Mój ogród - Józef cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziś wybrałem się do Ogrodu Botanicznego w Krakowie.W wątku..propozycje na weekend była informacja o możliwości zwiedzenia "holenderki"czyli szklarni storczykowej..
oto kilka fotek z wyprawy.. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

i jeszcze reszta które się nie zmieściła..
Obrazek Obrazek Obrazek
jakość pewnie nie najlepsza ale wszystkim odwiedzającym szklarnie po wejściu parowały aparaty z powodu dużej różnicy temperatur i wilgotności..
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Piękne storczyki! Aż trudno uwierzyć, że takie cuda rosną sobie gdzieś tam, w naturze, bez troskliwej opieki ogrodnika... :shock:

P.S. Józefie, biegnij szybko do ogródka KaRo. Mówią o zabezpieczaniu trawy pampasowej na zimę... ;:65 Domyślam się, że już dawno swoją zabezpieczyłeś i prawdopodobnie jeszcze dokładniej, ze względu na Twój klimat, ale zajrzeć nigdy nie zaszkodzi... :lol:
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54

Post »

Józefie, też walczyłeś z parującym obiektywem?
Myślałam, że nic zdjęć nie zrobię! Czekałam, przecierałam i w końcu się udało :D Ale to moja wina, bo chciałam sobie zrobić zimowe zdjęcia Ogrodu i mocno wyziębiłam aparat, więc różnica temperatur była bardzo duża. Teraz wiem - najpierw trzeba było zrobić w ciepłym pomieszczeniu, a na zewnątrz później :lol:
Piękne klimaty pokazałeś. Ja po raz pierwszy naocznie zobaczyłam Stanhopea. Piękne te dwie rośliny, w tym jedna specjalnie blisko, do wąchania ;:2
W tym śniegu dobrnęłam jeszcze do Palmiarni, ale była jednak zamknięta. Szkoda, za tydzień nie pojadę... nie mogę :(
Zrobiłam też piękną fotkę Panu Warszewiczowi :D
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobrze Józefie ,ze odwiedziłeś Ogród Botaniczny, nie wiadomo czy będzie istnieć. Słyszałam, że mądrzy włodarze chcą go przenieść w inne miejsce. Nie wiem tylko jak uda im się przesadzić te stare drzewa.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Fleur swoją trawę oczywiście już zabezpieczyłem..najlepiej jak mogłem..a u KaRo też już przeczytałem .
Anya szkoda że nie wiedziałem że też się wybierasz bo moglibyśmy się spotkać i poznać..a tak to rozminęliśmy się.Ale spotkałem kilku "starych" znajomych jeszcze z Tabazy..
Korzo ..słyszałem o tym..rozmawiałem z paniami które tam pracują..przecież to byłaby zbrodnia..a tak w ogóle to dziś pierwszy raz od lat lepiej nie mówić ilu ..wybrałem się do Krakowa komunikacją podmiejską (busem)..ileż lat ja tam nie byłem!!Wysiadłem na miejscu gdzie kiedyś był dworzec autobusowy..i normalnie nie poznłem Krakowa który kiedyś znałem bardzo dobrze.Pierwszy raz zobaczyłem Galerię..dopiero jak wyszedłem pod dworzec PKP i stamtąd poszedłem dalej ...noo to już bardziej znajome widoki..jak kiedyś się ociepli to muszę się wybrać na dłuższe zwiedzanie znajomych mi miejsc..
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Józefie chciałam się dowiedzieć od Ciebie czy musi być trawa pampasowa naprawdę okryta na zimę ,ja posadziłam trawę białą i różową latem i myślałam ,że to wszystko ,ze nic się koło niej nie robi .Co sie stanie jak będzie bez okrycia :?:
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

bogusia177 pisze:Józefie chciałam się dowiedzieć od Ciebie czy musi być trawa pampasowa naprawdę okryta na zimę Co się stanie jak będzie bez okrycia :?:
Wtedy Twoja trawa będzie jednoroczna..Nie ma żadnej gwarancji że nawet dobrze okryta przezimuje.Ja nadal jestem na etapie eksperymentowania..efekty jak na razie marne.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Józefie, a zimowałeś kiedyś trawę p. w domu?Ja moją postanowiłam przytaszczyć,i zobaczymy jaki będzie efekt.Pozdrawiam Magda
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Karolcia pisze:Józefie, a zimowałeś kiedyś trawę p. w domu?Ja moją postanowiłam przytaszczyć,i zobaczymy jaki będzie efekt.Pozdrawiam Magda
ostatnią zimę moja trawa spędziła w szklarni..przetrwała bardzo ładnie i zaraz na wiosnę zaczęła ładnie rosnąć.Teraz tak się zakorzeniła ze nie ma szans na wykopanie więc zostawiłem w gruncie.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

No właśnie bo moja tylko 2 miesiące była zadołowana w donicy i już ciężko było ją wyszarpać.Jeśli moja przeżyj zimę w domu to nie wiem co zrobię na wiosnę.Rozumiem że twoja utknęła w donicy i tak już zostanie. Pod warunkiem że przeżyje zimę.Pozdrawiam Magda
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudne te storczyki! Zapach wokół musiał być też upojny :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

No to juz wiem ile straciłam.. albo tylko się domyslam... :oops: a ja pod przymusem nadrabiam zaleglości i siedzę przed kompem :oops:
No nic.. po rekreacyjnym spacerze po twoim wątku wracam do........bazy danych.
Dzięki za mily odpoczynek ;:12 ;:2
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Józefie kolejny raz odwiedzam Twój piękny ogródek i wśród kwiatów ,iglaków znalazłam szklarenkę z pomidorami. W związku z tym mam kilka pytań: jakie gatunki sadzisz, Twoje pomidory są takie wysokie i oblepione owocami. Na ile pędów je prowadzisz, czy je sam zapylasz. Ja w tym roku pierwszy raz robiłam za pszczółkę i moje pomidory były duże, ale na krzakach miały po3-5 owoców, a mój najsmaczniejszy żółty pomidor mimo zabiegania o niego miał ich tylko 2. Może znasz jakąś dobrą receptę na obfite plony oraz wiesz jakie odmiany są smaczne.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Witaj Józefie -masz na prawdę piękny ogród -trawki super a co do pampasowej to też kiedyś miałam ale nie przeżyła zimy niestety :( i już więcej mnie nie kusi na nią :? :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”