Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Całkiem przyzwoity bukiecik jeszcze wyszedł :D Też na raty wykopuję - nawet połowy jeszcze nie wykopałam. Pewnie też dlatego, że co wyszłam kopać to zaczynało padać. A poza tym nie mam gdzie suszyć. Miłko nie boisz się, że jakieś gryzonie do altanki na ucztę zawitają? Ja swoje na dobę w garażu rozłożyłam i miałam duszę na ramieniu...
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłka organizacyjnie jesteś chyba lepsza, ja na razie wykopałam 4 dalie.
cały dzień spędziłam na cmentarzach i spotkaniach rodzinnych ale i pogody na żadne prace powietrzne u mnie nie było.
Na jutro mam plany wykopkowe i też na pewno bukiecik nowy stanie na ławie.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Miłko, a jak przechowujesz karpy dalii.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu! Szkoda tylko, ze ta dalia tak mi się schowała ;:223 Muszę w przyszłym sezonie zadbać o lepsze podparcie dalii, bo jak się położą jak Boom Boom White, to się nimi nie nacieszę.
Kanny lubią ciepło, wilgoć i dobrą ziemię. Dobrze je też nieco podpędzić, żeby sadzić je już z zielonym. Ja nie podpędzam w domu, ale staram się już gdzieś tam w kwietniu wsadzić do szklarni. Ale te niskie Yellow Futurity to wsadzam w kwietniu bezpośrednio do gruntu, ale to mam takie miejsce, gdzie są na patelni.

Kasiu! U mnie grasują obce koty więc raczej gryzoni nie mam, zwłaszcza, że dalie na razie nie są w altanie, ale na zewnątrz pod dachem altany. Niestety zapowiadają przymrozki z czwartku na piątek i muszę to wszystko pochować. Chyba dziś po pracy przy latarence będę to robić :;230

Krysiu! Ja się zastanawiam przy wykopkach, czy w ogóle coś domawiać w tym roku i się zamieniać. Kilka zeszłorocznych mi wypadło, to fakt, ale w związku z tym kilka tylko mogę w to miejsce posadzić, a te "kilka" już dostałam od Justynki i jeszcze jednej koleżanki Dagmary. Wiec w sumie mam szlaban, a tu upatrzonych kilka kolejnych mam i przyobiecanych ;:173 Miłych wykopków!

Justynko! Dalie przechowuję w skrzynkach i kartonach wyłożonych gazetami i część będzie przykryta trocinami (ile mi trocin starczy) w pomieszczeniu, które mam za garażem, gdzie temperatura wynosi na stałe 10st C. Drzwi tam mam izolowane, mały grzejnik utrzymujący automatycznie temperaturę. Zaprojektowaliśmy to pomieszczenie, jak budowaliśmy dom, żeby właśnie można było przechowywać cebule i karpy. Trzymam tam tez cydr i kiszona kapustę więc się przydaje :wink:

Dziś pewnie będę musiała zająć się tymi daliami , które wykopałam, bo nie miga zostać na zewnątrz, jak zbliża się przymrozek. Tym daliom, co są w ziemi nic nie będzie, wykopię później.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj . Piękne kanny ;:oj . Pracy przy daliach masz sporo więc nie dziwię się, że dawkujesz sobie porcjami ;:173 . Poza tym jeszcze pięknie Ci kwitną więc szkoda jeszcze wszystkie wykopać. Bukiecik przewspaniały ;:138 . Kurczę ale Ty musisz mieć pracy przy tym niszczeniu łodyg ;:oj . Czy resztki rzucasz na kompost czy coś innego z nimi robisz ?? Hosta pięknie się przebarwiła ;:333 , moje od jakiegoś czasu już wycięte bo mrozy je zważyły ;:222 . Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

No proszę, niektórzy już dawno mają dalie w piwnicy a Twoje dopiero teraz i jeszcze w bukiecie. Ależ pięknie przebarwiła Ci sie forthergilla , na czerwono-cudnie ;:138 moja jest zółta, dlaczego? czy są rózne odmiany ?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Piękne te Twoje wiązanki, nieprzeładowane zbędnie w sam raz. Być może następnym razem Cię skopiuję bo ja też nie kładę gotowców tylko dokupuję kwiaty i dodatki z tym, że swoje robilam na sztucznych spodach bo takie dostałam za darmo.
Kolorowo u Ciebie jeszcze, hosta Love Pat cudnie się przebarwiła. Lubię jesień za jej kolory, wszystko pozostałe co się z nią wiąże już nie, a ta jesień jest jak na razie niezbyt przyjemna.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka a co z upatrzeniem u mnie ;:88
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! ;:173 Jak już ustaliłyśmy - wiosną jeszcze musisz dać znać, ci Ty byś ode mnie chciała!

Lady Kasiu! Cieszę się, że wiązanki Ci się podobają! Ładnie wyglądały na grobach. A sztuczne zielone i dodatki nie są złe! Przynajmniej dłużej się trzymają :wink:
A jesień galopuje przeplatając się z zimą! U mnie już mróz! ;:202

Karola! Na szczęście już moje wykopane, ale jeszcze kilka dni minie, zanim zamkną je w docelowym pomieszczeniu. Fotergille są różne, ale myślałam, że wszystkie są jesienią czerwone!

Ewelina! Przy niszczeniu łodyg to syn ma pracę, bo mi pomaga i nawet powiedział, żebym nie łamała łodyg, bo on i tak na kompoście będzie je szpadlem siekał.
Miałam nadzieję, że uda mi się jeszcze przed tygodniem zrobić dodatkowy bukiet, bo na jednej rabacie były takie piękne jak latem, ale niestety przymrozek był szybszy! No i dobrze!

Dziś miałam iść do pracy, ale zawróciłam, jak okazało się, ze pociąg ze względu na mróz miał spore opóźnienie. I dobrze, bo nie miałam kiedy zakończyć wykopków. Ale dziś to wreszcie zrobiłam. Zapowiadają śnieg na jutro, miałabym problem, zeby wykopać ;:306 A i tak była ziemia lekko podmrożona, jak wyciągałam już za dnia w dodatnich temperaturach.

Dziś rano miałam takie widoki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milka unie chyba bardziej przymroziło ....ale ja szczęściara wczoraj do nocy kopałam.
Wszystkich nie wykopałam ale myślę że -4 które mnie nawiedziło dzisiejszej nocy jeszcze nie zmroziło tych co siedzą w gruncie. Boleć nie będę gdyby co bo takie które juz mam rozmnożone.
Milka...jakie numery ;:306 żeby -4 unieruchomiło polską kolej ;:223
Moje karpy na moje oko ;:oj ładnie się rozrosły, ale jak będę w domku to wrzucę na mój ogród a ciebie poproszę o ocenę.

:wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Smutaśne te zdjęcia :( Idzie zima, nie ma co się oszukiwać :lol:
Moje dalie dzielnie się suszą, muszę zakupić tylko trocin i do wora z nimi.
Dojeżdżasz pociągiem do pracy? Jak oni zamierzają funkcjonować, jak będzie - 10?
Miłeczko, od kiedy sypiesz ziarno ptaszkom?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Jak miło, że masz pomoc przy takim zajęciu jak niszczenie łodyg ;:108 . Jednym słowem udało Ci się wykopać karpy w ostatnim momencie. Zdjęcia bardzo ładne takie oszronione ;:333 .Trzeba wreszcie przyjąć do wiadomości, że zima zbliża się wielkimi krokami . Oby tylko śniegu było więcej niż rok temu . Opóźnienia z powodu przymrozków ;:oj ?? O kurczę a co to będzie zimą ? Nie spodziewałam się tego ;:222 . Mam nadzieję, że nie będziesz musiała marznąć na peronach i tego Ci życzę ;:196 . Pozdrawiam :wit .
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

A moje dalej w ziemi... Jutro mam zamiar wszystkie wykopać. Ja łodyg używam do okrywania innych roślin. Z tych co do tej pory wykopałam, zrobiłam kopczyki winogronom. Reszta pewnie pójdzie na róże i hibiskusy.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Miłko wiemy, że zima nadchodzi, ale jednak dalie na taczce smutne. Spóźnienia pociągów, to jakiś horror, ale przynajmniej efektywnie wykorzystałaś czas. ;:215 Oszronione rośliny lubię, ładnie sfotografowałaś. U mnie leży sporo śniegu.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Cześć Mileczko, u nas jest +10 stopni. A ja już teraz zaczynam myśleć o wprowadzeniu do siebie dalii w przyszłym sezonie. I na początek zamierzam kupić cztery. I tu muszę zadać głupie pytanie dyletantki w tym temacie. Czy dalie kwitną MNIEJ WIĘCEJ w tym samym czasie, czy też są odmiany wcześnie- i późnokwitnące? Podobnie jak w przypadku chryzantem zimujących?
No i czy na opakowaniach chryzantem kupowanych w OBI zaznaczony jest termin kwitnienia? Ja oczywiście chciałabym najwcześniej kwitnące. Nie śmiej się Miłeczko z mojej niewiedzy, no ale skoro tak jest z chryzantemami, to może i z daliami też. :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”