Identyfikacja róż
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikacja róż
Alinko, to Alchymist
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.103840
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.103840
Ja bym postawił na Felicite Permanteir (Permantier,1834),może nie wszystkolelumpolelum pisze:nie powtarza ale kwitnie długo, kilka tygodni.
mam jeszcze takie zdjęcia, drugie- fatalne![]()
Niewykluczone, choć niepewne, że jeszcze tam będę w tym tygodniu, to mogłabym obcykać co potrzebne![]()
Prawdziwy potwór, po zimie żadnych strat; nikt tam specjalnie o nią nie dba, tyle, że trawa wokół jest koszona... a nawet mszyc nie ma i ogólnie okaz piękna i zdrowia

Pozdrawiam,Pędy
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Płatki tej róży rzeczywiście bieleją na rewersie ale czy jednak nie jest zbyt różowa na Felicite Parmentier? Postaram się dołączyć info na temat cierni. W tej chwili mam jeszcze tylko fotkę kwiatu z liśćmi na tle mojej 'Alby Maximy', płatki są identyczne, choć ciut większe ale może to też kwestia wieku i rozmiaru krzewu?

Chciałabym też zaznaczyć, że na terenie, gdzie mieszkam, przed wojną mieszkały arystokratyczne rody pruskie, czego pozostałością są bardzo liczne dwory i pałace, w większości w ruinie, no i róże, przeniesione z dworskich parków i różanek pod wiejskie domy. Tak więc możemy popuścić wodze fantazji, niekoniecznie szukając wśród odmian, chętnie sadzonych w parkach
Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Staram się te wszystkie skarby pozabezpieczać, zanim znikną pod betonem i szpalerami tuj, choć łatwo nie jest ;większość kwitnie raz, właśnie teraz, a teren jest duży.

Chciałabym też zaznaczyć, że na terenie, gdzie mieszkam, przed wojną mieszkały arystokratyczne rody pruskie, czego pozostałością są bardzo liczne dwory i pałace, w większości w ruinie, no i róże, przeniesione z dworskich parków i różanek pod wiejskie domy. Tak więc możemy popuścić wodze fantazji, niekoniecznie szukając wśród odmian, chętnie sadzonych w parkach

Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Staram się te wszystkie skarby pozabezpieczać, zanim znikną pod betonem i szpalerami tuj, choć łatwo nie jest ;większość kwitnie raz, właśnie teraz, a teren jest duży.
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Postanowiłam i ja dowiedzieć się jakie to śliczności mam w ogrodzie. Tak sobie wyselekcjonowałam do identyfikacji 6 sztuk [na razie
] Bardzo proszę o pomoc. Nacpykałam zdjęć żeby było może łatwiej identyfikować. Pierwsza nn:

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Druga nn, bardzo podobna do tej pierwszej [a przynajmniej mnie się tak wydaje]:

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
To najprawdopodobniej "Rose de Rescht" (Francja,ok 1840) .kasia_rom pisze:I ja mam pytanie o różę.
Pięknie pachnie, malutkie kwiaty 4-5 cm, około 150 cm wysoka, rozrasta się od korzenia.
Strasznie zaniedbana![]()
Zdjęcie mojej

Warto się nią zająć,poza bardzo ładnym zapachem płatki doskonale nadają się na konfiturę

Pozdrawiam,Piotr
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje NN:
1.

2.

3.

1.

2.

3.

Myślałem o zdjęciu ,że jest przyciemnione i ten róż nie taki różowy:-). Ale jeśli jest stan jak na tym zdjęciu,plus to nie jest typowe polskie nasadzenie parkowe to może to być "Konigin von Danemark" (Booth,1826). Ciekawa róża przez historię Johna Bootha,szkockiego ogrodnika,prowadzącego własną szkółkę w Schleiswig-Holstein (!).Otóż po przedstawieniu w/w wspomnianej róży w 1826 ,profesor botanik Lehman (uniwersytet w Hamburgu) zarzucił Boothowi fałszerstwo polegające na przedstawieniu już istniejącej róży pod nowym imieniem.Na skandal międzynarodowy się to zapowiadało ponieważ Booth uzyskał zgodę na użycie takiego imienia od samej Królowej Danii.Po pierwszym w historii procesie "różanym" Bootha oczyszczono z zarzutu (przedstawił sposób krzyżowania),profesor Lehman publicznie przeprosił,uniknięto skandalu.Niemniej o róży zrobiło się głośno i każdy pragnął mieć ją w swoim ogrodzie.lelumpolelum pisze:Płatki tej róży rzeczywiście bieleją na rewersie ale czy jednak nie jest zbyt różowa na Felicite Parmentier? Postaram się dołączyć info na temat cierni. W tej chwili mam jeszcze tylko fotkę kwiatu z liśćmi na tle mojej 'Alby Maximy', płatki są identyczne, choć ciut większe ale może to też kwestia wieku i rozmiaru krzewu?
Chciałabym też zaznaczyć, że na terenie, gdzie mieszkam, przed wojną mieszkały arystokratyczne rody pruskie, czego pozostałością są bardzo liczne dwory i pałace, w większości w ruinie, no i róże, przeniesione z dworskich parków i różanek pod wiejskie domy. Tak więc możemy popuścić wodze fantazji, niekoniecznie szukając wśród odmian, chętnie sadzonych w parkach![]()
Kto wie,może to jest ta przywieziona prosto od pana Bootha

Pozdrawiam,Piotr
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Historia z Konigin von Danemark świetna, w klimacie holenderskich ,wojen tulipanowych'.
Papaver, próbowałam się dowiedzieć, jak dawno ta róża tam rośnie- podobno od zawsze
Dziś mąż, przejeżdżając tamtędy, zrobił dodatkowe zdjęcia, o które prosiłam- pączki i kolce. Tych ostatnich po prostu nie ma, jest coś na kształt szczecinki ale bardzo symbolicznej, tuż pod kwiatem.
Oliwka ma Konigin i, o ile pamiętam, narzekała trochę na jej wielkość lub raczej małość
W źródłach informacje na temat rozmiaru są, delikatnie mówiąc, elastyczne. Nie mogę też nic znaleźć na temat cierni, może Oliwka nas oświeci.

Papaver, próbowałam się dowiedzieć, jak dawno ta róża tam rośnie- podobno od zawsze

Oliwka ma Konigin i, o ile pamiętam, narzekała trochę na jej wielkość lub raczej małość

- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Dziękuję Piotrze za identyfikację
Odkopię kawałek tej róży i zasadzę u siebie, wspaniała odmiana i warto ją mieć

Odkopię kawałek tej róży i zasadzę u siebie, wspaniała odmiana i warto ją mieć

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powiedzcie, jaka to róża wyrosła obok Ice Lady /sadzona 2008r z Rosarium/.
Nie doglądam swoich róż codziennie /mam do nich 250 km/ i przyznam się, że przeoczyłam moment kiedy wyrosła
Czyżby podkładka? Poza tym Ice Ledy ma się dobrze, a ta nieznajoma też jest urocza.

na tym zdjęciu widać liscie i pąki IL:

Nie doglądam swoich róż codziennie /mam do nich 250 km/ i przyznam się, że przeoczyłam moment kiedy wyrosła

Pozdrawiam
Kasia
Kasia
[quote="katja"]Powiedzcie, jaka to róża wyrosła obok Ice Lady /sadzona 2008r z Rosarium/.
Czyżby podkładka? Poza tym Ice Ledy ma się dobrze, a ta nieznajoma też jest urocza.
To na pewno podkładka
Oderwij, bo zagłuszy Ci 'Ice Lady'

To na pewno podkładka

Oderwij, bo zagłuszy Ci 'Ice Lady'

Pozdrawiam - Jurek