Moja kwitnąca radość - Aska cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
November23
200p
200p
Od: 8 wrz 2008, o 10:05

Post »

Haniu, a czy teraz można je posadzić?
Beata :)
Cor gaudens exhilarat faciem...
Ogródeczek / domownicy i pracusie
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu, czy ja dobrze widzę i czytam ;:154
Ty masz różową konwalię :?: W ogóle nie wiedziałam, że takie są :P
Asiu, Ty to już chyba wszystko masz :P
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

November23 pisze:Haniu, a czy teraz można je posadzić?
Zastanawiam się, czy nie dałoby się zadołować doniczki i przykryć - a na wiosnę normalnie posadzić, z grudniowym sadzeniem jeszcze nie próbowałam :lol:

Halinko - lepiej nie wkleję swojej listy wymarzeńców, bo komputer by wysiadł :lol: . Mam trochę rarytasów, w dużej mierze dzięki życzliwości ludzi, trochę to efekt własnych poszukiwań. Ale co z nich będzie - okaże się wiosną. Obiecuję prezentować każdego kwiatka :wink: . Brak mi drzewek i krzewów, mam nadzieję powoli zaspokoić swój apetyt w tym względzie, jak zacznie się kolejny sezon.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja już sadziłam w grudniu roślinki i to nawet takie kopane z ziemi. Miejsce sadzenia obsypywałam trochę materiałem ściółkującym, albo ziemią i wszystko jak dotąd się ładnie przyjęło :D
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
November23
200p
200p
Od: 8 wrz 2008, o 10:05

Post »

Aska pisze:
November23 pisze:Haniu, a czy teraz można je posadzić?
Zastanawiam się, czy nie dałoby się zadołować doniczki i przykryć - a na wiosnę normalnie posadzić, z grudniowym sadzeniem jeszcze nie próbowałam :lol:
Ja wiem, że to idiotycznie brzmi... ale czy ten grudzień to zima jest??? U mnie dziś było 7 stopni..., przymrozków ni ma, no to... może... ;:183
Beata :)
Cor gaudens exhilarat faciem...
Ogródeczek / domownicy i pracusie
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Wiecie co, z ta zimą to heca jest: po pierwszym śniegu leciałam okrywać na łeb na szyję, a mi teraz nieprzycięte róże pąki puszczają :shock: Ciepło, słońce świeciło cały dzień. Tylko ślimory znikły (razem z muchami i komarami) i to chyba jedyny znak że grudzień to zazwyczaj mroźna pora.
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

U mnie też zimy nie widać .
Mam do posadzenia ilexa o czarnych owocach .Dostałam go dzisiaj ,jutro coś z nim muszę zrobić ,ale nie wiem ,czy zadołować z donicą ,czy normalnie wsadzić :?: :?: :?: :?:
Może coś poradzicie.......
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02

Post »

Asiu
dotarłam w koncu do twojego watku,jest tak długi ,że nie będę powtarzała tego co napisali poprzednicy,musiałabym wszystko powtórzyć,widzę ,że jesteś miłośniczka i znawczynia roślin a ogród to twoja pasja,powiem może cos na temat sadzenia w grudniu,ostatnio dostałam paprocie w doniczkach,które zadołowałam w ziemi,nastepnego dnia posadziłam je normalnie w ziemi i wszystko jest OK,uwazam ,że można sadzić,dopóki gleba nie jest zmarznięta.
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aska pisze: Halinko - lepiej nie wkleję swojej listy wymarzeńców, bo komputer by wysiadł :lol: . Mam trochę rarytasów, w dużej mierze dzięki życzliwości ludzi, trochę to efekt własnych poszukiwań. Ale co z nich będzie - okaże się wiosną. Obiecuję prezentować każdego kwiatka :wink: . Brak mi drzewek i krzewów, mam nadzieję powoli zaspokoić swój apetyt w tym względzie, jak zacznie się kolejny sezon.
Witaj Asiu, a ja zaczęłam moja przygodę z ogrodem od posadzenia drzew i krzewów, dlatego mam ich sporo, są już na swoim miejscu i pozostał mi tylko dbać o nie. Dopiero trzy lata temu pomyślałam o bylinach i roślinkach cebulowych. Nabyte roślinki upychałam, gdzie tylko było wolne miejsce. Wiosna mam zamiar wziąć się za uporządkowanie bylin i pomyślę o roślinkach skalnych :-)
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

JolantaGraj pisze:U mnie też zimy nie widać .
Mam do posadzenia ilexa o czarnych owocach .Dostałam go dzisiaj ,jutro coś z nim muszę zrobić ,ale nie wiem ,czy zadołować z donicą ,czy normalnie wsadzić :?: :?: :?: :?:
Może coś poradzicie.......
Jolu, zadołowałam z donicą miesiąc temu.
I chyba źle zrobiłam, bo nie ma mrozów, a ziemia jeszcze ciepła.
Co sprzyja ukorzenianiu.
A przez ten miesiąc, mógł już całkiem pięknie zakorzenić się w nowym miejscu. :?
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Posadzić!!Nas uczyli,że można rośliny sadzić jak ziemia nie jest zmarznięta. Mniej szkody się zrobi niż zadołowanie bo w przypadku opadów cały czas jest dostępna woda.A ostrokrzew jak wszystkie zimozielone wrażliwy na suszę w zimie.Ja wczoraj sadziłam Jodełkę i świerka. I nie było to po raz pierwszy.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, ja też bym posadziła od razu do gruntu.
Iga ma rację !!!
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

iga23 pisze:Posadzić!!Nas uczyli,że można rośliny sadzić jak ziemia nie jest zmarznięta. Mniej szkody się zrobi niż zadołowanie bo w przypadku opadów cały czas jest dostępna woda.
Ale jest i minus takiego sadzenia.
Jeśli roślina jest mała, o małym systemie korzeniowym, mróz ją wypchnie na wierzch.
Jeśli się w porę się nie zareaguje i nie umieści rośliny porządnie w ziemi, grozi jej wyginięcie.
I to raczej koniec zimy jest bardziej niebezpieczny, niż grudzień.
To moje doświadczenia...
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Człowiek sie jeszcze tyle rzeczy musi dowiedzieć :D ...
Halinko - ja musiałam czekać na ogrodzenie, zaglądały do mnie sarny i zające nie mówiąc już o tabunach puszczonych samopas psów. Teraz zamierzam nadrobic braki :D
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Dziewczyny -jesteście kochane .Miałam zamiar tego ostrokrzewa dzisiaj zadołować ,ale chyba jednak go posadzę normalnie .Jest dość ciepło.

Obrazek

Obrazek

Przepraszam ASIU ,że robię to u ciebie ,ale tutaj szybciej doczekam się na odpowiedż.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”