Pomidory w donicach cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.4

Post »

Możesz spokojnie BIoHumusem nawozić. Sprawdź na etykiecie czy nie ma nawozów sztucznych i jak nie ma to twoje pomidory i ty będziecie zadowoleni.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przecież w sprzedaży jest Florovit do warzyw.
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37

Post »

Już dawno nie uprawiałam pomidorów w donicach. W tym roku narobiło mi się duuuużo sadzonek pomidorów i papryk. Nie będę miała miejsca w gruncie, ale też mam możliwość przeprowadzki w połowie sezonu, chciałabym więc zabrać cześć krzaków ze sobą.
I teraz pytanie ;)
Czy w 12l donicach mogę dać po dwa krzaki pomidorów i w takich samych donicach dałabym po dwie papryki. Jestem cały czas w domu, mogę na bieżąco monitorować niedobory, bądź podlewanie.
Myślicie że dadzą radę? Po dwa do 12 litrowej donicy?
MirahalaG
100p
100p
Od: 24 lut 2017, o 21:46

Post »

Mój FAV 17/2 F3 już dojrzewa. Planuję nasiona wysiać jeszcze w maju, żeby uzyskać kolejne pokolenie.

Zdjęcie z niedzieli.
Obrazek Obrazek
pozdrawiam
Mirka
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W jakich dawkach stosujecie nawóz?
inga_beta
200p
200p

Post »

Przeczytałam cały watek. Mnóstwo zdjęć z pięknymi pomidorami, obfite plony ale jakby nie zależało to od nawożenia bo nie dowiedziałam się niczego na ten temat. Obejrzałam wiele filmów o uprawie balkonowej ale tamte rady na temat nawożenia to - daj garśc obornika granulowanego pod korzeń i podlewaj biohumusem. A potem pokazane zdjecia z pieknie plonujacymi pomidorami które chyba żyją powietrzem. Ktos tu napisał że dawka 1g/l kristalonu to za dużo do fertygacji. Ale nie wiadomo czy chodziło o sadzonki czy owocujące pomidory. Przy Magicznej sile zalecają dawke 0,5g/l przy każdym podlewaniu czyli o połowę mniej niż kristalonu. Ja dawałam 2-3 g /tydzien na 1 krzak i miałam niskie plony, słabe kwitnienie i pomidor w dużej odległości od drugiego owocu, ledwo udawało się wyciągnąc 2 kg z dużego krzaka.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Jest specjalny wątek o nawożeniu pomidorów
viewtopic.php?f=42&t=86714&start=0
Tam jest mnóstwo wiedzy zarówno na temat nawożenia w gruncie jak i w donicach. Do donic polecana jest fertygacja (małe dawki nawozu przy każdym podlewaniu).
Zajrzałam do swoich notatek z lat ubiegłych,gdy pewien pomidorowy guru był aktywny na tym forum i wklejam żywcem fragment:
"Fertygacja pomidora
W donicach w ziemi
N- azot 90-120 mg/l ta dawka zapobiega zasoleniu przy przesuszeniu
P –fosfor 138-184 mg/l
K- potas 240-300 mg/l

przy składzie NPK 4;6;8
Biorąc 3 ml tego koncentratu na litr wody jest
N- 120 (od 90- do 120)
P- 180 (138-184)
K- 240 mg/ l (240-300)
"

Przy innych proporcjach NPK trzeba sobie trochę policzyć i często okazuje się, że nie da się dobrać tak żeby mieściło się w widełkach.
Z drugiej strony uprawa pomidora w donicach ma być przyjemnością i aptekarska dokładność nie jest tu niezbędna. Z wygodnictwa zasilałam moje balkonowe pomarańczowym Kristalonem. 100 g rozpuszczałam w litrze wody i dawałam ok. 100 ml tego koncentratu na każdy litr do podlewania. Pomidory rosły całkiem nieźle ewentualne niedobory (głownie magnez) uzupełniałam.
Dorota
inga_beta
200p
200p

Post »

dziękuję Dorota.
Mam nadzieję że zajrzy tu ktos kto uprawia pomidory w donicach i zdradzi jak je nawozi. Który nawóz, jaka dawka.
Dorcinda
500p
500p

Post »

Uzupełniłam poprzedni post.
Dorota
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja robię tak że na spód daje pokrojone pokrzywy (mam ich sporo) solidna warstwę,sadze w glinie z kompostem.
Potem podlewam magczna siła interwencyjnie jeżeli trzeba oraz gnojówką z pokrzyw/żywokost.
Te bardzo wcześnie siane już mają małe pomodorki, ale to jest eksperyment.... Teraz czekam na ocieplenie posadzę następną partię do 20l donic oraz do gruntu...
Tez sie uczę fertygacji itd ale wolę wykorzystywac moje pokrzywy i żywokost niż gotowce; te tylko interwencyjnie.

Obrazek
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorcinda!

Czy aby nie pomyliłaś ilości tej mikstury ?

100 g Kristalonu na 1 litr a potem 100 ml na 1 litr wody.
To nie za dużo?
inga_beta
200p
200p

Post »

Przeczytałam 25 stron tego wątku o nawożeniu pomidorów i na razie nie znalazłam żadnych informacji na temat nawożenia pomidorów w donicach. Ale będę czytać dalej.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

inga_beta

Na temat nawożenia dużo napisano w częściach 1 i 2.

Na pewno znajdziesz tam odpowiedzi.
Dorcinda
500p
500p

Post »

Maraga pisze:Dorcinda!

Czy aby nie pomyliłaś ilości tej mikstury ?

100 g Kristalonu na 1 litr a potem 100 ml na 1 litr wody.
To nie za dużo?
Oj dziękuję!!!
Przyznaję pomyliłam się, 100 ml na konewkę 10 l było. Nie mogę niestety edytować już postu. Mam nadzieję że żadne pomidory nie ucierpiały przez moje roztargnienie
Inga_beta
W drugiej części wątku o nawożeniu pomidorów, od str.7 dywagacje na temat florovitów, praktycznie to dotyczy nawożenia w donicach.
Dorota
inga_beta
200p
200p

Post »

Jak podlewać pomidory po przesadzeniu? Zawsze czytałam żeby po przesadzeniu podlać aż do przelania po to aby wyszły pęcherzyki powietrza i ja tak podlewam. Ale teraz mam wątpliwości zwłaszcza przy zimnej pogodzie. Bo jak włoże małego pomidora do 20l donicy i podleje na maxa to on potem przez bardzo długi okres topi się w tej wodzie i marnieje zanim ta woda trochę wyschnie. Może nie trzeba az tak tego powietrza wyciskać z ziemi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”