Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Marysiu
Wydaje mi się ,że ta druga roślina biało kwitnąca nn to jakiś wiciokrzew. :)
Chciało by się już takie piękne kwiecie :D Ten pierwiosnek różowy na wysokich łodygach długo się trzyma u Ciebie :?:
Czy wilczomlecze nie podmarzają :?:
U nas śniegu sporo ,ale i tak chodziłam i obsypywałam nim rośliny i donice :wink:
Od soboty ponoć ma trochę odpuścić zlodowacenie ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu to trzymam kciuki by się wilczomlecz mocno rozsiewał :)
Piękny masz Dyptam, jakoś się go boję, często po pieleniu w wysokich roślinach mam podrażnioną skórę a o nim się wiele naczytałam i się po prostu boję. Jest piękny ;:108
W ubiegłym roku siałam sporo różnych odmian pierwiosnków ,niestety bez powodzenia , nie lubią mnie :cry:
Za to dąbrówki od Ciebie pięknie się rozrastają ,mimo że wsadzone w nieodpowiednim terminie i z kwiatkami ;:168
Śniegu nie wywoź w pole tylko do mnie roślinki pookrywam :;230
Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . U mnie również zimowo i pasuje jakieś zdjęcia zrobić ale coś mi się nie chce bo palce mi zamarzną :;230 . Złotokap to masz przepiękny i taki duży ;:138 . Zawsze mi się podobały te zwisające grona mimo, że żółte :lol: . Może i kiedyś się doczekam ale tak dużo roślin mi się podoba, że wszystkiego na działce nie upchnę :;230 . Powojnik o pełnych kwiatach zjawiskowy. Już nie mogę doczekać się takich widoków na żywo. Słoneczka Ci życzę bo śnieg już masz , pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu witaj :wit , jaki wielki śiczny złotokap ;:215 , a wiesz, ja wysiałam z nasion, jak zwykle znaczniki zgubiłam, wiec czekałam co wyrosnie, podejrzenia miałam na złotokapa, ale kwitnienia nie było więc nie byłam pewna, prowadzony krzak na drzewko w końcu w tamtym roku zakwitł ślicznymi żółtymi gronami, ale byłam szczęśliwa, że na reszcie ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Dalej zimowo...sypie drobny śnieżek Obrazek

Agnieszko kwiaty ma bardzo podobne ale pokrój rośliny całkiem inny...nie wicia się jest sztywno wyprostowanym krzewem :D Może wiciokrzew wyprostowany a może ktoś mi jak mi się wydaje rozpoznał roślinę napisze jeszcze raz :lol:
Pierwiosnek o który pytasz to p. kandelabrowy siany z torebki z nasionami chyba Vilmorinu. W pierwszym roku była tylko rozeta liściowa a kwitnie już trzeci sezon. W tym roku zakłóciłam jego spokój przesadzając dwukrotnie czy zechce zostać okaże się wiosną. Jak nie...posieję jeszcze raz bo jest super!
Wilczomlecze różnie...groszkowy żadnej zimy nie przetrwał, pozostałe jak na razie tak (odpukać!).
Widziałam Twój śnieg i u mnie jest go dużo więcej, roślin nie widać i pod śniegiem są nawet okrycia. Znad śniegu wystają jedynie nie obcięte byliny. Coś czytałam, że tej nocy padł rekord minusowy w Słupsku.

Julciu i ja trzymam kciuki, bo roślina ładnie się rozrosła, a w mateczniku u Marty się rozsiewa :D
Z dyptamem daj sobie spokój, teraz musisz zwracać uwagę na rośliny mają często wnuczki na działce. Dziewczynki są za małe żeby zapamiętać co wolno, a co nie :D Julciu ja się upatruję powodu raczej nie w tym że pierwiosnki nie wyszły tylko dbając bardzo o grządki wyciupujesz je a to maleńkie roślinki początkowo. Poślę Ci kilka pierwiosnków jak będę sadzić z tymczasowego i zobaczymy ;:219
Jak jest mrozik to może jakąś maszynę do robienia śniegu wymyślą w waszym rejonie :uszy
Miłego weekendu ;:196

Ewelinko patrz, zapisuj i planuj na nowy ogród rośliny, część podzielisz ze swoich ale kilka na pewno się zmieści. Złotokap w słońcu wiosennym wygląda bardziej złoto niż żółto ;:215 Mój rośnie niefortunnie, bo w polu, kiedy przenosiliśmy rośliny z poprzedniego ogrodu była późna jesień, a sadziła cała rodzina więc tam go posadzili. :wink: Pomyśl o szczepionym bo taki łatwiej się zmieści.
Ja też robię mało zdjęć, jedynie jak jest słonecznie a to rzadka okazja :wink:
Dziękuję i ja Tobie życzę słonecznej zimy ;:168

Iwonko to niezwykle ważny krzew w moim ogródku. Koleżanka w pierwszej działki (starsza pani), która uczyła mnie ogrodowania zebrała nasiona i posiała. Dała mi jedną doniczkę mówiąc...masz będziesz o mnie pamiętała jak już mnie nie będzie...nie ma jej już ponad 15 lat, a ja przechodząc koło mojego złotokapu słyszę te słowa jakby wczoraj wypowiedziane :D Krzew rodzina posadziła w polu (dwa razy był przesadzany), sarny nie miały serca i haratały go strasznie, ale Janeczka pilnuje krzewu, bo rośnie ;:333
W okolicy jest kilka złotokapów i pięknie wyglądają kwitnące ;:167

Dobrego piątku!

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu złotokap kwitnieniem osiągnął szczyt ;:215 jest przepiękny. Kilka lat temu z mojego zebrałam nasionka i wysłałam na AWN, jestem ciekawa czy komuś coś wykiełkowało. Mój daleko w tyle za Twoim.
I u nas drobny śnieżek sypie, na szczęście wiatr nie wieje mocno.
Irysy są śliczne, też masz fajne kolorki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

No tak, czasami widzę coś, czego nie widać. I tak też było z Twoim żylistkiem, którego nie było. ;:224 ;:306 ;:306
Za to dzisiaj już się nie pomylę, bo widzę śliczne irysy ;:138 , a podziwiam je tym bardziej, że one u mnie nie chcą się zadomowić na dłużej i muszę się z tym pogodzić. ;:108 Nic to jednak, bo mogę podziwiać te piękne kwiaty m.in. u Ciebie. :tan
Zima mi dzisiaj zafundowała trochę śniegu i od zaraz zrobiło się czyściej za oknami, a mrozek niewielki (-5*), więc nie jest źle. ;:333
Marysiu, zdrówka życzę i buziaki zostawiam. ;:79 ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Ciemny irysek robi wrażenie ,dostojny i elegancki. Kiedy ta wiosna zawita ,już przebieram łapkami. ;:65 Póki co pada śnieg i mroźno.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Maska pisze:
Obrazek

Dobrej nocy!
Iryskowe wspomnienia piękne.
Ja mam ze 3 .Ale mi wystarczy .:)

A co toza piękny clemek ??
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Co za bogactwo kolorów i form ;:oj cudowne te ciemne irysy ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Post »

A niech mnie, wpiszę się.
Pozdrawiam przesympatyczna właścicielkę wątku! Czyta się Ciebie z uśmiechem, a zdjęcia to bajka. Moje ukochane kwiaty to irysy własnie. Okazałe liście, piękne kwiaty...Niestety, zeszłego lata kupiłam 5 kolorów, lecz liście zaczęły dostawać brązowych okrągłych plam, i zasychać. Po prostu płacz.Chyba grzyb jakiś, ale opryski nie pomagały. A złotokap- to moje ciche marzenie. Niestety mam gdzieś za uszami, że jest trujący, a moje koty i dziecko wszystko obgryzają i ciumkają.
Pozdrawiam ciepło :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Mimo iż białe też jest piękne, co niezbicie dowodzą Twoje zdjęcia, to ja jednak wolę te kolorowe widoczki. Pierwiosnki z siania całkiem ładnie Ci urosły, ja swoje w tamtym roku zaniedbałam i żadna siewka nie przeżyła ;:222 Taka ze mnie ogrodniczka ;:167
Ciekawa jestem, co to za krzew, bo rzeczywiście bardzo przypomina wiciokrzew
Obrazek
Zima nie pożałowała Ci śniegu, roślinom na pewno ciepło pod taka kołderką. U mnie dużo mniej, ale i mróz też był niewielki, jakoś nie martwię się o rośliny ;:333
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Rany jaki ten świat kolorowy w Twoim ogródku jest cudny. ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dzień dobry!
Przyszło ocieplenie i mimo prognozowanego zachmurzenia przez godzinę świeciło słońce ;:3 Od razu lepszy nastrój. Jest nadzieja że z sianych omłotów heliotropowych coś wyjdzie, bo parę kiełków wyszło z ziemi i ponieważ wychodziło długo i są maleńkie to nie powinny być chwasty. Ładnie trzymają się sadzonki żółtych złocieni, natomiast papryka na mokrym ręczniku nie pokazuje kiełków...no ale papryki zawsze były chimeryczne.

Dorotko na pewno wyszły siewki złotokapów, bo one łatwo wschodzą tylko trzeba długo czekać na kwitnienie, ale my ogrodnicy jesteśmy wzorem cierpliwości :D
Dzisiaj czuć w powietrzu wiosnę i ptaszki jakby inaczej śpiewają...dobrze jest!

Lucynko nie przejmuj się, teraz to my tylko jedno widzimy...wiosnę :D niestety oczami wyobraźni.
Irysy zaiste trudno pomylić. U mnie trudno kwitną, ale liście rosną bogato...ciągle z mini maszeruję po ogrodzie gdzie im przypasuje i wyrosną w kępę.
Miłej niedzieli i słoneczka życzę ;:196

Asiu jeszcze miesiąc musimy wytrzymać, a potem będziemy wyglądać niecierpliwie. Czasem i marzec bywa niepewny, ale jak parapety się zazielenią będzie coraz bliżej!

Aniu to powojnik Blue Light. Irysami ktoś mnie zaraził, ale w glinie nie jest im najlepiej :uszy

Natalio lubimy kwiaty w kolorach bardzo ciemnych, nie tylko kwiaty czarne pomidory, fioletowe marchewki :D

Witam Cię Kasiu i jak zobaczyłam wczoraj Wiejski ogród tak zaczęłam od odwiedzenia Twojego ogrodu...dlaczego do tej pory nie trafiłam do Twojego wątku??? ...i przeczytałam wszystko! Złotokap z pewnością nie zagraża kotom (instynkt), a dzieciom niestety może dopóki nie wyrosną z ciumkania ;:306
Miło mi bardzo i zapraszam do mojego wiejskiego ;:168

Iwonko z dwojga złego wolę takie białe niż szarość listopadową, która parę razy opanowała ogród, na szczęście na krótko. Pierwiosnki siałam dwa razy i raz wyszedł jeden...ale został, a drugi raz te kandelabry i rozdałam mnóstwo sadzonek, a i tak zostało sporo i widzę nawet siewki...właściwie widziałam, bo teraz niewiadoma co z nimi po wykopaliskach będzie?
Ja też nie martwię się o rośliny, bo co to da? ale na pewno wiosna będę wypatrywać co wyjdzie ;:168

Misiu zapominamy w zimie że ogrody były takie kolorowe, ale już niedługo będziemy chciały zapomnieć o zimie i śniegu ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę miłej niedzieli!
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Ile ja bym dała ,żeby już takie kwiaty kolorowe były ;:138
Irysy cudne :!:
Do czarnych nie mam szczęścia, kilka razy kupowałam, czy dostawałam od Forumków i klapa.
U nas miało być na plusie, ale zatrzymało się na minus czy i śniegu dopadało ,więc muszę zasuwać posprzątaną ''szklarnię'' odśnieżyć.

Kasiu
Złotokap jest śmiertelnie trujący, podobnie tojad, konwalie i naparstnica. Lepiej tych roślinek unikać przy ''ciamkaczach'' :lol:
Miewam to samo z iryskami. Wtedy obcinam chore liście.
Powinno się czymś przeciwgrzybowym opryskać.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”