Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

nusia pisze:Ciotka-przeurocze są te Twoje okazy :shock:
Wiolinka-to że cebula zmniejsza objętość ,robi się mięka w czasie kwitnienia to zdarza się często po prostu zacznij ją nawozić regularnie i wróci do normy :D
nawożę ją jak tylko zaczęła wypuszczać łodygę z pąkiem. Dziś obejrzałam ją dokładnie i ona w ogóle się nie ukorzeniła :roll: po prostu dziś wzięlam ją całą do ręki i nie wiem co zrobić aby się ukorzeniła :?: Może posypać ją ukorzeniaczem do doniczkowych :?: Czekam na poradę forumowych fachowców.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Ja, mimo że uważacie mnie za fachowca jeszcze we wrześniu nie miałam zielonego pojecia co to są hipki. Dzięki swoim próbom, oczywiscie z błędami i oczywiście fachowej pomocy jednego forumowicza/nie wymieniam z imienia bo juz tyle razy wspominałam, że wszyscy wiedzą o kogo chodzi/ doszłam do takich efektów jakie widać. W ramach błędów wszystki cebule przed wsadzeniem do doniczki ukorzeniałam w wodzie . Brałam słoik wlewałam wodę i wkładałam cebulę . Śednica słoika była taka, żeby cebula się nie utopiła tylko piętką dotykała wody. Wszystkie cebule szybko sie ukrzeniły. Podobno tak nie należy robić ale ja zrobiłam z wiadomym skutkiem. Cebula ,która korzystała z nasiadówki najdłużej - wydała :lol: najpiękniejsze kwiaty. Spróbuj. Co masz do stracenia ?
A teraz przy okazji jeszcze kilka hipków. W kolejności : Red Lyon, Christmas Gift, Aphrodite Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Znalazłam fotkę, która przedstawia moje początki z hipkami. Oto hipki w wodzie w różnym stadium rozwoju. Tylko się nie śmiejcie . :oops: Takie były początki tych pięknych okazów, które Wam pokazuję. Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja tu nie widzę nic śmiesznego - prawie hydroponika. Chyba też naprawdę spróbuję.
Waleria
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35

Post »

Ponieważ nadal raczkuję w kwestii uprawy hipków mam pytanko. Czy po przezimowaniu cebuli (w moim przypadku opcja z lodówką) korzenie należy obciąć? A potem przyda się ten trick ze słoikami, który pokazał Ciotka, żeby już ukorzenioną cebulę wsadzić do doniczki?

Pozdrawiam

Kasia
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Teraz to już ostatnie moje hipki. W kolejności : Susan, White Christmas i jeszcze raz mój ukochany Royal Velvet tylko w innych ujęciach. Kilka stadiów pąka i przekwitający. Spójrzcie - czyż pąk nie jest cudowny ? Na tym kończę pokazywanie swoich hipków, chyba że rozwinie mi się Papilon. Wówczas jeszcze go pokażę. Teraz będę oglądać tylko Wasze pięknoty. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Marysiu,

śliczności masz na tych parapetach, aż nie chce się uwierzyć, że dopiero ich sie uczyłaś. Widać jesteś pilną uczennicą, bo wyniki są rewelacyjne ;) Ja w następnym sezonie też ruszę z nowymi odmianami. W tej chwili czekam na kwitnienie Aphrodite, Mount Blanc, Red Lion i jeszcze jest jedna cebula w piwnicy, lecz nie pamiętam nazwy. :( . W doniczce siedzi jeszcze Elvas, ale z tej cebuli kwiatów raczej nie będzie. Przyniosłam ją z piwnicy (ok. 1,5 mieisąca temu) i zobaczyłam, że jedna warstwa wewnętrzna podgniwa, do tego czubek wzrostu też w nienajlepszym stanie. Chciałam wyrzucić, ale powycinałam wszystko, zdezynfekowałam i do ziemi. Co będzie to będzie - pomyślałam .. ale nie wierzyłam, że ją uratuję, gdyż w środku była jedna wielka dziura, niczym lej po bombie.
A dziś cebula wypuściła liście, dziura się zasklepiła i wygląda calkiem dobrze, może w przyszłym roku będę mogła liczyć na kwitnienie. Czasem nawet beznadziejne sprawy nie są aż tak beznadziejne jak myślimy ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

;:333 I tak trzymać Lucynko! A wiesz, że z tych które pokazywałam, White Christmas zgodnie z nazwą zakwitł mi 24 grudnia wieczorem. :D

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Moja Lady Jane

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Jaka piękna ! ;:1 A te zawijaski w środku rozkoszne. :shock: Pokazujcie dalej swoje fotki, bo mój Papilon coś kiepsko rośnie. Może gdy dostanie nawozu to ruszy :cry: .

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Śliczne macie hipki :lol: :shock: Muszę i ja przygotować "prezentację" moich - jedna już przekwitły a kwitną aktualnie 3 i chyba więcej na razie nie będzie. Sle ja nie o tym, to później.

Teraz mam pytanie- chyba "techniczne". Moje cebule - wszystkie - te podlewane więcej i te prawie wcale nie podlewane, są miękkie !!! Zgnilizny raczej nie mają, poza 3-ma, które ratowałam po zakupie - też są miękkie. A może to taka ich uroda, chociaż te, które nie kwitły a mają same liście - też są miękkie.
Czy to normalny objaw, czy jakaś choroba ?
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

To pokazuję co u mnie nowego na parapecie-miał byc pojedyńczy czerwony,a to nie wiem co to wyszło... :lol:
może wy wiecie?

Obrazek
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

na pewno to nie jest pojedynczy czerwony. Trzeba poczekać aż sie otworzy. Może to być któryś Nymph. Ciekawe, czy to kolor, czy jakaś choroba ?

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ciotka pisze: Dzięki swoim próbom, oczywiscie z błędami i oczywiście fachowej pomocy jednego forumowicza/nie wymieniam z imienia bo już tyle razy wspominałam, że wszyscy wiedzą o kogo chodzi/ doszłam do takich efektów jakie widać.
A ja nie wiem, a ja nie wiem ;:26 ;:48 ;:50 ;:48 ;:26
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jakie one są piękne :D musze kupić jeszcze kilka cebul odmian pełnych. po prostu bajka :shock:
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”