Ogórek kolczasty - kiwano

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek kolczasty - kiwano

Post »

marcin18211 pisze:Dzisiaj zamówiłem nasiona kiwano :) Chcę po prostu spróbować owoców. Ciekawy będzie eksperyment. Mam zamiar posadzić go w miejscu gdzie kupę lat był składowany obornik kurzy :) W ten sposób uniknę nawożenia :heja Obok kiwano dodam jeszcze dynie :)
Zagłuszy dynie i tyle w temacie...ja jeszcze pod gołym niebem obok kiwano arbuzy hodowałem,ale nic specjalnego z tego nie wyszło :) oprócz tego,że kiwano rozpałętało się na wszystkie strony i chciało zawładnąć okolicą :)
LEGENDS NEVER DIE
marcin18211
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 gru 2013, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli będę musiał znaleźć inne miejsce. Dużo osobą nie udaje się wyhodować owoców więc zastanawiam się czy dynia nie będzie lepsza niż niepewne kiwano. Może posadzę to i to, ale dalej od siebie:) Nasiona wkońcu będę miał :)
gregorogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2014, o 16:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,a ja kupilem nasiona kiwano na allegro jakies tydzien temu.Posadzilem w ziemi w doniczce ok 0,5cm w ziemi.Nastepnie spryskalem obficie recznym spryskiwaczem i rosna nasionka.A jeszcze dalem folie z dziurkami na doniczke.Bardzo szybko rosnie i ukorzenia sie obficie Zamierzam posadzic je w lecie na dzialce pod folia.Jeszcze czekam az wykielkuje mi jablko budyniowe.Mam w domu avokado oraz mango.
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p

Post »

Do marcin18211 niema problemu z wyhodowaniem tych ogórków na wiosnę tylko trzeba jak zwykłę chronić od nocnych przymrozków,potem jak się rozhulają to rosną jak szalone i owocó mają mnóstwo...

Do gregorogrodnik jak ci wyjdą egzoty to podziel się opinią w temacie rośliny wyhodowane z nasion owoców egzotycznych bo tak czy inaczej admin to zrobi za Ciebie :)...z egzotami nie jest już tak łatwo jak z ogórkami,dużo zależy od świeżości nasion :)
LEGENDS NEVER DIE
schwimmen
200p
200p
Od: 25 kwie 2010, o 18:30

Post »

czy widzieliście gdzieś w sklepach nasiona kiwano? Bo ja szukam i nie mogę znaleźć, a w tym roku chciałbym spróbować z tymi roślinami.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja kupowałem nasiona kiwano w Auchan.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Mnie się w poprzednim roku kiwano nie udało...Nie wiem, czy to wina nasion, czy moich błędów, a może przechwałek M, bo wszystkim opowiadał, co ja wysiałam ;:306
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12

Post »

Ja również kiedyś kupiłam kiwano i wydało owoce, które według mnie jak i mojej całej rodziny nie było ani trochę smaczne, owoce rozdawałam po znajomych bo ich tyle było i nikt nie był zadowolony ze smaku. Część przetrzymałam aż zrobią się żółte na oknach i też nie były smaczne. Więcej go nie posieje tym bardziej, że zajęło masę miejsca.
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Niezrażony ubiegłoroczną porażką w uprawie kiwano posiałem niedawno 5 sztuk. Tegoroczna strategia zakłada regularne nawożenie od czasu przyjęcia się sadzonek oraz latanie z konewką gdy się tylko da. W końcu musi się udać, a ciekawość ciekawością. :)
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Re: Dyniowate, czyli coś więcej niż tylko hobby

Post »

Wyszlo Ci kiwano?Ja dwa razy sialam i kicha, a ze nie opisalam doniczek, w jednej cos tam ale co? jeśli masz kiwano jakie toto ma liscie?moje "cos" ma listki jak ogorki...
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Nasiona moczyłem chyba ze 2-3 dni w wodzie zmieniając ją. Poza tym dyniowate lubią ciepło. Liście ubiegłorocznych kiwano były ogórkowe i bardzo włochate. Pędy również.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Ha liście ogórkowate ale nie włochate...ale tez jeszcze są małe. A kiwano rosnie w gruncie, doniczce, szklarni? W ogole nie wiem co to:) po prostu eksperyment:).
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Liścienie i liście ma ogórkowate, natomiast liścienie bardziej delikatne i miękkie :wink: Cała roślina jest mocno "owłosiona". Roślina megaekspansywna, pędy dochodzą do 5m. Tworzą zwarty busz. Grzebanie przy nim gołymi rękami jest nie na miejscu. :D Można się dosłownie pokaleczyć, jeśli ktoś ma delikatniejsze dłonie. To moje obserwacje. Uprawiałem w tamtym roku w gruncie. Roślinki wysadzałem 4 maja. Rosły pod chmurką. Nie polecam uprawy kiwano w szklarni, bo po prostu jest wiele innych warzywek, które warto posadzić w szklarni zamiast kiwano.. :lol: A oto zdjęcie kiwano. (Z góry przepraszam za jakość ;:224 )

Obrazek
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Artur_
50p
50p
Od: 27 kwie 2013, o 14:34

Post »

A u mnie piękne kiwano urosły w szklarni, w gruncie mi nie wyrósł...

Obrazek
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p

Post »

Dziwne bo u mnie jak już po ogórkach dawno było to kolczasty szalał ,tylko nie dojrzał,musiałem zerwać i żeby poleżało w domu z 3-4tygodnie,dopiero dojrzało i było żółte to cuś z afryki :)
LEGENDS NEVER DIE
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”