Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

Margo_margo pisze: Kasia Nie bój nic, zanim się obejrzysz, wszystko zniknie z Twojego salonu i jeszcze zatęsknisz za widokiem milionów nasionek Obrazek
Obejrzałam się wielokrotnie, ale jakoś nie chce znikać. ;:130 ;:306
A że będę za nimi tęsknić, to pewne jak w banku. ;:108 :;230
Dzięki Małgosiu za wczorajszą pomoc. Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Witam niedzielnie wieczorową porą. :wit
Tydzień mnie nie było bo sprawy zawodowe i nie tylko mnie pochłonęły,ale wszystkie pomyślnie załatwiłem. :)
Pogoda w tym tygodniu zmienną była.Do połowy huraganowy wiatr,zmiecie i zawieje ;:oj

Obrazek

W następnych dniach już było zdecydowanie spokojniej i dziś już śladu nie pozostało po zimie.
Wszystkie prace polowe na ten rok zakończyłem a ostatnim elementem porządków było sprzątanie mnożarki.A jak tam u Ciebie Małgosiu z zamknięciem sezonu ogrodowego?Wczoraj byłaś?czy już tydzień temu był definitywny koniec.
Beatko grządki zakończyłaś? Zapytam Cię bo może przeoczyłaś to co pisałem o odmianach dyni.Mam nasiona cały czas jeszcze na talerzykach żeby nie pomylić,ale pozostawione kawałki skorup mocno już przeschły i niedługo nie dojdę nazw odmian.Może rozpoznasz po wcześniejszych moich zdjęciach.
Marysiu po tylu latach spędzonych w żarze tropików ;:306 to nie sądzisz że powinna mi przysługiwać jakaś skromna choćby emeryturka? :;230
Małgoś jak to chleb nie wyszedł? Z foremki nie chciał Ci wyjść? ;:306 Nie martw się to nie taki w końcu problem.Następnym razem jak będziesz lepić pierogi to wykonaj normę 300 ;:215 Ja jak już czasami się zabiorę i jestem zdeterminowany tyle robię i część mrożę i na bóla później są jak znalazł. ;:173
Jak czas rozciągnąć Aniu?Bardzo proste rozwiązanie.Śpiąc w nocy tylko bezczynnie marnujesz cenny czas,a tyle byś zrobiła. ;:108 :;230
Wiosna Irenko to na razie w pełni jest u mnie,ale tylko na parapetach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Od ostatniego razu malutka psinka urosła i to sporo,ale w dalszym ciągu nie ma jeszcze imienia.Na razie jest futrzastą kulką ;:306 bo córce brak pomysłu jak ma się wabić suńka.

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Kasiula Za szybko się obracasz ;:306
Moja pomoc była żadna, nawet śmiem twierdzić, że gdyby nie mój przyjazd zrobiłabyś znacznie więcej Obrazek Ale co tam, miło było spotkać się z Tobą i trochę poplotkować o ogrodach i nie tylko. Miło było oglądnąć Twój ogród przykryty śnieżną czapą i choinki paprykowe ;:173 To był bardzo miły dzień Obrazek

Wituś Obrazek
Dobrze, że zaglądasz do Tymczasowego i "zeznajesz" co u Ciebie bo już się martwiłam. Miniony tydzień pogodowo był faktycznie wariacki i przypomniałam sobie dlaczego tak nie lubię zimy w ostatnich latach. Błoto, chlapa, solanka na drogach, wiatr przenikliwe zimno... brrrr
Na szczęście koniec tygodnia był zdecydowanie przyjemniejszy bo nawet słońce zaglądnęło i wiosna robi się w Krakowie.
Sezon ogrodowy w zasadzie zamknięty ale wyjazdowy nie. Wczoraj byłam w odwiedzinach u Kasi ale w następnym tygodniu jadę na wieś. Zawsze znajdę coś do zrobienia na zewnątrz a przy paskudnej pogodzie prace w 4 ścianach też się znajdą.
Co do chleba.... nie chciałam foremkowego tylko zwykły bochen.... ale się rozjechał i wyszedł cienki placek Obrazek Myślę, że za mało mąki dałam przy wyrabianiu bo bałam się, że zrobię zbyt twardy. Ale nie poddaję się, niebawem druga próba ;:215
Pierogów więcej nie dam rady zrobić bo berbeć szybko się nudzi zabawą w mące :;230 Zamrażalnik zresztą też pełny a taka ilość akurat wystarczyła dla nas i moich rodziców.
Suńce koniecznie nadajcie imię, bo to już najwyższa pora. Może Giulietta albo Cornabel? :;230

Ściskam wszystkich na kolejny tydzień Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Wituś, pięknie Ci kwitną parapetowce. ;:333
Psiunia milutka, pogłaskaj ode mnie.
Jak ona może nie mieć imienia?
Może Lady Faworyta? :;230
Pozdrawiam i miłego tygodnia ;:4 życzę.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Witam wszystkich! :wit

Witku, piesio taki śliczny, puchaty! ;:oj Do zagłaskania normalnie. :D
Giulietta to dobra propozycja :wink: :) , a może Faworcia? :)
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Witku

Z dyniami to nie jest prosta sprawa. ;:174
Ta pstrokata dynia to kundelek, u mnie wyrósł taki sam.
Obrazek

Co z czym się pokrzyżowało trudno powiedzieć. I czy u mnie czy już wcześniej?
Bo raczej te ze zdjęcia takiego cudaka nie dały, a może?
Obrazek
;:185
Na zdjęciu duża - North Georgia Candy Roaster
mała - Buttercup
Wysłałam jeszcze nasiona Thelmy Sanders
Obrazek

Nie zapisałam sobie co komu wysyłam, być może były jeszcze nasiona innych odmian.
Oglądałam Twoje zdjęcia nasionek i skorupek, nie potrafię powiedzieć co jest co. Gdybyś miał zdjęcia całych owoców to może szybciej.
A jak w smaku udały Ci się te dynie, smaczne chociaż były?

Pewnie nie za wiele Ci Witku pomogłam, jeśli były smaczne, plenne i niekłopotliwe to może warto dalej je pociągnąć. Ładne były, bawiły oko i każdy je u nas zauważał. Nasion z nich nie zbierałam, nie próbowałam, bo oddałam rodzinie. Dla mnie miały za duże owoce, ja wolę małe max do kilograma.

Małgosiu

Zrobiłam wyliczankę i trafiłm na zdjęcie z grzędami. Czy o nie chodziło?

Obrazek

Jeśli nie, to wstawię inne. :D

Resztę przemiłego towarzystwa serdecznie pozdrawiam. ;:196 ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już teraz Beatka sprawa dyń się rozwiązała po nazwach które mi podałaś.Dwie tylko do żadnej koncepcji mi nie pasują,ale najprawdopodobniej się przekrzyżowały bo miały skorupę pomarańczowo-jasnozieloną a druga tri color.Nic to,ciekawiej będzie w przyszłym roku.Kundelka nie miałem od Ciebie bo takiego kształtu i koloru nie przypominam,ale za to North Geogia Candy Roaster,Buttercup i Thelma Sanders zidentyfikowałem. ;:333 U mnie dorosły do 3-5 kg.ale kurzeniec miały i to im oczywiście bardzo odpowiadało.Zrywałem w pełni wyrośnięte i później jeszcze leżakowały jakiś czas.Łatwo dały się rozkroić,miąższ soczysty i smaczny.Także Beatko z każdej z Twoich odmian jestem zadowolony w pełni. ;:333
Jesteś widzę już przygotowana do nowych nasadzeń,sterylnie i dokładnie wszystko wykonane.Perfekt. ;:215
Daria,Irenka, futrzasta kulka zagłaskana od Was,normalnie aż nie mogę odejść od niej takie to sympatyczne stworzenie i nawet zaczyna poszczekiwać już kurdupel jeden. ;:306 Jak się będzie wabić zadecyduje młodsza latorośl bo to jej piesio,ale z Waszych dotychczasowych propozycji jej reakcja na Lady Faworyta była dłuższy czas taka :;230 :;230 :;230 a następnie stwierdziła "pies-pomidor"? ;:oj
Małgoś nie rezygnuj,chleb ma Ci wyrosnąć i masz się nam tu pochwalić. ;:108 Pogoda wreszcie się uspokoiła.Dziś słonecznie cały dzień i bez wiatru w końcu. ;:173 Życzę Ci takiej w sobotę. ;:108 Zachód ;:3 dziś u mnie.

Obrazek

Dobrego i ;:3 tygodnia wszystkim Wam życzę. ;:4
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Wituś

Spadł mi kamień z serca, bo w mojej ocenie dynie, które Wam wysłałam były warte wysiania, bardzo mi smakowały.
Dziękuję Ci również za miłe słowa o naszych grzędach. Wymagają jeszcze sporo pracy, ale już mniej niż więcej. :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Witku, no ależ pięknościowa ta kulka puchu ;:oj Słodziak na maxa. Taaaak ja wiem, że spanie jest straszną stratą czasu, ale nie umiem spać mniej niż 8 godzin na dobę :roll: normalnie pół życia przesypiam, a w zimie to już masakra, jak niedźwiedź.
Gosiu ja mam zawsze ten problem z bułkami, Robią się takie kapciuszki ;:306 dlatego wolę piec w foremkach ;:108 Chleb piekę w takiej kamionkowej formie:
Obrazek
a marzy mi się że kupię sobie taką silikonową:
Obrazek
Beatko ta różowo zielona o wyglądzie trochę jak buttercup niebywale mi się podoba.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jestem zupełnie nie na bieżąco, ale rzuciła mi się w oczy przecudna psinka! Witku to dogłaskaj ją ode mnie jeszcze, szukam małego pieska dla naszej Loli do towarzystwa. Ostatnio odkryła, że husky wyje i coś niesamowitego jakby miała towarzystwo (nie wyjące) to może przestałaby ...albo wyłyby dwa ;:306 Emerytury Ci nie żałuję, ale masz przed sobą jeszcze wiele lat i możesz dokonać wielu nowych rzeczy ;:215
O patrz na Beatkę jaką wspaniałą i ogromną pracę wykonali, teraz będą tylko obrywać wilki i zrywać dojrzałe pomidory ;:306
Małgosiu wybacz ale coś ostatnio wole czytać niż pisać, a są dni że ani ani...to pewnie brak ogrodu tak na mnie wpływa. Jest nadzieja że od stycznia ruszę z kopyta, a zacznę od złożenia szklarenek ;:306 Potem już poleci!
Aniu mnie bułeczki wyszły plaskate z ciasta dyniowodrożdżowego, ale wymyśliłam że następny raz upiekę w formie muffinkowej. Chleb piekę w keksówce

Obrazek

Pozdrawiam wszystkim bardzo serdecznie i przepraszam, że nie wszystkim wymieniłam ;:180
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wiecie, że dziś jest piątek, piąteczek, piątunio?
Jutro z radością pojadę na wieś żeby zrobić kopczyki dla róż, przywieźć jabłka i pomidory w większej ilości bo nie wiem czy przed nowym rokiem pojadę jeszcze.

Beatko Chodziło mi o wszystkie zdjęcia ale faktycznie te szklarniowe robią na mnie największe wrażenie. I to ogrzewanie podłoża rurami... ;:138

Aniu Bardzo fajna ta forma kamionkowa ;:108
Mnie podoba się jeszcze taka http://fabrykaform.pl/kaiser-forma-owal ... qrtc_pos=4
Teraz mi się przypomniało, że chleby zazwyczaj rosną w koszykach i pewnie tu zawaliłam, że pozwoliłam mu na samowolkę ;:131

Marysiu Stan o którym piszesz mam od kilku tygodni więc doskonale Cię rozumiem. Czasem "zmuszam" się do wejścia na FO bo bez takiej mobilizacji siedziałabym w letargu do wiosny. Jak już wejdę, to od razu lepiej.
Co do keksówki- ten mój chleb wyjechałby z niej na 100%. Wcześniej nie spojrzałam a przepis był na 1 kg mąki i ciasto wyrosło ogromniaste.
Kolejne zrobię z połowy albo inny przepis.
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu o tak kilogram mąki to na dwie większe keksówki :D Czy dobrze czytam, że masz jeszcze pomidory? ;:oj
Ty na wieś a ja do K. i to raniutko, bo mam ważną sprawę i może się uda ;:215
Życzę udanego pobytu na wsi i ciesz się pewnie z ostatniej ciepłej soboty ;:196
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Marysiu, mam pomidory ;:173 Już niewiele, większość "kurdupelków" ale jeszcze coś się na ząb znajdzie. W "chlewiku"są doskonałe warunki na przechowywanie. Grube kamienne ściany utrzymują sporą wilgotność i dość równą temperaturę. Jabłka w poprzednim sezonie siedziały do marca a wyglądem i smakiem przewyższały te sklepowe. Myślę, że podobnie ma się w ziemiankach.

Życzę udanego wyjazdu do miasta i przyjemnego weekendu. Masz rację, to chyba już ostatnia taka ciepła sobota w tym roku
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To gratuluję chlewika ;:306 ;:306 i smacznego.
Ja też wczoraj znalazłam w papryczkach takie trzy maluchy. Dziwne bo malutki miał nasiona, a największy tylko galaretkę :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A juści wiemy,wiemy że dziś "piątunio"Oczekiwałem że jak się dziś pojawisz Małgosiu użyjesz tego już kultowego zawołania. ;:108 ;:333 Trochę zazdraszczam Wam dziewczyny tych pomidorów,ja niestety do świąt jak zwykle bywało nie utrzymałem choćby paru.
Marysiu psinka dogłaskana za wszystkie czasy,ale Ty nie szukaj dla swojej towarzysza bo na bank gwarantuję Ci jak coś wyły będą obydwa. :;230
Beatko sytuacja z dyniami prawie...opanowana tylko teraz muszę je popakować i opisać bo rodzina coraz bardziej naciska i żąda zwrotu talerzyków. ;:306 Jak Ty masz ogrzewanie podłogowe w tunelu to ja się z tobą równać już nie mogę. ;:185
Małgoś jutro jeśli pozwolisz zacznę podsumowanie moich zmagań ogrodowych i opiszę odmiany,te co jestem za i te trochę mniej zadawalające.
Na koniec chcę pogratulować odwiedzającym Twój wątek dziewczynom czyli Beatce,Darii,Kasi i Ani wyróżnienia serduchem. ;:167 Tylko jedna myśl mnie dręczy i nurtuje czemu to Ania jest "weteranką". :;230
Dobrej nocy Wszystkim i owocnej pracy Małgosiu jutro w "Tymczasowym". :wit
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”