Zadbajmy o zdrowie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zadbajmy o zdrowie

Post »

:wit Ja mam zufanie do lekarki, jednej:
http://www.naturalnamedycyna.pl/lekarz
Kasia
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ganio4 pisze::wit Ja mam zufanie do lekarki, jednej
;:224 szerokie horyzonty, jestem pod wrażeniem, tacy powinni być lekarze, wiecznie poszukujący ;:180
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu ja bym polemizowała trochę z ta Panią. Częściowo się z nią zgadzam, ale nie do końca. Są różne teorie, jeśli czytałaś artykuły amerykańskich lekarzy to oni mają nieco inne spojrzenie na zboża, mięso i cholesterol. Ja też stosuję trochę medycynę chińską i doceniam jej działanie, ale uważam, ze podstawą pożywienia jest jednak mięso nie zboża. Medycyna chińska nic nie mówi o glutenie, może dlatego, że oni głownie jako zboże mają ryż. :wink: Z tego co wynalazłam w internecie to wysoki [poziom tego złego cholesterolu jest sprzężony z wysokim poziomem wolnych rodników, bo organizm sam go wytworzy nawet, gdy będziemy wegetarianami, jeśli będzie potrzebny. A jest naszym naturalnym antyoksydantem.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cholesterol

Wniosek taki, ze trzeba dbać, aby było w organizmie jak najmniej wolnych rodników, to cholesterol się ustabilizuje. Druga sprawa, to ważny jest poziom trójglicerydów i cholesterolu HDL. Im mniej trójglicerydów, a więcej HDL tym lepiej dla stanu naszych tętnic. Tak, że mięso jest dobre, ale nie jakieś wściekle długo smażone. Spożywanie mięsa jest zgodne z pierwotną naturą człowieka, nie zboża, które pojawiły się w ewolucji znacznie później. To tu właśnie widzę główne różnice.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Zdecydowanie wolę słuchać tej Pani ;:3 :
http://vimeo.com/38788975
Kasia
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Aniu,z wielkim szacunkiem, ale nie moge się z tobą zgodzić co do mięsa, dlatego, że jestem kreacjonistką.Według tego światopoglądu mięso zaczęto jeść później a pierwotnie pokarmem pokarmy pochodzenia roślinnego.Mam wielu bardzo dobrych przyjaciół którzy w ogóle nie jedzą mięsa i czują się znakomicie.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14

Post »

reniuniek pisze:Mam wielu bardzo dobrych przyjaciół którzy w ogóle nie jedzą mięsa i czują się znakomicie.
Hm...to bardzo dobrze,w końcu o to chodzi,aby czuć się znakomicie.Ja natomiast czuję się znakomicie jadając mięso.Jak to dobrze,że jesteśmy(my ludzie) tacy różnorodni :wink:
Martika
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Martika, ja też jem mięsko :wink:
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
genowefa
100p
100p
Od: 1 paź 2009, o 11:05

Post »

Witam.Nie mogę znaleść tego przepisu na winko aleosowe może ktoś przypomni.
Pozdrawiam -Gienia.
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09

Post »

Znalazłam taki :
Wino aloesowe Stosować je można w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, owrzodzeniu jelita grubego. Przepis ? liście rośliny trzyletniej zrywa się, myje i wkłada do lodówki na 7 ? 10 dni. Bierze się 50 dkg liści, usuwa kolce i kroi na kilkucentymetrowe kawałki. Potem należy je zmiksować i dodać 1 l wina czerwonego, 50 dkg miodu. Po starannym wymieszaniu składników pozostawić w zamkniętym i ciemnym naczyniu na 3 ? 5 dni. Wino cedzi się, rozlewa do butelek i przechowuje w lodówce. Dawkowanie ? w pierwszym tyg. 3 x 1 łyżeczkę do herbaty, a następnych 2 - 3 miesiącach 3 x 1 łyżeczkę do herbaty. Po tym okresie przyjmowania specyfiku należy zrobić przerwę 1 ? 2 tygodniową i powtórzyć następny cykl.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gieni chyba chodziło o przepis na miksturkę: łyżka soku z cytryny plus łyżka oliwy z oliwek plus łyżeczka wody plus łyżeczka aloesu z apteki, ale takiego bez miąższu.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Lady-r Witam :wit Dziękuję za miksturkę. Spróbuję zobaczę jak się będę czuła. Bo sam aloes już piłam 1 łyżkę dziennie na razie rezultatów nie ma. :D
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Miksturkę pijemy na czczo , a potem chociaż pol godziny trzeba poczekać. Ja nastawiam budzik i pijam o 4, a rano normalnie kawusia. :wink:
Mój ogródek cz.1
genowefa
100p
100p

Post »

No właśnie chodziło mi o miksturkę ,czy to trzeba codziennie mierzyć ,czy można wymieszać na zapas?
Pozdrawiam -Gienia.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Codziennie wieczorem przyrządzamy, można na 2-3 dni, ale lepiej na świeżo. Wodę z aloesem można rozrobić wcześniej i przechowywać w lodówce. Wtedy nalewamy po prostu łyżkę tego roztworu do oleju i cytryny.
Mój ogródek cz.1
genowefa
100p
100p

Post »

Dziękuję Aniu. Oliwę z cytryną piłam teraz spróbuję z aloesem.Jeszcze jedno ,popijałam szklanką wody,tutaj też się pije wodę ?
Pozdrawiam -Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”