Ogródek KaRo cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Re: Ogródek KaRo cz.6

Post »

Przyszłam powiedzieć, że wypisuję się z kółka kameliowego
poszłam do niej dziś.. a ona nie ma ani jesnego listka.. (miała 2)
szukałam pod .. nie ma.. nie wiem co się stało ale chyba umarła..
Tylko nei rozumiem dlaczego.. bo.. nic ciekawego sie nie działo w pogodzie..

chyba że .. Szarik się przeszedł koło niej i zawadził.. hmm
na razie nie kupię.. musi mi przejść.. żałość..

Odnośnie róż.. cieszę się, że mnie rozumiesz ;:196
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Serwus Krystyna
Pocieszylas mnie pistacjowym zabarwieniem 'Limelight' ...poczekamy na jesien :)
U mnie leje i mży na zmianę od wczoraj,może powinnam zrobić jej jakieś zadaszenie?
Myślę o ułożeniu nad nią tafli szkła...
to nie zly pomysl,widzialem ze Kamelka nie stoi na podstawku,wiec ma odplyw

Grzesiek
podrosła i już jest taka jak jej siostra dwulatka.....teraz jej wierzchołki wzrostu uszczknąłem....
bo kamelie kwitnące w sprzedaży zawsze czubków nie mają....ale za to z kątów liści pąki i kwiaty.....
a że one wolne w ogólnym swym rozwoju.....
to kiedy jak nie teraz ;:224
trzeba eksperymentować....
Czubki sa przycinane aby Kamelia sie rozkrzewila a nie zeby zakwitla
egzemplarz ktory ma Krystyna jest bardzo krzaczasty,gesty
nie potrzeba jej przycinac i nie radzilbym niech lepiej pracuje nad korzeniem i pakami

Pozdrawiam Markus
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wisienko trudno bywać we wszystkich wątkach na forum,trudno nadrobić zaległości szczególnie w sezonie ,
więc jakoś tak bywamy tu i tam od czasu do czasu. :wit

Obrazek

Nie zrezygnuję z większości roślin jakie mam w ogrodzie ,nie, nie :D ale przerzedzę je,to konieczność.
Wszystko rośnie w szerz,tylko nie rosną rabaty ,już nie mają gdzie się rozrastać.
Pozostaną więc niektóre z krzewów i niewielka ilość bylin.
Zgromadziłam pokaźną już kolekcję funkii i żurawek i myślę,że to one będa stanowiły podstawę uzupełnień moich rabat.
Muszą tylko nieco się rozrosnąć :)
Róże nawożę ostatni raz zwykle w pierwszych dniach sierpnia ,co miało miejsce w minionym tygodniu we środę i czwartek to było.
Był to gotowy nawóz specjalistyczny.
I to juz koniec ich dokarmiania,muszą zdrewnieć przed zimą.
Derenia cięłam w lipcu ale będzie cięty jeszcze raz w sierpniu.
Od września w zasadzie nie dotykam już sekatora,przyniosłoby to odwrotny od zamierzonego skutek .

Obrazek

Izo bardzo mi przykro,że Twoja kamelia wypadła. :cry:
To żadne pocieszenie,ale czasem tak bywa i nic nie możemy zrobić...
Właśnie mam taką sytuację z paprocią(Dicksonia antarctica) o której marzyłam od dawna i którą mam od kwietnia i która chyba się poddała już i ja chyba też.
Nie wiem co mogłabym jeszcze dla niej zrobić a jednocześnie nadal ja podglądam,nawilżam i zmgławiam ale już bez nadziei.
Izo kamelie zapewne kupisz następną ale to raczej zimą dopiero ,zdecydujesz się?
Mam nadzieję,że tak.

Mimo wszystko pokażę zdjęcie mojej ...
ustawiłam nad nią :oops: szklany dach by ograniczyć w sierpniu podlewanie przez deszcze jakie u mnie padają ostatnio,
nie chcę jej ruszać a pogoda jest bardzo deszczowa.Tak ma być do wtorku.

Ma takie pąki

Obrazek

i takie

Obrazek

Oczywiście nie zamierzam jej ciąć,jest jej to nie potrzebne
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Zaraz sobie wpiszę te informacje do mojego ogrodniczego kajeciku.

I tak to jest - najpierw martwimy się, że roślinki małe i że dużo pustych miejsc,
a potem że za duże i za mało miejsca. :wink:
Ale jak widzę na zdjęciach, potrafisz utrzymać swoje rośliny w ryzach.
Przy okazji podziwiam piękne kompozycje.
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz B

Post »

Krysiu, piękne te twoje rabaty, ale masz masę hortensji, ja sobie podpatrzyłem przy jednym bloku hortensję kosmatą, mam nadzieję, że jak podbiorę kawałek gałązki to mi się przyjmie jak to czyniłem z h. ogrodową :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Pewnie tak Grzesiu,przyjmie się sadzonka hortensji bo i pora nawet dobra ku temu. :D
Myślę ,że powinieneś jednak ją zimować w mieszkaniu.
Moja osiągnęła właśnie środkowy pułap wzrostu.Ma około 160 cm wysokości ale trwało to długo.
Męczy mnie jednak kondycja jej liści. Jest zdecydowanie inna ,słabsza niż u jej siostrzyc h.ogrodowych czy bukietowych.
Muszę popracować nad rozgryzieniem tego. Owszem ślimaki niszczą jej blaszki liściowe ale to nie tylko one...coś jeszcze się z nią dzieje...
http://a.imageshack.us/img808/2980/p1590187.jpg

Igorze czas szybko leci a krzewy rozrastają się w mig :wink: :D
Host mam 'troszeczkę',o różnych barwach liści,właśnie przygotowuję ich album :wink:

Wisienko - najprzyjemniejszy okres ogrodowy masz przed sobą.
Ściąganie roślin i zabawy w sadzenie to to co zbyt szybko się kończy ,potem pozostaje pieszczenie . :wink:

Miłej niedzieli wszystkim ;:100
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale akurat ta hortensja ma wyjątkowo (jak dla mnie) urodziwe kwiatostany.
Taki piękny kolor.

No i jej wielkość też jest imponujaca ;:63
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Krysiu, u Ciebie w ogrodzie zawsze na dłużej się zatrzymuję i spaceruję długo przyglądając się róznorodności roślin ;:65 To nie ogródek, to ogród - prawdziwy ogród :D
Powiedz, proszę, co to za śliczny kulisty krzewik tuż na przodzie, przed hostą? Śliczny jest :uszy
Proszę też o zdradzenie, co to za odmiany hortensji na pierwszym zdjęciu? No i podziwiam Twój grujecznik - taki duuży juz jest ;:224
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Krysiu masz naprawdę prześlicznie skomponowane rabaty. Mnóstwo przepięknych hortensji , aż radość ogarnia gdy się na nie patrzy. Ja mam tylko ogrodowe,ale teraz zamówiłam sobie 4 inne i już nie mogę doczekać się kiedy do mnie dotrą :D
Wiele moich roślinek jest młodziutkich , więc żeby rabaty nie były strasznie puste, to sadzę je gęściej niż powinny rosnąć, później będzie trzeba ciąć i ciąć, ale zanim się rozrosną to jeszcze potrwa :roll:
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Łał...jakie pąki ma kamelia :shock:
moja ma 3 od kilku miesięcy i nic....chyba czekają na lepsze czasy :;230
A czy Twoja rośnie już w gruncie?
ja się jednak boję chyba..... :?
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

:wit
KaRo, widzę, że Twoja kamelia bardzo ładnie się rozkrzewiła ;:138 , moja jest bardziej zwarta, ale ma sporo pączków kwiatowych. Czy zakwitnie? Pożyjemy - zobaczymy :lol:
Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Krysiu bywałam w twoim ogrodzie i zawsze robił na mnie wrażenie i onieśmielał mnie.Dziś patrzę na niego innym bardziej dojrzałym okiem. Mogę powiedzieć, ze ma on duszę. Zgromadziłaś wiele różnorodnych roślin i wszystko ze sobą ładnie harmonizuje. Może się mylę, ale dla mnie jest on podobny do ogrodu naszej Mariasen. Ten twój ogród jest tajemniczy, każdy jego zakątek odkrywa coś nowego, stary konar, pień, dzban którego świetność już przeminęła, itd
I tak sobie myślę, czy zdążę jeszcze w swoim życiu osiągnąć taki efekt?
A jeśli będziesz coś przerzedzać to pamiętaj, że jest wiele ''pustych'' ogrodów. :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Izo kamelie zapewne kupisz następną ale to raczej zimą dopiero ,zdecydujesz się?
Tak mówisz?

Zimą najlepiej kupować?
Pewno tak zrobię .. ale do zimyh daleko.. moze moja ożyje?

Dziś zauważyłam, ze moja jukka wystawiona na zewnątrz ma mase nowych pąków.. fajnie..
i cytryna się trzyma.. nie spadła jeszcze..
rosliny jednak wolą świeże powietrze :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Kwiaty hortensji kosmatej są faktycznie bardzo ładne.
W tym roku jednak nasycenie fioletem było chyba mniejsze niż zwykle ale i tak są wyjątkowo ozdobne.

Obrazek

W następnym roku spodziewam się Oliwko równie pięknych ale w innym kolorze .... to zapowiedź czegoś ciekawego

Obrazek

Moniko :D na tej rabacie rosną od lewej
bukietowa 'Pinky Winky', ogrodowa 'Bouquet Rose',dębolistna (nie kwitnie) i bukietowa "Limelight"
Ten kulisty krzew to cyprysik jakaś wolno rosnąca odmiana 'aurea',którego tnę dość mocno 2 razy w roku.
Muszę go kiedyś przedstawić na forum do identyfikacji ale iglaki nie należą do moich ulubionych krzewów więc ...czekają w kolejce.
A dereń o którym rozmawiałyśmy nieco wcześniej ,którego będę cięła lada moment wygląd aktualnie tak
Obrazek

Agnieszko tak właśnie jak i Ty tak i ja zagęszczałam swój ogród, by w niedługim czasie zacząć ciąć niemal wszystko i tak właśnie robię do dziś. :wink:
Nie ma wyjścia w małym ogrodzie,mysle,że jednak lepszym sposobem zagęszczania jest uzupełnianie rzadko posadzonych krzewów bylinami,które o wiele łatwiej jest przerzedzić czy usunąć po latach.
Ściśnięte krzewy nie wyglądają zbyt dobrze,nawet cięte .
Ja bardzo ubolewam nad zbyt mało przydzielonym miejscem dla krzewuszek... one powinny rosnąć jako solitery .
Doszłam do takiego wniosku jednak zbyt późno. Może kiedy jeszcze coć zmienię ?zobaczymy :wink:
Ciekawam jakich hortensji oczekujesz ,pewnie nadejdą juz w nastepnym tygodniu,będę więc podglądać ze zdwojona uwaga Twój watek.
Hortensje należą do moich pupilek ;:224

Grześ :D ,nie ,nieeee,kamelia jeszcze rośnie w donicy,w ogrodzie jest tylko zadołowana.
Najwcześniej za 3 lata pozostawię ją już na zawsze w gruncie.
Do tego czasu musi się zahartować .
Moja kamelia należy do kwitnących jesienią więc powinna przypuścić tempo dla rozwijania pąków :D
Jednak ... czekam spokojnie i obserwuję co będzie dalej.

Kalmio :wit całkowicie się z Tobą zgadzam,wkrótce zobaczymy co przyniesie nam los w temacie kamelii. :D

Lucy poinformuję Cię jak będę coś eksmitować z mojego ogrodu. ;:100

Izo myślę o zakupie kamelii w zimie tylko z powodu możliwości zobaczenia kwiatów w chwili zakupu.
Nie kupowaniu kota w worku a właśnie kupno kamelii kwitnącej w konkretnym kolorze :D :wink:

Powiem Ci,że na lato wystawiam zawsze do ogrodu lub na balkon prawie wszystkie rośliny domowe.
Aktualnie w mieszkaniu stoją jedynie draceny bo sa wrażliwe na wiatr a także pierwiosnek kubkowy i kurkuligo bo są młodziutkie oraz filodendron podwójnie pierzasty i hoje

Obrazek

Wszystkie inne kwiatki domowe są na 'wakacjach' pod orzechem,na balkonie lub nad oczkiem.
Zawsze im to raczej służy, choć miałam atak pędraków na moje eonium - wszystkie 3 były zaatakowane,więc skoro stanowią ich przysmak to w tym roku zamiast w ogrodzie stoją na balkonie a jedno z nich rozgałęzia się na potęgę.
Ma jakiegoś szalonego powera :P

Obrazek

Może jednak zakupisz sobie nową :wink: kamelię i będziemy znowu razem w klubie ?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Krysiu, jaki cudny filodendron :shock: Ja mam tylko tego zwykłego, ale widzę, że jest jeszcze piękniejszy ten 'podwójnie pierzasty' - śliczny. Łatwy w utrzymaniu?
Dziękuję za informację dot. roślinek - dereń jest niesamowity. Muszę w takim razie znowu chwycić za sekator i swoje ciachnąć za Twoją radą :uszy ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”