Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoskwinia - sadzenie i cięcie
Jeśli w twojej okolicy mało padało i jest susza, to osłabione drzewka przed zimą trzeba podlać. Na mojej działce, pomimo deszczy, dalej nie ma nadmiaru wody - robiłam głębszy dołek w sadzie, taki jak na posadzenie drzewa i widać suszę. Moje młodsze drzewa zostały obficie podlane kilkakrotnie.tmf30 pisze:... czy ewentualnie nie podlać jej jeszcze tak porządnie przed zimą. .
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciecie brzoskwini
Proszę o radę jak prowadzić dalej tę brzoskwinię, które gałęzie zostawić, a które przyciąć ? Nie wiem ile ma lat, ani jaka to odmiana, ale owocowała już. Owoce mają biały miąższ i dojrzewają bardzo późno, chyba we wrześniu. Zawiązków było bardzo dużo, nie rosły, ale po przerzedzeniu ruszyły i dojrzały. Jedna z gałęzi ułamała się pod ciężarem owoców.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Ciecie brzoskwini
Chwilowo nie ma ERNRUDA, więc musisz poczekać troszkę na odpowiedź.
Ja mogę tylko powiedzieć, że na pewno nie teraz w zimie tnie się brzoskwinie, tylko raczej w lecie.
Powinno się tworzyć koronę kotłową, ale ta jest tak dziwnie uformowana, że ciężka sprawa
Ja mogę tylko powiedzieć, że na pewno nie teraz w zimie tnie się brzoskwinie, tylko raczej w lecie.
Powinno się tworzyć koronę kotłową, ale ta jest tak dziwnie uformowana, że ciężka sprawa

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- rebeko
- 200p
Poczekam cierpliwie na ENRUDA i na wiosnę, ale chciałabym wiedzieć co zrobić z tym dziwolągiem. Nie wiem czy był kiedykolwiek cięty.
Dziękuję i pozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam
-
rebeko
Nie przejmuj się tą formą brzoskwini! Takie rozgałęzienie na 3 nie jest złe. Czy trzeba ciąć główne gałęzie trudno powiedzieć, bo nie do końca widać długości poszczególnych gałęzi - brak jakiegoś porównania.
Mam kilka drzewek brzoskwiń i każda ma inną formę.
Wiosną w fazie wybarwionego pąka tnie się "na owoc" - przycina się krótko gałązki zostawiając odpowiednią ilość pączków. Masz czas przestudiować wątki brzoskwiniowe, bo już wiele na ten temat zostało tu napisane.
* Dobrze byłoby włączyć ten wątek w inny już istniejący.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... A#p5388576
Nie przejmuj się tą formą brzoskwini! Takie rozgałęzienie na 3 nie jest złe. Czy trzeba ciąć główne gałęzie trudno powiedzieć, bo nie do końca widać długości poszczególnych gałęzi - brak jakiegoś porównania.
Mam kilka drzewek brzoskwiń i każda ma inną formę.

Wiosną w fazie wybarwionego pąka tnie się "na owoc" - przycina się krótko gałązki zostawiając odpowiednią ilość pączków. Masz czas przestudiować wątki brzoskwiniowe, bo już wiele na ten temat zostało tu napisane.
* Dobrze byłoby włączyć ten wątek w inny już istniejący.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... A#p5388576
Moje nowe imię Szansa 

- rebeko
- 200p
Dziękuję ostatnia szanso i pozdrawiam
Renia
Renia
-
Reniu!
Dla Ciebie mój dziwoląg:(owoce są tylko na jednej z trzech odnóg, bo na pozostałych już zerwane - to już ostatnie dojrzałe sztuki Reliance)

Brzoskwinie wiszą bardzo blisko grubych gałęzi. Wiosną gałązki zostały przycięte - grubsze na 6-8 pączków, cieńsze tak aby utrzymał się 1-2 owoce. Te długie zielone witki urosły już od wiosny na tych przyciętych.
Drzewo jest na tyle niskie, że da się pozrywać owoce bez drabiny - lekko przyginając gałąź.
Dla Ciebie mój dziwoląg:(owoce są tylko na jednej z trzech odnóg, bo na pozostałych już zerwane - to już ostatnie dojrzałe sztuki Reliance)

Brzoskwinie wiszą bardzo blisko grubych gałęzi. Wiosną gałązki zostały przycięte - grubsze na 6-8 pączków, cieńsze tak aby utrzymał się 1-2 owoce. Te długie zielone witki urosły już od wiosny na tych przyciętych.
Drzewo jest na tyle niskie, że da się pozrywać owoce bez drabiny - lekko przyginając gałąź.
Moje nowe imię Szansa 

- rebeko
- 200p
Piękne owoce i drzewko także. Gdybym miała wątpliwości co do cięcia wiosną, to przypomnę się. Niestety, w ubiegłym roku nie wiedzieliśmy jak się nią zaopiekować i gałązek nie przycięliśmy w czasie kwitnienia, co skutkowało masą maleńkich zielonych owoców. Dopiero syn doczytał gdzieś, że trzeba je oberwać, żeby pozostałe mogły dojrzeć i takim sposobem spróbowaliśmy owoców.
Pozdrawiam ciepło
Pozdrawiam ciepło
- szamanicaaa
- 100p
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
Ja w swoim sadzie też doczekałam się owoców brzoskwini.Były piękne-i całe mnóstwo-a drzewo ma dwa lata. Owoce były dobre latem-czyli dość wczesna odmiana-ale nie pamiętam jaka.Teraz mam dwa dodatkowe drzewka wyhodowane z pestki-ale z późniejszej odmiany.Ciekawa jestem czy coś z nich będzie-czy w ogóle zaowocują?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Wejdą w owocowanie trzy razy później niż szczepione, ale potem powinny owocować nie gorzej od nich.
- szamanicaaa
- 100p
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
Dzięki za odpowiedź.Poczekam na owoce-bo drzewka rosną pięknie.Przytnę je na wiosnę bo jedno z nich ma już dość ładną koronę.
Mam brzoskiwnię Harnaś i nektarynę Fantazja. Czy powinienem je traktować jako ten sam gatunek i ciąć nektarynę jak brzoskwinię? Czy obie należy opryskać od kędzierzowatości i kiedy taki oprysk zrobić. Jeszcze jedno - czy brzoskwinia zapyla nektarynę i na odwrót (choć wiem, że są częściowo samopłodne).
-
Nektarynę traktuję jak brzoskwinię pod względem cięcia i oprysku.
Moje nowe imię Szansa