Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu rozpieszczasz nas tymi pięknymi zdjęciami :D takie wspaniałe wspomnienia z najpiękniejszych pór roku :D I naprawdę jest u Ciebie czym się zachwycać :D
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tadeuszu wyczytałam ,ze masz ukorzeniony kielichowiec wonny :shock: :!: A nie masz na zbyciu jednej sadzonki :?: O nim właśnie pisałam na pierwszej stronie mojego wątku :!: W zamian będę Ci kosić w myślach trawnik przez cały sezon . :D Słonecznie.
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

No, Tadeuszu trawnik to przepiękny !

Pozdrawiam :wink:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

CATTLEYA- dziękuję, za spacery po naszym ogrodzie, cieszy nas to, że takie spacery sprawiają Ci przyjemność.

CARLO- dziękuję za odwiedziny i uznanie dla naszego trawnika, troszeczkę się trzeba natrudzić by taki trawnik mieć, ale co się nie robi jak się chce.

MARYLO- dziękuję za odwiedziny, tak soczysta zieleń trawnika ,jest chociaż na chwilę, odskocznią od pogody panującej za oknem.

ASKO- dziękuję za odwiedziny , GENIA, jak widzę, zna już wszystkie rośliny w naszym ogrodzie i tym razem , nie pomyliła się z rozpoznaniem. Specjalnie dla Ciebie pokazuję moją sośnicę z ubiegłego roku, mogę tylko dodać że wyśmienicie przezimowała, niezbyt ciężką zimę.

Obrazek

GENIU- dziękuję za odwiedziny, rzeczywiście , nie jest tania sośnica, za swoją wys. ok. 30 cm zapłaciłem 70 złotych, ale i tak była to okazja, bo często takie sadzonki są po sto złotych, lub więcej. Nie żałuję wydanych pieniędzy, bo jest ładnym iglakiem i nie stwarza żadnych problemów.

HALINO- dziękuję za spacer po naszym trawniku, oby jak najszybciej ta paskudna pogoda ustąpiła i zaczęła się prawdziwa wiosna, bo jak długo można żyć wspomnieniami, nawet jak one są cudowne.

RENATO- dziękuję za odwiedziny, wydaje mi się że oprócz pracy przy trawniku, sprzyja mi jeszcze natura. Działka jest nad rzeką i przy stawie,dużo wilgoci powoduje że w każdą noc jest na trawie rosa, obniżenie terenu działki i jej usytuowanie w starorzeczu powoduje że ziemia jest żyzna i wilgotna( nie mokra ,bo do lustra wody w rzece jest 2.40 m.)

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny,
rozpieszczasz nas tymi pięknymi zdjęciami
. Niezmiernie jestem rad że WAS rozpieszczam , jak do tej pory jest to dla nas najpiękniejszy komplement jaki usłyszeliśmy.

IDO- dziękuję za odwiedziny, co do kielichowca, to drobna korekta, ukorzeniam kielichowca, lecz z jakim skutkiem , to dopiero zobaczę za jakiś okres. Ale jak już podjęłaś zobowiązanie że cale lato będziesz mi kosić trawnik, to jakieś 23-25 razy,( oczywiście w myślach) to nie mam nic innego w zamian niż obiecać Ci sadzonki kielichowca. Mogę to zrobić gdyż , mimo obrywania przekwitłych pąków kwiatowych, czym przedłużam kwitnienie kielichowca, jesienią , po opadnięciu liści na krzewie znalazłem trzy torebki z nasionami. W lutym wysiałem je do kuwety na parapecie, i jak do tej pory wyszło mi z ziemi trzy roślinki( czwarta zaczyna), nie wiem czy będzie ich więcej ( posiałem z 10-12 nasion) . Jedną masz , jak w banku, a może i dwie jak pomyślnie zakończy się proces ukorzeniania kielichowca ze zrazu( nie wiem czy na kwiaty roślin z siewu nie trzeba dłużej czekać niż z ukorzenionych sadzonek). Załączam zdjęcia moich siewek kielichowca.

Obrazek

KUBUŚ- dziękuję za odwiedziny, oraz za uznanie dla naszej pracy przy trawniku.

Dzisiaj i ja powiększyłem ilość swoich roślinek do posadzenia wiosną, tanie jak barszcz- 1.99 zł za opakowanie , w Biedronce (pod nosem), jak tu nie kupować, tym bardziej że takich kolorów roślin do tej pory nie było w ogrodzie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

No tak, przecież o nią kiedyś pytałam! Z daleka ciężko się zastanawiałam, co to za cudo :lol: . Dzięki!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Zenku roślinki bardzo fajne i cena rewelacyjna, i jak tu się oprzeć :wink: :D
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

U mnie nie ma Bedronki :cry: jaka szkoda :cry: taka okazja :cry:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadku, ja też zaliczyłam Biedronkę (wczoraj), przy obwodnicy, kupiłam to co Ty, ale bez orlika i liliowca (liliowca nie widziałam). Kupiłam też hosty, dziwaczki i niebieską komelinę (miało być w pudełku 5 a faktyczni były 2). Ja już je rozpakowałam, posadziłam do donic i zaniosłam do piwnicy - niektóre miały już spore kiełki.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Tadeuszu piękne zakupy muszę zapolowaćna białą liatrę mam tylko taką lila czyli taką pospolitą
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Tadeuszu, zakupy piękne :D

Też mam ochotę na te orliki czerwone, ale jakoś nie mam odwagi kupić, choć takie tanie, bo mam wrażenie, że w środku może ich nie być, hihihi ;-) i będzie mi smutno :?
Czy sprawdziłeś, co jest w środku :?:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Mam takie same liliowce jak Ty. Bardzo pocięte, jednak mam nadzieję, że coś z nich będzie. Trochę inne rośliny wybrałam niż Ty. Malwy i hosty, aha i trytomę jeszcze. Najładniejsze są hosty.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz- ja się popłakałam , że nie mamy równych szans zakupi roślinek. ;:145
Nie mam wyboru u siebie, a jak wpadnę do miasta to biorę to co widzę... :(
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Tadeuszu, mile się odpoczywało na Waszym ranczu.Chwila w zielni po monotonnej bielo-szarości za oknami no i jakby cieplej o każdej porze roku.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

ASKO- dziękuję za odwiedziny, trudno wszystko zapamiętać, ja sam się gubię, bo tych roślin trochę mam.

AGNIESZKO, dziękuję że przypadkowo do mnie trafiłaś, domyślam się że planowałaś kogo innego odwiedzić, a może pomyliło Ci się moje imię. Co do zakupionych roślin to wszystkie wypakowałem i posadziłem do doniczek, jakość tych roślin za taką cenę jest bardzo dobra.

RENATO- dziękuję za odwiedziny, szkoda że nie masz "Biedronki" , było( nie wiem czy jeszcze są) wiele ciekawych roślin, a o cenie, to naprawdę okazja.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, ja też wczoraj rozpakowałem i posadziłem do doniczek w mojej małej szklarence, wszystkie rośliny, miały oznaki życia i jest szansa że będą w ogrodzie rosły nowe rośliny.

JADZIU- dziedkuję za odwiedziny, ja też mam fioletową liatrę, a białej nie miałem.

HALINO- dziękuję za odwiedziny, orliki mają naprawdę ciekawe kolory, takich chyba nie mam w ogrodzie. Dla mnie zaskoczeniem było, dobre opakowanie z ziemią oraz to że wszystkie roślinki miały już kiełki wzrostu, za te pieniądze, to naprawdę okazja.

AGUŚ- dziękuję za odwiedziny, ja z wielu roślin wybrałem te których nie miałem. Hosty( tylko trzy odmian) i trytomy mamy w ogrodzie, malwy również (ale zamówiłem w szkółce koło Puław) i tak zastanawiam się, gdzie te nowe rośliny posadzimy, trawnika, na pewno nie ruszę.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, nic Ci nie zostaje innego tylko wskakiwać w samochód i jechać do Biłgoraja, u nas jest aż trzy b"Biedronki", na pewno coś byś jeszcze kupiła.

EWO- dziękuję za odpoczynek na naszym Ranczo, oj i ja już tęsknię za tą zieloną trawką, fakt trzeba ją co tydzień kosić ,ale to lepsze niż czekanie na tą wiosnę, która gdzieś zgubiła drogę do nas.

A U nas w tym roku bardzo, bardzo biała ta wiosna,

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A to w dalszym ciągu dyżurna w tym roku śnieżynka, nic się nie starzeje:

Obrazek Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobrze powiadziałeś Tadeusz, przez taką wiosnę kwiaty nam się nie starzeją, jedyna to pociecha :wink: ,
w nocy było -7 na termometrze.
Dobrze, że w Biłgoraju są trzy "biedronki", dziś w tej większej dokupiłam jeszcze kilka roślin.
Chyba je przetrzymam w chłodnej piwnicy, bo zaczyna mi brakować wolnych doniczek.
Zastanawiałam się, czy za te 1,99 zł za opakowanie, w którym jest czasem 2-3 rośliny,
zwrócą się firmie koszty pakowania i transport :?:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”