Jak zaniedbujesz jakąkolwiek roślinę to ciężko oczekiwać cudów...
Filodendrony to przede wszystkim pnącza mniej lub bardziej. Więc przede wszystkim potrzebna jest porządna podpora, a nie jakaś licha drabinka. Kup palik w oplocie włókna kokosowego.
W kwestii uprawy wystarczy poczytać wątek. Multum razy pisałem jakie powinno być podłoże, jakie stanowisko, etc.
Podłoże, mieszanka ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków w równych proporcjach. Doniczka z odpływem stawiasz na podstawce.
Stanowisko blisko okna albo parapet w przypadku północnej wystawy. Więc nie nadaje się do powieszenia...
Po przesadzeniu odczekujesz jakieś trzy - cztery tygodnie i później co 2 tygodnie mineralnym nawozem do roślin zielonych.
Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
W przypadku tego egzemplarza polecam pociąć na dwie, trzy sadzonki. Po cięciu odczekujesz dzień i ukorzeniasz w wodzie w cieple.
Tyle i tylko tyle.
Tak wygląda mój egzemplarz. Co prawda nie ma jeszcze palika, bo jeszcze jest zbyt niski, ale takie powinien mieć odległości między liśćmi. Mój jest doświetlany. Bez wystarczającej ilości światła będzie się wyciągać, stąd takie duże odległości u Twojej rośliny. Północna wystawa daje najmniej światła.