Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Daluniu widok kwitnących azalii w Twoim ogrodzie jest zniewalający.
Kolory przepiękne, po prostu bajka. Stworzyłaś im wspaniały mikroklimat, że tak obficie kwitną.
Zuważyłam, że jeśli krzewy są zdrowe, to i przymrozki im mniej szkodzą.
Moje azalie przemarzły najbardziej te, ktore w ubiegłym roku złapały mączniaka.
Gnojówkę z pokrzyw także zrobiłam dla róż, myślę, że klematisy również będę nią podlewała,gdyż są żarłoczne.
Zabiedzone kwitną krótko i słabo. :)
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czyli wnioskuję, ze bez obaw mogę moje azalie podciąć po kwitnieniu?

Kalina mnie zachwyca - kiedy moja taka urośnie :?

U Ciebie wszystko szybciej kwitnie, moje azalie dopiera zaczynają nieśmiało rozwijać kwiaty.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj Dalu!
Cudnie wygladają Twoje rh i azalie ;:63 Widać, że dobrze im jest u Ciebie w ogrodzie! Napisz, prosze, czym dokarmiasz?
Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale Cie kwiatkami obsypała delosperma. U mnie tylko 1 :roll: ale świeżo kupiona więc może dlatego. Za rok będzie na pewno lepiej :)
No tak... bo 40 odmian to jest nic :roll: Dziewczyno mi to by się nawet na ogródku nie zmieściło! Ale musi byc pięknie. Ja w całe wolne miejsce ładuje hosty ;:224
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A ja "ładuję" liliowce. I nie mam już ociupiny miejsca choćby na pół azalii. A szkoda, bo potrafią być piękne. Może kiedyś ;:24
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

O tak.. liliowce też piękne i też mam ale hosty to moja miłość nr 1. Potem powojniki a reszta gdzieś daleko z tyłu.. ;:224
x-d-a

Post »

Paulo, Wandziu,
ja też lubię i hosty, i liliowce, ale zdecydowanie na pierwszym miejscu stawiam Rh, a zaraz za nimi ...lilie. I uważam, że to wspaniale, że tak pięknie się różnimy, bo dzięki temu nasze ogrody są różnorodne - one po prostu odzwierciedlają nasze upodobania i pasje :P

Marto, różaneczniki nie pachną, ale azalie - tak! I to pięknie, zwłaszcza azalie pontyjskie, ale nie tylko :P

Łano, do azalii i różaneczników używam dwa razy w sezonie nawóz Substral Magiczna Siła do Rh. Zazwyczaj podlewam nim poszczególne krzaczki, a w przypadku gdy któryś jest w wyjatkowo kiepskiej kondycji - nawożę go dolistnie.

Edytko, spokojnie, azalie można przycinać po kwitnieniu jeżeli słabio się krzewią lub mają brzydki pokrój ;:108 A na Donym Śląsku klimat jest nieco łągodniejszy niż w okolicach Warszawy - stąd te różnice w wegetacji...

Tajeczko, moje Rh nawet nieźle przezyły tę zimę, chociaż wczesną wiosną nie wygladały najlepiej...Zwłaszcza azalie japońskie. Ale jakoś doszły do siebie i w większości pięknie zakwitły.
U mnie klematisy też dostały swoją porcję gnojóweczki z pokrzyw...

Uleńko, mówisz i masz! pierwszy kwiat piwonii lekarskiej, popularnej "majówki":
Obrazek

Wiesiu, ja myślę, że w Twoim klimacie z powodzeniem mogłabyś uprawiać w donicy azalię japońską i nawet zimować ją na zewnątrz :lol:

Agnieszko, ja w ogóle nie okrywam swoich roślinek na zimę. To dla nich szkoła przetrwania - co je nie zabije, to wzmocni ;:224
Tylko niektóre róże i aukuby dostają kopczyki...A azalie i różaneczniki rosną w bardzo zacisznym miejscu, są posadzone bardzo gęsto, więc częściowo same dla siebie są osłoną i wytwarzają korzystny mikroklimat.

Olu, może po prostu Twoje Kermasiny były hodowane w różnych warunkach, stąd te różnice...Jeżeli nie podoba Ci się pokrój Twojej azalii, spokojnie przytnij ją po kwitnieniu. Trzymam kciuki za Twoją nową rabatę - na pewno będzie piękna!

Olu (Odważna), teraz tyle dzieje się w ogrodzie, że zupełnie zapomniałam o andromedzie. Już posadzona wśród wrzosów wydaje mi się taka niepozorna...Teraz czarują swą urodą i wdzięczą się kwiaty Rh :P Na modrzewnicę przyjdzie czas...późną jesienią i wczesną wiosną, podobnie zresztą jak na wrzośce czy wrzosy. Teraz są tylko tłem dla pięknych i okazałych roślin.

Aniu, koniecznie! Jeśli kochasz róże, to z pewnością docenisz wyrafinowaną urodę kwiatów Rh...

Adrianko, no bo przecież właściwie wszystkie kwity są na swój sposób piękne. Weźmy na przykład wieczorniki damskie, albo kocimiętkę - niby niepozorne, nic specjalnego, ale posadzone w dużej grupie uwodzą delikatna formą, ciekawym kolorem, niesamowitym, odurzającym zapachem:
Obrazek Obrazek

Lawendo, dla Ciebie:

Obrazek Obrazek

Dzisiaj pogoda była juz zupełnie letnia - w cieniu 25 stopni ;:3 Kwiaty zakwitają i przekwitają w takiej temperaturze błyskawicznie :( Szkoda mi wiosny...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pewno, że szkoda.
Tak szybko mija.
czy ja widzę na rabatce rozkwitniętego liliowca ? :shock:
Grażyna.
kogro-linki
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Dalu ! Podziwiam Twoje różaneczniki i azalie. Moje dopiero zaczynają swój spektakl. Powiedz, jakie odmiany w kolorze białym byś polecała?
Pisałaś ,że masz naturalnie kwaśną glebę, ale nie zauważyłam czy pisałaś, jak nawozisz rododendrony. Czy specjalnym nawozem do nich czy masz jakiś naturalny sposób ich odżywiania? Chyba gdzieś zgubiłam notatki na ten temat.
Czy mi się wydaje ,że pisałaś kiedyś o robieniu syropu z odłamanych przyrostów sosnowych...? Chciałabym spróbować w tym roku zrobić, a nie mam przepisu.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Rzeczywiście, Twoje kwaśnolubne to prawdziwe gwiazdy! Po tym wyskoku atmosferycznym początkiem maja już chyba nie ma śladu?
Ja natomiast zwróciłam uwagę na kocimiętkę. Niby taka niepozorna roślinka, ale wygląda na to, że warto pozwolić jej sięrozrosnąć...muszę o tym pamiętać :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-d-a

Post »

100krotko, wbrew pozorom trochę jeszcze widać strat - są to głównie połamane i powykładane byliny: piwonie, tojeść i paprocie, a także krzewy, które smetnie zwiesiły gałązki i straciły swój ładny pokrój :(
Co do kocimietki, to u mnie ona tworzy kępy o kilkudziesięciocentymetrowej średnicy - podsadziłam nią róże i ze swojego zadania bylinki towarzyszacej wywiązuje się bardzo dobrze. Nie przepadam może za jej zapachem, ale przecież nie muszę jej wąchać ;:224

Izo, mam śnieżnobiałe dwie azalie: Kermasina Alba i Schneewittchen, obie śliczne, ale ta pierwsza chyba docelowo bedzie mniejsza. Rh dokarmiam dwa razy w sezonie nawozem Substral Magiczna Siła do Rh - wiosną doglebowo, a latem dolistnie. Oprócz tego co roku uzupełniam warstwę kory na kwaśnej rabacie, a jak jest taka potrzeba dosypuje kwaśnego torfu zmieszanego z próchnicą spod mojej sosny.
O syropie z przyrostów sosnowych co roku myślę, ale dotąd nie udało mi się wcielić tej myśli w czyn ;:224 A szkoda, bo przyrosty skracam i ...wyrzucam, a to czyste marnotrawstwo. Mam wrażenie, że przepis na taki syrop jest w dziale "Bądźmy zdrowi i piękni..."

Grażynko, dobrze widzisz - parę dni temu to był jeden liliowiec, dzisiaj jest już ich cała kępka. Nie znam odmiany, ale to z tych popularnych, pomarańczowo- żółtych, z brazowymi pręgami...Czyli sezon liliowcowy mogę uznać za otwarty, tym bardziej, ze widzę już mnóstwo pąków :lol:

Dzisiaj dla odmiany, po feerii barw azaliowych, pokażę Wam moje ziółka. Rosną sobie one na rabatce ziołowo-warzywnej w ustronnym miejscu, otoczone niskim płotkiem z bukszpanu. Mam bazylię, melisę, różne mięty, rukolę, oregano, tymianek, estragon, rozmaryn,stewię (najsłodszą roślinę świata!), a także kilka krzaczków pomidorków koktailowych, ogórków gruntowych, rabarbar, pietruszkę karbowaną, różne sałaty. A zioła w kuchni naprawdę mi się przydają - codziennie zrywam garść do surówki na obiad, dzisiaj dodam ich do sosu do spaghetti, a wieczorem robię dla siebie i M., który ma kłopoty ze snem pyszną herbatkę z melisy z dodatkiem mięty i stewii zamiast cukru.
Oprócz tego, że zdrowe, pyszne, pożyteczne i aromatyczne, czyż nie są po prostu ładne?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2009, o 20:05
Kontakt:

Post »

Ależ u Ciebie pięknie!!!
Pokaż aktualne zdjęcie ściany przy drzwiach, to które jest na 1szej stronie. Ciekawa jestem jak wygląda to teraz...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ładne to one są ( może poza tym na pierwszym zdjęciu bo za bardzo chwast przypomina ) ale ja nie mam pojęcia co to jest :;230
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Oj,ziółka....tez lubię....szczególnie herbatkę z melisy i mięty
pokaz jak wyglada stewia
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Dalu ;:196 - jest przepiękna
Ale ładny ogródek ziółkowy i warzywny .A jakie masz miętki ;:88 A stewia to co to
RH i azalie no po prostu boskie ;:180
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”