Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

Mam trochę cebuli której zachciało się rosnąć w piwnicy. :cry: Warto ja wsadzić do ziemi? (na działce oczywiście). Jest szansa, że przetrwa do wiosny? Jeśli nie to ją wyrzucę po prostu.
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dymka, która zaczyna wypuszczać szczypior nie jest najlepszym materiałem do nasadzeń więc tu może być podobnie.
Najprawdopodobniej Ci zgnije.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

To już lepiej wsadzić do doniczki (gęsto upakowane) i podlewać. Przynajmniej będzie można wykorzystać szczypior ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

z racji ponurej pogody wstawię moje cebulki: najlepsza cebula czerwona karmen :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

jode22 pisze:To już lepiej wsadzić do doniczki (gęsto upakowane) i podlewać. Przynajmniej będzie można wykorzystać szczypior ;:333 .
Parę rzutów takiego szczypioru hoduję na parapecie od stycznia aż do nowego na działce :) Niestety foto mam tylko przed ostatnimi zbiorami, już wyeksmitowany na balkon :)
Obrazek
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.

Post »

Ja co roku wysadzam wyrośnięte cebule ( pietruszkę korzeniową z zielonym też) do pojemników w domu i corocznie miałam probllem z muszkami, w tym roku przy okazji opryskiwania młodych sadzonek HT, spryskałam też cebulę i pietruszkę, muszek na razie nie widać, może nie gustują w alkocholu i ziołach?? :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Ziemiórki, jak się u mnie pojawiały, to w ziemi ogrodniczej ze sklepu i niestety, wtedy tylko chemia skuteczna. Ale od dawna ich nie miałam, tfu, tfu. Ziemię, ostatnio kupuję tylko na rozsady z Hollasu i nie zdarzyły się w niej niespodzianki. A po za tym korzystam ze swojej + kompost + perlit. :)
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Posdziłam dzisiaj dymki zwykłe i czerwone (już z kiełkami) na szczypior. Gdzie im będzie lepiej: na parapecie w kuchni czy na zimnym ganku?

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ja swoje cebule na szczypior trzymam na papapecie w kuchni(południe) ,bo nie mam zimnego ganku :wink: Maja się nie źle i juz parę razy zrywała go a on ciągle rośnie
Asia
ania 25
50p
50p
Od: 21 sty 2015, o 00:07

Post »

Moja teściowa co roku sadziła dymkę a potem rosła taka cebula płaska. W tamtym roku kupiłam ja dymkę białą i czerwoną i miałam piękne cebule. Kupiłam w warzywniaku i w tym roku też tam kupię. Ale mam pytanie co to za odmiana tej płaskiej cebuli. Muszę jej unikać bo strasznie jej nie lubiłam kroić.
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

Prawdopodobnie to odmiana Stutgarter. Miałam dokładnie takie same odczucia jak Ty :wink: Rosła duża, ale to krojenie...
Pozdrawiam Joanna
ania 25
50p
50p
Od: 21 sty 2015, o 00:07

Post »

Dzięki zapamiętam sobie bo z miastem się kojarzy.
Laki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 maja 2014, o 23:08

Post »

Witam, w połowie marca chcę sadzić dymke. Problem polega na tym że ziemia nie jest przygotowana i dlatego najpierw chcę rzedowo na głębokość 30 cm przekopac obornik bydlecy przefermentowany. Oprocz tego slyszalem że dobrze jest na gl. 10 cm przekopac popiół drzewny. Moje pytanie, czy ten popiół z obornikiem w jednym czasie to dobry pomysł ? Czy może zrobić inaczej. Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki .
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Wstrzymałbym się z dymką do początku kwietnia, może końca marca, chociaż wróżenie pogody dla marca to teraz raczej dla sportu. Przy świeżym oborniku śmietka może wpaść w odwiedziny. Do tego obornik po popiele pozbędzie się większości azotu, co przy cebuli po części nie jest takie złe... jednak i tak bym nie mieszał. Lepsze byłoby stanowisko w drugim roku po oborniku - chyba lepiej przeboleć dodatkowe nawożenie niż wydziabywać robaczki z cebulki.

Ale niech ktoś bardziej ogarnięty się wypowie.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Dymkę z reguły sadzi się jak najwcześniej.U mnie pogoda jak i warunki glebowe są dobre to będzie wysadzona w tym tygodniu.W ub.roku sadziłem 27.02.wraz z czosnkiem wiosennym.
W zamierzchłych czasach mówiono,że im wcześniej się sadzi tym jest mniej kwiatów.Na ile jest to prawda nie wiem.
Zgadzam się w zupełności z Drako,cebula nie lubi świeżego obornika.A tak ogólnie wiosenne
przekopywanie obornika musi być bardzo dokładne,właśnie ze względu na muchówki. ;:215 ;:215
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”