ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
Czy w związku z tegoroczną aurą mogę teraz wysiać cebulę do wielodoniczek?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Też się nad tym zastanawiam, jako że poprzedni wysiew wzszedł marnie, a to co wyszło to pada :/
Pozdrawiam, Jacek
Whitedame, możesz jeszcze siać, tylko w wielodoniczkach szkoda miejsca, lepiej w pojemniczku a potem wsadzać do gruntu wyrywając pojedyncze siewki, cebula łatwo się przyjmuje.
Bioy, za dużo podlewasz, ziemia musi być wilgotna do wchodów, potem odkrywamy folię i pozwalamy jej przeschnąć. Podlewamy jak pojemnik jest lekki.
Bioy, za dużo podlewasz, ziemia musi być wilgotna do wchodów, potem odkrywamy folię i pozwalamy jej przeschnąć. Podlewamy jak pojemnik jest lekki.
- whitedame
Dzięki aria za radę. Właśnie zmusiłam rodzinkę do skonsumowania 2 koszyczków kiwi i mam odpowiednie doniczki.
Sieję tak jak mówisz.
Sieję tak jak mówisz.

Cebulę można też wysiewać wprost do gruntu,kiełkuje już przy kilku stopniach C.Po wschodach rośliny zostawić co 8cm,a wyrwane siewki można wykorzystać jako rozsadę.
- whitedame
Tak zawsze robiłam ale w tym roku grządki będę robić w maju a siać chyba w czerwcu ( patrząc na to co za oknem). Wpadłam więc na pomysł ( dzięki Wam
) aby troszkę przyspieszyć wegetację.

- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj wyeksmitowałam rozsadę cebuli pod folię ;) kępki z wielodoniczki powsadzałam w ziemię, przykryłam włókniną w razie w i będę czekała aż podrosną i będę pikowała do gruntu ;)
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ehh u mnie ciężko cokolwiek z tą rozsadą zrobić, liście poskręcane wokół siebie, jak coś ruszam to co chwile się łamią... Trochę cebul już przez to padło, ale może jeszcze pociągną do wysadzania w gruncie. Kiedy planujecie wysadzać, czy za ok. 2 tygodnie będzie można już to zrobić?
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepiękna rozsada! Cebulki po przycięciu, dopiero teraz widać jak się przerzedziło.. Dla porównania za tydzień posieję jeszcze wprost do gruntu oraz posadzę dymkę
Coś się musi udać 
Nie wstawiamy zdjęć i nie cytujemy postów, które znajdują się bezpośrednio nad naszą odpowiedzią.
moderator

Nie wstawiamy zdjęć i nie cytujemy postów, które znajdują się bezpośrednio nad naszą odpowiedzią.
moderator
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękna Przemku, równiutka ;) moja biała exhibition też taka ładna i stojąca bez podcinania, niestety inne siewki różnych cebuli popokładały się troszkę, mimo podcinania. Ale od soboty pod folią, przykryte włókniną, choć tej nocy u mnie -8 stopni, mam nadzieję że nic im nie jest ;)
czy można wystawiać siewki na dwór w dzień i chować tylko na noc .? temp. w moim woj. śląskim ma być powyżej 10 stopni. Siewki zajmują mi sporo miejsca na parapetach.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Ja jeszcze swoich nie wystawiam, chociaż na parapetach 

- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Witam.Moja cebula z nasion,totalna porażka siewki powypadaly wątle mimo cięcia.Resztę nasion posieje już do gruntu .A resztę tradycyjnie z dymki to jednak u mnie sprawdzona uprawa.To co zostalo z sianej cebuli wynioslam i zadolowalam w foliaku.Może choć kilka się uratuje.
MalgosiaR
MalgosiaR