Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Post »

Pewnie pomyliłam hutujnię z brunnerą. To ta przy miodunce i bordowej żurawce?
Hutujnie posadzę sobie w donicy :) Nie potrzeba mi "drugiego" podagrycznika, jeden już mam :evil:

Pięknie na działce mimo jesieni u Ciebie. Dobrze, że poszłaś i mamy najnowsze wieści. Przepięknie jeszcze trawy wyglądają, tylko miskant zareagował na porę roku. No i masz cudowny płot ze sztachet. Bardzo mi się takie płoty podobają :D

Nadal zastanawiam się jak dziki dostają się na Twoją działkę?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Blueberry Natalko dziękuję za miłe odwiedziny! ;:196 Ta chryzantema kwitnie od sierpnia,inne nie zdołają chyba zakwitnąć u mnie .Chyba za późno je ogławiałam no i jeszcze przesadzałam :oops:

Lucynko ;:180 ta chryzantema od sąsiadki, właściwie pierwszy sezon u mnie ale już zimowała...Sąsiadce po podziale latem przepadła po zimie ale miała ją u mnie! :)
Niebieska roślinka to kawałek /jednorocznej/ szałwii omączonej ;:108 Od kilku lat ją co sezon wysiewam bo to obok błyszczącej moja ulubiona szałwia jednoroczna.

iwona0042 troszkę podpędziłam prace ogrodowe i jestem prawie na finiszu...Prawdopodobnie rośliny pozostaną do wycięcia dopiero na wiosnę ;:173 chyba, że jeszcze nadejdą sprzyjające dni po niedzieli bo na ten tydzień zakończyłam prace działkowe bo mam inne zajęcia...

Margo2 Gosiu ja Ciebie doskonale rozumiem ;:173 ... Wiosenne widoki za oknem...bezcenne! Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma... Nie sądzę, żeby cebule zjadły ślimaki ! ;:185 One chyba tak są zaprogramowane, żeby miały krótki żywot . W Holandii traktuje się je jako jednoroczne i po sezonie wykopuje i sadzi nowe.
Miło mi, że Ci się spodobały moje widoki! ;:180 ;:196

lemonka Izo tak,to hutujnia właśnie. Donica ,to dobre dla niej miejsce jak nie chcesz jej mieć rozwleczonej po rabacie. Płot to za dużo powiedziane...to namiastka, stworzona przed laty przez Małżonka z palet wys. chyba ok 70 cm ustawiony wzdłuż jednego boku działki ... jest tam i bramka zamykana na skobelek :) ...Lubię go ale zaczyna już się chylić ku upadkowi..jak i właściciele :lol: Nie stanowi on zapory przed dzikami ;:306 Już bardziej gesty rząd malin wzdłuż drugiej strony a od strony sąsiadów /to jest działka narożna/ jest otwarta. One dostają się na teren ogrodu niszcząc ogrodzenie /siatka/,której też lata świetności minęły z okolicznych dzikich zagajników i pól..Jest nadzieja na nowe ogrodzenie jak i wykarczowanie tych zagajników przez dewelopera bo już wszedł z budową...Chyba , że i nasz ogród zaanektujei będziemy mieć kłopot z głowy! ;:131

jesienne impresje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
parade wystroiiła się w cudne jaskrawe barwy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MARIO,trochę nostalgiczne te fotki :wit
Ale mnie się podobają,bo jestem w podobnym nastroju ...
Pozdrówki,
SŁA
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Maryniu, jeszcze ciągle masz piękny ogród mimo, że już mocno jesienny :D Róże ciągle zaskakują kwiatami. Zaskakują przynajmniej mnie, bo moje już od dawna nie pokazują kwiatów. Wiele roślin w dalej przyciąga spojrzenia. Bo jak tu nie zachwycić się takimi paprociami na przykład? Czyż nie są piękne razem z nasiennikami?
Twoja Pinki Winki wciąż czaruje, moja po przymrozkach już mocno zbrązowiała. Wypatrzyłam kawałek kamiennej ścieżki. Może widziałam ją już wcześniej, ale dopiero teraz zwróciłam na nią uwagę. Jest piękna.
Też mamy co roku duży problem z dzikami. Cały kompleks działkowy jest otoczony siatką marnej jakości, która niestety nie stanowi zabezpieczenia przed dzikami. Na szczęście każdy ma jeszcze indywidualne ogrodzenie. Po pierwszej wizycie dzików dwa lata temu, mąż zabezpieczył siatkę dodatkowo i już teraz raczej się nie obawiam, że się przedostaną. Ale u mnie nie ruszały lilii, za to zeżarły wszystkie tulipany ;:222

Również raczej będę sprzątać działkę wiosną, teraz już tam raczej nie bywam. Ale ja tak robię zazwyczaj. Przez zimę rośliny wyschną i w marcu-kwietniu spalam je w kominku. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Mario, jakie resztki, ;:oj ja tu widzę całe mnóstwo jesiennie przebarwionych roślin i falujących traw. ;:138
Bardzo lubię fotki w Twojej tonacji, są takie wyraźne i ekspresyjne z odrobiną tajemniczości. ;:215
Dobrze że udało Ci się posadzić cebulowe, bo pogoda w kratkę a pogodny dzień to loteria i u mnie podobnie. ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ach, Maryniu, ależ nostalgią powiało z Twoich fotografii! ;:109
Jeszcze jest kolorowo ;:333 , jeszcze zielono ;:215 , ale w tyle głowy już pojawiają się obrazki smutnych, szarych rabat. ;:108
Niech Twoja działka jak najdłużej błyszczy barwnymi kwiatami róż, marcinków, przetaczników, hortensji, werben czy też kolorowych listków i jagódek. ;:303 ;:303
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

slanka-flora Sławku nostalgicznego nastroju ;:oj z nikim nie podzielę bo szczęśliwie nastrój mam całkiem,całkiem ..Ja tak łatwo niekorzystnym jesiennym nastrojom się nie daję ;:185 ...Bo ja jestem...Pani Jesień ! :D więc te klimaty są mi bliskie ...
Pozdrawiam!

Iwonka1 Dziękuję za miłe słowa względem mojego ogródka! ;:196
U mnie dziki najbardziej zaszalały wiosną , później się nie pokazały częściowo je odstrzelano.Latem największe szkody w roślinach robiły sarny..ostatnio zmieniły rewir bo zaczęły się prace budowlane wokół ogrodu... Indywidualnych ogrodzeń poza jakimiś drewnianymi ozdobnymi dotychczas u nas nie było... Prezesi nie wyrażali na nie zgody.Teraz zaczęli niektórzy grodzić się siatką leśną .
Co do ścieżki to mam ją od kilkunastu lat..Rzadko ją kadruję bo nie uważam jakoby miała być clou ogrodu i nawet nie myślę o ujęciach ze ścieżką w roli głównej. Na fotce zaszargana :oops: jesiennym błotem naniesionym przez M przy kopaniu działki ... ;:131
Bardzo Ci dziękuję za miłe odwiedziny.

stasia_ogrod dziękuję za odwiedziny i miłe słowa! ;:196 Cieszę się, że chwalisz moje fotki.Pogoda się poprawiła u mnie dzisiaj jest cudownie świeci ;:3 i jest miłe ciepełko.Niestety działkę na ten tydzień już odpuszczam...Nie samą działką emeryt żyje...

Lucynko i Tobie nostalgia się udzieliła , nie taki miałam nawet zamysł ;:oj ...Wyszło jak wyszło, zresztą każdy ma inną wrażliwość...Moje rabaty jeszcze nie są smutne bo tylko wycięłam suszki a co zielone jeszcze jest i chyba tak pozostanie do wiosny o ile nie da się przed zimą ich oczyścić...Ja mam niewiele jednorocznych więc nie bardzo jeszcze było co wycinać..wcześniej przycięłam piwonie ,liliowce częściowo hosty a reszta nie ruszona...

jesienna ogrodowa kakofonia barw

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bardzo wdzięczną rośliną okazał się śniedek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Maryniu śliczna ta trawka w poprzedniej sesji, biało zielona i tak ładnie, delikatnie kwitnie, co to za jedna?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko To hakonechloa makra Aureola . Cieszy mnie,że na czymś zawiesiłaś oko i u mnie bo u Ciebie rośliny,jakich u mnie nie uświadczysz...Ja już za nowinkami nie gonię i mam co mam i tak już pewnie zostanie..Choć wiele roślin obecnych teraz w forumowych ogrodach uważanych za hity..już u mnie przemknęły w czasie 35 letniego ogrodowania... ;:oj Ale są i takie o których nie mam bladego pojęcia !

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Werbena, kłosy traw, trawy same w sobie - pięknie :) Bardzo jeszcze kolorowo i przyjemnie u Ciebie w ogrodzie. Masz taką różnorodność roślin ;:oj
Teraz już rozumiem jak się dziki przedostają. Dziękuję za wyjaśnienie.
oderowano § 2.1 regulaminu/Adm.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Maryniu kochana, przecież Ty masz mnóstwo roślin, które u mnie nie rosną, nie mam ich, a są piękne, wiesz każda z nas ma swój własny, cudny raj, dla każdej jedyny, mamy to co nas interesuje, kreci, wiesz, sporo roślin mi wypada po zimie, a ja dalej sieję, bo bardzo to lubię, ale mam takie, które są i będą zawsze, a najczęściej to są te żelazne, babcine, rośliny. Trawka śliczna, myślę, że ładnie nad oczkiem by mi się kładła, ale to już nie w tym roku, dziękuję za nazwę :wit
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izko to są dawne czasy ...do niedawna nawet bramek wejściowych nie zamykało się na klucz... Nie bo..nie! prezesi mieli takie zdanie. Złomiarze mieli używanie w ogrodzie do woli...wynieśli wszystko co nadawało się do wyniesienia.Od kilku lat wreszcie zamykamy bramki i kradzieże się skończyły chociaż podobno już się nie opłaca ten proceder. Dzięki bardzo za wizytę! ;:196

iwona0042 ;:196 Z pewnością się na hako nie zawiedziesz ..Już chyba niewiele jest ogrodów na FO w których by jej brakowało! :)

w jesiennych barwach...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

magnolia
Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Maryniu, zdjęcie śniadka przepiękne. ;:138 A co jest na kolejnym zdjęciu?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Maryniu tylko pozazdrościć, że w tak długim działkowaniu poznałaś ogromna liczbę gatunków i odmian. ;:180 Takim jak ja, zaczynającym wydaje się, że urządzą ogród według własnego "widzimisię", ;:306 a potem przyroda weryfikuje te wybory. ;:108 Dąbrówka prawie czarna, ;:oj czy to taka odmiana, czy stanowisko tak ją wybarwia? U mnie jakaś buraczkowa. ;:131 Dobrych dni. ;:3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

!

Post »

Wczoraj i do mnie dotarły róże... :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla ostatecznego zamknięcia tematu - podsumowanie tutaj;
Gosiu Nam zafundowali już Synowie z rodzinami ;:167 :D Nasz dorobek ;:167 to 2 Synów,2 Synowe i 2 Wnuczki... :D :heja
Iwonko Dziękujemy serdecznie za życzenia! ;:196

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”