Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Re: Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Post »

To ja się też piszę na 5 worków, drobnej
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu ja też już prawie wszystkie rabatki mam pod korą :wink: nie mam czasu plewić, więc to trochę dla wygody ;:7
Pięknie u ciebie będzie w przyszłym roku ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, co nie wejdę do Ciebie, to oczy przecieram z niedowierzaniem, jak szybko posuwają się prace :shock: Rabata z żurawkami - super :!: Od razu efekt.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu, skoro u Ciebie temat KORA to mam pytanie. Co podsypujesz grubą korą, co drobną, a może i mieloną?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie niestety temat KORA nie wchodzi w rachubę . Podsypałam w ubiegłym roku korą moje nowo posadzone róże i wszystkie zmarzły a chciałam mieć tak ładnie. ;:224 Pod korą ziemia nie miała czasu wyparowac i wszystko gniło ,wiec mam jeden wydatek mniej ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Krysiu
pracujesz od rana do nocy :shock: jestem w szoku ile zrobiłaś (z wielką pomocą forumków) w tak krótkim czasie :shock:
rondo bukszpanowe wyszło rewelacyjnie! Chyba podpatrzę i skopiuję w nowym ogródku ;)
Z żurawkami wyszła bajka! ;:63
Pisałaś o przesadzaniu powojników-- szczerze radzę odłozyć to na wiosnę. Jesienią powojniki tego nie lubią , mogą wypaść po podcięciu korzeni. Wiosną szybciutko się przyjmują.
Też przesadzałam 7-letnie róże- da się zrobić. Szkoda byłoby zostawić. Ale pierwszy rok będą się regenerować .
:wit
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ado-jesteście niesamowici,obłędne tempo prac i od razu widać co miałaś na starej działce, ileż tego było!I jak ważny jest rozsądny plan nasadzeń i konsekwentne działania.Czy Twój tzw. Mercedes ręczny jest dwukołowym wózkiem?Już wykończona rabata piękna.I obyś zdążyła z cebulowymi.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Gdybym mieszkała bliżej też bym była chętna na kilka worków kory :(
Czyżbyś zamierzała zostawić gołą ziemię ewentualnemu nabywcy? Chociaż z drugiej strony Ci co kupują przeważnie przekopują i wyrzucają wszystko na kompostownik lub śmietnik ( dzięki temu sporo roślin do mnie trafiło :roll: )
Krysiu ależ pięknie będziesz miała :!:
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Krysiu widzę że pracujesz na całego, tylko zima jest w stanie Cię powstrzymać :;230 :;230 Pięknie będzie ;:138
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witam czwartkowo. Prawie wszystko to co wczoraj przywieźliśmy udało się posadzić. Zostało jeszcze kilka żurawek, liatry, cebule zimowitów. Na jutro zapowiadają dobrą pogodę więc może się wszystko uda, a jeszcze muszę skończyć sadzenie cebulowych. Pogoda była wstrętna i gdyby nie to, że większość roślin starałam się przewozić bez ziemi aby jej nie dźwigać, więc musiałam jednak wszystko powsadzać. Był bardzo zimny wiatr, nawet przez moment padał grad. Trzeba być ostatnim durniem aby w taką pogodę jak dziś być na działce. Grunt, że prawie skończyłam robotę. Jak wsiadałam do autobusu zaczęło padać. Niech pada, to dobrze podleje roślinki. :D
Oleńko. To Grzesiu powinien im wystawić rachunek za zerżnięty pomysł. :D
Daguś - zapisałam.
Marysiu. Jak dotąd na starej działce miałam kłopot z korą i w kilku dosłownie miejscach miałam trochę podsypane. Teraz chcę większość rabat podsypać korą.
Jacku. Dziękuję, ale faktycznie spieszę się z pracami.
Basiu. Nie mam doświadczenia z korą - na pewno będę kupować grubszą, gdyż wolniej się rozkłada. Podejrzewam, że drobną i mieloną używa się do poprawienia struktury głeby, gdyż ściółką to one chyba nie są. Ale niech bardziej doświadczeni na ten temat zabiorą głos.
Jadziu. Mnie w ubiegłym roku też część róż wymarzła, ale nie było tam kory. Bardziej podejrzewam w każdym bądź razie u siebie, że to była susza glebowa. Moje zmarzły w marcu, gdy przyszła druga fala mrozów już po zejściu śniegu.
Ewuś. Cieszę się, że Ci się podoba. Dzięki serdeczne za radę dotyczącą powojników. To będę miała mniej roboty jesienią. A róże trudno - nie zakładam, że będą w następnym roku kwitły obficie, byleby się udało je wykopać i przenieść . Na szczęście mam kilka tylko takich starszych róż. Większość to jedno lub dwu letnie, więc z nimi chyba nie będzie kłopotu.
Izuniu. Jeszcze dużo dobra zostało. Z drugiej strony to prawda, że Ci co kupują z reguły i tak po swojemu urządzają ogród. Staram się aby było ładnie. A czy tak będzie to się dopiero okaże, najwyżej będzie przesadzanie. :D
Romciu. Chyba zima mnie faktycznie zatrzyma z robotą, ale z tego co miałam zaplanowane na jesień zostało już nie dużo. Jeżeli pogoda dopisze to w następnym tygodniu powinnam skończyć sadzenie roślin. Zostaną prace porządkowe, palenie drewna itp. ale to nie musi być zrobione jesienią.
Ewo. Tak mój Mercedes to torba na kółkach. Wiesz, że w niej można nawet piętrowo wozić roślinki :;230
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
AnowiB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niusiu. Witam i dziękuję za miłe słowa. Szczególnie mi miło, że pierwszy post napisałaś u mnie. Napisz więcej o sobie - skąd jesteś, a po pierwsze pokaż swój ogródek. Jak masz takie doświadczenie w działkowaniu, to tym bardziej się ujawnij. Jestem pewna, że też stworzyłaś swój wymarzony ogród.
:wit Witaj w zimny czwartkowy wieczór ! :wit cóż ja mogę o sobie napisać..jestem torunianką,w Toruniu też mam działkę w ROD/ 300m/ a wymarzony ogród...no cóż w tym roku "troszkę " się rozpłynął podczas dwukrotnej powodzi... :cry: :cry: :cry: wszystkie nasadzenia są z tego lata więc specjalnie nie miałabym czego pokazywać,ale myslę o założeniu wątku .Na razie podziwiam przemiany na Twojej nowej dzialeczce...bedzie cudnie..pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Krysiu, róże sobie zostaw na koniec. Sadzi się w listopadzie jeszcze. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Krysiu, róże w każdym wieku mozna przesadzać! Trzeba tylko starać się nie ciąć szpadlem zbyt blisko pnia, żeby jak najmniej korzeni odciąć i mocno podlać po przesadzeniu.
Przesadzałam - i to po kilka razy - ponad dwudziestoletnie róze. Rosną i kwitną do dziś :D
Bardzo się cieszę, ze z pomocą przyjaciół udało Ci się wykonać większość zaplanowanych prac!
Zostało tak niewiele, ze na pewno zdążysz :D
Buziaki dla całej pracowitej ekipy! Obrazek
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Krysiu- co ja powypisywałam. Grubej kory chcę, nie drobnej!
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Krysiu, pięknie dziękuję za przemiłe przedpołudnie na Twojej działce. A raczej wspaniale zapowiadającym się ogrodzie. ;:63
Jestem pod wrażeniem, czego można dokonać w tak krótkim czasie. ;:180 Chyba dziś będę miała żurawkowe sny.
Bardzo lubię oglądać ogrody w realu i cieszę się, że dzięki Forum mam czasem okazję.To co dziś obejrzałam, wygląda jeszcze lepiej
niż na fotkach.Wielkich wyrzutów sumienia nie mam, bo też mogę posiedzieć wtedy, jak ktoś przyjdzie.Więc odpoczęłaś trochę.
Mam nadzieję.

Już wiem, dla kogo TVP pokazuje program ogrodniczy o 4 w nocy. Dla Cebulli.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”