Foxowej urosło ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Foxowej urosło ...

Post »

Obrazek

Papryki sobie lecą w górę. Ale tylko czerwone ze zwykłej sklepowej.
Z nimi to klęska urodzaju, mam ich tyle, że nie wiem co robić.
Przy pikowaniu niektóre posadziłam po dwie , bo wyciągając je z wacików nie zawsze zrobiłam to precyzyjnie i bałam się o korzenie.Stwierdziłam, że będzie takie zabezpieczenie, jakby jedna nie wyrosła to będzie druga. Ani jedna z nich nie padła, wszystkie ładnie stoją i widać, że są żywe i pełne wigoru.

Za to ingridka słabo. Spora część chyba już nie wypuści nic pomimo, że skiełkowane zdawały się być ok.
Obrazek
Cierpliwie na nią czekam, ale obawiam się że rezultaty będą słabe.
No cóż, za to mam urodzaj tej drugiej...

Reszta moich roślinek bez zmian. Dziś przyświeciło im dośc fajnie słoneczko. Od jakiegoś czasu też doświetlam je naprzemiennie dwiema domowymi lampkami. Widzę zmiany, szczególnie jak o bratki chodzi. Bardzo poszły do przodu, chyba już niebawem będzie pasowało je porozsadzać.
Obrazek

Heliotropy stoją w miejscu. Przeczytałam wątek heliotropowy i zmartwiłam się, wydaje mi się że jakoś u mnie słabo to idzie.
Obrazek

Lwia paszcza bardzo kiepsko. Czy podlewam czy spryskuję wodą to zawsze są straty w siewkach. Te sieweczki są bardzo delikatne - raz ugięte jedną kroplą wody już się nie podnoszą..
Za to odkryłam sekret dziwnej roślinki w pojemniku z paszczami - wystawiło to "łapkę" ze znajomo wyglądającymi " paluszkami" i od razu wpadło mi do głowy : łubin!
Obrazek
Czy Wy też tak typujecie?
Tylko co łubin robił w lwiej paszczy i co ja teraz zrobię z nim...
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Łubin ma spore nasionka. Jakim cudem w lwiej paszy co ma nasionka tycie :shock: ale faktycznie wygląda jak łubin.
Ładnie wygląda ta sklepowa papryka.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie. Nie wiem skąd mi ten łubin wyskoczył,bo torebkę z łubinem mam fabrycznie zapakowaną w szafie w zupełnie innym woreczku :shock: i nie wyciągałam jej nawet.
Ale c?ż,jak mi lwie się całkiem położą to będę mieć choć łubin...

Cieszę się,że papryka wygląda dobrze,z dnia na dzień jest coraz ładniejsza -dosłownie rośnie w oczach. Bardzo bym chciała żeby ta Ingrid też do niej dor?wnała.

W najbliższym czasie będę wysiewać zioła, a potem chyba czas na pomidory i resztę. Słońce mi sprzyja. P?ki co czekam na nową ziemię,bo stara mi cała 'wyszła'. Będzie trzeba też o pikowaniu kwiatów pomyśleć. Głupia jestem w tym temacie jak but, nigdy w życiu nie siałam rozsady kwiat?w pr?cz przypadkowych aksamitek ,a tu poszłam z grubej rury z sianiem. Stwierdziłam,że taką ilością to chyba obsadzę dwie działki . I w sumie obsadzę ,bo moja mama słuchając moich planów działkowych rzuciła 'to nam na wsi też tak zr?b'.
I zrobię. Tylko pierw muszę znaleźć spos?b jak się rozdwoić ;)

Czaję się też na sadzenie bobu na działce,ale p?ki pogoda jeszcze się nie wykaraskała na tyle. Choć - moi drodzy - mamy już marzec ;:138 czekałam na to od tamtego roku :D
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Piękne siewki u ciebie :) widać że dobrze się mają. A kiedy resztę będziesz siała? np pomidorki
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomidorki w marcu. Pewnie w połowie marca gdzieś tak. Zobaczę jak się czasowo wykaraskam.
Do tego będzie bakłażan - m?j debiut.

Groszki,boby będę siać do gruntu jak tylko będą warunki. Wyjdzie w praniu czy dam radę wcześniej podkiełkować.
Przy godnej pogodzie będę dosiewać też na grządki wszelkie warzywa liściowe - kopry,pietruszki,sałaty,czosnki,szpinak, burak, lubczyk. Tak w ramach 'wypełniacza'. Zestawy te same co planuję w balkonowych skrzynkach.

Potem p?jdzie w kolejności dynia i cukinia - tu będę musiała się ścieśniać,bo mam bardzo dużo nasion,a chcę spr?bować wszystkich (2 odmiany cukini i 5 dyni). Co będzie w nadmiarze powędruje na wieś.

W drugiej turze do gruntu p?jdą sloneczniki i moja wymarzona kukurydza (pewnie będzie to w granicach kwietnia a maja).

W tzw międzyczasie będą kwiaty. Co się uda od razu do gruntu to będzie do gruntu,a takie,na kt?rych będzie mi bardzo zależeć będę robiła z rozsady.

Zobaczymy jak się mi to uda i jak czasowo wyrobię,bo jeszcze do tego trzeba doliczyć inne prace,plewienie,kopanie grządki.

Przy okazji prac wiosennych mam zamiar też spr?bować rozmnożyć r?że. Nigdy tego nie robiłam i pewnie bym nie robiła,ale wiosnę miałam je przyciąć a one mi wypusciły pąki. Skorzystam więc i spr?buję swoich sił,zobaczymy co mi wyjdzie. Czasem takie laickie działania przynoszą najlepsze efekty ;)
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Sporo prac jest na wiosnę i z czasu brakuje oj jak ja to rozumie. U mnie nie będzie aż tyle bo dopiero zaczynam uprawę ale co roku chce powiększać teren na warzywnik.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Majka jak ładnie siewki Ci rosną !!! Czekam aż moje zaczną kiełkować :D Już nie mogę się doczekać :D
Dzisiaj już 1 marca, czyli wiosenka coraz bliżej ;:138 A co najważniejsze OCIEPLENIE TUŻ TUŻ !!!!
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majeczko, nie przejmuj się heliotropami, one w tym roku i u mnie jakoś marnie przybierają na wadze. Nic im nie będzie, dorosną i dojrzeją. ;:108
Wszystkie Twoje sieweczki prezentują się bardzo dobrze. ;:333 Jedynie lwie paszcze cieniutkie, ale one tak mają, ;:108 dlatego ja je sieję wprost do gruntu. ;:108
Niech Ci wszystko pięknie rośnie i cieszy Twoje serduszko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu,
O tak, nawet jak sobie człowiek naszykuje grządki jesienią to i tak wiosną są o poprawki.
W dodatku zawsze się znajduje mnóstwo innej roboty.
Ale warzywnik to jedno z przyjemniejszych prac na działce. I nawet nie dla plonów, a dla satysfakcji. A każda wyhodowana roślinka jest jak medal :)

Piotrku,
to się cieszę, że sieweczki się podobają. Może za dużo porównuję je z innymi i dlatego mam tyle wątpliwości, ale był moment, że wydawały mi się bardzo słabe. Teraz jak już puszczają listki to wszystko zmienia postać rzeczy - powoli zyskuję pierwsze poważne rośliny do pikowania. Czas ruszyć dalej z kwiatami.

Lucynko
a podpowiesz mi kiedy je pikować?
Teoretycznie w internecie piszą, że pikuje się roślinkę jak puści pierwszy właściwy listek. Ale to takie maleństwa...
Ponadto zobaczyłam, że jeszcze tam jakieś maluchy wychodzą z ziemi. Więc chyba póki co dać im spokój?

W kwiatach zdana jestem na porady ludzi, bo totalnie pojęcia nie mam.
Dziś mam wolne. Pojedziemy chyba po nową ziemię i biorę się do roboty.
Nie do końca wiem za co najpierw, poczekam na młodą jak wstanie i z nią skonsultuję wybór nasionek. Myślę, że jakieś ziółka sobie wysiejemy i jakiegoś kwiatka. Ja to bym już siałą wszystko :D
Dziś słoneczko znów daje popis, zapowiada się optymistycznie dla roślinek ;:138

EDIT:
Właśnie wyjęłam ze skrzynki przesyłkę z nasionami od jednej przemiłej forumki ;:167
Dotarły moje wypragnione bakłażany. Patio i Listada di Gandia.
Do tego 4 kolejne odmiany pomidorów do testowania w skrzynkach - Tumbling Tom, Venus, Dzieckij Słodkij, Perła Ogrodu. ;:138
Wow, wielkie wow, będzie się działo w tym roku :) Jestem zachwycona!
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Majka tą radość Twoją czuć aż tutaj :D Super też się cieszę !!! Na pewno będzie wielkie wow!!! Jestem tego pewny. Po to wszystko kupujemy, siejemy by być zadowolonym. I tak trzymaj !!! Ja również liczę u siebie na wielkie WOW :D Zobaczymy.
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Majeczko, heliotropy, które widnieją na fotografii to już prawie wszystkie są gotowe do pikowania.
Ja robię w ten sposób, że podczas pierwszego pikowania siewki przesadzam do wspólnego pojemnika, by nie zajmowały za dużo miejsca na parapecie, natomiast gdy już porządnie rozwiną korzonki i zaczną im wyrastać kolejne listki, przepikowuję każdą siewkę do osobnej doniczki. Moje heliotropy siane w styczniu już dawno po pierwszym pikowaniu ciągle siedzą we wspólnej kuwetce i posiedzą w niej jeszcze jakiś czas.
Skoro Twoje heliotropy nierówno powschodziły, to proponuję wypikować te większe, a pozostałym dać jeszcze trochę czasu.
Przepikowanym roślinkom daj trochę nawozu, ale dopiero po trzech - czterech dniach, a potem już systematycznie raz w tygodniu.
Tylko rozcieńczaj bardziej niż w zaleceniach.

Mam nadzieję, że troszeczkę pomogłam i życzę powodzenia w uprawie. ;:196

Ps. W moim wątku podałam Ci link do stronki, gdzie możesz poczytać na temat biokalendarza.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
agniesz-ka
200p
200p
Od: 16 kwie 2013, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ja robię w ten sposób, że podczas pierwszego pikowania siewki przesadzam do wspólnego pojemnika
Lucyno, ale po co z pojemnika do pojemnika? Zawsze byłam przekonana, że ma sens pikowanie w oddzielne pojemniki jak siewki podrosną.
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy z tymi heliotropami i takim przesadzaniem chodzi o naw?z?
czytałam wątek heliotropowy i trochę zginęłam,bo jedni trzymają aż roślinka nie przewraca się w pojemniku,a inni pikują natychmiast takie małe i twierdzą,że dzięki temu lepiej rosną.
w czym tkwi sekret ?
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Heliotropy pikowałem jak były malutkie, ale to był mój pomysł, bo nie miałem zajęcia ;:306 Miały około 1 cm .
Widzę, że nieźle się zaraziłaś warzywnictwem :)
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie poczekam jeszcze chwilę, aż te nasiona obok wyjdą i popikuję :)

Tak :) Bardzo mi się spodobało i chcę trochę warzywek w tym roku wyhodować.

Papryczki są już fajne duże. Widzę znaczną różnicę między tymi , które mają kontakt z lampą, a te oświetlane tylko słońcem. Szczególnie zabiegam o Ingrid. Na szczęście jest coraz lepiej, coraz więcej wyszło z nasionek. Odkryłam też że kilka kubeczków mam oznaczone podwójnie - i jako Ingrid i jako czerwoną... :roll: Szok. Podejrzewam, że młoda się opiekowała moimi roślinkami.... Inne nie są oznaczone wcale.
Obrazek

Nie wytrzymałam i w szale radości wysiałam też pomidorki i bakłażany. Wszystkie jakie miałam. Teraz siedzą w ciepełku w pseudoszklarnce z pojemniczków, a ja czekam niecierpliwie.

Reszta bardzo ładnie rośnie. Muszę czym prędzej kupić nowej ziemi i przesadzać. A potem pójdą następne.

Obrazek

Obrazek

Mam już pół części warzywnej- domowej : sałatka rośnie, pietruszka, koperek, dosiałam parę dni temu bazylię czerwoną. Jeszcze kilka innych i będzie mniami.
Za kiepskie zdjęcia przepraszam. Piłowaliśmy ostatnio drzwi na wymiar i po tym zostało mnóstwo pyłu, teraz ten najdrobniejszy osiada wszędzie, na roślinach też. Czyszczenie takich maluchów z pyłu to kosmos, ale robię to pomalutku.
W każdym razie wszystko idzie ku dobremu, bo roślinki ładnie rosną i wyglądają na zadowolone ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”