Ciemiernik(Helleborus) cz.1
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ciemiernik cz. II
To samo u mnie,szczególnie ciemierniki cuchnące dostały najwięcej w kość.
Nie wiem co robić,ściąć je nisko?
Nie wiem co robić,ściąć je nisko?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem dlaczego ale pędy cuchnącego wyglądają coraz gorzej.Zaczyna wypuszczać nowe kwiatostany ale liście bardzo brzydkie.Najśmieszniejsze jest to że obok rosło trochę siewek takich 2-3 letnich i żadna nie zmarzła.Musiał być mroźny wiatr i to on tak wszystko załatwił.
Raczku ,ja myślę że trzeba trochę poczekać a ściąć dopiero jak zacznie wypuszczać nowe liście to roślina zimozielona więc tych liści musi trochę mieć do wegetacji.
Raczku ,ja myślę że trzeba trochę poczekać a ściąć dopiero jak zacznie wypuszczać nowe liście to roślina zimozielona więc tych liści musi trochę mieć do wegetacji.
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Alicjo, Ciemiernik cuchnący lepiej zimuje za młodu, dlatego warto mieć trochę siewek, dostałam jesienią dwie i doskonale przezimowały, choć malutkie, a inne ciemierniki wszystkie liście trzeba było ściąć. Ale powoli wracają do życia i za chwilkę zakwitną. 

- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Wczoraj dostałam sadzonki ciemiernika , gołe korzonki . Jak prawidłowo je wsadzić , korzonki dosyć długie 

W zeszłym miesiącu dokupiłem ciemienika do kolekcji i też z tak długimi korzeniami ,wykopałem dołek tak głeboki ,żeby korzenie się nie zawijały przy włożeniu.
Ciemiernik już się przyjął i urósł już z pięć centymetrów.
Ciemiernik już się przyjął i urósł już z pięć centymetrów.
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Korzonki mojego mają jakieś 20 cm , czyli dołek na dwa szpadle 

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Witam!
Ja od dziś posiadam kłacza:
Ciemiernik Feotidus .
Ciemiernik Niger
Ciemiernik Orientalis
Ciemiernik Purpurascens.
Nigdy nie miałam tego kwiatka, ba do niedawna nawet nie wiedziałam jak wygląda.
Postaram się zastosować do przeczytanych porad i cieszyć się nowością w ogrodzie.
Będę wdzięczna za każdą informację.
pozdrawiam
Renata
Ja od dziś posiadam kłacza:
Ciemiernik Feotidus .
Ciemiernik Niger
Ciemiernik Orientalis
Ciemiernik Purpurascens.

Nigdy nie miałam tego kwiatka, ba do niedawna nawet nie wiedziałam jak wygląda.
Postaram się zastosować do przeczytanych porad i cieszyć się nowością w ogrodzie.
Będę wdzięczna za każdą informację.

pozdrawiam
Renata
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Ciemiernik nie lubi miejsca słonecznego, najlepiej rośnie w miejscu cienistym.
Ja swoje ciemierniki co roku na wiosnę podsypuję kompostem i nawozem wieloskładnikowym , jak do tej pory nie miałem z nimi problemu,ta zima trochę zrobiła zniszczenia,pomimo przykrycia włókniną przymarzły ,ale jest nadzieja że odbiją bo już zaczynają odrastać młode pędy.
Ja swoje ciemierniki co roku na wiosnę podsypuję kompostem i nawozem wieloskładnikowym , jak do tej pory nie miałem z nimi problemu,ta zima trochę zrobiła zniszczenia,pomimo przykrycia włókniną przymarzły ,ale jest nadzieja że odbiją bo już zaczynają odrastać młode pędy.
- renzal
karol - dzięki!
Jedna z moich sadzonek ma już spore liśćie, jak sądzisz wysadzać ją do ogrodu (u mnie jeszcze mocne przymrozki), czy poczekać? Myślałam też o donicy...
Jedna z moich sadzonek ma już spore liśćie, jak sądzisz wysadzać ją do ogrodu (u mnie jeszcze mocne przymrozki), czy poczekać? Myślałam też o donicy...

Ja w tym roku dokupiłem jednego do kolekcji i odrazu wsadziłem do gruntu ,ale zrobiłem nad nim pałączki i przykrywam
włókniną ,odkrywam tylko jak jestem na działce, jak będzie pewność że nie będzie przymrozków, to już odkryję całkowicie.
włókniną ,odkrywam tylko jak jestem na działce, jak będzie pewność że nie będzie przymrozków, to już odkryję całkowicie.
- renzal
To ja poczekam tylko do wtorku, bo ponoć ma się zacząć ocieplać i też wsadzę je do gruntu, bo zaczyna brakować mi miejsca w domu.
A do tej pory wyszukam im dobre stanowisko.
pozdrawiam

A do tej pory wyszukam im dobre stanowisko.
pozdrawiam

- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
Moje siewki w tym roku zdziesiątkowane przez mróz. Trzeba będzie pomyśleć o jakimś przykryciu na zimę.

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52