Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Balkon Lokiego
Gdyby tak w skrzynkach mogły jeszcze rosnąć liliowce , raczej w dużych donicach bo szybko się rozrastają .
A irysy zimują w skrzynkach na tarasie ?
Genia
A irysy zimują w skrzynkach na tarasie ?
Genia
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ja też jestem pod wrażeniem pięknych astrów uprawianych na balkonie

Zawsze kojarzyły mi się tylko z ogrodowymi nasadzeniami. A tu takie zaskoczenie ! Pięknie wyglądają !
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Kogra ? W kwestii astrów: jak widać na załączonych obrazkach, jak się chce, to się da. 
Co do wilca ? jestem niemalże pewien, że jest to wilec trójbarwny (Ipomoea tricolor). Kształt, a przede wszystkim wielkość kwiatów są identyczne jak u tych błękitnych. Zresztą w lewym górnym rogu fotki ?zaplątał się? wilec purpurowy (Ipomoea purpurea) ? i widać jak na dłoni, że jego kwiat jest dwukrotnie mniejszy niż ten biały gigant ? a przecież powoje (Convolvulus sp.) mają jeszcze mniejsze kwiaty niż wilce purpurowe. Kielisznik zaroślowy (Calystegia sepium) też to nie jest ? kielisznika miałem na balkonie rok temu i ? choć jego kwiaty są nieco większe niż wilca purpurowego (za to porównywalne z Ipomoea nil) ? to ciągle o wiele mniejsze niż u wilca trójbarwnego. No i kształt mają odrobinę inny (wydają się mniej płaskie)
Oczywiście może to być jakiś jeszcze inny wilec ? jak już pisałem w mieszance od RoyalFleur, z której zapewne ten okaz pochodzi, znalazłem już ku własnemu zaskoczeniu trzy gatunki wilców ? Ipomoea tricolor, I. purpurea oraz I. nil. Zawsze mógł się trafić i czwarty. ;-)
@ E-Genia ? Obstawiam, że poradziłbym sobie z uprawą liliowców na balkonie. Sęk w tym, że nie chcę mnożyć w nieskończoność liczby skrzynek i donic ? bo niestety podczas wakacyjnych wyjazdów trzeba potem prosić sąsiadów o codzienne podlewanie ? a im więcej skrzynek, tym mniej sąsiedzi będą zachwyceni. Więc chwilowo na liliowce się nie zdecyduję.
A irysy owszem, w zeszłym roku zimowały w zwykłych skrzynkach balkonowych, w tym roku ? jako że zwiększyłem sobie nieco ich kolekcję ? dostały dużą, głęboką donicę.
@ AgaNet ? Widzisz, nie darmo mój wątek balkonowy znajduje się w dziale forum poświęconym ogrodom.
Pozdrawiam!
LOKI

Co do wilca ? jestem niemalże pewien, że jest to wilec trójbarwny (Ipomoea tricolor). Kształt, a przede wszystkim wielkość kwiatów są identyczne jak u tych błękitnych. Zresztą w lewym górnym rogu fotki ?zaplątał się? wilec purpurowy (Ipomoea purpurea) ? i widać jak na dłoni, że jego kwiat jest dwukrotnie mniejszy niż ten biały gigant ? a przecież powoje (Convolvulus sp.) mają jeszcze mniejsze kwiaty niż wilce purpurowe. Kielisznik zaroślowy (Calystegia sepium) też to nie jest ? kielisznika miałem na balkonie rok temu i ? choć jego kwiaty są nieco większe niż wilca purpurowego (za to porównywalne z Ipomoea nil) ? to ciągle o wiele mniejsze niż u wilca trójbarwnego. No i kształt mają odrobinę inny (wydają się mniej płaskie)
Oczywiście może to być jakiś jeszcze inny wilec ? jak już pisałem w mieszance od RoyalFleur, z której zapewne ten okaz pochodzi, znalazłem już ku własnemu zaskoczeniu trzy gatunki wilców ? Ipomoea tricolor, I. purpurea oraz I. nil. Zawsze mógł się trafić i czwarty. ;-)
@ E-Genia ? Obstawiam, że poradziłbym sobie z uprawą liliowców na balkonie. Sęk w tym, że nie chcę mnożyć w nieskończoność liczby skrzynek i donic ? bo niestety podczas wakacyjnych wyjazdów trzeba potem prosić sąsiadów o codzienne podlewanie ? a im więcej skrzynek, tym mniej sąsiedzi będą zachwyceni. Więc chwilowo na liliowce się nie zdecyduję.
A irysy owszem, w zeszłym roku zimowały w zwykłych skrzynkach balkonowych, w tym roku ? jako że zwiększyłem sobie nieco ich kolekcję ? dostały dużą, głęboką donicę.
@ AgaNet ? Widzisz, nie darmo mój wątek balkonowy znajduje się w dziale forum poświęconym ogrodom.

Pozdrawiam!
LOKI
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Loki, brawa za takie balkonowe osiągnięcia
astry powaliły mnie całkowicie. Jak teraz pokazałeś je w całej
krasie to są po prostu niesamowite.
Przychylam się do białego wilca. Też mi nie przypomina tego zwykłego bo jest duży i ładnie uformowany. Ale pozostaję
dalej przy fakcie że najpiekniejsze są niebieskie
Pozdrówka

krasie to są po prostu niesamowite.

Przychylam się do białego wilca. Też mi nie przypomina tego zwykłego bo jest duży i ładnie uformowany. Ale pozostaję
dalej przy fakcie że najpiekniejsze są niebieskie

Pozdrówka

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- AgaNet
To wszystko tłumaczy
@ AgaNet ? Widzisz, nie darmo mój wątek balkonowy znajduje się w dziale forum poświęconym ogrodom.![]()

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie dyskutuję o odmianie wilca, bo Ty znasz się na tym lepiej.
Ale tak jak Aga chylę czoło przed twoimi balkonowymi osiągnięciami.
Ale tak jak Aga chylę czoło przed twoimi balkonowymi osiągnięciami.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus
- Kontakt:
@ Abeille, Aga Net & Kogra ? serdecznie dzięki za tak ciepłe słowa na temat mojego balkonowego ogródka. 
Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
PS. Abeille, też najbardziej lubię niebieskie wilce. ;-) I w ogóle kwiaty w kolorze niebieskim. ;-)

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
PS. Abeille, też najbardziej lubię niebieskie wilce. ;-) I w ogóle kwiaty w kolorze niebieskim. ;-)
- AgaNet
Robią wrażenie

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loki mimo wszystko warto by mieć ze 3 najpiękniejsze Twoim zdaniem liliowce też 
Wydaje mi się że iryski szybciej rozrastają .

Wydaje mi się że iryski szybciej rozrastają .
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Loki fotka astrów będzie mnie leczyć z depresji w listopadowe mżyste dni.
Zapisałam stronę z astrami do ulubionych.
Zapisałam stronę z astrami do ulubionych.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus
- Kontakt:
@ AgaNet ? dzięki. 
@ Kogra ? jeśli chcesz, podeślij mi swój adres e-mail na priv, to chętnie Ci podeślę więcej fotek poglądowych astrów no i przede wszystkim nie zmniejszonych, lecz w pełnej rozdzielczości. ;-)
Podobnie jak na mieczyki, kalle czy lilie ? kolejne rośliny cebulowe, które mi się marzą. Że już nie wspomnę o rozmaitych czy to bylinach ? jak orliki, malwy czy maki himalajskie ? pnączach ? jak glicynia czy milin ? czy krzewach i drzewach ? jak złotokap czy szczodrzeniec... A to tylko pojedyncze przykłady, a nie kompletna lista chciejstw. Jak widzisz, roślin, które niesamowicie mi się podobają mam o wiele więcej niż miejsca. ;-)
Pozdrawiam!
LOKI

@ Kogra ? jeśli chcesz, podeślij mi swój adres e-mail na priv, to chętnie Ci podeślę więcej fotek poglądowych astrów no i przede wszystkim nie zmniejszonych, lecz w pełnej rozdzielczości. ;-)
Problem polega na tym, że jest całe multum roślin, które mi się niesamowicie podobają, a balkony są jedynie dwa. Plus jeszcze kwestia wyjazdów wakacyjnych, o której wspominałem. Więc konieczne jest dokonbywanie jakichś wyborów. Niestety wskutek tychże wyborów na liliowce mam na razie szlaban (który sobie sam założyłem).e-genia pisze:Loki mimo wszystko warto by mieć ze 3 najpiękniejsze Twoim zdaniem liliowce też![]()

Niewykluczone. Ze zgniłej, cuchnącej, rozłażącej się w palcach i cieknącej porażki, którą dostałem w zeszłym roku od Bakkera, dochowałem się dwóch wielgachnych pióropuszy liści. ;-) A już myślałem, że do niczego się to kłącze nie nada.e-genia pisze: Wydaje mi się że iryski szybciej rozrastają .
Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Kontakt:
Czas na dwie nowe fotki z mojego balkonowego ogrodu. Po pierwsze ? zakwitł kolejny mak lekarski. Wprawdzie po ostatnich wichurach maki leżą pokotem, ale szczęśliwie nie są definitywnie połamane. Po drugie ? niesamowicie mi się sposobał pojedynczy aster chiński zaplątany w mieszance, którą siałem. Tak poza tym przebieram już nogami, bo wedle wszelkiego prawdopodobieństwa dzisiaj powinienem dostać paczkę z jesiennymi cebulkami (jeśli tylko jakiś złodziej pocztowy się na nią nie połaszczył).

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Kwiatki jak zwykle urocze! Astry zakończą sezon czy czegoś jeszcze się spodziewasz?
Ja też czekam na paczkę z jesiennymi cebulami...
Ja też czekam na paczkę z jesiennymi cebulami...