Sagowiec(Cycas revoluta )-spostrzeżenia,uwagi,zalecenia cz.1(2006-2014)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sagowiec - czy ktoś go hoduje?

Post »

Odrosty u cycasów pojawiają się u podstawy kłodziny, ale w naszym klimacie dzieje się to niesłychanie rzadko.
Podobnie z nasionami. Najpierw musiałaby zakwitnąć kwiatem żeńskim + zawędrować do niego musiałby pyłek z cycasa kwitnącego kwiatem męskim. W warunkach domowych science fiction ;-)
Hondo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2011, o 19:34

Post »

Witam ponownie

ostatnimi czasy w dośc przypadkowy sposób stałem sie posiadaczem kilku sztuk nasionek Cykas Revoluta,i w tym temacie miałbym kilka pytan do osób które bawiły sie w zabawe z nasionami owej roślinki
czytałem na ten temat wiele różnych informacji,czasami sie wzajemne wykluczajacych i postanowiłem zapytać tutaj(tym bardziej że wiem iż Andres74 miał do czynienia z nasionami różnych odmian sagowców-znalazłęm jego post na pewnym forum ogrodniczym,lecz tam pisał głownie o innych odmianach sagowców)
prosiłbym o kilka porad dotyczacych siewu nasion cykasa revoluta,jaka ziemia,w czym sadzic,jak podlewać,czy nawozić a jeśli tak to czym,czy doświetlać oraz czy nie jest już za późno na sadzenie nasionek,a także wszelkie porady które moga pomóc w hodowli
nolina79
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 kwie 2011, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cycas revoluta

Post »

;:7
Coraz częściej zerkam na termometr i zastanawiam się kiedy schować cykasa do domu - już teraz wzięłam go z dworu na balkon bo zaczęło za często padać i wydaje mi się, że nawet mogłam zrobić to wcześniej. Młode liście troszkę mi zmarniały na końcach Obrazek Obrazek jest to mój pierwszy rok z tą roślinką i pewnie jeszcze wiele nauki mnie czeka - co zrobić by młode liście były piękne i zdrowe.
Powiedzcie mi proszę kiedy Wy dajecie cykasy do domu, jakie miejsce najlepiej mu obrać - by zimowe słońce na niego bezpośrednio padało, czy wystarczy żeby pokój był po południowej stronie. Jak go najlepiej przezimować. Powiedzcie mi też dlaczego jeden z liści się zwinął na końcu a niektóre koniuszki podeschły (widzę, że na starych też nie na zakończeń liści). Co ma na to wpływ.
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli poznasz treść tych tematów dotyczących cycasa
będziesz wiedziała bardzo dużo i poradzisz sobie prawie ze wszystkim. Zapraszam do lektury :D
anitak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 paź 2011, o 17:56

Post »

witam, jestem nowa i świeżo upieczoną posiadaczką cycasa (od 2 miesięcy). Od paru dni zauważam, że igły zaczęły mu żółknąć i wywijać się. Cycas stoi w bardzo słonecznym pomieszczeniu, nie jest jednak narażony na bezpośrednie promienie słoneczne. Podlewam raz w tygodniu. Ma bardzo małą doniczkę, z tego co przeczytałam o tych roślinach to wiem, że błaga o przesadzenie do większej doniczki, jednak nie jestem pewna czy o tej porze roku mogę bo wszędzie pisze, że wiosną.

To kiedy przesadzać?
Golu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 mar 2011, o 18:25

Post »

Jesienią zeszłego roku kupiłem cykasa i oczywiście zaraz po przyniesieniu go do domu przesadziłem.Rośnie pięknie i nic złego się nie stało.Jeżeli zdecydujesz się na przesadzenie to pamiętaj aby nie uszkodzic korzeni.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Witam
Mój sagowiec ma strasznie małą doniczkę, ziemia szybko przesycha, liście zaczynają żółknąć... Czy można go przesadzić o tej porze, czy poczekać do wiosny?
Oraz na widocznych korzeniach obserwuję dziwne zgrubienia/kulki, jak będę miał aparat to wrzucę foty...
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

Jeśli jest ciasno i źle, to dlaczego chcesz zwlekać? :>
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

A te kulki to normalne. To są jakieś korzenie powietrzne żyjące w symbiozie z cyjanobakteriami.
Pozwalają one na pobieranie azotu bezpośrednio z powietrza.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Joanna11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 gru 2011, o 20:04

Post »

Witam, od kilkunsatu lat mam cycasa, wędruje ze mną w różne miejsca tzn. zabieram go jak się przeprowadzam, miał różne warunki toteż różnie się zachowywał. W przypadku mojego cycasa gdy zdarzyło mu się mieć brzydkie liście na jesieni obcinałam je krótko do kłodziny. Na wiosnę wystawiałam na balkon i mocno zasilałam, każdego roku jednorazowo wypuszczał od kilku do kilkunastu liści i później przez cały rok nic się z nim nie działo. W zeszłym roku wypuścił naraz 12 liści i chyba postanowił w tym roku odpoczywać, więc tego lata nic nie wypuścił, musiał się przepracować rok temu. Zabieram go późno do domu, w zasadzie od marca do listopada mieszka na balkonie, w tym roku wyjątkowo przyszedł w grudniu do domu, ale zaliczyliśmy przeprowadzkę w inną strefę klimatyczną.
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

12 liści to dużo. Zamieść zdjęcia, chętnie byśmy go obejrzeli.
Renia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 gru 2011, o 12:05

Post »

Witajcie!
od lutego jestem posiadaczką cycasa (8 liści). Jak go dostałam był w małej doniczce więc go przesadziłam do większej, na spodzie ulożyłam kamienie, wsadziłam go w uniwersalną ziemię. latem krótko był na balkonie (zauważyłam że mu liście żółkną- stwierdziłam, że to od słońca bo u mnie na balkonie cały dzień ostre słońce - mieszkam w szwajcarii) potem stał na stole przy oknie, później na stoliku przy ścianie, następnie przy oknie bez słońca. Liście nadal żółkną i chyba coraz bardziej i tak dziwnie bo od środka a nie od końcówek.
Dodam że mieszkam w ciemnym i raczej chłodnym mieszkaniu.
Ostatnio podlewam wodą przegotowaną (ze względu na kamień). Obecnie stoi na półce z innymi roślinami, z boku mam postawioną lampę uv, ze względu na długotrawały brak słońca (zdarzają się nawet 4-6 tygodniowe okresy bez słońca, tzw. niska mgła).
Proszę poradźcie coś
Nie chce go obcinać bo mi szkoda, chyba, że nie będzie innego wyjścia...
wyczytałam gdzieś, że piwo pomaga, co wy na to?
Jak mi ktoś powie (jestem tu nowa) jak wstawić zdjęcie z pliku to chętnie wstawie.

http://img412.imageshack.us/img412/7544/wp000024j.jpg

Obrazek

udało mi się wkleić zdjęcia :)

mam nadzieję, że mi ktoś pomoże

pozdrawiam
R.
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p
Od: 19 cze 2010, o 11:47

Post »

Kobietko daj ty go na jakiś południowy prapet i zapomnij o tych piwnych pierdołach . Taka moja rada i już.
Renia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 gru 2011, o 12:05

Post »

Bardzo chętnie bym go postawiła na parapecie ale on mi sie nie mieści. Mój parapet ma ok 10 cm a rozpiętość liści to wiecej niż 50 cm więc nie ma szans.
ale dzięki za radę araukar :)
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Czy ktoś słyszał o cycasie rumphi? Nic nie mogę o nim znależć.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”