Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Post »

Hej hej kochana. :wit
Też chyba jutro przytnę powojniki bo pąki to już dość duże mają, po co się wysilać jak i tak zetnę.
Muszę kupić miedzian i prysnąć niedługo róże. Mają już dość duże czerwone noski i tylko patrzeć a wypuszczą listki. Martwię się moją różą na pniu. Coś taka niewyraźna wydaje mi się....
Ale może tylko panikuję a będzie dobrze. No szkoda by mi jej było baaardzo. ;:145
Miejmy nadzieję że jutrzejsza pogoda dopisze i będziemy mogły pobuszować po ogrodach i działeczkach... ;:333
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja już zaczęłam cięcie traw
Mam nadzieję, że nie zmarzną
Oczywiście nie ostnicy. Tę będę wyczesywać
Porządki już zaczęłam.
Mam sprzątniętą rabatkę z Edenem i Tam gdzie rośnie Jazz
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wczoraj był pracowity dzionek,pogoda ciepła,słoneczna,nic tylko na działkę jechać.Cały dzień sprzątanie rabat z suchych liści,igieł i obciętych gałęzi drzewek owocowych.Poprzycinałam kocimiętki,3 róże i kilka traw.Hortensje czekają i reszta róż.
Dziś będąc w LM wpakowałam do koszyka obornik bydlęcy 4 kg i nawóz 1 kg do róż.Mam w planach kupić algi.Jeszcze nawóz do hortensji i borówki ;:224

Olu no właśnie martwię się,że nie zdążę z miedzianem.Moje róże mają bardzo nabrzmiałe nosy ;:oj
Trzymam kciuki za Twoją różę na pniu,jak masz Asahi to możesz psiknąć,może ruszy?
Pogoda dopisała,czuć było wiosnę,radość,że hej ;:3

Gosiu też przycięłam kilka traw np Red Barony...ja ostnicę strzygę na krótko ;:333
Rabatki z grubsza uprzątnięte,ale jeszcze sporo pracy przed nami ;:108

Obrazek

Po wygrabieniu liści ukazały się dopiero co wyłażące ostróżki,kochane maleństwa ;:215

Obrazek

Iryski błękitne z B

Obrazek

Miłego tygodnia ;:3
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, u mnie też sprzątanie w toku. Przez ostatnie dni tak pięknie przygrzewa, że dzisiaj zakwitły pierwsze świeżutkie krokusy ;:oj . Cieszyłam się jak dziecko ;:224 :lol:
Sama nie wiem czy w tym roku nie zrezygnuję z miedzianu. Różne opinie czytałam i podobno stosując przez kilka lat ten sam środek zarodniki chorobotwórcze i tak się na niego uodparniają.. Wszystko jeszcze pozostaje do rozważenia ;:218
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu właśnie że mam asahi, przypomniałaś mi o nim. Trzeba będzie prysnąć. ;:108
Jutro jadę z synem po buty to po drodze mam LM. Wejdę po miedzian.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Och, jak ja lubię ten czas, gdy rośliny budzą się do życia. Uwielbiam młodziutkie, wychodzące z ziemi, listki odradzających się roślin. Czasami wystarczą dwa-trzy tygodnie wiosennego ocieplenia, a zazieleni się trawa i zakwitną cebulowe. Krokusy są najszybsze. Narcyzy wyglądają najpiękniej, gdy rosną w dużych grupach. Warto przeznaczyć dla nich miejsce obok późno rozwijających się bylin, które zasłonią je latem po przekwitnieniu. Cebulowe w doniczkach na balkonie to dobry pomysł, wcześniej niż ogrodowe nas ucieszą.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak masz czyściutko na rabatkach ;:433 U mnie jeszcze wielki bałagan, nie wiem kiedy zdążę to wszystko wysprzątać ;:185 Pogoda nie jest dla mnie łaskawa, ale przecież w końcu chyba bedzie ciepło i w dni kiedy mam wolne? Pomału dam radę.
Balkonowej róży już mocno śpieszno, wystartowała aż miło ;:138
Skoro już burza odwiedziła Twoje strony, to znaczy że wiosna jest już całą gębą :heja Z każdego wyjazdu na działkę będziemy wracać coraz bardziej uhahane ;:108
Drummondów jeszcze nie mam, jeszcze na nie trafiłam. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Wow zazdroszczę Ci tej pracy ;:108 . Ja jak do tej pory jeszcze nie miałam dnia żeby wykorzystać go całkowicie w ogródku ;:222 . Wczoraj była cudna pogoda i okazja ale... ja w niedzielę w ogródku nie pracuję. Sąsiedzi by mnie zjedli chyba a może nie powinnam się przejmować co Oni pomyślą ?? Sama nie wiem :roll: . Masz już bardzo czysto na rabatkach ;:108 . Czy miedzian stosujemy właśnie teraz ?? Pytam bo nigdy tego nie robiłam a mam opakowanie i zdałoby się to wykorzystać ;:224 . Super noski irysków, ja też jesienią posadziłam ich troszkę i czekam aż zakwitną :tan . Pozdrawiam :wit .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

oo, a moje iryski jeszcze się lenią ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dziś słonka brak i lekko pada deszczyk.Dopiero na przyszły tydzień ma być cieplej,więc na 100 % pojadę przyciąć róże i hortensje ;:108
Posiałam 4 kuwetki nasion: aminka,ostróżkę,lobelię i floksa drummonda. Na razie nasiona zaczynają pęcznieć.No zobaczymy,czy tym razem mi się uda wyhodować roślinki?
Powoli dokupuję nawozy,do róż,hortensji i borówki.Clematisy też dostaną.Niestety u nas w Lidlu po mączce nie ma śladu,przegapiłam :oops: W gazetce było zaznaczone,że od 6 marca,a ja wczoraj poleciałam :lol:

Sabinko u mnie w tym roku mało krokusów,muszę dokupić i co jesień o nich zapominam ;:222
Co do miedzianu są bardzo podzielone opinie.dziewczyny niejednokrotnie pisały,że kiedy nie użyły środka to nie zauważyły istotnej różnicy.
Sama nie wiem co mam o tym myśleć.

Olu to pryśnij Asahi,ja tak pobudziłam swoją Giardinę,kiedy po zimie straszyła czarnymi kikutami...
Jak pryskasz miedzianem zakładasz maskę? słyszałam,że to ważne dla bezpieczeństwa...

Jolu wychodzące maleństwa z ziemi potrafią mnie rozczulić,to jak magia ;:167
Wszyscy czekamy z utęsknieniem na kolejne nosy,a potem kwiaty.I to oczekiwanie,czy rzeczywiście to jest roślina zgodna odmianowo i kolorystycznie,czy pomyłka? Każdy dzień to radość ;:215
W donicach nosy zamieniają się w liście,czekam na tulipany,nareszcie będę je miała przy nosie ;:108

Iwonka jeszcze wiele dni sprzątania,sporo liści i igieł,ale powolutku zapanuje jako taki porządek.
Na razie pogoda nieciekawa i stanęłam w miejscu.Na balkonie pierwsze bratki posadziłam z tych malutkich.
Trzeba przywołać wiosnę,coby się nie ociągała...Drummonda zamówiłam na all,bo nigdzie ich nie spotkałam.

Ewelina ja to bym w niedzielę również pracowała,ale zazwyczaj w soboty jeżdżę.Jak jest pogoda to trzeba wykorzystać promyki słońca ;:3 Miedzianem pryskasz przed pojawieniem się pierwszych liści,teraz to dobry czas.Wykonuj oprysk w bezwietrzny dzień i najlepiej z maską,bo jest to bardzo silny środek.

Gosiu i Twoje wyjdą,z dnia na dzień coraz większe szanse ;:215

Przy okazji kupna ziemi w Brico wpadły do koszyka nawozy i Decis...oraz perovskia i jedna cebula lilii pełnej Broken Heart

Obrazek

Kwieciak grr już ja mu dam zjadać i podcinać pąki różom ;:17

Obrazek

Perovskia z kapersa...jedna mi zginęła z powierzchni,zobaczymy jak sobie poradzę z tą panną...

Obrazek

Bratki sadzimy do koszyka...troszkę kolorków nie zaszkodzi:)

Obrazek

Pozdrowienia ;:3 :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To już jesteś na wszystko przygotowana ;:63 Ziemia jest, bratki są i broń ;:134 na kwieciaka też ;:108 Muszę sobie poczytać kiedy na niego pryskać, bo przez rok wszystko mi wyleciało z głowy ;:224
Pytałam sie o Drommondy u siebie w ogrodniczym i sprzedwaczyni powiedziała, że floksów jeszcze nie mają... To tak jakby miały jeszcze być :uszy
Hortensji jeszcze nie cięłam i nie wiem kiedy będę. Może w niedzielę mi się uda pojechać na chwilę, namówię młodego żeby mnie zawiózł i chociaż hortensje oblecę ;:224
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

"Aneczka o tak ja z tych niecierpliwych ;:306 Adrenalina musi być ... Ja mam chyba jakąś późną odmianę forsycji.Koło domu rosną krzaki i żółte robią się dużo wcześniej.Nimi też się sugeruję.Postaram się przeczekać,choć łatwo nie będzie "

hahaha... no rzeczywiście łatwo nie będzie... czytam, że trzy róże już przycięłaś. :lol:
I ja wczoraj posadziłam błękitne bratki i białe stokrotki. Aż miło teraz na balkon spojrzeć.
A z tej doniczki to czasem szafirek nie wychodzi?
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Zazdroszczę Ci tych bratków. :D Ja specjalnie we wtorek na targ popędziłam właśnie po nie i nie było nic ;:185 A tak mi się już marzą :D No nic, w kolejny wtorek też pojadę :lol:
Najbardziej podobają mi się te drobne, błękitne. Chyba właśnie takie jak ten Twój :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Czekam na bratki w koszykach :D ;:65 Uwielbiam bratki, ale byłam wczoraj w ogrodniczym i były byle jakie ;:185
I zobaczyłam nasionka anyżu, od razu pomyślałam o Tobie. Na zdjęciu wygląda podobnie jak aminek, ale jest chyba drobniejszy i na pewno smaczniejszy. ;:108 Odłożyłam go na półkę, ale chyba podjadę i go stamtąd zabiorę. :lol:
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Takie brateczki miałam w zeszłym roku na rabacie.
Teraz widzę że nasiało się pełno młodzieży. ;:138
Dziś nawet czasu nie miałam zerknąć co tam przybyło na rabatach. Wyjeżdżałam z domu to było jeszcze ciemno , popołudniu mnóstwo rzeczy do załatwienia po pracy i tak zeszło do zmroku... :cry:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”