Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Ja przez forum też zaczęłam pracować nad ogólnym wyglądem ogrodu :D
Juz mi wiele rzeczy nie pasuje. I to bym chciała zmienić i tamto.
Czyli syzyfowa praca :D
Tylko ja chyba jestem z niej bardziej zadowolona niz on :;230
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Izo, czy ja dobrze widzę - 4 łapy???
Nie wiedziałam,że w Twoim ogrodzie mieszka pies. :shock:
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam moich gości !
Zobaczcie, jeszcze wczoraj moje żurawki trzymały się nieźle...

Obrazek

Obrazek

ELSI ? Elu, pomyślałam o śnieguliczce ! Rośnie sobie w Białym Ogrodzie ! Nie jest jeszcze wielkim krzewem, ale białe owocki ma ! Jakoś ją będę przycinać. W tym zakątku zawsze są jakieś białe elementy ( dziś rano kwitły jeszcze białe goździki...), ale jednak teraz biel już nie dominuje i charakter tej części ogrodu się zagubił.
A tawulec dość obficie rośnie nad strumykiem, właśnie zaczyna się przebarwiać na złoto. Rzeczywiście się rozrasta, ale wyrywam odrosty i przycinam go, bo zajął już przeznaczoną dla siebie przestrzeń.
A pięknotki nie znam, muszę jej się przyjrzeć.
Łanów lilii to chyba nie będzie , ale spore grupy w jednym gatunku ( 5 ? 7 sztuk to sporo ..?). Ty się nie śmiej, że zostało mało czasu na planowanie...! Zważywszy , że oprócz zakupu lilii trzeba też zaplanować tyle innych nasadzeń... Np. dwie wielkie, nowe rabaty...

ALEB-AZI ? cieszę się, że podobają Ci się jesienne zdjęcia, Izo ! Mam nadzieję,że wiosną będzie ładnie... Środkowa rabata będzie z różowymi cebulowymi tylko wiosną ! Potem zmienia oblicze - jest w żółci i pomarańczu.
A te lilie z różowym rumieńcem będą na innej rabacie, pierwszej przez cały rok z kwiatami w bieli i lekkim różu ! Co ja wymyśliłam...

URSULKA ? Ula , lubię jesień w moim ogrodzie.
A światło zmienia wszystko ! Natura to Mistrz nad Mistrzami... Lubię też niskie światło wieczoru...w ciągu godziny świat zmienia proporcje... A światło poranka...? Nie lubię zmian w życiu, ale zmienność przyrody mnie fascynuje.

LUCY ? Wiesz, Lucynko, założenie było takie ,że to ma być osłonięty zakątek. Wichura, zwalając drzewa, pokrzyżowała moje plany. Teraz mozolnie staram się stworzyć ściany zieleni, żeby ten ogród był osobny. Częściowo już tak jest, ale z jednej strony muszę poczekać , jak urosną posadzone drzewa (świerk Hoopsi, jodła kalifornijska, brzozy ) i krzewy.
Z drugiej strony bariera jest ? ale z drzew liściastych, a na tym właśnie zdjęciu liście już opadły , stąd wrażenie. Granicę stanowi też strumień. Do ogrodu idzie się przez mostek.
Ogród z trzeciej strony osłania porośnięty pnączami mur.
Mówiłam ,że to wszystko jeszcze nie skończone...

Ściana traw ogranicza ten zakątek z od strony strumyka...

Obrazek

DODAD ? dziękuję, Dorotko! Właśnie taki chciałam, żeby był ten zakątek , jeśli tak to widzisz, to jestem usatysfakcjonowana.
Masz rację ? piękna ta nasza jesień...
Woda w strumieniu na całej długości widoczna jest tylko wiosną. Latem byliny są tak bujne, że widać ją tylko w niektórych miejscach, np. stojąc na mostku. A i jesienią rośliny są bujne...
Lilie w donicach...dobry pomysł ! A co z nimi zrobisz zimą ?

Ten odcinek płynie w gąszczu...

Obrazek

Tu woda jest widoczna...

Obrazek

ABEILLE ? Wiesiu, ja też, na szczęście lubię żółć, może dlatego jesień mnie tak zachwyca... Ale chyba nie słyszałam, żeby ktoś nie lubiący żółtych kwiatów, nie chwalił ozłoconych koron drzew...
Bardzo się cieszę, że lubisz ten mój zakątek!
No, popatrz, to ja szukam sposobów na przyspieszenie procesu omszenia, a u Ciebie z kolei przebiega za szybko...

DANIO ? Dorota, proszę, przypomnij ten wiersz...
Będzie poetycki komentarz do nastrojowych zdjęć...

ALINAK ? dziękuję, Alinko ! Ja lubię czasem teoretyzować ... Lubię takie rozmowy. Poza tym uważam ,że to pomaga znaleźć własną drogę. Ale celem jest zawsze odnalezienie stylu własnego .
Dlatego też ?styl Alina? jest jak najbardziej ok. ! Tym bardziej, że jak bywalcy forum mogą stwierdzić naocznie ? ten styl jest bardzo atrakcyjny! Chyba za surowo oceniasz swój ogród ! Ja tam nie widzę żadnego misz ?maszu, wręcz przeciwnie.
A że bogactwo forumowych ogrodów kusi...to fakt. Rozumiem Cię, bo sama też mam problemy z trzymaniem się założeń, przecież własnych. A tu nagle zachciewa się czegoś innego...
Cebulka rośnie, cały czas zielona ! Boże, czy ja ją powinnam zjeść przed zimą ?? Czy dopiero wiosną ...? Chyba jestem strasznym tumanem...

I jeszcze takie jesienne gąszcze...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-d-a

Post »

Tamaryszku, piękne te dwie ostatnie fotki, na których jeszcze króluje bujna zieleń, ale już skradaja zię złoto-żółte nastroje...No i to jesienne słoneczko, i ta delikatna mgiełka, o których tyle już napisano, a które nieustannie mnie zachwycają na październikowych zdjęciach...
Żurawki jakoś wyraźnie pięknieją o tej porze - może wiedzą, że to jest ICH czas, bo mało jest roślinek tak ozdobnych z liści i tak atrakcyjnych przez cały sezon :P
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

MARGO ? dla mnie także, Gosiu , forum ma wielki walor edukacyjny . Tylu rzeczy się nauczyłam, odkąd tu jestem ( zaraz mija rok !), tyle pomysłów zaczerpnęłam... Przecież to Wasze pomysły pomogły mi stworzyć Biały Ogród !

IGA ? oj, Igo...z pieskami to jest tak : były dwa duże ? owczarek i kundelek. Niestety, teraz ogród jest pusty...
To chyba ostatnie zdjęcie mojej Znajki...Zmarła 26. IX.
A Fanty nie ma już od 2 lat.
Kocham psy i myślę,że zawsze będą mi towarzyszyć.

DALA - już dziś , Dalu , jest trochę mniej bujnie, ostatnie przymrozki zniszczyły wiele wrażliwych liści. Ale jeszcze nie wszystkie ! I właśnie ta mgiełka i jesienne słońce dodają uroku pozostałym...
Po tym sezonie myślę,że jeszcze dosadzę żurawki w ogrodzie.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Izo, jak pięknie i nastrojowo jest w twoim ogrodzie. Te dwa ostatnie zdjęcia są przecudowne.
Część lilii z zeszłego roku posadzonych w donicach przezimuje juz na swoich miejscach na rabatach, zakopana i przykryta liśćmi i gałązkami a część w szklarni, też zagłębiona w ziemi. Na szczęście szklarnia zima jest pusta, więc mam dużo miejsca :wink: Większość lilii mam zamiar kupić dopiero wiosną i tak jak Ula w tym roku rozciągnąć w czasie ich sadzenie.
Zamierzam w ten sam sposób zimować hortensje ogrodowe. Te jeszcze będą osłonięte kartonami. Szklarnia nie należy do najpiękniejszych elementów w ogrodzie, więc niech się chociaż na coś przyda
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Tamaryszku ;:167 zdjęcia super !!!
Uwielbiam spacery po Twoim ogrodzie, cały czas u Ciebie bywam, ale tak cichutko ;:196
Dzisiaj się odezwałam, bo czytam, że u Ciebie tawulec się rozrasta i wyrywasz odrosty, a ja mam go na liście chciejstw i jeszcze w żadnym Agrosadzie go nie spotkałam ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

:wit Tamaryszku

Jesien w lesnym salonie zachwycajaca!......Zauwazyłam że masz-lubisz cisy kolumnowe :D
Cisy,winobluszcze i hortensje+ ;:3 to królewskie oblicze jesieni :D

cmokasy

ps. żurawki też pikne ale to jednak parter
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś, prześliczne jesienne klimaty, strumyczek z zółtawą hostą cudny. I te promienie słońca ślizgajace się w ogrodzie. ;:138
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Piękna jest jesień w Twoim ogrodzie. Złoto - czerwone akcenty dają obraz królewskiego ogrodu ;:108

Pozdrawiam Jola.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ IZO
Cudowne widoki z Twojego ogrodu. Trawy marzenie.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Izo cebulkę możesz zrywać cały czas,ona nieustannie rośnie .zostawiaj tylko środkowy pęd a boczne zjadaj .oczywiście że już teraz bo za chwile zniknie jak to cebulka ,ale na wiosnę znowu się opuści i będzie cieszyć podniebienie . już po ostatnich przymrozkach wychodzi jako pierwsza
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Izo, Tamaryszkowy ogród ma swój niepowtarzalny klimat. Dzięki pięknym trawom jesienią zyskuje jeszcze na atrakcyjności.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Cuda pokazujesz Izo, snują się czary i tajemnice...

A to zdjęcie :D

Obrazek

Ileż tam się dzieje, drga, kłębi, płynie i eksploduje... Tego się nie da wymyślić :;230 To musi się samo zdarzyć...
Cuda Izo :!: Zastanawiam się, czy Twój ogród zaskakuje Cię... Bo przecież nie wszystko da się przewidzieć.. A improwizacja? Też jest sztuką :wink:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To ostatnie zdjęcie też jest piękne z mostkiem ukrytym wśród gałęzi, przebarwiającymi się roslinami. Jeszcze te światło bardzo klimatyczne :roll:
Po prostu raj.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”