magdogród:-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: magdogród:-)

Post »

Siberio jak znam Magdę to nowy kącik 'za domkiem' będzie jeszcze ładniejszy :wit
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Też do tego wniosku doszłam, ale jednak z roku ciężkiej pracy będzie na to potrzebowała :-)
Mimo że tam już chyba lasek sosnowy rośnie, tak?
To i jakieś paprocie (liczne) potrzebne będą :-)
magdala

Post »

Siberio :wit
To rzeczywiście może być ta hosta :D Chociaż przyznam, że z odmianami ,nazwami i
całym tym katalogowaniem roślin ...to u mnie kiepsko :? Zaraz wszystko zapominam...

Dodatkowo jeszcze u Host jest tyle odmian i czasem tak minimalne różnice w wyglądzie,
że nie potrafię tego rozróżnić... :wink:

Co do kącika "za domkiem" to jednak takiego miejsca chyba nie uda się powtórzyć w nowym ogrodzie...
Na pewno będą inne urokliwe,ale jednak inne :D

Izo :wit no troszkę się jednak boję tych wysyłkowych ogrodnictw ,ale żądza jest silniejsza :D
Obyśmy zostały miło zaskoczone :D
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chciałabym poprosić Was o radę :D
Tak wygląda obecnie tył ogrodu (mąż w każdej wolnej chwili szaleje tam z grabiami :D ). Jest już w miarę równa
szeroka grządka. Graniczymy tam z sąsiadami . Chciałabym zrobić tam taką zieloną zasłonę,
ale tylko do wysokości istniejącego ogrodzenia. Zielona ściana ,która byłaby też tłem dla szerokiej bylinowej rabaty.

Jest to południowa strona (dużo słońca) ocieniona trochę od domu ,który widać na zdjęciu.
Rośliny bardzo cieniolubne odpadają chyba ...

Myślałam o karłowatej sośnie i czymś ładnym pomiędzy sosnami- ale co ?
Coraz bardziej też podobają mi się Pęcherznice..

.Obrazek
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nawet jakieś siewki bordowej i złotej :wit jak by co?
magdala

Post »

Iza - siewki Pęcherznicy ? No to oczywiście ,że kiedyś jeszcze z siatkami przyjadę :)

Wiecie co -chyba mi się gust ogrodowy odmienia... Przeglądałam dzisiaj całe popołudnie rosliny,
tak pod kątem tej rabaty ,o której pisałam i ....najbardziej zauroczyły mnie ogrody ,gdzie zestawione
były : piękne klony japońskie , paprocie ,funkie , małe sosny, ozdobne jabłonie i ogólnie
harmonia i brak pstrokatości .... Najbardziej przemówił do mnie styl ogrodu wschodniego ,japońskiego...

Hmmmm. czy da się harmonijnie połączyć elementy takiego ogrodu z elementami ogrodu angielskiego-
z całym bogactwem bylin i tym roślinnym "nieładem" ???
Ale ja kombinuję!

Tak sobie wyobraziłam -na skraju mojego sosnowego lasku - niższe sosny ,paprocie ,azalie,funkie,a
gdzieś zza rogu wychyla się klon japoński... no i Piwonie,oczywiście!
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Podoba mi się to, co sobie wyobraziłaś. I bardzo lubię styl japoński, wprowadza ład i harmonię, mam wrażenie, że w takich ogrodach jest zawsze czysto.
magdala

Post »

Jak się cieszę Aniu ,że wpadłaś do mnie ;:196

Może to jest to ,o czym piszesz- bo ja chciałabym żyć w uporządkowanym otoczeniu ,ale ono takie nie jest...
Mam wszędzie wieczny bałagan i męczę się z tym :roll: A zupełnie nie mam "zdolności" w tym kierunku.

Muszę sobie narysować te moje wyobrażenia. Nasz ogród będzie lekko poziomowany , na ostatnim zdjęciu to widać.
Mój mąż zaznaczył nawet miejsce ,gdzie mogą być schodki.

Pozdrawiam cię Aniu serdecznie :wit :wit
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

;:196

Zauważyłam te poziomy, bardzo ciekawie wyglądają ogrody stopniowane i wydaje mi się, że nie każdy poziom musi być taki sam, jeśli chodzi o roślinność.
Próbowałam u siebie w tamtym sezonie zrobić kilka choćby malutkich poziomów. Ale wyszło to beznadziejnie :?
magdala

Post »

U nas jest naturalny spadek ,a nasi sąsiedzi obok są położeni w dołku. To nasze schodkowanie ma też na celu
w łagodny sposób zrównać się z ich poziomem ,żeby nie cudować z jakąś wielką podmurówką przy ogrodzeniu
(jeszcze go nie ma).

Ale dzięki temu tworzą się takie fajne miejsca -jakieś ścieżki , schodki itp :D

Tylko nie jest to stopniowanie typu "tarasy" - ale takie łagodna ,pochyła "łączka".
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Magdo - miałam kilka stron zaległości w Twoim wątku. Z wielką przyjemnością i nutką lekkiej zazdrości czytałam o Twoich ogrodowych planach. To taki magiczny czas gdy nasze wyobrażenia powoli nabierają realnych kształtów...
Poprzednią działkę kupiliśmy w listopadzie. Całą zimę rysowałam i planowałam rabaty, nasadzenia, warzywnik, tunelik foliowy itp...
A był to rok 1986 i nie było ani forum ani centrów ogrodniczych...
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, chyba jednak wtedy było łatwiej 8-) Teraz od tych pomysłów, szukania, inspiracji, możliwości... Ja mam problem z podejmowaniem decyzji i nie mogę się zdecydować na jeden styl. Podziwiam ogrody japońskie, uwielbiam angielskie a jak zobaczę piękną roślinę to ją chcę mieć niezależnie os tego czy mi pasuje :roll: :roll: To na pewno nie jest zaleta.
Magdo zazdroszczę Ci tych małych nierówności i schodków. Mnie męczy mój 'płaskowyż' a nie bardzo mogę z nim coś zrobić. A może zrób u siebie części tematyczne?
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Magdo, zrób poziomy koniecznie. Ja u siebie nie zrobiłam, zamiast schodków jest łagodny stok i to mi się teraz nie za bardzo podoba. Może kiedyś nadejdzie czas na zmiany, ale to by wymagało wpuszczenia jakiejś koparki do ogrodu ;)
chyba, że kiedyś zechce nam się zlikwidować część trawnika i wstawić jakieś schodki i ścieżki właśnie... :roll:

A wiesz, co prawda idea ogrodu japońskiego i angielskiego są kompletnie różne, to pewnie można starać się je połączyć, mogą być części ogrodu o różnym charakterze, a i rabatę z bylinowym misz-maszem można trochę uładzić np. dając obwódkę z jednej rośliny...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
magdala

Post »

Marysia ,Iza, Agata :wit :wit :wit

Tak ,planowanie jest rzeczywiście bardzo przyjemne :D Ja też teraz rysuję ,szukam zdjęć itp.
Zestawiam rośliny -to idzie mi najgorzej-to znaczy pod względem takich samych wymagań...
Zestawiam sobie to co mi sie podoba jak kwitnie ,albo ma ładny pokrój ,a potem
okazuje się ,że jedna roślina na słońce ,a druga np. do cienia :roll:

Pooglądałam sobie znowu trochę ogrodów i zachorowałam na Wiśnię piłkowaną...
Wiecie może coś więcej na jej temat? Jakieś przeciwwskazania ?

W ogóle widzę u siebie skłonność do drzew i krzewów rosnących wszerz... To jednak japońszczyzna,prawda?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokażę Wam jakie skarby mam na stryszku :D
To jest taki zimny stryszek nad moim mieszkaniem i tam czekają kupione lub wykopane
z działki roślinki...A właściwie to ..nie czekają ,tylko rosną na potęgę :roll:

Obrazek
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Tymi zapowiedziami japońszczyzny to wbijasz nóż w me serce :(
No, ale człowiek wszystko zniesie, oprócz kiczowatych japońskich latarenek w polskim ogrodzie :roll: (i oczywiście jajka)
magdala

Post »

Siberio -czym prędzej wyciągnij ten nóż !

To na pewno nie będzie japoński ogród . Owszem ,ciągnie mnie do pewnej harmonii (brakuje mi jej na co dzień,
pewnie to dlatego),ale nie wyobrażam sobie ogrodu bez bujnych bylinowych kwitnących rabat.

Również żwirkowe ,kamyczkowe alejki to nie mój świat ,a już na pewno nie udawanie Japonii na polskiej wsi :;230

Też chyba drażni mnie zbyt wiele koloru wśród kwiatów -może to będzie też kluczem to uporządkowania ogrodu?

Siberio -a o jakim jajku piszesz ? :D
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciąg dalszy strychowego ogrodu: chyba zakwitną mi Przebiśniegi :D

Obrazek

Jeden z moich dwóch powojników -z drobnymi fioletowymi kwiatami:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”