Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj
- maria5
- 1000p
- Od: 18 wrz 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj
Krysiu ja też już prawie wszystkie rabatki mam pod korą
nie mam czasu plewić, więc to trochę dla wygody
Pięknie u ciebie będzie w przyszłym roku

Pięknie u ciebie będzie w przyszłym roku

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Krysiu, co nie wejdę do Ciebie, to oczy przecieram z niedowierzaniem, jak szybko posuwają się prace
Rabata z żurawkami - super
Od razu efekt.

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu, skoro u Ciebie temat KORA to mam pytanie. Co podsypujesz grubą korą, co drobną, a może i mieloną?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
U mnie niestety temat KORA nie wchodzi w rachubę . Podsypałam w ubiegłym roku korą moje nowo posadzone róże i wszystkie zmarzły a chciałam mieć tak ładnie.
Pod korą ziemia nie miała czasu wyparowac i wszystko gniło ,wiec mam jeden wydatek mniej 

-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Krysiu
pracujesz od rana do nocy
jestem w szoku ile zrobiłaś (z wielką pomocą forumków) w tak krótkim czasie
rondo bukszpanowe wyszło rewelacyjnie! Chyba podpatrzę i skopiuję w nowym ogródku ;)
Z żurawkami wyszła bajka!
Pisałaś o przesadzaniu powojników-- szczerze radzę odłozyć to na wiosnę. Jesienią powojniki tego nie lubią , mogą wypaść po podcięciu korzeni. Wiosną szybciutko się przyjmują.
Też przesadzałam 7-letnie róże- da się zrobić. Szkoda byłoby zostawić. Ale pierwszy rok będą się regenerować .

pracujesz od rana do nocy

rondo bukszpanowe wyszło rewelacyjnie! Chyba podpatrzę i skopiuję w nowym ogródku ;)
Z żurawkami wyszła bajka!

Pisałaś o przesadzaniu powojników-- szczerze radzę odłozyć to na wiosnę. Jesienią powojniki tego nie lubią , mogą wypaść po podcięciu korzeni. Wiosną szybciutko się przyjmują.
Też przesadzałam 7-letnie róże- da się zrobić. Szkoda byłoby zostawić. Ale pierwszy rok będą się regenerować .

- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Ado-jesteście niesamowici,obłędne tempo prac i od razu widać co miałaś na starej działce, ileż tego było!I jak ważny jest rozsądny plan nasadzeń i konsekwentne działania.Czy Twój tzw. Mercedes ręczny jest dwukołowym wózkiem?Już wykończona rabata piękna.I obyś zdążyła z cebulowymi.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Gdybym mieszkała bliżej też bym była chętna na kilka worków kory
Czyżbyś zamierzała zostawić gołą ziemię ewentualnemu nabywcy? Chociaż z drugiej strony Ci co kupują przeważnie przekopują i wyrzucają wszystko na kompostownik lub śmietnik ( dzięki temu sporo roślin do mnie trafiło
)
Krysiu ależ pięknie będziesz miała

Czyżbyś zamierzała zostawić gołą ziemię ewentualnemu nabywcy? Chociaż z drugiej strony Ci co kupują przeważnie przekopują i wyrzucają wszystko na kompostownik lub śmietnik ( dzięki temu sporo roślin do mnie trafiło

Krysiu ależ pięknie będziesz miała

- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Krysiu widzę że pracujesz na całego, tylko zima jest w stanie Cię powstrzymać
Pięknie będzie 

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Witam czwartkowo. Prawie wszystko to co wczoraj przywieźliśmy udało się posadzić. Zostało jeszcze kilka żurawek, liatry, cebule zimowitów. Na jutro zapowiadają dobrą pogodę więc może się wszystko uda, a jeszcze muszę skończyć sadzenie cebulowych. Pogoda była wstrętna i gdyby nie to, że większość roślin starałam się przewozić bez ziemi aby jej nie dźwigać, więc musiałam jednak wszystko powsadzać. Był bardzo zimny wiatr, nawet przez moment padał grad. Trzeba być ostatnim durniem aby w taką pogodę jak dziś być na działce. Grunt, że prawie skończyłam robotę. Jak wsiadałam do autobusu zaczęło padać. Niech pada, to dobrze podleje roślinki.
Oleńko. To Grzesiu powinien im wystawić rachunek za zerżnięty pomysł.
Daguś - zapisałam.
Marysiu. Jak dotąd na starej działce miałam kłopot z korą i w kilku dosłownie miejscach miałam trochę podsypane. Teraz chcę większość rabat podsypać korą.
Jacku. Dziękuję, ale faktycznie spieszę się z pracami.
Basiu. Nie mam doświadczenia z korą - na pewno będę kupować grubszą, gdyż wolniej się rozkłada. Podejrzewam, że drobną i mieloną używa się do poprawienia struktury głeby, gdyż ściółką to one chyba nie są. Ale niech bardziej doświadczeni na ten temat zabiorą głos.
Jadziu. Mnie w ubiegłym roku też część róż wymarzła, ale nie było tam kory. Bardziej podejrzewam w każdym bądź razie u siebie, że to była susza glebowa. Moje zmarzły w marcu, gdy przyszła druga fala mrozów już po zejściu śniegu.
Ewuś. Cieszę się, że Ci się podoba. Dzięki serdeczne za radę dotyczącą powojników. To będę miała mniej roboty jesienią. A róże trudno - nie zakładam, że będą w następnym roku kwitły obficie, byleby się udało je wykopać i przenieść . Na szczęście mam kilka tylko takich starszych róż. Większość to jedno lub dwu letnie, więc z nimi chyba nie będzie kłopotu.
Izuniu. Jeszcze dużo dobra zostało. Z drugiej strony to prawda, że Ci co kupują z reguły i tak po swojemu urządzają ogród. Staram się aby było ładnie. A czy tak będzie to się dopiero okaże, najwyżej będzie przesadzanie.
Romciu. Chyba zima mnie faktycznie zatrzyma z robotą, ale z tego co miałam zaplanowane na jesień zostało już nie dużo. Jeżeli pogoda dopisze to w następnym tygodniu powinnam skończyć sadzenie roślin. Zostaną prace porządkowe, palenie drewna itp. ale to nie musi być zrobione jesienią.
Ewo. Tak mój Mercedes to torba na kółkach. Wiesz, że w niej można nawet piętrowo wozić roślinki

Oleńko. To Grzesiu powinien im wystawić rachunek za zerżnięty pomysł.

Daguś - zapisałam.
Marysiu. Jak dotąd na starej działce miałam kłopot z korą i w kilku dosłownie miejscach miałam trochę podsypane. Teraz chcę większość rabat podsypać korą.
Jacku. Dziękuję, ale faktycznie spieszę się z pracami.
Basiu. Nie mam doświadczenia z korą - na pewno będę kupować grubszą, gdyż wolniej się rozkłada. Podejrzewam, że drobną i mieloną używa się do poprawienia struktury głeby, gdyż ściółką to one chyba nie są. Ale niech bardziej doświadczeni na ten temat zabiorą głos.
Jadziu. Mnie w ubiegłym roku też część róż wymarzła, ale nie było tam kory. Bardziej podejrzewam w każdym bądź razie u siebie, że to była susza glebowa. Moje zmarzły w marcu, gdy przyszła druga fala mrozów już po zejściu śniegu.
Ewuś. Cieszę się, że Ci się podoba. Dzięki serdeczne za radę dotyczącą powojników. To będę miała mniej roboty jesienią. A róże trudno - nie zakładam, że będą w następnym roku kwitły obficie, byleby się udało je wykopać i przenieść . Na szczęście mam kilka tylko takich starszych róż. Większość to jedno lub dwu letnie, więc z nimi chyba nie będzie kłopotu.
Izuniu. Jeszcze dużo dobra zostało. Z drugiej strony to prawda, że Ci co kupują z reguły i tak po swojemu urządzają ogród. Staram się aby było ładnie. A czy tak będzie to się dopiero okaże, najwyżej będzie przesadzanie.

Romciu. Chyba zima mnie faktycznie zatrzyma z robotą, ale z tego co miałam zaplanowane na jesień zostało już nie dużo. Jeżeli pogoda dopisze to w następnym tygodniu powinnam skończyć sadzenie roślin. Zostaną prace porządkowe, palenie drewna itp. ale to nie musi być zrobione jesienią.
Ewo. Tak mój Mercedes to torba na kółkach. Wiesz, że w niej można nawet piętrowo wozić roślinki

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- AnowiB
- Od: 19 paź 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niusiu. Witam i dziękuję za miłe słowa. Szczególnie mi miło, że pierwszy post napisałaś u mnie. Napisz więcej o sobie - skąd jesteś, a po pierwsze pokaż swój ogródek. Jak masz takie doświadczenie w działkowaniu, to tym bardziej się ujawnij. Jestem pewna, że też stworzyłaś swój wymarzony ogród.

- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Krysiu, róże sobie zostaw na koniec. Sadzi się w listopadzie jeszcze. 

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Krysiu, róże w każdym wieku mozna przesadzać! Trzeba tylko starać się nie ciąć szpadlem zbyt blisko pnia, żeby jak najmniej korzeni odciąć i mocno podlać po przesadzeniu.
Przesadzałam - i to po kilka razy - ponad dwudziestoletnie róze. Rosną i kwitną do dziś
Bardzo się cieszę, ze z pomocą przyjaciół udało Ci się wykonać większość zaplanowanych prac!
Zostało tak niewiele, ze na pewno zdążysz
Buziaki dla całej pracowitej ekipy!
Przesadzałam - i to po kilka razy - ponad dwudziestoletnie róze. Rosną i kwitną do dziś

Bardzo się cieszę, ze z pomocą przyjaciół udało Ci się wykonać większość zaplanowanych prac!
Zostało tak niewiele, ze na pewno zdążysz

Buziaki dla całej pracowitej ekipy!

Krysiu- co ja powypisywałam. Grubej kory chcę, nie drobnej!
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Krysiu, pięknie dziękuję za przemiłe przedpołudnie na Twojej działce. A raczej wspaniale zapowiadającym się ogrodzie.
Jestem pod wrażeniem, czego można dokonać w tak krótkim czasie.
Chyba dziś będę miała żurawkowe sny.
Bardzo lubię oglądać ogrody w realu i cieszę się, że dzięki Forum mam czasem okazję.To co dziś obejrzałam, wygląda jeszcze lepiej
niż na fotkach.Wielkich wyrzutów sumienia nie mam, bo też mogę posiedzieć wtedy, jak ktoś przyjdzie.Więc odpoczęłaś trochę.
Mam nadzieję.
Już wiem, dla kogo TVP pokazuje program ogrodniczy o 4 w nocy. Dla Cebulli.

Jestem pod wrażeniem, czego można dokonać w tak krótkim czasie.

Bardzo lubię oglądać ogrody w realu i cieszę się, że dzięki Forum mam czasem okazję.To co dziś obejrzałam, wygląda jeszcze lepiej
niż na fotkach.Wielkich wyrzutów sumienia nie mam, bo też mogę posiedzieć wtedy, jak ktoś przyjdzie.Więc odpoczęłaś trochę.
Mam nadzieję.
Już wiem, dla kogo TVP pokazuje program ogrodniczy o 4 w nocy. Dla Cebulli.