Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Juka ogrodowa
Magda  piszesz   tutaj  w kolejnych  swoich postach
- o gniciu juki od środka ,
o wypuszczaniu pędu kwiatowego
a na prośby o wstawienie zdjęć nie reagujesz...więc po co piszesz ?
Jaki to ma sens?

Jaki to ma sens?
Karo  piszę że takie coś zaistniało ,może się komuś przydać.

- 
				felek1
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 23 mar 2013, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
magda1975 pisze:No u mnie 1 juka nad oczkiem zaczyna jakby gnić od środka.
U mnie też jedna gnije od środka więc dodaje zdjęcia.póki co jeszcze pędu kwiatowego nie wypuściła.KaRo pisze:Magda piszesz tutaj w kolejnych swoich postach
Jaki to ma sens?

Pozdrawiam Robert.

- tara
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Moim zdaniem -  a ja tak robię co jakiś czas, obrywam te brzydkie liście, zobaczysz co masz pod nimi - może w ogóle nie gnije.

Robert moja ma tak samo,myślałam że to z powodu że rośnie nad oczkiem i ma za wilgotno.Kurcze nie mam czym wstawić fotek.

- 
				felek1
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 23 mar 2013, o 12:59
Dziś sprawdziłem moją dokładnie i to tylko kilka liści gniło. Kolejne, które wyrastają wyglądają na zdrowe,a ze środka zaczyna wyrastać chyba pęd kwiatowy.

Pozdrawiam Robert.

- 
				Agnieszka Co.
- 100p 
- Od: 16 lut 2009, o 11:54
Kilka dni temu na targu kupiłam jukkę, choć w ogrodzie mam - sprzedawca miał nieduże rozetki z ok 70 cm juz pędem kwiatostanowym - pąki jeszcze malutkie. Nie wiem czy sie nie dałam "wkręcić" - sprzedawca nazywał je jukkami storczykowymi, pokazywał fotografię kwitnącej rośliny która miała białe kwiaty ale nie takie dzwoneczkowate lecz otwarte, pokazujące środek. Pochodzą podobno z Kanady, kwitną już młodziutkie rozety.
Co o tym myślicie?

Co o tym myślicie?
- 
				_fox_
Agnieszko a czy to nie chwyt reklamowy ?? fotki na ogół są zakłamane, tą pospolita jukkę karolińską corocznie wywalam z działki a i tak jeszcze tego sporo zostaje, ładna jest ale to roślina jednego kwitnienia  

- iwek
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
Re: Yucca Karolińska
Pestka piękne masz te juki z kolorowymi listkami  mam rozumieć że te juki które mają teraz kwiatostany będę musiała jesienią wykopać
 mam rozumieć że te juki które mają teraz kwiatostany będę musiała jesienią wykopać  mam pytanie ja mam pojedyncze juki a moja ciocia ma w jednym miejscu wiele narośniętych juk wygląda to jak ogromna juka a jak to powinno wyglądać prawidłowe sadzenie juk?Pozdrawiam Iwona
  mam pytanie ja mam pojedyncze juki a moja ciocia ma w jednym miejscu wiele narośniętych juk wygląda to jak ogromna juka a jak to powinno wyglądać prawidłowe sadzenie juk?Pozdrawiam Iwona 

mam rozumieć że te juki które mają teraz kwiatostany będę musiała jesienią wykopać
 mam rozumieć że te juki które mają teraz kwiatostany będę musiała jesienią wykopać  mam pytanie ja mam pojedyncze juki a moja ciocia ma w jednym miejscu wiele narośniętych juk wygląda to jak ogromna juka a jak to powinno wyglądać prawidłowe sadzenie juk?Pozdrawiam Iwona
  mam pytanie ja mam pojedyncze juki a moja ciocia ma w jednym miejscu wiele narośniętych juk wygląda to jak ogromna juka a jak to powinno wyglądać prawidłowe sadzenie juk?Pozdrawiam Iwona 
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki

Moje kwiatki
Re: Juka Karolińska
Czy pęd juki po przekwitnięciu należy śćiąć przy gruncie?

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zawsze po kwitnieniu wycinam jak najniżej. Mam je od trzech lat, nie wycinam starych rozet, choć niektórzy zalecają. Koło starych pojawia się kilka nowych i żal mi je uszkodzić. W tym roku siedem zaczyna kwitnienie.

- 
				karinos
- 50p 
- Od: 2 lis 2005, o 14:46
A macie jakiś pomysł dlaczego liście jukki żółkną? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=77677 Tutaj wstawiałam fotki. Forumowicze podpowiadają, że za mokro, ale dwie rosnące tuż obok (jedną na zdjęciu widać po lewej) mają się doskonale. Pozostałe 4 w innych miejscach w ogrodzie też ok. Tylko ta jedna kwitnąca żółknie.

Nie jestem pewna, ale może to być pierwsza oznaka zamierania tej kwitnącej/kwitnących rozet, bo zaleca się ja usuwać, bo podobno i tak giną powoli po kwitnieniu.Piszesz, że rosną w podobnych warunkach, a żółknie ta kwitnąca, więc tak wnioskuję, choć może być inny powód.Są różne odmiany juk.Ja miałam kiedyś taką, która tworzyła dużo odrostów, ale kwiatostanów miała mało, na dodatek rzadkie i praktycznie nie było czego usuwać.Wykopałam ją po latach (masakra!) i kupiłam inną, która trzyma się bardziej w kępie i obficiej kwitnie.W zeszłym roku pierwszy raz kwitła i miała 1 kwiatostan, a w tym roku 5 i też zauważyłam żółknące od czubka liście.Wygląda, że chyba to samo co u Ciebie się dzieje.