Nowy ogród Jacka cz.2
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam miłych gości
Geniu, chyba już kiedyś wspominałem - sam ogród właściwy ma 700m2, a drugie tyle to pozostałe miejsca zielone wokół domu. Więc jest tego trochę
Na razie zagospodarowałem ok. 250m2 no i strzygę spory trawnik.
Pelagio, ja też lubię te kolorki i nie żałuję, że irysy holenderskie nie są żółte, tak jak było na opakowaniu. Wszystkie posadzone cebulki tego irysa mają pąki, co mnie bardzo cieszy, tym bardziej, że kupiłem je za grosze
Na pięciornika nepalskiego też czekam aż zakwitnie, jeśli w ogóle nie doszło do pomyłki, bo widzę, że wygląda identycznie jak złoty.
Witaj Gabrysiu
Jak na drugi raz spotkasz, to się nie zastanwiaj i kupuj horminum, bo ładne jest
Jolami, zaraz zerknę do Ciebie. Miło mi Cię gościć

Geniu, chyba już kiedyś wspominałem - sam ogród właściwy ma 700m2, a drugie tyle to pozostałe miejsca zielone wokół domu. Więc jest tego trochę

Pelagio, ja też lubię te kolorki i nie żałuję, że irysy holenderskie nie są żółte, tak jak było na opakowaniu. Wszystkie posadzone cebulki tego irysa mają pąki, co mnie bardzo cieszy, tym bardziej, że kupiłem je za grosze

Na pięciornika nepalskiego też czekam aż zakwitnie, jeśli w ogóle nie doszło do pomyłki, bo widzę, że wygląda identycznie jak złoty.
Witaj Gabrysiu

Jolami, zaraz zerknę do Ciebie. Miło mi Cię gościć

- JacekP
Dzięki Alusnowflake pisze:Jacku cudeńko to horminium... zapowiadało się takie niepozorne a jest cudne...
A te iryski jak Ci tez ładnie rozkwitły

- JacekP
Staram się uchwycić to całe piękno majowego ogrodu, ale nie jestem w stanie, to mnie przerasta, bo zdjęcia nie oddają tego. Mam jednak nadzieję, że moje zdjęcia przybliżą Wam moją radość
skalnica cienista 'Areopunctata' (obok skalnica Arendsa)

serduszka wspaniała od Ali ma się bardzo dobrze

czyściec wielkokwiatowy od Zanny też ma się dobrze

kolejna prapremiera u mnie - czosnek kazachski

skalnica cienista 'Areopunctata' (obok skalnica Arendsa)

serduszka wspaniała od Ali ma się bardzo dobrze

czyściec wielkokwiatowy od Zanny też ma się dobrze

kolejna prapremiera u mnie - czosnek kazachski

- JacekP
Witaj Monia
wiem, że przykro jest rezygnować z roślin, które byśmy chcieli, ale takie są prawa natury i chyba lepiej jest rozszerzać gamę roślin odpowiednich do naszego ogrodu. U Ciebie pięknie rosną rh, żurawki i inne. A ja, podpatrując Twoje piękności, zdobyłem bożykwiat i poznałem bardzo ciekawą szkółkę niedaleko mnie. Kupiłem jeszcze inne rośliny ale o tym może, jak porobię zdjęcia 

- JacekP
Alu, szkółka w Wyględach (przed Zaborowem). W tajemnicy powiem, że mają już mekonopsa i już sobie zaklepałem, jak uda im się rozmnożyć
A ten sklep w Wawce, który jest tak fajnie zaopatrzony i ciekawie opisane rośliny mieści się na Bagatela przy pl. Unii Lubelskiej. Podejrzewam, że właściciele mają własną szkółkę albo produkują rozsadę, bo mówili, że nasiona szałwii, którą kupiłem sprowadzili z Holandii. Ona ładnie się przyjęła i wypuszcza pęd.

A ten sklep w Wawce, który jest tak fajnie zaopatrzony i ciekawie opisane rośliny mieści się na Bagatela przy pl. Unii Lubelskiej. Podejrzewam, że właściciele mają własną szkółkę albo produkują rozsadę, bo mówili, że nasiona szałwii, którą kupiłem sprowadzili z Holandii. Ona ładnie się przyjęła i wypuszcza pęd.
- JacekP
Cześć Pelagio
Oczywiście chodzi o niebieskiego mekonopsa wielkiego, tego który kwitnie u Maji-Mariasen. U niej jest raczej błękitny niż jaskrawoniebieski więc może zdjęcia były podrasowane albo to inna kwestia. Mekonops walijski (żółty) kwitnie w Łazienkach. Jest jeszcze mekonops o kwiatach różowych, fioletowoczerwonych.