bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Chociaż hawocje to nie moja działka, to śledzę Twój wątek na bieżąco, bo sposób prezentacji roślin masz naprawdę na wysokim poziomie. Tak więc odwiedzaj forum jak najczęściej i zamieszczaj fotki.
Powodzenia w nowej pracy.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko ,zabrzmiało to jak byś się z nami żegnała :(
Mam jednak nadzieję ,że jeszcze chociaż od czasu do czasu zaprezentujesz nam jakieś ciekawostki.
Aaaa nie powiem...bardzo lubię zaglądać do Twojego wątku :D
Twoje prezentacje roślin i ich opisy są bardzo pouczające.
Będzie brakowało nam na pewno Twej wnikliwości w temat ;:109
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Dość smutno to zabrzmiało... :(
Mam nadzieję, że jednak nie będzie aż tak źle i często będziesz tu zaglądać. No bo z kim o haworcjach będę pisywał? Tylko Mieczysław i Krzysztof się jeszcze w tym temacie udzielają. :wink:

A bukiet oryginalny - takiego jeszcze nie widziałem! :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja również napiszę, że zabrzmiało to jak pożegnanie... :(

Bardzo spodobał mi się Twój wątek Beatko i dzięki Tobie zainteresowałam się haworcjami (już nie wspomnę ile frajdy sprawiłaś mi dzieląc się nadwyżkami, które już cieszą oko).
Mimo tego, zawsze z wielką niecierpliwością będę czekać na Twój nowy post :)
Zarażasz swoją pasją, zapewne nie tylko ja tak sądzę.
Pozostaje mi życzyć sukcesów zawodowych :!:

Podsumowanie kwitnień godne podziwu - ich zestawienie ukazuje wszelkie detale i różnice.
Bukiet przepiękny - widać na pierwszy rzut oka, co zresztą nie raz udowodniłaś, że masz zmysł artystyczny ;:63
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Będzie brakowało codziennej merytorycznej dyskusji, wniosków o systematyce sukulentów, a mnie szczególnie będzie brakować dyskusji o haworsjach jak również bardzo profesjonalnych fotek roślin, zbliżeń poszczególnych liści i fantastycznych portretów kwiatów. Przeglądając ten watek ciśnie się na usta - ta Forumowiczka z pasją kocha kwiaty, profesjonalnie nimi się zajmuje i posiada wiedzę, którą dzieli się na stronach Forum, tym samym powiększając grono osób zaczynających swoja przygodę z sukulentami. Zawsze podziwiałem dociekliwość w prawidłowym oznaczeniu roślin.
Przyłączając się do wypowiedzi moich Poprzedników w wpisach, mam nadzieję że jednak będą pojawiać się wisy i fotki roślin, może nie tak często jak do tej pory, ale będą.
Przesyłam wyrazy szacunku i życzę, żeby udawało się mimo zmienionych obowiązków służbowych, jak najczęściej zalogować na stronach tego Forum.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Beatko, wiesz, że ty tu przyczyniłaś się do wielu groźnych zarażeń, swoimi pięknymi roślinami ;:108 ( w tym także ja się na nie załapałam)
Jesteś jedną z nielicznych, które mają taką ciekawą kolekcję ;:108 .
My Ci nie pozwolimy tak szybko o forum zapomnieć ;:223 i bez takich mi tu marudzeń, to twój obowiązek zaglądania tu do nas na forum ;:108
Jak się nas zaraziło to trzeba teraz nas odwiedzać ;:14 :lol: a roślinki od Ciebie pięknie mi rosną, wszystkie się przyjęły ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Aga ma racje :!: teraz musisz nam pomagać w wychowaniu potomstwa od Ciebie :;230
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Dziękuję Wam - nie po raz pierwszy otrzymałam od Was sporą dawkę dobrej energii - ciągnę nosem po ziemi, ale trafił mi się niespodziewanie wolny dzień, więc czym prędzej zaglądam na Forum :D
Wspomniana 'nowinka' wypatrzona na e bay jest już u mnie:
Haworthia attenuata 'Crazed Sport' ex SH
ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek

Ta klonalna mutacja powstała u Stephena Hammera (SH) kilka lat temu i jest uprawiana w UK, podobna forma znana była wcześniej jako Haworthia attenuata 'Crazed Glaze' i powsatała niezależnie w Burkes Nursery w USA - i stamtąd z kolei pochodzą takie klony uprawiane w Holandii, gdzie bywają nazywane także 'Galaxy'.
Haworthia attenuata z natury wykazuje sporą zmienność w 'teksturze' liści - wydaje się, że podobne mutacje mogą powstawać niezależnie u różnych hodowców (np. forma 'Donut' z białymi kółeczkami) i w takiej sytuacji mnążą się ich nazwy - warto więc uwzględniać miejsce powstania takiej mutacji.

Pędzę do Was w odwiedziny...
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

:wit Beatko jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej wiedzy i profesjonalnemu podejściu do każdej rosliny ;:111 pozostaje mi sie tylko uczyć i czerpać wiedz e id Ciebie ;:180
Nśwość rewelacyjna, coraz bardziej jestem zauroczona dzięki Tobie haworthiami ;:108
Co do "sałaty" o którą pytałaś to echeveria agavoides, zaraz zrobię zdjęcie i umieszczę w moim wątku.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatonowości śliczne.Ty zawsze jak coś pokarzesz to ładne i ładnie zaprezentowane. :D
Już nie wspomnę o dociekliwości :D ile która ma kropek ,listki wąskie czy szerokie po jakich rodzicach itd ;:112
Super ,że tak gdybasz dużo od Ciebie pobieramy wiedzy ;:138
Też zaraziłam się Hawortia i na pewno tak szybko nie zrezygnuje z tych roślinek.Są cudowne.
;:98 Licytowałam H.truncata i przeszła mi koło nosa szkoda , bo bardzo mi się podoba , a trudno ją zdobyć :wink:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dobrze że jesteś - bez Ciebie na codzień jakoś w kwestiach sukulentowych nuuudnooo. :wink:

Haworthia attenuata 'Crazed Sport' - pierwszy raz widzę. Ładna ale z tych co to kolekcję zarastają i bujnie rosną. Takich nie staram się wiele sprowadzać bo z miejscem u mnie krucho. Tym niemniej u innych one mi się bardzo podobają a ta szczególnie urokliwa. :)
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

Henryku, ja niemal każdą prezentowaną haworsję widzę po raz pierwszy :lol:
Ta prezentowana przez Ciebie jest interesująca, nie dziwi mnie to, że ją licytowałaś, jest piękna i bardzo wpada w oko :wink: Jak widać nie tylko mi.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

:wit
Swojego czasu Henryk pokazał w swoim wątku Haworthia limifolia var. keithii - zdaje się, że to prawdziwy unikat o szaro-sinych liściach - w odróżnieniu do var. umboboensis z zachowanymi guzkami/pręgami na liściach, typowymi dla gatunku.
Rozglądam się za nią w hodowlach i na zagranicznych aukcjach - w ciągu paru miesięcy nie pojawiła się ani razu, zresztą z tego co widzę to naprawdę rzadkość w kolekcjach.
Niedawno na all (Węgrów) pojawiła sie H. limifolia określona jako 'jasna' - z ciekawosci kupiłam za grosze! Niewątpliwie jest to interesująca forma - nie śmiem marzyć, że to var. keithii, ale Henryku - jeśli zajrzysz - oceń sam! Może to jakiś kultywar albo inna od odmiany geograficznej forma stanowiskowa???
ObrazekObrazek

...a temu jegomościowi nie mogłam się oprzeć od dawna i w końcu jest u mnie:
Senecio rowleyanus 'Variegata'
Obrazek
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Haworthia limifolia to wg mnie najpiękniejsze haworsje, Twoja świeżynka bardzo interesująca! Senecio również do schrupania - gratuluję udanych zakupów :!: Cieszę się, że w miarę możliwości do nas zaglądasz :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że jednak czasem do nas zaglądasz. :)
Haworthia limifolia var. keithii
Patrzę na tą niewątpliwie ładną haworcję i sam nie wiem co mam napisać... :?
Niewątpliwie moja i Twoja są do siebie podobne. Moja jakby gładsza na liściach - nie ma tak wyraźnej testury jak Twoja. Też o nieco węższych i dłuższych liściach. Jednak mogą to być albo formy stanowiskowe inne (moja pochodzi z USA a miała stanowisko gdzie występuje opisane jako KwaZulu-Natal Province) lub wręcz inna hodowla i inne warunki uprawy co też rzutuje na wyglad i pokrój rośliny.
Kolor to też nie jest takie oczywiste - w opisie tylko pisze enigamtycznie "jaśniejsza" a nie "szaro-sina". Moja jak stała w cieniu za młodu była jasno zielona. :wink:

Hoduj, pokazuj - jak się zadomowi i nieco urośnie w przyszłym roku u Ciebie to wtedy może ją określimy.
Jedno jest pewne - to prześliczna roślinka! :)
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”