Mały skromny ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały skromny ogródek

Post »

Witaj Adam , dziękuję tojad i hosty już u mnie dziś posadzę , wczoraj nie miałam czasy , miałam miłych gości .

Genia
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Adasiu witaj.
Bardzo ładne zakupy zrobiłeś. Nie wiedziałam, że istnieje wielosił Variegata.
Zazdroszczę Ci kawałka podmokłego ogrodu, zrobiłabym sobie naturalne bagienko, gdyż w moim sztucznym, pomimo, że wyłożone folią, ciągle sucho w upały i rośliny więdną.
Hortensja bardzo ładne ma liście, nawet gdyby nie kwitła, jest ciekawa.
Chwastów w żaden sposób dopatrzeć się nie mogę, a w moim ogrodzie przychodzi mi to bez trudu.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit Dziękuję Wszystkim Miłym Paniom za wizytę i miłe słowa . :D

Reniu Targi były w Boguchwale koło Rzeszowa .
Targi odbyły się pod nazwą " Dzień ziemniaka " więc byli wystawcy i promowali różne odmiany
ziemniaków . Koła gospodyń z województwa zrobiły pokaz swoich potraw z ziemniaków i nie tylko .
Gościem Targów był Robert Makłowicz .
Przy okazji był kiermasz z roślinami ozdobnymi , więc skorzystałem i zrobiłem małe zakupy .
Geniu ja kiedyś miałem 3 kolory datur , ale zimy wszystkie nie przetrzymały .
Najgorsze jest właśnie to przechowywanie roslin zimą ;:108
Irenko dziękuję . Mój rdest dopiero nie dawno wziął się za kwitnienie , jakioś opóźnił się w tym roku :roll:
Jolu tak większość prac na dzień dzisiejszy wykonany , ale to jeszcze nie koniec ..... do zimy jeszcze daleko , a na
gospodaratwie to praca prawie do zimy - taka poważnejsza praca będzie jeszcze przy wykopkach i sianiu zboża ;:108
A mokro jest jak pewnie wszędzie , ale tego roku ominęły nas kataklizmy i gradu też nie było .
Tajeczko dziękuję . Ja widziałem wielosiła variegata , ale nie takiego , tylko o drobniejszych liściach .
A u mnie w ogrodzie miejsca suchego można szukać ze świecą , wszak prawie sama glina , a jeszcze po deszczach tym
bardziej bajorko się robi . Po tych deszczach boje się o irysy i rośliny cebulowe , czy nie zaczną gnić . :P
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Adamie no to masz nie zawesoło, myślałam, że tylko w niektórych miejscach w ogrodzie jest obniżenie terenu, gdyż kiedyś pisałeś, że mieszkasz na wyższym terenie.
Wiesz, że u mnie irysy kłączowe zaczęły gnić?
Pomimo, że gleba piaszczysta, kłącza normalnie mają mazistą konsynstencję, podlałam miedzianem, ale to chyba nie pomoże. Myślę, że przyczyną jest to, że są wyściółkowane korą.
Pozdrawiam i miłego weekendu Ci życzę. :)
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Tajeczko u mnie ogród położony jest na pochyłym terenie ,
Wydaje mi się , że najbardziej jest mokro pod ogrodzeniem , przy murku .
Woda tam się zbiera , bo leci z górki i tam kwiatki mają najbardziej mokro . :(
W tym miejscu jednak nie mam posadzonych irysów ani innych kłączowych i cebulowych ,
Jednak glina bardziej trzyma wilgoć i rośliny są narażone na gnicie i są w niebezpieczeństwie .
Nie przypuszczałem , że na piaszczystej ziemi rosliny też są zagrożone . :roll:
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Adaś a ja myślałam, że w Boguchwale są targi tylko w czerwcu - a tu się okazuje, że w sierpniu też.
Kilka lat temu byłam tam zupełnie przypadkowo, będąc przejazdem wstąpiłam i też coś mam w ogrodzie z tych targów - chyba wtedy ketmie kupowałam.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witam...w Boguchwale w sierpniu odbył się Dzień ziemniaka a dni otwarte to chyba 9-10 październik ..ale nie umie znaleźć żadnej informacji na ten temat... :D
Adamie,mokro to już chyba wszędzie jest tak samo,ziemia jak gąbka nasączona jest wodą,prognozy na najbliższe dni są bardziej optymistyczne... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adaś moja siostra ma piaszczystą ziemię i iryski w tym roku też gniją jak za dużo deszczów to i piasek nie pomoże .
Ja swoje iryski sadziłam na troszkę podwyższonych rabatach no i robiłam nawet drenaż z kamyczków mam nadzieję że pomoże ,pryskałam kilka razy topsinem i nawet podlewałam .

Genia :wit
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Adam znowu brakuje Ci czasu a forum ?,pokaż co w tej chwili kwitnie u Ciebie w ogrodzie ?

Genia :wit
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Adamie, wciąż tak dużo zajęć w gospodarstwie, że czasu brak na słówko na forum? Wykopane wszystko? Pogoda była ładna, to pewnie zdążyłeś z pracami. Jestem ciekawa czy miałeś kolorową jesień w ogródku.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adam po prostu odpuścił sobie forum ;:7

Czekamy ;:65

Genia
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Adamie :wit odezwij się w swoim wątku bo my tu , pomimo śniegu, ścieżki wytupiemy ;:65 ;:65
Podpowiedz mi jak powinnam przechować Twojego Agapanta :?:
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maribat jeżeli mogę to odpowiem za Adama , wystarczy wstawić do zimnej piwnicy a w kwietniu wystawić do ogrodu , ja już nie mam w donicach tylko wkopuję do ziemi a jesienią wykopuję i do reklamówki z reklamówką do piwnicy ,pięknie co roku kwitną .
Genia
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Dziękuję Geniu ;:196 to mam już dwie odpowiedzi jednocześnie :wink: Moje cebulki jeszcze młode, dostałam je wiosną od Adama, stąd i pytania o właściwe przechowanie ;:180
Marta
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit Miłych Gości po długiej przerwie spowodowanej niezbyt miłymi wydarzeniami w moim życiu .
Dlatego nie miałem czasu i weny , aby pisać na forum . Ale czasem Was "podglądałem " w ukryciu ( wiem , że niezbyt ładnie to z mojej strony :oops: )

Ogród przygotowany do zimy , choć nie zdążyłem jeszcze opatulić nowo zakupionej hortensji i magnolii , a chyba powinienem to zrobić ?
Mam nadzieję , że jeszcze to zrobię przed nadejściem dużych mrozów, a zapowiadają duże spadki temp. w tym tyg. nawet do -22st.C
Cebulki mieczyków i krokosmi wykopane wysuszone i przechowują się w bezpiecznym miejscu do wiosny .

A teraz w ten zimowy dzień trochę lata

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Martynko Genia też już odpowiedziała na pytanie o agapancie , ja robie podobnie z tym , że ja go uprawiam w donicy .
A powiedz czy on zakwitł u Ciebie w tym roku , ?

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”