiem nieźle się odrodziły pędy po gradobiciu (a myślałem że nic z nich nie będzie

a ty ślady po gradobiciu na liściach

Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
rafik_ptp Piękne!
Widać, że u Ciebie Panuje lepsza pogoda ;-) Kiedy były siane? Owoce pierwsza klasa.
Zbiory będą problematyczne bo troche się rozrosły...chyba że masz "samolot" ;-)

- gajeczka
- 200p
- Od: 1 cze 2011, o 22:11
Rafik - piękne pole, gratuluję! Jak dobrze, że nie poszło wszystko w straty. I jak masz dużo owoców, super
Chyba bym nie nadążyła ze zrywaniem 

- rafik_ptp
- 100p
Robiłem rozsadę, wsiewałem po ziarenku do wielodoniczek i poszły w pole jakoś tak zaraz po tych majowych przymrozkach więc coś koło 10 -15 maja, oczywiście przykryte były włókniną, którą zdjąłem dzień przed gradobiciemkrismiszcz pisze:rafik_ptp Piękne!Widać, że u Ciebie Panuje lepsza pogoda ;-) Kiedy były siane? Owoce pierwsza klasa.

A co do zbioru nie mam samolotu ale umiem zrobić jaskółkę

Rozrosły się tak bo miały dużo papu w glebie i po tym gradobiciu szło ostro Asahi, saletry wapniowe w oprysku wszystko po to aby roślina się odrodziła i puściła nowe pędy.
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
- rafik_ptp
- 100p
Dziękuję aż cały sięgajeczka pisze:Rafik - piękne pole, gratuluję! Jak dobrze, że nie poszło wszystko w straty. I jak masz dużo owoców, superChyba bym nie nadążyła ze zrywaniem

Tylko żeby nie zapeszyć

- rafik_ptp
- 100p
Tak już lepiej :Pgajeczka pisze:Tfu, tfu, brzydkie masz ogórki!!

- przybysz508
- 100p
- Od: 24 kwie 2011, o 10:32
krismiszcz czyli teraz jak już kwitnie mam pryskać dawać dolistnie potas i bor tak....? A czy fosfor też może być?? Bo saletry już nie mogę..?
Pozdrawiam Daniel.
potrzebuje szybkiej porady..u mnie na ogórkach widać już gdzieniegdzie że zakwitnęły...jeszcze niczym je nie pryskałem, w takim razie co byście polecili? chciałem kupic Amistar sc 250...będzie on ok? czy może czym innym?
- krismiszcz
- 500p
Też kiedyś tak robiłem, ale dałem sobie spokój bo była tendencja rynkowa im późniejsze ogórki tym droższe, dlatego 20 dopiero posiałem ;-)rafik_ptp pisze:Robiłem rozsadę, wsiewałem po ziarenku do wielodoniczek i poszły w pole jakoś tak zaraz po tych majowych przymrozkach więc coś koło 10 -15 maja, oczywiście przykryte były włókniną, którą zdjąłem dzień przed gradobiciem( nie mogłem sobie darować że nie zaczekałem z tym 2 dni
)
A co do zbioru nie mam samolotu ale umiem zrobić jaskółkę![]()
Stoisz na jednej nodze wiaderko w zębach i masz wolne rączki do zbierania ogórka :P
![]()
Rozrosły się tak bo miały dużo papu w glebie i po tym gradobiciu szło ostro Asahi, saletry wapniowe w oprysku wszystko po to aby roślina się odrodziła i puściła nowe pędy.
Ale jestem pełny uznania wiedząc jak wygląda kilkutysięczna rozsada

A widzisz czasami się przydaje "maniana" - co masz zrobić jutro zrób pojutrze ;-) Tak to bywa w życiu, że czasami wiatr w oczy ale to nas uczy.
Heh...a sąsiedzi "o jakiś bocian z wiaderkiem po polu chodzi" ;-)
Pozdrawiam!
przybysz508 Zgadza się, potas. Kupując "sensowny" nawóz w płynie będzie miał całość NPK w odpowiedniej proporcji z przewagą na potas. W przypadku kristalonu czerwonego:12;12;36 a Wuxal top K: 6;10;15
Boss Amistar lub Bravo...z przewagą na amistar. Ale i tak będziesz musiał kupić dwa, bo fungicydy stosujemy przemiennie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia
krismiszcz, a po opryskaniu amistarem ile nalezy odczekac do następnego pryskania tym Bravem?
no i nie za późno już na pryskanie?
- krismiszcz
- 500p
Co 7 dni przemiennie, nigdy nie będzie zapóźno ponieważ zabiegi powtarza się do końca zbioru.Boss pisze:krismiszcz, a po opryskaniu amistarem ile nalezy odczekac do następnego pryskania tym Bravem?
czyli powiedzmy dziś już mógłbym opryskać amistarem, a następnie za tydzień bravem tak?
a jak to jest w okresie zbiorów? jak to jest z tą karencja?
a jak to jest w okresie zbiorów? jak to jest z tą karencja?