Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Post »

Białe bodziszki są obłędne, prawda?
Ależ clematisy masz cudne. Tak pięknie u Ciebie kwitną.
Ja dzisiaj spędziłam kilka chwil nad Soliną ;:306 , przy clematisie Solina znaczy się :;230 . Ale i tak pośpiewalam sobie: zielone wzgórza nad Soliną.... ;:3
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, że łapiesz swoje clemki do siatki drucikiem? Ja też nad tym myślę, bo walają się po ziemi, a potem M. nieopatrznie kosi trawkę ;:223
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Witajcie, dziś znowu pada, może i dobrze, tylko dlaczego zawsze jak ja poprzedniego dnia podleję ogród :wink: Wiele róż już w ostatnim bloku startowym, aż się martwię, że nie zobaczę paru startów, bo jedziemy na tygodniowy urlop - mamy ogorodowo poprzewracane w głowie, nie da się ukryć Obrazek Żebym tylko nic nie przegapiła ;:65

Obrazek

Obrazek

Aniu-Anabuko, z gabarytem mojej działki ja się raczej nie przepracujęObrazek A Twoją zimną krew podziwiam, bo jakby mi kto dał dodatkowy metraż, to nie odpowiadam za siebie Obrazek Oj nie wiem, czy potrafiłabym się powtrzymac przed obłędnym sadzeniem wszystkiego, na co do tej pory nie miałam miejsca... ;:173

Obrazek

Obrazek

Werka, na pewno dużo zależy od jakości sadzonki - ja do swojej Louise robiłam dwa podejścia, pierwsza była cieniutka, wykończyły ją wiosenne przymrozki, drugą dostałam w donicy w ramach reklamacji i rośnie rewelacyjnie... Jak nie ta sama róża ;:131

Kasiu-Kania, dziękuję, bardzo mi miło ;:173 Wiesz, może warto zaryzykowac i na próbę wsadzić jakąś dzielną i wytrzymałą odmianę, tylko zadbac uprzednio o dobry drenaż skoro ziemia jest gliniasta i wówczas jest duże prawdopodobieństwo, że będziesz się cieszyła obfitym kwitnieniem Obrazek

Obrazek

Beatko-Beaby, wydaje mi się, że pomyliłaś mój biały zawilec gajowy z bodziszkiem. Bodziszki mam tylko różowe Obrazek Oj zazdroszczę Ci Soliny, tez bym chciała miec i sobie przy nim posiedzieć ;:173 Pośpiewać może już nie - tak dla dobra ludzkości Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mariolu-Kropelko, fajnie, ze wpadłaśObrazek Cieniutki drucik ogrodniczy (w otoczce, która nie zrani pędów jak zwykły metalowy drut), to jest świetne rozwiązanie. Nie tylko dlatego, ze niektóre pędy moga opadac, tak jak pisałaś, ale tez dlatego, ze silnie rosnące odmiany strasznie się plączą same ze sobą. Np. moja Julia Correvon tworzy zbitą plątaninę, chyba że w czas się ją odpowiednio porozkłada i przydrutuje... Obrazek Tzn. i tak sie plącze, ale mniej, bo prowadzę ją wtedy szerzej. No ale wystarczy chwila nieuwagi i plącze się w mgnieniu oka. U mnie brakuje jej siatki, chciałaby wyzej, a nie ma gdzie Obrazek

Obrazek

Obrazek

RU zaczyna, ma masę pąków, więc ten dzielny pierwszy kwiat rozpoczyna długi maraton mojego wielkiego krzaczora :D

Obrazek

Obrazek

Okrywowa Margo Koster jest przeurocza, już widać, że będzie obsypana swoimi oryginalnymi, kuleczkowatymi kwiatkami - nie znam ładniejszej okrywówki ;:173

Obrazek

Obrazek

Chippendale

Obrazek

Goldelse

Obrazek

Candlelight

Obrazek

Ehh... już nie będe Was zamęczać moimi pączuchami... Niech one tylko poczekają na mój powrót, bo kto będzie podziwiał i zachwycał się ich pierwszymi kwiatami ;:145 Do zobaczenia :wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Aniu, rozumiem Twoje rozterki wyjazdowe i na pewno wiele osób tytaj też wie o co chodzi :lol: . Przecież na te kwitnienia róż czekamy całą długą jesień i zimę, nawet wiosnę, chociaż ta akurat mija jakoś radośniej, bo obserwujemy inne kwiaty.
Koralowa Margo Koster rzeczywiście bardzo ładna. Rosarium pięknie Ci zaczęła pokaz.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu mój Ville de Lyon posadzony niedawno, ale twój wygląda zjawiskowo ;:215 Cieszę się ogromnie, że załapał się na niewielką ilość nowych miejscówek :heja
My to jednak jesteśmy wariatami - zamiast cieszyć się na wyjazd, martwimy się ile kwitnień nam przepadnie ;:306 Ja gdy byłam z dala od domu pierwsze pytanie podczas rozmów telefonicznych było stałe "co mi zakwitło?" :lol:
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aniu, tak to już z nami jest, urlop dostarcza ogrodowych zmartwień. Ja wyjeżdżam na 2,5 tygodnia w sierpniu i już organizuję opiekę dla ogrodu ;:306
Margo Koster zapowiada się fantastycznie. Nie znam tej panny i jestem bardzo ciekawa jak będzie wyglądała w pełnym rozkwicie.
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

:lol: :lol: :lol:
-"Gdzie jedziemy w tym roku?"
- "Nie wiem, weź dzieci i jedź, nareszcie w spokoju poleżę w ogrodzie!"
(Wychodzi na to, że nie Ty jedna masz takie rozterki. Zamiast denerwować się na wyjazd rodzinny, lepiej kupię sobie kilka krzaczków dorodnych róż :lol: )
:lol: :lol: :lol:

Taki drucik też muszę sobie kupić. U mnie to Polish Spirit rozrasta się jak szalony i brakuje mu płotu na wysokość, to kładzie się w przód! Mam też dwie szt Julii Caravon, to widzę, że będzie ta sama jazda!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Oj tak, Aniu, wzięłam Twoje białe zawilce za bodziszki http://www.garnek.pl/ann85/33052353
No to muszę pochwalić tego Twojego gajowego, jest śliczny.
Róże wspaniałe.
Aj, ja też mam plątaninę na Ville de Lyon, nawet nie probówałam go prowadzić inaczej, Dzięki za radę z drucikiem. ;:168
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu, miłego wypoczynku życzę ;:108 Pączusie akurat przez ten czas się rozwiną i wrócisz na różany spektakl ;:215
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aniu i ja życzę Ci dobrego wypoczynku.
Ogród piękny są radę. A róże tak, w pełni kwitnienia Cię przywitaja . :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dlatego ja od paru lat nigdzie nie wyjeżdżam urlopowo.
Zostaję w domu
Syn też już nie chce wyjeżdżać.
Za to w ciągu całego sezonu wyjeżdżam kilkakrotnie na zwiedzanie ogrodów. Zajmuje mi to dzień lub weekend
Ja pod nogi powojnikowm daję profilaktycznie nadmanganian potasu.
Nie zaszkodzi,a moze ustrzeże przed uwiądem
A powojniki masz zabójcze. Szkoda by ich było
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Chwilę mnie nie było a tu takie piękności można podziwiać :D Rośnie wszystko jak na drożdżach,powojniki śliczne :wink: Muszę się jeszcze dużo uczyć na ich temat bo moje od dołu łyse a na 2m gąszcz.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Mariusz wiele z tych pnączy ma to do siebie, że od dołu się ogołaca. Takie sztuki warto sadzić na tyłach rabat, gdy mają przed sobą coś niewysokiego. No albo zwyczajnie w świecie zaakceptować ten plan. :wink:
Śliczne powojniki. Co fakt to fakt. Czasami nie warto się stresować nad rośliną. Albo rośnie albo nie. :wink: Wiem... łatwo mówić. :lol: Ty nie masz na szczęście tego zmartwienia, bo clematisy idą w siłę.
Aniu udanego wypoczynku. :wit
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

WitajcieObrazek Wróciłam, choć chetnie bym to urlopowanie jeszcze przedłużyła.. No ale ogród - tego byłoby mi szkoda, wiele róż zakwitło, a zdarzyło się i tak, ze dopiero pierwszym kwiatem, którego nie widziałam, a następne jeszcze w pąkach, więc na niektóre przyjdzie mi dalej czekać...Obrazek Chwasty za to bardzo dobrze sobie radziły Obrazek Z podlewaniem nie było problemu, bo lało i z przerwami leje nadal ;:218

Obrazek Obrazek

Kasiu-Kania, oj porozkręcały się, zaraz pokaże Margo koster jeszcze raz, świetna jest, chyba będzie moją królową okrywówek ;:108 RU też daje czadu... Te kwitnięcia sa przynajmniej jakimś powodem, aby cieszyć się, że urlop się skończył Obrazek

Obrazek

Obrazek

Magłgosiu-Clem, ja tez pytałam moją Mamę co mi zakwitło, bo przychodziła niańczyć naszego sierściuszka :wink: No ogród się zmienił, niby tylko tydzień, a jednak...

Obrazek

Obrazek

Marlenko, no 2,5 tygodnia to już wyzwanie, nas nie było tylko tydzień, więc nie jest to az tak duży problem... Margo koster bardzo lubię, jest rewelacyjna, zaraz ją Wam pokażę. Ostatnio sąsiadka pytała mnie co to jest - była zaskoczona - i nie o odmianę chodzi, była zdziwiona, że to w ogóle róża jest, bo ma "takie fajne kuleczki" :wink:

Obrazek

Mariolu-kropelko, ogród ogrodem, ale jednak wyjechać przynajmniej na tydzień dla zdrowia psychicznego trzeba Obrazek Druciki do powojników polecam, inaczej żyłyby swoim życiem, a mają się mnie słuchać Obrazek Tu np. Julia Correvon atakuje co roku całą siatkę ogrodzeniową, dwie sztuki, a 6 metrów kwiecia - super jest, ale okiełznać ją, to wyzwanie!

Obrazek

Obrazek

Beatko, gajowy rzeczywiście fajny, kwitnie nieprzerwanie do dziś Obrazek Drucik bezcenny :wink: Choć przy szybko rosnących odmianach trzebaby je podpisać co parę dni, żeby się w ogóle nie plątały Obrazek Moze sposób nie jest idealny, no ale zawsze łatwiej nad nimi zapanować tym drucikowym sposobem.

Obrazek

Obrazek

Elwi, miałaś rację, wróciłam do kolorowego ogrodu, a wyjeżdżałam z zielonego w przeważającej mierze - pieknie jest, a będzie jeszcze lepiej, bo paków wciąz masa Obrazek

Obrazek

Aniu-Anabuko, to prawda, powitanie było ekscytujące, co prawda wróciliśmy w czasie ulewy, ale i tak poleciałam wszystko obejrzeć ;:306

Obrazek

Małgosiu-Margo, jezeli masz taką możliwość, to koniecznie musisz zmienić to swoje "niewyjeżdzanie". Zawsze lekki reset się przyda :wink: A miejsc tyle pieknych i w kraju i za granicą, że nie wiadomo z czego wybierać Obrazek O nadmanganianie czytałam kiedyś u Aneczki, miałam tez spróbować i oczywiście zapomniałam. Kupujesz w ogrodniczym?

Obrazek

Obrazek

Mariusz, niektóre rzeczywiście nie współpracują i od dołu łyse zostają, ale sporo odmian, zwłaszcza tych, które się słabo tnie, wypuszcze młode pędy z czasem. Np. mój JPII lub Nelly Moser najpierw pierwszy kwitnienie zamknęły, a potem zaczęły wypuszczać z dołu i zaraz będą następne kwiaty :D

Obrazek

Obrazek

Aneczko, oj mnie Błekitny Anioł zestresował jak żadna inna roślina w ogrodzie - wciąz czytam, że pancerna odmiana, wszystkim rośnie, a mi co? Obrazek No i odbił! Będzie spóźnialski, ale żyje Obrazek Tak więc niestety nie jest tak, że mnie te stresy omijają, ale z drugiej strony... obyśmy tylko takie zmartwienia w życiu mieli :wink: Pisałam, ze moja Pashmina ma tylko pare pączków, dziwiłaś się, a okazuje się, ze ona się dopiero rozkręcała - pieknie nadrabia, choć pierwszy kwiat sie jeszcze nie rozwinął, czekam z niecierpliwością, za Twoją przyczyną, wiadomo ;:65

Obrazek

RU w połowie rozwinięta :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chippendale

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Louise Clements

Obrazek

Candlelight

Obrazek

Goldelse

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Margo Koster

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mariatheresia, brudna, bo brudna, ale dlaczego taka blada? ;:218

Obrazek

Queen Elizabeth

Obrazek

Westerland

Obrazek

Charles Austin

Obrazek

Obrazek

Kronprinsesse Mary

Obrazek

Reszta wciąż się szykuje...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Aniu żeby rośliny ogrodowe nam tak rosły i kwitły jak chwasty... ;:224 Bo już żeby się rozmnażały jak chwasty, to niekoniecznie :;230
Piękne masz róże, dla takich widoków warto wrócić do domu ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”