Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
zielonaaleks13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 mar 2015, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Fikus Benjamina, co mu dolega ?

Post »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i proszę o poradę :) Od kilku tygodni zauważyłam niepokojące mnie zmiany na liściach mojego fikusa i mimo wielu informacji w sieci nie potrafię jednoznacznie określić co mu dolega... Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje :) Pozdrawiam :)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fikus beniamina - choroby i szkodniki

Post »

Słabo widać, a nie mogę powiększyć zdjęć, może to tarczniki?
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Fikus (mszyce?)

Post »

Witam czy na fikusie mogą być mszyce?
duduś
Gliwka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2015, o 11:59

Post »

Witam, mam problem z fikusem - na liściach przede wszystkim od spodu są widoczne brązowawe grudki. Jeśli są ciemniejsze to wtedy widać z wierzchu liścia jaśniejszą plamę (pod światło). Problem jest świeży, przed ok 1,5 tyg było jeszcze wszystko OK. Żadnego nowego kwiatka nie dostawiałam, fikus stoi na wschodnim oknie od kilku lat w tym samym miejscu, od roku ma obok paprotkę. Poza okresowym gubieniem liści w zimie większych problemów nie było. Nie był ostatnio ani myty ani zraszany.
Z góry dziękuję za pomoc !!

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
asia124
200p
200p
Od: 31 lip 2013, o 03:51

Post »

Nie jestem pewna, ale to są chyba tarczniki.
Pozdrawiam Asia :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
brindusha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2015, o 11:42

Re: Fikus benjamina - zrzuca liście

Post »

Witam wszystkich!
Od 6 lat mam fikusa benjamina.
Miał swoje lepsze okresy i gorsze, jak każdy. Tej zimy rósł wyjątkowo dobrze, miał duże liście jak nigdy i coraz to puszczał nowe. Chwilę przed świętami Wielkanocnymi nagle zaczął gubić liście. Dosłownie, jednego dnia było wszystko w porządku, a w ciągu 2, 3 kolejnych dni wyrzuciłam koło 50 listków. Niestety wtedy musiałam wyjechać na tydzień i, mimo że był w tym czasie podlewany, po moim powrocie był cały żółty i uschnięty. Woda jakby przepływała przez doniczkę i spływała na spodek. Nie miał ani jednego zielonego liścia. Przesadziłam go do nowej ziemi (nie był przesadzany od prawie 3 lat, co prawdopodobnie było dużym błędem). Teraz obcięłam mu zeschnięte listki oraz przycięłam gałązki. Regularnie go podlewam i liczę, że jeszcze odżyje i wypuści nowe listki.

I teraz po tej dramatycznej historii moje pytania. Co jeszcze mogę zrobić w tym momencie dla niego? Jest dla mnie naprawdę ważny i ma wartość więcej niż sentymentalną, więc nie mogę się pogodzić z jego ewentualną śmiercią ;:218
Co mogło powodować tak nagły kryzys? Wiem, że powinnam go przesadzić wcześniej, jednak jego obumieranie było naprawdę nagłe, a nie zmienił miejsca, ani warunków. Najbardziej zastanawia mnie że właśnie zimą, kiedy zazwyczaj miał słabsze okresy rósł jak szalony i nic nie zapowiadało tej tragedii :(
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fikus benjamina - zrzuca liście

Post »

Wg mnie było to przesuszenie podłoża. Jeśli nie był przesadzany przez taki okres czasu korzenie zdążyły przerosnąć całą doniczkę, ziemi było już pewnie niewiele i woda nie miała jak w niej się gromadzić i tylko przelewała się po wewnętrznej stronie doniczki. Fikus nie był w stanie pobrać wystarczającej ilości wody - efektem to gubienie liście, co w przypadku benjamina jest typową sprawą.
Teraz pozostaje tylko czekać, jest już wiosna, jest w nowej ziemi, więc jest szansa że odbije. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
papaja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 kwie 2015, o 21:20

co dolega temu kwiatku?

Post »

Dzień dobry! Przeglądałam forum szukając informacji na temat pielęgnacji i potencjalnych chorób benjamina, ale nie znalazłam wystarczającej odpowiedzi. Mój benjamin ma ok.3 lat, wyhodowałam go od listka, do teraz z większych problemów miał tylko inwazję ziemiórek ale to już historia. Jego problem polega na tym, że nie wypuszcza nowych listków-zawiązki brązowieją i usychają a dorosłe liście straciły ciemnozielony kolor, są dużo jaśniejsze z jakby nalotem, plamkami? Stanowisko ma widne, więcej niż metr od okna, rano przez krótką chwilę bezpośrednio zaznaje promieni słonecznych, nie przesadzałam go jeszcze nigdy, nie zmieniałam ziemi, nie spryskuję go wodą-od czasu do czasu zażywa prysznica lub wycieram mu kurz szmatką. Czy ktoś ma pomysł co mu dolega i jak mu pomóc?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzy lata nie był przesadzany - i masz odpowiedź. W dodatku powinien być spryskiwany codziennie, możesz też ustawić doniczkę na dużo większej podstawce wypełnionej wilgotnym keramzytem.
Po przesadzeniu, ustaw roślinę dokładnie tak samo, jak dotychczas była ustawiona względem światła.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
papaja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedź, jeśli możesz mi jeszcze podpowiedzieć czy doniczka powinna być większa i o ile rozmiarów czy np. zrobić przegląd korzeni, usunąć jakieś stare i wymienić ziemię zostawiając w tej samej doniczce co dotychczas?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Generalnie zasadą jest, że przesadza się do doniczki o rozmiar większej. Po trzech latach, raczej powinna być przerośnięta bryła korzeniowa.
Możesz teraz delikatnie wyciągnąć z doniczki i zobaczyć czy tak jest, jeśli nie - możesz posadzić w tej samej.
Oczywiście, przy przesadzeniu powinno się zrobić przegląd korzeni. Wszelkie ew. nadgniłe czy suche korzenie, które dają wygląd martwych usuwasz. Miejsca odcięcia powinno się posypać sproszkowanym węglem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
papaja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za rady, w poniedziałek wszystko się okaże, pozdrawiam!
papaja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Norbert ratuj! bo bardzo bliskiej i uważnej inspekcji zauważyłam szkodniki na moim benku. Są malusieńkie koloru bladoróżowego, tworzą delikatne pajęczynki pomiędzy nasadą liścia a gałązką ale nie taką tradycyjną pajęczynę, tylko zaledwie parę kłaczków. Same nie wyglądają też na tracycyjne pajączki bo mają tycie czułki, którymi żwawo poruszają. Czuję, że to one wysysają życie z mojej rośliny! Czym je usunąć i jak zadbać o benka? Dziś zauważyłam też, że bratki na balkonie też obsiadło jakieś robactwo ale zupełnie inne ale bratki to chyba nie ten dział, prawda?
kruszynka85
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 kwie 2014, o 21:30

Post »

Ja bym umyła listki i potraktowała sprayem na szkodniki.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Papaya, to są przędziorki. Zrób tak, jak napisała Ci kruszynka85. Weź wstaw fikusa, w miarę możliwości najlepiej pod prysznic (doniczkę włóż do worka i zawiń szczelnie przy pniu, żeby woda nie zalała bryły korzeniowej). Umyj dokładnie całą roślinę silniejszym strumieniem wody. Następnie kup, najlepiej dwa różne preparaty (np. Magus, Karate, ABC na przędziorki, Vertimec,...) na te szkodniki i spryskaj również całą roślinę oraz ziemię. Powtórz zabieg po tygodniu, ale tym razem użyj drugiego preparatu. I po upływie kolejnego tygodnia znów użyj pierwszego.
Po tej kuracji, pozostaje Ci co jakiś czas sprawdzać roślinę, bo przędziorki lubią wracać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”