Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
- inka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Aniu TB piękne , a jak wysoki rośnie miodownik i czy kwiaty ma pachnące
,

Nazwię Cię mistrzynią kolorów Twoje irysy bródkowe wysokie są piękne u mnie w tym roku niewiele kwitnie kilka ale tez jestem nimi............... choruję na te które maja pofałdowane płatki

-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
Mówisz że to uparciuchy(irysy wysokie),na dwie kępki muszę poczekać kolejny rok czyli trzeci ,ale cóż mi pozostało...ciekawość jest większa.Twój irys Anakonda Lov jest cudowny a nowości które pokazujesz nie widziałam nigdy.Cudeńka.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Ewo - majowe piwonie są przeurocze i nie dziwię się, że swoją darzysz sympatią 
Tereso - mój miodownik ma około 40 cm wysokości a kwiaty jego są bezwonne.
Mario - ja też lubię irysowe płatki falowane lub koronkowe. A najważniejsze, żeby nie zwieszały się zupełnie w dół
Najlepiej, żeby układały się horyzontalnie.
Ewo - przeczytałam na tabazie, że irysy bródkowe dobrze reagują na podsypywanie dolomitem; byle z umiarem.
Anaconda Lov należy do grupy tzw. irysów tygrysich. Jest juz spora liczba odmian ale Anaconda ma bardzo wyraźny rysunek i kształt kwiatu, który bardzo lubię ( te dolne płatki.....
)
Trochę aktualnych zdjęć z ogrodu. Oczywiście irysy ale nie tylko

Jeden z późniejszych irysów IB i nocny gość bardzo mile widziany w moim ogrodzie

W kwaśnym mokradełku znów zakwitła kapturnica a w niekwaśnym, nareszcie wybarwiła się w
cętki niedawno nabyta odmiana prymulki Siebolda.

Tereso - mój miodownik ma około 40 cm wysokości a kwiaty jego są bezwonne.
Mario - ja też lubię irysowe płatki falowane lub koronkowe. A najważniejsze, żeby nie zwieszały się zupełnie w dół

Najlepiej, żeby układały się horyzontalnie.
Ewo - przeczytałam na tabazie, że irysy bródkowe dobrze reagują na podsypywanie dolomitem; byle z umiarem.
Anaconda Lov należy do grupy tzw. irysów tygrysich. Jest juz spora liczba odmian ale Anaconda ma bardzo wyraźny rysunek i kształt kwiatu, który bardzo lubię ( te dolne płatki.....

Trochę aktualnych zdjęć z ogrodu. Oczywiście irysy ale nie tylko

Jeden z późniejszych irysów IB i nocny gość bardzo mile widziany w moim ogrodzie

W kwaśnym mokradełku znów zakwitła kapturnica a w niekwaśnym, nareszcie wybarwiła się w
cętki niedawno nabyta odmiana prymulki Siebolda.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
NO
NO
Sławek

Sławek
Aniu, ten miodownik powalający. Przeczytałam ,że masz go dwa lata i tak dobrze rośnie?
Pozdrawiam , Elżbieta
Nawet bym nie pomyślał, że tak w ogrodzie można stworzyć bagienko dla owadożernych - super ta kapturnica!
Może zdradzisz jak przygotować takie miejsce?
Może zdradzisz jak przygotować takie miejsce?

-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
Pokaz irysów wspaniały,jednak kapturnica jest zjawiskowa!
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
Aniu potwierdzam Twoje irysowe "miłości" a ta peonia jest nadzwyczajna.

- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Peonia cudowna!
Jakoś mam w tym roku ich niedosty u Ciebie w wątku
Jakoś mam w tym roku ich niedosty u Ciebie w wątku

- andowan
Sławku - bardzo mi miło
Elu - z roku na rok kępa miodownika potężnieje. Bardzo, bardzo go lubię. Prawdopodobnie zawiąże nasiona i będę mogła się nimi podzielić
Piotrze - to moje bagienko dla owadożernych nie jest doskonałe ale odszukam informację od niesamowitego pasjonata owadożernych w ogrodzie z tabazy, który podał mi instruktarz, jak trzeba robić coś naprawdę dobrego. Kaprurnica purpurowa jest bardzo wytrzymała i kwitnie mi już drugi rok . Ja po prostu nasypałam do dołu wyłożonego grubą plandeką kwaśnego torfu wymieszanego z piaskiem, nalałam tam wody, żeby było mokro i posadziłam kilka kwaśnolubnych, lubiących wilgoć roślin.
Ewo,Mario - dziękuję za , jak zwykle, miłe słowa.
Ulu - ostatnia zima dała się bardzo we znaki moim piwoniom : jedne straciłam, inne nie zakwitły. Już przebolałam, bo nie jest to prawdziwe nieszczęście, ale myślę o choć częściowym odbudowaniu kolekcji. Tylko żeby to euro już nie drożało bo mój budżet tego nie wytrzyma

Elu - z roku na rok kępa miodownika potężnieje. Bardzo, bardzo go lubię. Prawdopodobnie zawiąże nasiona i będę mogła się nimi podzielić

Piotrze - to moje bagienko dla owadożernych nie jest doskonałe ale odszukam informację od niesamowitego pasjonata owadożernych w ogrodzie z tabazy, który podał mi instruktarz, jak trzeba robić coś naprawdę dobrego. Kaprurnica purpurowa jest bardzo wytrzymała i kwitnie mi już drugi rok . Ja po prostu nasypałam do dołu wyłożonego grubą plandeką kwaśnego torfu wymieszanego z piaskiem, nalałam tam wody, żeby było mokro i posadziłam kilka kwaśnolubnych, lubiących wilgoć roślin.
Ewo,Mario - dziękuję za , jak zwykle, miłe słowa.
Ulu - ostatnia zima dała się bardzo we znaki moim piwoniom : jedne straciłam, inne nie zakwitły. Już przebolałam, bo nie jest to prawdziwe nieszczęście, ale myślę o choć częściowym odbudowaniu kolekcji. Tylko żeby to euro już nie drożało bo mój budżet tego nie wytrzyma

- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aniu, piwonie Ci zmarzły???andowan pisze: ostatnia zima dała się bardzo we znaki moim piwoniom : jedne straciłam, inne nie zakwitły. Już przebolałam, bo nie jest to prawdziwe nieszczęście, ale myślę o choć częściowym odbudowaniu kolekcji. Tylko żeby to euro już nie drożało bo mój budżet tego nie wytrzyma![]()
Nie słyszałam nigdy o takim przypadku. Napisz ,proszę, jakie to odmiany,żebym czasami ich nie kupiła na nasz klimat.
Bo to,że nie kwitną to jest zjawisko nagminne.
Euro rzeczywiście stoi po byku

- andowan
Urszulko - to była bardzo nietypowa zima i straty we wszystkich ogrodach są pokaźne. Myślę optymistycznie, że taka nieprędko się powtórzy i możemy znowu bezpiecznie sadzić piwonie.
Mam nadzieję, że zimne dni bezpowrotnie przeminą i zapanuje letnia aura. Tymczasem wykwitają kolejne irysy i piwonie.

Na skalniaku nastała era goździków.

Mam nadzieję, że zimne dni bezpowrotnie przeminą i zapanuje letnia aura. Tymczasem wykwitają kolejne irysy i piwonie.

Na skalniaku nastała era goździków.

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Czas piwonii jeszcze nie nadszedł, na pewno jest im po prostu za zimno, żeby kwitnąć
Miło patrzeć na Twoje 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
Bardzo piękny DESIGNER LABEL i nowiutki.Tak trzymać ANNO
Pozdrowienia,
Sławek

Pozdrowienia,
Sławek