Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Balkon Lokiego

Post »

Gdyby tak w skrzynkach mogły jeszcze rosnąć liliowce , raczej w dużych donicach bo szybko się rozrastają .
A irysy zimują w skrzynkach na tarasie ?

Genia
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Ja też jestem pod wrażeniem pięknych astrów uprawianych na balkonie :shock: :shock: :shock:
Zawsze kojarzyły mi się tylko z ogrodowymi nasadzeniami. A tu takie zaskoczenie ! Pięknie wyglądają !
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? W kwestii astrów: jak widać na załączonych obrazkach, jak się chce, to się da. :-D

Co do wilca ? jestem niemalże pewien, że jest to wilec trójbarwny (Ipomoea tricolor). Kształt, a przede wszystkim wielkość kwiatów są identyczne jak u tych błękitnych. Zresztą w lewym górnym rogu fotki ?zaplątał się? wilec purpurowy (Ipomoea purpurea) ? i widać jak na dłoni, że jego kwiat jest dwukrotnie mniejszy niż ten biały gigant ? a przecież powoje (Convolvulus sp.) mają jeszcze mniejsze kwiaty niż wilce purpurowe. Kielisznik zaroślowy (Calystegia sepium) też to nie jest ? kielisznika miałem na balkonie rok temu i ? choć jego kwiaty są nieco większe niż wilca purpurowego (za to porównywalne z Ipomoea nil) ? to ciągle o wiele mniejsze niż u wilca trójbarwnego. No i kształt mają odrobinę inny (wydają się mniej płaskie)

Oczywiście może to być jakiś jeszcze inny wilec ? jak już pisałem w mieszance od RoyalFleur, z której zapewne ten okaz pochodzi, znalazłem już ku własnemu zaskoczeniu trzy gatunki wilców ? Ipomoea tricolor, I. purpurea oraz I. nil. Zawsze mógł się trafić i czwarty. ;-)

@ E-Genia ? Obstawiam, że poradziłbym sobie z uprawą liliowców na balkonie. Sęk w tym, że nie chcę mnożyć w nieskończoność liczby skrzynek i donic ? bo niestety podczas wakacyjnych wyjazdów trzeba potem prosić sąsiadów o codzienne podlewanie ? a im więcej skrzynek, tym mniej sąsiedzi będą zachwyceni. Więc chwilowo na liliowce się nie zdecyduję.

A irysy owszem, w zeszłym roku zimowały w zwykłych skrzynkach balkonowych, w tym roku ? jako że zwiększyłem sobie nieco ich kolekcję ? dostały dużą, głęboką donicę.

@ AgaNet ? Widzisz, nie darmo mój wątek balkonowy znajduje się w dziale forum poświęconym ogrodom. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, brawa za takie balkonowe osiągnięcia ;:138 astry powaliły mnie całkowicie. Jak teraz pokazałeś je w całej
krasie to są po prostu niesamowite. :shock:
Przychylam się do białego wilca. Też mi nie przypomina tego zwykłego bo jest duży i ładnie uformowany. Ale pozostaję
dalej przy fakcie że najpiekniejsze są niebieskie ;:108
Pozdrówka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

@ AgaNet ? Widzisz, nie darmo mój wątek balkonowy znajduje się w dziale forum poświęconym ogrodom. :-D
To wszystko tłumaczy :lol: Tak czy siak - chylę czoła przed takimi uprawami na balkonie ;:63
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie dyskutuję o odmianie wilca, bo Ty znasz się na tym lepiej.
Ale tak jak Aga chylę czoło przed twoimi balkonowymi osiągnięciami. ;:180
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Abeille, Aga Net & Kogra ? serdecznie dzięki za tak ciepłe słowa na temat mojego balkonowego ogródka. :-)

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI

PS. Abeille, też najbardziej lubię niebieskie wilce. ;-) I w ogóle kwiaty w kolorze niebieskim. ;-)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kolejne maczki rozkwitają, podobnie jak kolejne astry?

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Locutus pisze:Kolejne maczki rozkwitają, podobnie jak kolejne astry?

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Robią wrażenie ;:108
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Loki mimo wszystko warto by mieć ze 3 najpiękniejsze Twoim zdaniem liliowce też ;:108
Wydaje mi się że iryski szybciej rozrastają .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Loki fotka astrów będzie mnie leczyć z depresji w listopadowe mżyste dni.
Zapisałam stronę z astrami do ulubionych. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ AgaNet ? dzięki. :-)

@ Kogra ? jeśli chcesz, podeślij mi swój adres e-mail na priv, to chętnie Ci podeślę więcej fotek poglądowych astrów no i przede wszystkim nie zmniejszonych, lecz w pełnej rozdzielczości. ;-)
e-genia pisze:Loki mimo wszystko warto by mieć ze 3 najpiękniejsze Twoim zdaniem liliowce też ;:108
Problem polega na tym, że jest całe multum roślin, które mi się niesamowicie podobają, a balkony są jedynie dwa. Plus jeszcze kwestia wyjazdów wakacyjnych, o której wspominałem. Więc konieczne jest dokonbywanie jakichś wyborów. Niestety wskutek tychże wyborów na liliowce mam na razie szlaban (który sobie sam założyłem). :;230 Podobnie jak na mieczyki, kalle czy lilie ? kolejne rośliny cebulowe, które mi się marzą. Że już nie wspomnę o rozmaitych czy to bylinach ? jak orliki, malwy czy maki himalajskie ? pnączach ? jak glicynia czy milin ? czy krzewach i drzewach ? jak złotokap czy szczodrzeniec... A to tylko pojedyncze przykłady, a nie kompletna lista chciejstw. Jak widzisz, roślin, które niesamowicie mi się podobają mam o wiele więcej niż miejsca. ;-)
e-genia pisze: Wydaje mi się że iryski szybciej rozrastają .
Niewykluczone. Ze zgniłej, cuchnącej, rozłażącej się w palcach i cieknącej porażki, którą dostałem w zeszłym roku od Bakkera, dochowałem się dwóch wielgachnych pióropuszy liści. ;-) A już myślałem, że do niczego się to kłącze nie nada.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czas na dwie nowe fotki z mojego balkonowego ogrodu. Po pierwsze ? zakwitł kolejny mak lekarski. Wprawdzie po ostatnich wichurach maki leżą pokotem, ale szczęśliwie nie są definitywnie połamane. Po drugie ? niesamowicie mi się sposobał pojedynczy aster chiński zaplątany w mieszance, którą siałem. Tak poza tym przebieram już nogami, bo wedle wszelkiego prawdopodobieństwa dzisiaj powinienem dostać paczkę z jesiennymi cebulkami (jeśli tylko jakiś złodziej pocztowy się na nią nie połaszczył).

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Mak przecudny :)
Jesienne cebulki? a co np?
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Kwiatki jak zwykle urocze! Astry zakończą sezon czy czegoś jeszcze się spodziewasz?
Ja też czekam na paczkę z jesiennymi cebulami...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”