Kwiaty hortensji kosmatej są faktycznie bardzo ładne.
W tym roku jednak nasycenie fioletem było chyba mniejsze niż zwykle ale i tak są wyjątkowo ozdobne.
W następnym roku spodziewam się
Oliwko równie pięknych ale w innym kolorze .... to zapowiedź czegoś ciekawego
Moniko 
na tej rabacie rosną od lewej
bukietowa 'Pinky Winky', ogrodowa 'Bouquet Rose',dębolistna (nie kwitnie) i bukietowa "Limelight"
Ten kulisty krzew to cyprysik jakaś wolno rosnąca odmiana 'aurea',którego tnę dość mocno 2 razy w roku.
Muszę go kiedyś przedstawić na forum do identyfikacji ale iglaki nie należą do moich ulubionych krzewów więc ...czekają w kolejce.
A dereń o którym rozmawiałyśmy nieco wcześniej ,którego będę cięła lada moment wygląd aktualnie tak
Agnieszko tak właśnie jak i Ty tak i ja zagęszczałam swój ogród, by w niedługim czasie zacząć ciąć niemal wszystko i tak właśnie robię do dziś.
Nie ma wyjścia w małym ogrodzie,mysle,że jednak lepszym sposobem zagęszczania jest uzupełnianie rzadko posadzonych krzewów bylinami,które o wiele łatwiej jest przerzedzić czy usunąć po latach.
Ściśnięte krzewy nie wyglądają zbyt dobrze,nawet cięte .
Ja bardzo ubolewam nad zbyt mało przydzielonym miejscem dla krzewuszek... one powinny rosnąć jako solitery .
Doszłam do takiego wniosku jednak zbyt późno. Może kiedy jeszcze coć zmienię ?zobaczymy
Ciekawam jakich hortensji oczekujesz ,pewnie nadejdą juz w nastepnym tygodniu,będę więc podglądać ze zdwojona uwaga Twój watek.
Hortensje należą do moich pupilek
Grześ
,nie ,nieeee,kamelia jeszcze rośnie w donicy,w ogrodzie jest tylko zadołowana.
Najwcześniej za 3 lata pozostawię ją już na zawsze w gruncie.
Do tego czasu musi się zahartować .
Moja kamelia należy do kwitnących jesienią więc powinna przypuścić tempo dla rozwijania pąków
Jednak ... czekam spokojnie i obserwuję co będzie dalej.
Kalmio
całkowicie się z Tobą zgadzam,wkrótce zobaczymy co przyniesie nam los w temacie kamelii.
Lucy poinformuję Cię jak będę coś eksmitować z mojego ogrodu.
Izo myślę o zakupie kamelii w zimie tylko z powodu możliwości zobaczenia kwiatów w chwili zakupu.
Nie kupowaniu kota w worku a właśnie kupno kamelii kwitnącej w konkretnym kolorze
Powiem Ci,że na lato wystawiam zawsze do ogrodu lub na balkon prawie wszystkie rośliny domowe.
Aktualnie w mieszkaniu stoją jedynie draceny bo sa wrażliwe na wiatr a także pierwiosnek kubkowy i kurkuligo bo są młodziutkie oraz filodendron podwójnie pierzasty i hoje
Wszystkie inne kwiatki domowe są na 'wakacjach' pod orzechem,na balkonie lub nad oczkiem.
Zawsze im to raczej służy, choć miałam atak pędraków na moje eonium - wszystkie 3 były zaatakowane,więc skoro stanowią ich przysmak to w tym roku zamiast w ogrodzie stoją na balkonie a jedno z nich rozgałęzia się na potęgę.
Ma jakiegoś szalonego powera :P
Może jednak zakupisz sobie nową

kamelię i będziemy znowu razem w klubie ?