Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
rosa13, robię podobnie z jednym drobnym szczegółem. Cukinie griluję na węglu drzewnym w plastrach niezbyt cienkich, potem wkładam w słoiki z czosnkiem, siekaną zieloną pietruszką, przesypuję grubą solą, skrapiam octem jabłkowym i zalewam oliwą.
W zeszłym roku próbowałam robić też tak robić na patelni grillowej ale to nie ten sam smak.
Nie trzeba nawet specjalnie rozpalać grilla, po prostu jak kończymy grilować z reguły zostaje mnóstwo żaru i wtedy układam tacki z cukinią.
Podobnie z pastą z bakłażana, grillowanie na węglach daje ten przyjemny, dymny smak.
Oczywiście nie pasteryzuję tylko przechowuję w chłodnym miejscu pilnując aby nad warzywami była 2 cm warstwa oliwy. Potrafi utrzymać się nawet do roku.
W zeszłym roku próbowałam robić też tak robić na patelni grillowej ale to nie ten sam smak.
Nie trzeba nawet specjalnie rozpalać grilla, po prostu jak kończymy grilować z reguły zostaje mnóstwo żaru i wtedy układam tacki z cukinią.
Podobnie z pastą z bakłażana, grillowanie na węglach daje ten przyjemny, dymny smak.
Oczywiście nie pasteryzuję tylko przechowuję w chłodnym miejscu pilnując aby nad warzywami była 2 cm warstwa oliwy. Potrafi utrzymać się nawet do roku.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Dla równego rachunku posyp jeszcze tartym serem - będzie 1000 kcalanulab pisze:..Podsmażam boczek wędzony , na to cukinia w zapałkę i makaron , czasem wbiję
jajko .

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10810
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
O matko , to dopiero bamba kaloryczna .
Boczku daję symbolicznie , dla
zapachu i smaku .Wersja dietetyczna makaron pełnoziarnisty , obowiązkowo swojski .
Te sklepowe są okropne .
No i oczywiście bez boczku .
Whitedame a ten dodatek octu jabłkowego nie daje skisłego posmaku ?
Ja wszystko pasteryzuję , tak dla bezpieczeństwa . Jak do krótkiego przechowywania
zamykam słoiki na spirytus .

zapachu i smaku .Wersja dietetyczna makaron pełnoziarnisty , obowiązkowo swojski .
Te sklepowe są okropne .

Whitedame a ten dodatek octu jabłkowego nie daje skisłego posmaku ?
Ja wszystko pasteryzuję , tak dla bezpieczeństwa . Jak do krótkiego przechowywania
zamykam słoiki na spirytus .
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1565
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
U mnie takie cukinie jak Beata podałaś nie chciały się niestety przechowywać. Skwaśniały mimo warstwy oliwy.Dlatego suszę, ale grillowanie cienkich plastrów tak, żeby były dość suche, też jest dobrym pomysłem, jeśli nie lepszym.
Bakłażana po osoleniu i odsączeniu gotuję w occie jabłkowym, osuszam ręcznikiem papierowym i zalewam oliwą z przyprawami. Świetnie się przechowywał w piwnicy bez pasteryzowania.
Bakłażana po osoleniu i odsączeniu gotuję w occie jabłkowym, osuszam ręcznikiem papierowym i zalewam oliwą z przyprawami. Świetnie się przechowywał w piwnicy bez pasteryzowania.
Iza
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Ja uwielbiam curry dyniowe. Dynia ogólnie sprawdza się w daniach azjatyckich.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10810
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Miałam zamiar zrobić cukinię suszoną w oleju ,ale całe dwie blachy zjadłam .
Na początku lekko podpiekłam i zostawiłam w piekarniku do podsuszenia .
To jest pyszne .
Robię dalej , może coś zostanie . Grubsze plasterki muszę
kroić .

Na początku lekko podpiekłam i zostawiłam w piekarniku do podsuszenia .
To jest pyszne .

kroić .
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
A to dobre
Moje słoiczki stoją i kuszą ale muszę jeszcze trochę wytrzymać, niech się przegryzą porządnie.
whitedame spróbuję następnym razem grillować, na pewno to wpłynie na smak.

Moje słoiczki stoją i kuszą ale muszę jeszcze trochę wytrzymać, niech się przegryzą porządnie.
whitedame spróbuję następnym razem grillować, na pewno to wpłynie na smak.
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1565
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Ja jeszcze swoich nie próbowałam, ale zachęcona Twoim wpisem zrobię więcej 

Iza
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Została mi ostatnio zalewa z ogórków, więc wrzuciłam co miałam czyli cukinię i hokkaido (obrane).
Pokrojone w słupki ok.1cm
Zalewa :
Pokroić cukinię / Dynię i zasypać łyżką soli ( na 2kg), wymieszać i odstawić na 1/2h żeby puściła sok.
Zalewa :
Główka czosnku
1 papryczka chili (świeża cayenne wypadła rewelacyjnie + łyżeczka suszonej w proszku)
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka ziaren kminku i kolendry
szklanka octu , szklanka cukru,pół szklanki wody, 10 łyżek oleju
Zalewę gotujemy (czosnek pokrojony w plasterki) , na koniec dodajemy olej i mieszamy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Po 2h dolewamy sok który został z dyni/cukini.
Pokrojone w paski warzywa zalewamy marynatą, wekujemy 20-30min (przy dyni dłużej).
Gotowe już po 3-4 dniach...
Pokrojone w słupki ok.1cm
Zalewa :
Pokroić cukinię / Dynię i zasypać łyżką soli ( na 2kg), wymieszać i odstawić na 1/2h żeby puściła sok.
Zalewa :
Główka czosnku
1 papryczka chili (świeża cayenne wypadła rewelacyjnie + łyżeczka suszonej w proszku)
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka ziaren kminku i kolendry
szklanka octu , szklanka cukru,pół szklanki wody, 10 łyżek oleju
Zalewę gotujemy (czosnek pokrojony w plasterki) , na koniec dodajemy olej i mieszamy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Po 2h dolewamy sok który został z dyni/cukini.
Pokrojone w paski warzywa zalewamy marynatą, wekujemy 20-30min (przy dyni dłużej).
Gotowe już po 3-4 dniach...
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Dzisiaj po raz trzeci będę robić zupę dyniowo-pomidorową:
- puree z dyni i zmiksowane (po podgrzaniu) pomidory ze skórą mniej więcej w równych ilościach, jak za gęste można rozcieńczyć wodą,
- na patelni podsmażam kilka ząbków czosnku i 2-3 plasterki imbiru pokrojone w paseczki lub drobną kostkę, do tego pokrojona cyklantera, słodka papryka, patison, cukinia itp w proporcjach dowolnych,
-zawartość patelni dorzucam do przecierów zagotowuję i doprawiam do smaku solą i papryką (u mnie ostra).
Już na talerzach dodaję grzanki pokrojone w drobną kostkę, dowolną zieleninę (koperek, lubczyk) i tarty oscypek, parmezan lub pokrojoną w kostko mozarellę, kleks jogurtu tę byłby OK.
- puree z dyni i zmiksowane (po podgrzaniu) pomidory ze skórą mniej więcej w równych ilościach, jak za gęste można rozcieńczyć wodą,
- na patelni podsmażam kilka ząbków czosnku i 2-3 plasterki imbiru pokrojone w paseczki lub drobną kostkę, do tego pokrojona cyklantera, słodka papryka, patison, cukinia itp w proporcjach dowolnych,
-zawartość patelni dorzucam do przecierów zagotowuję i doprawiam do smaku solą i papryką (u mnie ostra).
Już na talerzach dodaję grzanki pokrojone w drobną kostkę, dowolną zieleninę (koperek, lubczyk) i tarty oscypek, parmezan lub pokrojoną w kostko mozarellę, kleks jogurtu tę byłby OK.
Dorota
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Jako, że w tym roku było u mnie kiepsko z z większością owoców, a zapotrzebowanie na dżemy nie spadło robię dżemy na bazie dyni, której w tym roku u mnie nie brakuje.
1,5 kg puree z dyni, 1 kg owoców jagodowych (robiłam już z malinami, jeżynami, w kolejce czekają zamrożone truskawki i jagody) zagotowuję, dodaję szklankę cukru zmieszaną z 30g pektyny jabłkowej, gotuję około 5 minut, dodaję resztę cukru (tak żeby łącznie było ok. 80 dag) sok z 1 cytryny jeszcze raz zagotowuję, przekładam gorące do małych słoików i pasteryzuję w piekarniku ok 20 minut.
Mam nadzieję, że nie będzie problemów z przechowywaniem, smak zaraz po zrobieniu jest super, gęstość też odpowiednia, myślę, że przy dyni typu hokkaido można dać jeszcze mniej pektyny.
1,5 kg puree z dyni, 1 kg owoców jagodowych (robiłam już z malinami, jeżynami, w kolejce czekają zamrożone truskawki i jagody) zagotowuję, dodaję szklankę cukru zmieszaną z 30g pektyny jabłkowej, gotuję około 5 minut, dodaję resztę cukru (tak żeby łącznie było ok. 80 dag) sok z 1 cytryny jeszcze raz zagotowuję, przekładam gorące do małych słoików i pasteryzuję w piekarniku ok 20 minut.
Mam nadzieję, że nie będzie problemów z przechowywaniem, smak zaraz po zrobieniu jest super, gęstość też odpowiednia, myślę, że przy dyni typu hokkaido można dać jeszcze mniej pektyny.
Dorota
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7948
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Bardzo ciekawy wątek
Moje dynie nie wszystkie wzeszły ,kiwi też nie obrodziło w ubiegłym roku z trzech krzaków zebraliśmy ok 70kg
Miałam duże plany co do dyń ,ale z Waszych przepisów skorzystam w przyszłym roku jak dobrze pójdzie

Moje dynie nie wszystkie wzeszły ,kiwi też nie obrodziło w ubiegłym roku z trzech krzaków zebraliśmy ok 70kg
Miałam duże plany co do dyń ,ale z Waszych przepisów skorzystam w przyszłym roku jak dobrze pójdzie

Pozdrawiam Alicja
-
- 200p
- Posty: 417
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: południe kraju
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
W tym roku dynie mi obrodziły.Muszę wypróbować kilka przepisów.
Pozdrawiam!!!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3067
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Czy ktoś z Was robił dyniową "nutellę"? Proszę o opinię jak smakuje i czy warto robić 
