Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Marysiu straszą, że forum będzie działało do marca a ile w tym prawdy to sama nie wiem i wolę być przygotowana. W sumie to na takie coś nie da się przygotować ;:218 Mam nadzieję, że w ogóle nie zamkną forum . Pozdrawiam :wit .

Sabinko u mnie to takich mrozów tego roku jeszcze nie było i mam nadzieję, że nie będzie ;:224 . Pogoda oszalała, w styczniu temperatura na plusie, błoto, ciapa a potem przychodzą mocne mrozy ;:222 . Rośliny same nie wiedzą co jest grane. U mnie teraz nie ma prawie w ogóle śniegu ale coś tam powoli sypie to może jakaś kołderka będzie. Musimy wytrwać jeszcze trochę a od połowy marca ( mam nadzieję) ruszymy do pierwszych prac porządkowych ;:138 . Z tym zamykaniem forum to dziwna historia ;:218 ;:222 . Na konkrety też się nie załapałam bo jakiś komunikat ponoć był 20 stycznia a potem go usunęli. Jednak straszą, że forum, będzie aktywne tylko do marca :shock: . Oby jednak dłużej bo gdzie ja pokażę swoje łany cebulowych :wink: ? Ja również rozpoczęłam swoją przygodę z ogrodem dzięki forum , dlatego będzie mi przykro jeśli zostanie zlikwidowane. Pozdrawiam :wit .

Pozdrawiam i spokojnego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelino nie ma co się zamartwiać na zapas, miejmy nadzieję, że to tylko groźby i na tym się skończy :) Powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie braku forum, inspiracji, podglądania Waszych wątków i dzielenia się informacjami.
Także musimy być dobrej myśli ;:108
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Ewelinko
Bardzo ładnie napisałaś o swoich uczuciach związanych z groźbą zamknięcia naszego F.O.
Aż się łezka w oku zakręciła. :?
Ja po 10 latach z Wami spędzonych jestem zupełnie innym człowiekiem.
Nabrałam zaufania do obcych ludzi. Zobaczyłam ilu jest fantastycznych ,kochanych i bezinteresownych osób ;:3
Nauczyłam się mnóstwa , nie tylko ogrodniczych rzeczy ;:108
Mam nadzieję ,że Forum będzie trwać i sobie wiosnę pooglądamy :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Głowa do góry, Ewelinko! ;:196
Mam nadzieję, że nie uda się odebrać nam radości kontaktów na forum. ;:185 ;:185 Komunistom nie udało się zamknąć nas w skorupie jednej części świata, nie uda się też eurokratom. ;:124
Będziemy dalej dzielić się doświadczeniami i prezentować nasze najpiękniejsze roślinki. :tan :tan
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
I ja miałam -12 stopni i śniegu niewiele .Teraz jest mniej już ale na minusie.Zima trwa.
Smutno mi czytać, o tym,ze chcą zamknąć forum.
Ja tutaj się ogrodowo też rozwijałam.
A te kontakty i wymiana tych wszystkich doświadczeń, rad ogrodowych bezcenna ;:108
pozdrawiam cieplutko :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czytam, że będziesz robiła nową rabatkę.
Nie wiem, czy mnie posłuchasz, ale radzę Ci wykopać rów i położyć jakąś skuteczną izolację na korzenie tuj.
U mnie rośliny rosną, ale jak kopię dołki to widzę jak korzeniska tuj się panoszą.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Powoli zbliża się luty a więc do wiosny zostało tylko 2 miesiące ;:138 . Przy dobrych wiatrach w marcu można wykonać część prac i ja na to po cichu liczę. Wczoraj i dzisiaj w dzień miałam na plusie a noc na minusie . Szczerze mówiąc nie przepadam za tym i chyba nie jestem jedyna ;:185 . Jak tak dalej pójdzie to niestety ferie u nas będą błotniste ;:222 . Kupiłam sobie na wyprzedaży 5 olbrzymich donic i kto wie czy nie posadzę tam jednak na próbę róż, które kupiłam. Jesienią przesadziłabym je do gruntu kiedy już okaże się jaki mają kolor . Skusiłam się również na kilkanaście cebul lilii a teraz dumam nad piwoniami :;230 . Kurczę, a miałam nic nie kupować ;:306 . Jak to odrobina wolnej przestrzeni miesza człowiekowi w głowie ;:306 .

Mariuszu masz rację , nie będę się martwiła na zapas chociaż jednak mam takie skłonności ;:131 . Mam nadzieje, że jednak forum będzie działało i nadal będziemy mogli tutaj utrzymywać kontakt i podziwiać zdjęcia . Pozdrawiam :wit .

Agnieszko nie jestem na forum tak długo ale wątek prowadzę od 2016 roku i jednak zżyłam się z pewnymi osobami i ogrodami . Ostatnio może nie mam zbyt wiele czasu na forum ale mimo wszystko wiele mu zawdzięczam. Dlatego nie wyobrażam sobie, żeby tak nagle przestało to wszystko istnieć. Mam nadzieje, że to tylko groźba i forum zostanie z nami do końca . Pozdrawiam :wit .

Ostatnio upolowałam takie oto cudo ;:224 .

Obrazek

Lucynko niedługo nowy sezon więc szkoda by było teraz tracić forum. Oby tak się nie stało i za to trzymam kciuki. Dziękuję i pozdrawiam ;:196 .

Aniu nic nie zastąpi kontaktu z osobami, które mają podobne pasje ;:108 . Forum jest wspaniałe i oby pozostało z nami na długo. Tutaj można sporo się dowiedzieć i podglądnąć różne pomysły, dopytać o dane odmiany i uprawy roślin. To jest fantastyczne ;:215 . Niestety na żywo nie mam takiej osoby, która tak mocno jak ja jest zafiksowana ogrodem więc to forum jest mi potrzebne . Pozdrawiam :wit .

Kupiłam sobie też grubosza , to chyba odmiana " Hobbit".

Obrazek

Małgosiu podejrzewam, że z lenistwa Cię nie posłucham a za 10 lat stwierdzę , że "mogłam jednak to zrobić" :;230 . Ten temat był już kiedyś u mnie w wątku poruszany więc wiem o co chodzi. Nie bardzo mam czym ograniczyć rozrost korzeni ale można by było coś kupić ;:131 . Polecasz coś konkretnego ??

Dla Ciebie Cola ;:167 .

Obrazek

Monstera z nowym listeczkiem.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i spokojnego wieczoru życzę :wit .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewelinko - też lubię grubosze i im podobne. ;:215
Lilie również się sprawdzają w donicach, jakbyś i dla nich nie miała jeszcze wybranego miejsca.
Ja w ogóle muszę mieć sporo kwiatów w donicach jeśli chcę mieć daną roślinę. A większe donice z wyprzedaży to już w ogóle super sprawa. No i jest gdzie wiosenną darń upychać ;:306
Mam tuje przechodzące od sąsiadów - nie wszystkie rośliny chcą przy nich rosnąć. Nawet trawa tam przy płocie jest licha. Potwierdza to więc wpis Małgosi.
Śliczny jest ten upolowany storczyk ;:215
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Ewelinko widzę, że i u Ciebie storczyk kwitnie i króluje na parapecie :) Hmm tego grubosza to ja bym nazwał "Shrek" a nie "Hobbit" hihi bo jakiś tak mi się z uszami Shreka skojarzył :;230
Cola wyrosła pięknie się prezentuje :) nic tylko tulić i głaskać :)
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Witaj Ewelinko.

Widzę, że i ty myślisz już o wiośnie. Zima u nas podobna do Twojej. Ja słabo okryłam rośliny i teraz się martwię ;:oj
Piękny jest ten storczyk. Ciekawa jestem co stworzysz z tych skrzynek. Fajie, ze są nowe wyzwania i nowe plany :-)

:wit
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Witaj Ewelinko, przychodzę się przywitać w Twoim wątku :wit

Z przyjemnością oglądnęłam miniony sezon ogrodowy i jestem oczarowana ;:108
Przepiękne kwiaty, od wczesnej wiosny do jesieni. Ten jak to nazwałaś misz-masz bardzo klimatyczny i urodziwy.

Przesympatyczne i śliczne dziewczyny na zdjęciach, przesłodkie zwierzaki, tyle planów ogrodowych (i nie tylko) więc jak TU nie wracać, nie da rady :D

W ogrodzie zachwyciły mnie szczególnie cebulowe w takich dużych ilościach i powojniki, co nie znaczy, że reszta im ustępuje.

Co do storczyków, to Phalenopsisy naprawdę nie są wymagające. Ja też przez długi czas bałąm się zaprosić je do swojego mieszkania. Bo trudne w uprawie, bo wymagające, bo sobie nie poradzę itd. Jednak kiedyś się przemogłam i od jednego do drugiego uzbierało mi się ich kilkanaście. I mimo blokowego klimatu (ogrzewanie centralne, często zbyt suche powietrze) radziły sobie bardzo dobrze. Jedynie Pan M ciągle marudził, że parapety pozastawiane.
I to prawda - falkami nie ma się co zbytnio przejmować. Ważne, żeby nie przelewać, najlepiej sprawdzają się doniczki/osłony transparentne, gdzie można obserwować stan korzeni, podlewać najlepiej przez zanurzenie po przesuszeniu korzeni, nie stawiać na ostrym słońcu, nawóz rozcieńczać bardziej niż zalecają i wyznawać zasadę "lepiej przesuszyć niż przelać".

Oj przepraszam, że się tak rozpisałam, ale z całego serca namawiam na te storczyki, bo są bardzo piękne i wdzięczne.

I jeszcze tylko jedno dodam - tylko nie pomyśl, że się wymądrzam, ale dla spokoju serca - monstera jest rośliną trującą, ale z pewnością to Wiesz.

Pozdrawiam serdecznie i wszystkiego dobrego na nowy sezon. :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, śliczny ten storczyk. ;:138 Zresztą wszystkie storczyki są piękne, ale ja mogę je tylko oglądać u innych, dlatego też z przyjemnością będę podglądała Twoje. ;:303 Mnie one nie lubią, ;:185 prawdopodobnie zbyt gorące mieszkanie zarówno zimą i latem. ;:223 A przecież nie da się mieć ich wiosną tylko i jesienią. ;:7
Piesio taki radosny! ;:215 Już prawie zapomniałam, jaki beztroski był nasz Mikrus, który teraz tylko leży i śpi, niechętnie wychodzi na spacery, a przecież musi. ;:174
Pozdrawiam cieplutko i za słoneczko dziękuję. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewelina, ty kupujesz, bo zwyczajnie masz gdzie sadzić.. normalne, racjonalne podejście każdego ogrodnika - jest pusty teren, trzeba zagospodarować. Ja kupuję, a nie mam miejsca :;230 Odpowiedz sobie sama kto ma problemy z klepkami w głowie ;:191 ;:191
Przyznam, że mnie też martwią zapowiadane temperatury i nie tylko dlatego, że liczę na śnieg na ferie, ale boję się, że wszystko zacznie się budzić do życia. W niedzielę aż +10, to nie jest normalne.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko trzymam kciuki za te Twoje doniczki, niech ładnie rosną. Piesek dorośleje i widzę lubi korzystać ze swobody! Pozdrawiam! :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Wczoraj dostałam dobre wieści - koparka zamówiona ;:138 . Udało nam się zaklepać lokalną firmę, która robi właściwie wszystko tak więc postawią nam też ogrodzenie tyle, że dopiero latem . Miejmy tylko nadzieję, że dotrzymają terminów i nie będzie niespodzianek. Z fachowcami różnie bywa bo pogoda pokrzyżuje plany i czasem wszystko się przesuwa. Wychodzi na to, że od maja mogłabym coś tam już przesadzić i nawet wysiać jakieś warzywa na kawałku ziemi . Trzymam kciuki. Mam jednak dylemat odnośnie tego betonowego ogrodzenia, które planowaliśmy postawić od północnej strony :roll: . Od tamtej strony mamy pola uprawne i ogólnie wygwizdowie dlatego myślałam, żeby trochę zatrzymać te wiatry. Żadne drzewa nie urosną mi w takim tempie, żeby od razu zrobić mi chociaż odrobinę osłony. Trzeba minimum 5-10 lat a takie ogrodzenie powstaje w kilka dni :roll: . Może nie jest ono zbyt piękne ale na to są przecież sposoby i zawsze przed mogę posadzić cokolwiek .Facet jednak wczoraj rozmawiając z moim eMem twierdził, że lepiej postawić siatkę i posadzić tuje bo przy betonowym ogrodzeniu śnieg z tych pól będzie zwiewało na nasze ogrodzenie, które w efekcie będzie zawilgocone itd . W sumie ile tego śniegu bywa teraz zimami ?? Jakoś ten argument mnie nie przekonuje poza tym nie byłam przy tej rozmowie i nie wiem co jeszcze mówił. Oczywiście mamy jeszcze czas do zastanowienia ale coś czuje, że mój eM dał się przekonać :roll: . A Wy co o tym myślicie ??

Dla zilustrowania o co mi chodzi zdjęcie poniżej . Na czerwono zaznaczyłam gdzie miałoby być to betonowe ogrodzenia. Z wysokością to może przesadziłam ale wiadomo o co chodzi . No i jak myślicie jest sens i czy takie ogrodzenie coś mi da?? Już sama nie wiem . Może do lata się zdecyduję .

Obrazek

Zwierzyna tymczasem się ogrzewa w promieniach słońca na schodkach gospodarczego ( na odrapane drzwi nie patrzymy, w sumie mają swój urok :;230 ).

Obrazek

Beatko lilii nigdy nie miałam w donicach ale zawsze można spróbować . Grubosze są bardzo ładne i jako wieloletnie okazy fajnie wyglądają. Można je też formować czego na razie nie robiłam ale mam w planach takie mini drzewko z grubosza. Nie chcę bawić się w prawdziwe bonsai bo to jest jednak nie lada wyzwanie ale odpowiednio przycięty, zagęszczony. Tuje mają swoje plusy i minusy tak więc trzeba mieć to na uwadze . Storczyk od razu wpadł mi w oko, z resztą chyba nie ma brzydkich storczyków :;230 . Pozdrawiam .

Mariuszu ten grubosz ma potoczną nazwę "uszu Shreka" tak więc idealnie Ci się skojarzyło ;:224 . Jednak nazwa odmianowa to albo Hobbit albo Gnom. Nie mam pojęcia, którego mam ale to nieistotne :lol: . Cola to już fajne psisko ale ma jeszcze energię szczeniaka i czasami mnie wkurza swoją nadpobudliwością . Pozdrawiam :wit .

Ewo oj plany, plany ;:138 . Z resztą to ten czas na planowanie . Do wiosny zostało już niewiele czass. Miejmy tylko nadzieję, że wszystkie plany wypalą bo z tym też różnie bywa. Pozdrawiam .

Beatko witaj w moich skromnych progach :wit . Bardzo Ci dziękuję za pochwały mojego misz-maszu . Oczywiście zapraszam chociaż na razie nie ma co podziwiać . Miejmy nadzieję, że cebulowe tego roku spiszą się i będzie równie kolorowo jak rok temu. Planów na ten rok mam sporo i zobaczymy ile z nich uda się zrealizować. Najważniejsze to ogrodzić dokupioną część działki a potem to dopiero zacznie się praca przy zakładaniu rabat, trawnika, warzywnika itd ;:138 . Dziękuję za cenne rady odnośnie uprawy Phalenopsisów. Zapamiętam, że lepiej zapomnieć o podlaniu niż być nadgorliwym . Co do monstery - to tak, wiem , że jest trochę trująca ale tak jak hedera, skrzydłokwiat, fikus czy nawet dracena, które mimo wszystko do domu zapraszamy. Na szczęście nie mają one owoców, które dzieci mogłyby zjeść. Takich roślin wystrzegam się jak mogę w ogrodzie chociaż marzy mi się wiciokrzew i nie mogę na razie nic z tym fantem zrobić. Mimo wszystko dziękuję za troskę ;:196 . Pozdrawiam :wit .

Lucynko zobaczymy czy storczyki mnie polubią bo to jeszcze jest niewiadoma. W każdym razie na moim pierwszym w życiu dendrobium nobile mam pąki kwiatowe i tylko czekam na kwiat . Myślę, że za kilka dni powinny mi się ukazać i na pewno się pochwalę. Mikrus ma już swoje lata prawda ?? Niestety zwierzęta szybko się starzeją i musimy się z tym pogodzić. Moja Cola też wiecznie młoda nie będzie . Pozdrawiam i słońca jeszcze raz życzę :wit .

Sabinko miejsce może i mam ale zamiast zaplanować to ja tak spontanicznie zamawiam a potem sadzę te rośliny. Dopiero potem okazuje się , że to jest źle, tamto niedobrze :;230 . Z resztą ja już tak mam, że chwilami pragnę uporządkowania a potem jednak wracam do tego mojego misz- maszu ;:224 . Nic na to nie poradzę . Temperatury i aktualna pogoda mnie też martwi no ale zobaczymy co to będzie. Pozdrawiam :wit .

Marysiu dziękuję a co z planów wyjdzie to zobaczymy . Ja Ciebie również pozdrawiam :wit .

Pozdrawiam i udanego dnia życzę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”