Kawon ( arbuz ) - część 7
Re: Kawon ( arbuz ) - część 7
Hej, mentalnie przygotowuje się na kolejny rok i mam pytanie czy ktoś z Was wysiewał chińskie nasiona arbuzów??? Pozdrawiam
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pytasz o jakie nasiona konkretnie? Chińskie, bo kupione w Chinach na miejscu oryginalne? Jakaś wymiana? Czy zakupione na jakiejś stronie typu Ali... ? Bo tu jest spora różnica w określeniu ,,chińskie".
Mam na myśli te kupione na Ali...
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No to tam jest jak rzucaniem kamieniem w płot. Raz się trafi w sztachete i jest jak w opisie i kiełkują ok, a raz się nie trafi i albo nie skiełkują albo jest co innego(Kieruje się wyłącznie opiniami innych). Warto czytać opinie pod produktem.
Sam osobiście preferuje prywatne wymiany.
Sam osobiście preferuje prywatne wymiany.
BobejGS dzięki za informacje.
Własnie przeglądałam oferty sklepów nasiennych i widziałam, że Legutko wprowadziło w tym roku arbuza Orangeglo jako nowość
Cena 3,36 za 1g nasion.

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Obsieję całe pole nimi

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znalazłem, te od Legutko mają jaśniejszą skórkę niż moje.
Może moje były nieczyste odmianowo
Może moje były nieczyste odmianowo

- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
A tak z ciekawości - ile nasion może być w tym 1 g??
W 1g mam 17 mniejszych nasion, do porównania w 0,8g mam 6 większych nasion.
Ja już nabyłam kilka ciekawych i polecanych na forum odmian. Po wpisaniu w przeglądarkę "Nasiona arbuzów melonów USA Orangeglo... " wyskoczy źródło.
Ja już nabyłam kilka ciekawych i polecanych na forum odmian. Po wpisaniu w przeglądarkę "Nasiona arbuzów melonów USA Orangeglo... " wyskoczy źródło.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 sty 2017, o 10:33
- Kontakt:
Jak duże rosną wam arbuzy? Z tego co pamiętam mój tata sadził je i rosły ale wielkości trochę większej pięści.
regulamin
Wielkość owoców uzależniona jest od wielu czynników m.in. od odmiany. Jeśli rośliny rosły w optymalnych warunkach to osiągały swoje rozmiary. Ja mam małe doświadczenia, ale w tamtym roku udało mi się wyhodować arbuzy powyżej 15 kg.
Jak tam wasze przygotowania do nowego sezonu ? xd , co sądzicie na temat nawozu od gołębi pod arbuzy czytałem że zawierają dużo azotu i podobno w ostroznym nawożeniu arbuzy będą rosły jak na drożdżach co o tym myślicie??
Zbieram się do wyboru odmian arbuza na nadchodzący sezon. Uprawiałem z arbuza mini-love, ale cena za 7 nasion kilkanaście złotych jest nieco wygórowana. Ogólnie dyniowate udają się u mnie bardzo dobrze, dlatego w tym roku z pewnością będą arbuzy i po raz pierwszy melony. Warto pomyśleć nad rozłożeniem plonów w czasie - można to osiągnąć stosując różne terminy wysiewu, albo odmiany o różnym czasie wegetacji. Czy wczesna odmiana arbuza ma szanse dojrzeć późnym latem przed przymrozkami, jeżeli będzie siana np. 10 maja w gruncie? Mam glebę lekką, która się szybko nagrzewa - zanim arbuz wzejdzie to będzie około 20 maja - wtedy jest już bezpieczenie jeżeli chodzi o temperatury. Oczywiście rozsada jest pewniejszą metodą i zamierzam przede wszystkim w ten sposób uprawiać arbuzy - jednak koncepcja wysiania wprost do gruntu na zasadzie "a może dojrzeje" nie wymaga aż takiego nakładu pracy. Gra warta świeczki?