Nasza działeczka- kolejne etapy powstawania

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ się pozmieniało! jaka gęsta trawa! Jak dywan! A ileż roślin na skarpie! Taka już tam jest różnorodność! Naprawdę zrobiłaś z tej skarpy interesujący zakątek! Jest co oglądać, i fajnie, że tam planujesz, że da się wejść!
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu. Podglądam zmiany na Twojej działce. Pięknie już wygląda. Z czasem okaże się, że ta skarpa, która Ci tyle kłopotów sprawiała jest najefektowniejszym miejscem całej działki. Bardzo dobry był pomysł z tym murkiem.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Też bardzo podoba mi się pomysł z murkiem, i skarpa świetnie się zapowiada:D Iryski śliczne :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Niesamowite zmiany na działce! Jest wręcz nie do poznania! Irysy - śliczności. U mnie chyba wszystkie są dwukolorowe :(
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Kochane jak miło, że zajrzałyście :)
Agape jak miło, że Ci się podoba skarpa..Ta trawa, która jest na zdjęciu była wysiewana we wrześniu w tamtym roku...Fakt wygląda nieźle :wink: Ale ta wysiana teraz w kwietniu to.... :evil: Chwastów tyle wylazło, że.. :evil: , ale było susza i strasznie źle wschodziła, ale jak widać chwastom to nie przeszkadzało...
Ado dziękuję, To prawda, że ta skarpa jak mi tym czosnkiem zarosła to ręce mi opadły :( , ale jakoś to ogarnęłam... :P Mam nadzieję, że kiedyś będzie zarośnięta roślinkami na maksa, tak żeby chwaściory nie mogły się przebić :lol:
AGNESS dzięki za miłe słowa...Iryski śliczne ...to były wczoraj... :( A dzisiaj , te żółte łodygi się poprzewracały /chyba pod ciężarem kwiatów :?: / i nijak nie chciały już stanąć...Próbowałam je obwiązać, ale się nie dało :( Wasze też się tak przewracają :?:
Izo ..rozumiem, że zmiany się podobają :lol: Dziękuję... A nie podobają Ci się irysy dwukolorowe/??

Dzisiaj byłam na działce 8 godzin...Prac zaplanowałam mnóstwo, ale czasu zabrakło :) Posadziłam nad murkiem paprocie, hosty, miodunkę, trzmielinę, przywrotniki i barwinek...Potem dosadzę jeszcze floksa szydlastego i smagliczkę...i nie wiem co jeszcze :? Skosztowaliśmy też nasze truskawki...PArę sztuk było już wieeelkich i czerwonych
..PYCHA!!

Obrazek

A tak kwitnie przetacznik...
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu od jakiegoś czasu śledzę Twój wątek :lol: ciekawa jestem jaki będzie efekt nowych nasadzeń nad murkiem.....słyszę że dziś sadziłaś ;:109

Prawdziwy efekt będzie dopiero jak wszystko się rozrośnie :roll: już widzę będzie pięknie :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu! Oczywiście, że podobają! Jak możesz w to wątpić?! Te dzisiejsze nasadzenia też muszą fajnie wyglądać. Lubię takie klimaty; paprocie, hosty itp. Truskawkami narobiłaś mi apetytu, a ja na swoje muszę jeszcze poczekać...
Irysy dwukolorowe też mi się podobają, ale wydaje mi się, jednobarwne są takie bardziej eleganckie... Szczególnie te wysokie mają tendencje do wywracania się - u siebie posadziłam je blisko siatki by można było je przywiązać.
A ten przetacznik jest wręcz zjawiskowy! Lubię niebieski kolor. Zastanawiam się jak to się stało, że jeszcze u mnie nie rośnie ;:24
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Iza kupując ten przetacznik w ogóle nie wiedziałam co to jest..., ale pani tak zachwalała, że ładnie kwitnie więc kupiłam....Powiem tylko że na zdjęciu prezentuje się lepiej :? W rzeczywistości jest niewielki i na mojej skarpie jakoś się "zgubił"...Ale kwiatuszki mają ładny kolor..
Jolu500 miło mi bardzo, że do mnie zaglądasz.,
jollla500 pisze:Jolu od jakiegoś czasu śledzę Twój wątek :lol: ciekawa jestem jaki będzie efekt nowych nasadzeń nad murkiem.....słyszę że dziś sadziłaś ;:109
Prawdziwy efekt będzie dopiero jak wszystko się rozrośnie :roll: już widzę będzie pięknie :lol:
To prawda!

Jola, Iza no właśnie jakoś dzisiejsze nasadzenia nad murkiem nie zrobiły na mnie wrażenia i dlatego nawet nie pokazuję zdjęcia..
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu pytasz czy u nas wysokie iryski też się przewracają- otóż moje paskudy jeszcze nawet nie kwitną :roll: na razie stoją na baczność badylki z pąkami :lol:
A przetacznik piękny :D i truskaweczki już dojrzewają :shock: super :D
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Jeśli Cię to uspokoi - wszystkie irysy teściowej, które mają kwiaty odpoczywają teraz na leżąco. Jakby to takie męczące było - zakwitnąć :twisted:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tak myślę, że to jest własnie takie niespotykanie, bo często to co "za" altaną jest traktowane nieco jako "tyły" ...a u Ciebie zarówno z przodu, jak i z tyłu działki jest równie zadbanie i pięknie! Ta skarpa przypomina mi coś w rodzaju parku-ogrodu botanicznego np. w Gdańsku -Oliwie, gdzie nagromadzone jest wiele pięknych okazów, a u Ciebie na dodatek dzięki pochyłości będzie można wspaniale podziwiać z dołu ich wyeksponowanie!
Jeszcze będziecie z Mężem wybijać okno w altanie na TĘ stronę! ;)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Jolu, to przetacznik ząbkowany. U mnie też kwitnie, ale mam malutkiego, a Twój to ładna kępka. Jak się rozrośnie to będzie bardzo wyraźny więc nie martw się :) A skarpa robi się naprawdę interesująca.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

AGness moje irysy jak miały pąki to też stały na baczność, a jak się rozwinęły to..leżą :twisted:
bishop pisze:Jeśli Cię to uspokoi - wszystkie irysy teściowej, które mają kwiaty odpoczywają teraz na leżąco. Jakby to takie męczące było - zakwitnąć :twisted:
Bez sensu z tymi irysami...zakwitnąć i się położyć :lol: Raczej się nie uspokoiłam :x
agape pisze: Ta skarpa przypomina mi coś w rodzaju parku-ogrodu botanicznego np. w Gdańsku -Oliwie, gdzie nagromadzone jest wiele pięknych okazów, a u Ciebie na dodatek dzięki pochyłości będzie można wspaniale podziwiać z dołu ich wyeksponowanie!
Jeszcze będziecie z Mężem wybijać okno w altanie na TĘ stronę! ;)
Aga czy Ty na pewno byłaś w tym ogrodzie botanicznym w Gdańsku :?: :?: Oczywiście dziękuję za przyrównanie, ale u mnie okazów to nie ma tylko takie pospolite rośliny.. Qurcze na podziwianie skarpy przez okno jeszcze nie wpadłam :P , ale niestety w altanie okna wybić nie można, bo jest dobudowana kanciapa narzędziowa.....No chyba, że w kanciapie:;230
Jacku witam i dziękuję za rozpoznanie przetacznika :lol:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wink: Byłam w dzieciństwie - i właśnie na tej pamięci dziecięcej opieram tę moją wypowiedź -chodzi mi o atmosferę, którą pamiętam. Po prostu dużo różnych bardzo roślin na stosunkowo małej powierzchni - tak było tam po prawej stronie od palmiarni, (a może to roślin było tak dużo, że pamiętam powierzchnię jako małą? ) plus tabliczki z podpisami.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu - mam dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia :lol: ! Jeśli znajdziesz jeszcze na swojej skarpie czosnek niedźwiedzi to podeślij mi kilka sztuk. Mam kilka roślin w sporych ilościach, którymi mogę się zrewanżować. Zajrzyj na pw.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”