Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
Mam trochę cebuli której zachciało się rosnąć w piwnicy.
Warto ja wsadzić do ziemi? (na działce oczywiście). Jest szansa, że przetrwa do wiosny? Jeśli nie to ją wyrzucę po prostu.

-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dymka, która zaczyna wypuszczać szczypior nie jest najlepszym materiałem do nasadzeń więc tu może być podobnie.
Najprawdopodobniej Ci zgnije.
Najprawdopodobniej Ci zgnije.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
To już lepiej wsadzić do doniczki (gęsto upakowane) i podlewać. Przynajmniej będzie można wykorzystać szczypior
.

pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Parę rzutów takiego szczypioru hoduję na parapecie od stycznia aż do nowego na działcejode22 pisze:To już lepiej wsadzić do doniczki (gęsto upakowane) i podlewać. Przynajmniej będzie można wykorzystać szczypior.

Pozdrawiam Eugenia
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.
Ja co roku wysadzam wyrośnięte cebule ( pietruszkę korzeniową z zielonym też) do pojemników w domu i corocznie miałam probllem z muszkami, w tym roku przy okazji opryskiwania młodych sadzonek HT, spryskałam też cebulę i pietruszkę, muszek na razie nie widać, może nie gustują w alkocholu i ziołach??
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Ziemiórki, jak się u mnie pojawiały, to w ziemi ogrodniczej ze sklepu i niestety, wtedy tylko chemia skuteczna. Ale od dawna ich nie miałam, tfu, tfu. Ziemię, ostatnio kupuję tylko na rozsady z Hollasu i nie zdarzyły się w niej niespodzianki. A po za tym korzystam ze swojej + kompost + perlit. 

Pozdrawiam Eugenia
- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Posdziłam dzisiaj dymki zwykłe i czerwone (już z kiełkami) na szczypior. Gdzie im będzie lepiej: na parapecie w kuchni czy na zimnym ganku?

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja swoje cebule na szczypior trzymam na papapecie w kuchni(południe) ,bo nie mam zimnego ganku
Maja się nie źle i juz parę razy zrywała go a on ciągle rośnie
Asia

Asia
-
- 50p
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
Moja teściowa co roku sadziła dymkę a potem rosła taka cebula płaska. W tamtym roku kupiłam ja dymkę białą i czerwoną i miałam piękne cebule. Kupiłam w warzywniaku i w tym roku też tam kupię. Ale mam pytanie co to za odmiana tej płaskiej cebuli. Muszę jej unikać bo strasznie jej nie lubiłam kroić.
-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prawdopodobnie to odmiana Stutgarter. Miałam dokładnie takie same odczucia jak Ty
Rosła duża, ale to krojenie...

Pozdrawiam Joanna
-
- 50p
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
Dzięki zapamiętam sobie bo z miastem się kojarzy.
Witam, w połowie marca chcę sadzić dymke. Problem polega na tym że ziemia nie jest przygotowana i dlatego najpierw chcę rzedowo na głębokość 30 cm przekopac obornik bydlecy przefermentowany. Oprocz tego slyszalem że dobrze jest na gl. 10 cm przekopac popiół drzewny. Moje pytanie, czy ten popiół z obornikiem w jednym czasie to dobry pomysł ? Czy może zrobić inaczej. Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki .
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Wstrzymałbym się z dymką do początku kwietnia, może końca marca, chociaż wróżenie pogody dla marca to teraz raczej dla sportu. Przy świeżym oborniku śmietka może wpaść w odwiedziny. Do tego obornik po popiele pozbędzie się większości azotu, co przy cebuli po części nie jest takie złe... jednak i tak bym nie mieszał. Lepsze byłoby stanowisko w drugim roku po oborniku - chyba lepiej przeboleć dodatkowe nawożenie niż wydziabywać robaczki z cebulki.
Ale niech ktoś bardziej ogarnięty się wypowie.
Ale niech ktoś bardziej ogarnięty się wypowie.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Dymkę z reguły sadzi się jak najwcześniej.U mnie pogoda jak i warunki glebowe są dobre to będzie wysadzona w tym tygodniu.W ub.roku sadziłem 27.02.wraz z czosnkiem wiosennym.
W zamierzchłych czasach mówiono,że im wcześniej się sadzi tym jest mniej kwiatów.Na ile jest to prawda nie wiem.
Zgadzam się w zupełności z Drako,cebula nie lubi świeżego obornika.A tak ogólnie wiosenne
przekopywanie obornika musi być bardzo dokładne,właśnie ze względu na muchówki.

W zamierzchłych czasach mówiono,że im wcześniej się sadzi tym jest mniej kwiatów.Na ile jest to prawda nie wiem.
Zgadzam się w zupełności z Drako,cebula nie lubi świeżego obornika.A tak ogólnie wiosenne
przekopywanie obornika musi być bardzo dokładne,właśnie ze względu na muchówki.