Paź królowej.... i inne owady. Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pokazuję zdjęcie tylko jako sygnalizację obecności tej pięknisi. Rusałka żałobnik znalazła się w moim ogrodzie dziś w czasie najmniej odpowiednim, gdy aparat był w mieszkaniu. W biegu, pełnym teleobiektywem udało się wykonać to jedyne zdjęcie przed odlotem, a siedział w jednym miejscy przynajmniej dwie-trzy minuty. Będę go "pilnował" jutro. Może...
Mietek.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

To miałeś więcej szczęścia Mietku niż mój mąż, który gdy zobaczył dzisiaj jeża, szybko pobiegł po aparat,
ale niestety jeż jeszcze szybciej gdzieś się schował.
Mnie w ogóle nie udało się go zobaczyć :( . Ale cieszę się, że gdzieś "tuptuś" kręci się po
naszej działce. :D
Pozdrawiam serdecznie
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rusałka żałobnik ! :shock: Jak pamiętam, to w ubiegłym roku też Cię odwiedził, Mietku . To przepiękny motyl i z dużą przyjemnością obejrzę jego kolejne zdjęcia w Twoim wykonaniu. Życzę, żeby udało się 'upolować ' ;:333

Jeszcze wrócę do fotek Marty - dopiero jak zorientowałam się, że pisze z Toronto, ustąpił szok ;:111 . Czyżbym w ciągu całego życia nigdy takich u nas nie widziała ? - myślałam sobie ;:112
Marto , dzięki za te fotki - te na talerzu są już tapetą na moim monitorze - cudo !!!!

Obrazek

Napisz o nich coś więcej, proszę ... Czy łatwo było wykonać takie zdjęcie ? I czy często latają takimi chmarami ?

Szczerze gratuluję fotek i oglądania takich cudów natury na żywo ;:215

Serdecznie pozdrawiam :D :D
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

[quote="eMZet"]Pokazuję zdjęcie tylko jako sygnalizację obecności tej pięknisi. Rusałka żałobnik znalazła się w moim ogrodzie dziś w czasie najmniej odpowiednim, gdy aparat był w mieszkaniu. W biegu, pełnym teleobiektywem udało się wykonać to jedyne zdjęcie przed odlotem, a siedział w jednym miejscy przynajmniej dwie-trzy minuty. Będę go "pilnował" jutro. Może...

Ten motyl jest przepiękny, szczęście że udało ci się tę fotkę zrobić.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Krzysiu, motyl ten nazywany jest również "Pięknością z Camberwell", gdzie był schwytany po raz pierwszy w roku 1748.
Dziś go nie widziałem. Może jeszcze kiedyś...
Mietek.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zawsze jest taka szansa. Ja takiego okazu jeszcze nigdy nie widziałem za to widziałem inną rusałkę i zrobiłem nawet zdjęcie które zaraza dodam. Nie wiem jak się nazywa ale chyba rusałka admirał jakoś tak. Nie jestem specem ale motyl ten był bardzo duży na zdjęciu wydaje się mały a w zasadzie miał rozpiętość skrzydeł koło 10 cm. wszyscy byli w szoku kiedy nam wleciał do firmy. Większego motyla jeszcze nie widziałem.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oto ten okaz tak jak mówię na zdjęciu dziwnie wyszedł mały a w naturze był bardzo duży:

Obrazek Obrazek

Motyla po paru próbach udało się przeprowadzić do wyjścia. Nie chcieliśmy aby umarł w naszej firmie i woleliśmy żeby latał dalej z kwiatka na kwiatka. :D mam nadzieję że jest z nim wszystko dobrze.
Reposit-10

Post »

Rzeczywiście , wielki ! :shock: To Rusałka pawik ... jeszcze w tym roku go nie widziałam . Brawo Krzysiu za refleks i uwiecznienie go ;:63
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki, ciężka sprawa z tym zdjęciem była ale jakoś się udało. :D
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

a to znalażłam dzisiaj w funkii - coś ohydnego..... Do tej pory mną trzęsie, jak sobie popatrzę.
Obrazek
ten korpus to tak z dobre 2,5cm, plus łeb i nogi... O mało go nie dotknęłam.
A obok gniazdo:
Obrazek
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mną też zatrzęsło. Nie lubię tych stworzeń mimo faktu iż pełnią ważną rolę w środowisku. :? :? :?
Reposit-10

Post »

;:110 ;:96 ;:99 Brrrrr ... też mam arachnofobię
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ja niestety w tym roku żadnych rusałek nie widziałam :( .
A żeby nie kończyć na dzisiaj tego temaciku "pająkowo", wysyłam moją biedroneczkę.
Zauważyłam ich dzisiaj całe mrowie (mam nadzieję, że to nie są te "mutanty" )
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Aniu przepraszam ze ciebie i reszte forumowiczow wprowadzilam przez nieuwage w blad z tymi motylami te zdiecia byly robione w "motylarni"w pobliskich ogrodach Niagary,w naturze mozna spotkac rownie piekne ale nie takie jak te ktore wam pokazalam.

Wisienka ta biedroneczka na pewno nie jest "mutantem"-ma mniej kropeczek,juz nie pamietam ile kropek maja te "mutanty"ale na pewno wiecej niz 5 i sa bardziej pomaranczowe niz czerwone(a "gryza"okropnie)
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

Wczoraj przed południem, zanim zaczęły się te potworne burze 'złowiłam' ... co :?: świerszcza :?: :roll:

Obrazek

Wisienko, Twoja biedroneczka z pewnością nie jest groźnym 'mutantem' ten nosi wdzięczną nazwę Harmonia axyridis
Pozdrawiam, Jagoda
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”