Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Perukowiec podolski

Post »

Aniu- kup inna odmianę, ta nie zawiązuje takich puszystych peruk - niestety :roll: pięknie i obficie kwitnie i na tym koniec :?
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Perukowiec Podolski

Post »

Dzięki Ewo za pocieszenie. Moje sadzonki wciąż żyją, ale coś liście im lekko klapnęły ostatnio. Mama ulitowała się nad biedakami uwięzionymi w workach i podczas mojej pięciodniowej nieobecności trzymała je bez foli i bez zraszania ;:218 Pączki mają nabrzmiałe, ale ja Ofiara nie zwróciłam uwagi na ich wygląd gdy pobierałam sadzonki ;:160 Cóż robię to, co mogę - czekam ;:65
Czytając ten wątek sama się zaciekawiłam, jaka to odmiana (podobno miał peruczki, ale czy dorodne, czy takie wyliniałe nie wypadało mi pytać :lol: ), ale chyba odłożę te rozważania do czasu, gdy coś już będzie z tych sadzonek (oby nie kompost :wink: ).
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Moje Perukowce:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
iwanda
100p
100p
Od: 5 lip 2011, o 12:10

Post »

Witam !!!
Mój trzyletni perukowiec nareszcie ma peruczki.

Obrazek Obrazek

Zdjęcie zrobiłam wczesnie rano na krzewie jest rosa.
Pozdrawiam DOROTA.
Stachu 1956

Post »

rosa podkreśla kolor,piękno peruk...
retro92
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lip 2012, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i udało się komuś ukorzenić perukowca z gałązki? Czekam z niecierpliwością na odpowiedź...
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Perukowiec bardzo trudno się ukorzenia, przynajmniej mi się nie udało .
Jednak znalazłam na niego sposób, jest już wielkim krzewem, i ma gałęzie które leżą na ziemi , nie obcinam ich, pozostawiam i po pewnym czasie podglądam a one ukorzeniają się w ściółce.
Obcinam taką gałąź z korzonkami, krótko przycinam i do donicy .
Stoi tak kilka miesięcy, np przez lato , i jesienią sadzę na miejsce .
Udało mi się zrobić już kilka sadzonek. :D
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Nie wiem co będzie dalej,ale mój złocisty perukowiec chyba się ukorzenił z sadzonki zielnej,bo ma zielone listki pod słoikiem,a jest już ok.2ch miesięcy.Inne uschły,posadzone w ten sposób.
Halina
Awatar użytkownika
lizbonka
50p
50p
Od: 28 maja 2011, o 21:12

Post »

Bartosz pisze:U mnie od 9 lat rośnie identyczny jak u Lizbonki i mimo,że jest ozdobny z liści to nie jestem z niego w pełni zadowolony bo nigdy nie miał peruki.

:) No to Ci powiem, że mój nigdy nie miał peruk bo zawsze któryś psiak Go "przyciął" .
W tym roku przypilnowałam i wyskoczył na ponad 180cm i miał 5 peruk ;:138 Nie była to typowa "wata cukrowa" ale były meszki i wyglądało to przyzwoicie :heja

-- 10 wrz 2013, o 18:17 --
Bartosz pisze:U mnie od 9 lat rośnie identyczny jak u Lizbonki i mimo,że jest ozdobny z liści to nie jestem z niego w pełni zadowolony bo nigdy nie miał peruki.

:) No to Ci powiem, że mój nigdy nie miał peruk bo zawsze któryś psiak Go "przyciął" .
W tym roku przypilnowałam i wyskoczył na ponad 180cm i miał 5 peruk ;:138 Nie była to typowa "wata cukrowa" ale były meszki i wyglądało to przyzwoicie :heja
Pozdrawiam
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix :)
butterfly0608
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 wrz 2013, o 10:20

Post »

Witam, mam perukowca od roku (nie znam odmiany, ale ma jasno zielone liście). Gdzieś w połowie sierpnia zaczęły stopniowo schnąć listki, teraz zrobił się już cały żółty i nadal usycha, martwi mnie to bo wiem, że w zeszłym roku .we wrześniu jeszcze miał zielony kolor. Proszę o poradę
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jeden z moich perukowców - takie oto listeczki ma :heja

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosna idzie ;:3 perukowce kwitną :lol:

Obrazek
Pozdrawiam, Iwona.
Marcin P
100p
100p
Od: 29 sty 2013, o 21:56

Post »

Jest jesień więc można zbierać grzyby... Ostatnio znalazłem wyrastającego z pnia mojego perukowca... Nie bardzo mi się to podoba. Mój perukowiec był sadzony ok 10 lat temu więc jest już całkiem dużym egzemplarzem. Uparcie prowadzonym w formie drzewa. ( małego bo ma raptem 4 metry ale to normalne ) Czym to zwalczyć ?? Miał ktoś takie problemy z tą rośliną
Stachu 1956

Post »

,,mój perukowiec jakby osiwiał tej jesieni,,,,nigdy takiego jesiennego koloru nie miał. ,,,...

Peruki jakoś mało opadły tego roku,większość jeszcze się utrzymuje,,,,
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Stachu, obawiam się, że on niestety zasycha, po 15 latach to bardzo możliwe.Na zasychających gałęziach liście nie przebarwiają się tylko tak własnie 'siwieją', a potem brązowieją.Kwiatostany powinny opaść, a gdy zasychają na pędach to jest to objaw zasuszenia na martwiejących gałęziach. No ale wszystko 'wyjdzie' wiosną.
Ja mam dwa perukowce, jeden ponad 20 letni( miał ok.5x5 m) i ten został obcięty do ziemi, ponieważ takie same objawy miał jak opisujesz, z ta różnicą, że zasychał stopniowo, po kilka grubszych gałęzi co roku.W tym roku wiosną zostały usunięte 3 ostatnie konary, ale pięknie odbił od ziemi i w tej chwili ma ok.1,5 m.może w przyszłym roku znów zakwitnie.Perukowce nie są niestety zbyt długowieczne i podatne na choroby korzeni.
Tu jest zdjęcie tego odrośniętego
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”