Petunia z nasion Cz.1
Re: Petunia z nasion
Dziękuję. Dobrze większość właśnie tak wsadziłam. A do reszty po prostu dosypię ziemie.
Posiałam petunię do skrzynki. Wykiełkowały, podrosły więc je wszystkie po pikowałam. przed chwilą zajrzałam do skrzynki a tam następne kiełkują. Chyba, że to chwasty 

a moje chyba choruą
tak jakby usychały u podstawy. wczoraj podlałam i niektóre się przewróciły, cieniutkie od spodu, właśnie jakby uschnięte...

Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 12 maja 2011, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A teraz wyglądają tak (po dwóch tygodniach od pikowania):edyta_kk pisze:Zabrałam się dziś do pikowania. Ciekawe czy do jutra coś się uchowa.Powinnam jeszcze co najmniej tydzień poczekać, bo czytałam, że pierwsze pikowanie po miesiącu ale straszna pleśń mi siadała na ziemi więc kupiłam inną (specjalną do siania i pikowanie) i petusie już siedzą w nowym, świeżutkim podłożu.
Takie maluchy, aż żal mi było ich ruszać.

Widać różnicę? Na 46 popikowanych: padło 9 szt, trzyma się 37 szt. Dla mnie to dobry wynik. Tym bardziej, że jeszcze 6 odmian czeka na popikowanie, posiane w późniejszym terminie.

witam;) mam pytanie, po ilu dniach od posiania wschodzą petunie? ;] z góry dziękuje...
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Różnie, zależy to np. od świeżości nasion. 3-14 dni, po takim czasie powinny być widocze pierwsze kiełki. A wysiałeś nasiona powierzchniowo?
Ja pierwsze wysiałam i przysypałam nasiona ziemią, to wschodziły ok. 2 tygodni, w poniedziałek, 5 marca, posiałam bez przysypywania, przykryłam folią i w sobotę cieszyłam się pierwszymi zielonymi kruszynkami, dzisiaj wzeszła reszta. Tak więc piątego dnia mi powschodziły:)
Pozdrawiam, Marzena
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Dobre nasionka petuni,wysiane w ziemię Aury z Pasłęka(broń Boże substral),nie przykrywane oczywiście tylko przyklepane do powierzchni-wschodziły mi po 4 dniach.
Ja znalazłam przeterminowane nasionka petunii i też wzeszły. Jestem ciekawa czy zakwitną
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwona
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Bardzo ładne siewki, nadają się do pikowania już, ja nawet mniejsze pikowałam, ładnie przyjęły się i widać że podrosły troszkę.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
dziś i ja zabieram się za wysiew petunii... nasionka wlasne zebrane w zeszłym roku, ciekawe czy coś wykiełkuje.
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja już je raz przepikowałam, jak były tyci tyci,a teraz to przyznaję się bez bicia, troszkę im pomagam....Także mam już zajęcie. 

Iwona
- gorzka
- 100p
- Od: 7 sty 2011, o 14:24
ja dziś przepikowałam swoje po raz pierwszy są takie maleńkie że aż mam wątpliwości czy przetwają ten zabieg 

pozdrawiam Gocha
W tym roku po raz pierwszy wysiewałam petunie z nasion i po przeczytaniu tego wątku obawiam się, czy nie zrobiłam tego zbyt późno- w porównaniu do waszych są jeszcze takie maleńkie!
Nasiona wysiane 25.02 ale mam wrażenie, że jakoś słabo wschodzą...
Spróbuję dołączyć zdjęcie.

Czy ktoś jest w stanie ocenić "fachowym okiem" czy coś z tego będzie?
Pozdrawiam serdecznie!
Nasiona wysiane 25.02 ale mam wrażenie, że jakoś słabo wschodzą...

Spróbuję dołączyć zdjęcie.

Czy ktoś jest w stanie ocenić "fachowym okiem" czy coś z tego będzie?
Pozdrawiam serdecznie!