Pierwsze koty za płoty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pierwsze koty za płoty

Post »

Wspaniałe masz hortensje, naprawdę ;:63 świetne zdjęcia mieszkańców działki ;:333 też widywałam takie jaszczurki, wiały w te pędy jak tylko zobaczyły człowieka ;:224 a co do dużych owadów - ostatnio ratowałam ważkę która z jakiegoś powodu siedziała na środku ścieżki i nie miała ochoty się ruszyć - koś na pewno by ją rozdeptał ;:185 dziwne wrażenie, bo ważka była z rodzaju tych bardzo dużych. Jak ą chciałam przenieść na trawnik, to nagle ożyła, fru i do widzenia :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na widok Phantoma szczęka mi wypadła... ;:oj ;:oj ;:oj
Piękny kolos!
Zastosuję się do Twoich instrukcji! Będę kochać moje hortensje miłością wielką... już je kocham! ;:166
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Iwonko, zdjęcia braci skrzydlatych rewelacyjne - i pod względem wykonania, i pod tym ważniejszym - zauważania. Gratuluję ręki, oka i duszy. Brawo Ty.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Bea, dzisiaj zmierzyłam dokładnie. Sundae ogólnie ma około metra. Dwie gałązki są dłuższe i mają 130cm. Vanilka jest tylko trochę wyższa ma około140cm, ale jest zdecydowanie obszerniejsza.
Wzięłam sobie do serca co mówiłaś o mojej kondycji ;:224 Całą noc ćwiczyłam na siłowni ;:134 żeby coś z tym zrobić ;:108 I proszę są efekty: udało mi się ją dzisiaj dogonić :;230

Obrazek

Natalio, w tym roku ważek jest niewiele. Specjalnie dla Ciebie

Obrazek

Basiu, instrukcja była szczegółowa ;:215 Na pewno Ci się uda ;:108
Jeszcze jedna moja hortensja. Umknęła mi ;:224

Obrazek

:wit :wit

Iza, brawo Ja!
To w takim razie podaruję Ci bardzo łakomą pszczółkę. Po prostu cała tarzała się w pyłku

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wpuściłam na działkę Człowieka Demolkę ;:145 I niestety okazał się nim być mój własny, osobisty eM ;:222
Przyjechał na działkę z drabiną, żeby tylko troszeczkę podciąć glicynię. Przez lata była nie ruszana i niestety bardzo mocno powłaziła pod dachówki. Były pod nimi zarówno dawno uschnięte, jak i żywe pędy. Chcieliśmy to jakoś uporządkować. Było jednak gorzej niż nam się wydawało i ponad połowę trzeba było usunąć. Kilka dachówek musieliśmy zdjąć i powyciągać gałęzie. Te wyżej, eM przytrzymywał kijem, żeby nie spadły. Całość teraz nie prezentuje się najlepiej ;:185 , ale mam nadzieję, że szybko odrośnie. Szkoda mi jej, bo nawet jak nie kwitła, to była piękna ;:108 A na koniec zaczęło padać i zdążyłam tylko pobieżnie sprzątnąć. Został bałagan, który będę musiała w najbliższym czasie sprzątnąć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na działce, z tyłu domku, mamy taką prowizoryczną ziemiankę-lodówkę. Cała jest wkopana w ziemię, wystaje tylko pokrywa.Tam trzymam niewielki zapas wody mineralnej, ze dwa piwka, kanapkę którą ze sobą przywożę. Chłodzi całkiem nieźle, może nie tak jak w prawdziwej lodówce, ale może być ;:333
Dzisiaj po przyjeździe, poszłam wkręcić korki i zobaczyłam taki oto widok:

Obrazek

Moja lodówka do połowy wystawała z ziemi ;:202 Najpierw przyszło mi do głowy, że ktoś próbował ją wyciągnąć. Tylko po co? Jednak to nie człowiek, tylko żywioły narobiły zamieszania. Od kilku dni bardzo intensywnie pada. Na szczęście w nocy. Na skutek opadów nasz wykop podszedł wodą i dodatkowo obsunęła się ziemia. Wszystko to spowodowało wypchnięcie pojemnika. Przez jakiś czas będę musiała radzić sobie bez lodówki. Ziemia musi trochę obeschnąć, dopiero wtedy będzie można wkopać ją na nowo.

I jeszcze troszkę ogródka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:196 :wit
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Zdjęcia z owadami fantastyczne! Naprawdę nie brak Ci odwagi, skoro bierzesz pasikonika na rękę :shock: Ma bardzo mocne i sprawne żuchwy. Na szczęście ich nie użył.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne zdjatka roślin ;:108 ;:108
A te niebieskawe kwiatuchy, to tojady??
Śliczne sa :D :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Iwonko - no brawo brawo ;:433 ;:433 ;:433 - tak szybko nabrać ponownej świetnej kondycji - no no ;:180
A sadziłaś Vanilkę i Sundae w tym samym roku?
Te białawe tojady masz śliczne, na razie mam tylko te fioletowe.
Glicynia chyba jest Wam wdzięczna za przycięcie, dobrze, że tych dachówek nie rozwaliła. Dopadliście ja w sam raz czasowo. ;:215
Aksamitka jest ...... fantastyczna ;:136 , nic dodać nic ująć, po prostu taka jest i tyle.
Patrz jak ziemia pracuje, aż trudno w to uwierzyć jaka to siła, przecież woda i piwko troszkę waży :uszy
Ale pomysł z gruntową lodóweczką jest super!
A co powiesz o tej zagubionej hortensji Magical Fire? Bo się właśnie pokazała w jednej z tutejszych szkółek.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No z tą lodówką Twoją, to pewnie tak jak z szambem u Marysi się porobiło ;:108 , glicynia teraz to dopiero da pokaz kwitnienia po takim cięciu ;:215
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Iwonko szkoda glicynii, ale z drugiej strony to też musicie ją pilnować, bo może szkód narobić z dachem...
Kapitalny pomysł z lodówką! ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

A mnie bardzo podoba się ta inna alksamitka. Jeszcze takiej nie widziałam a cudna jest. Zbieraj nasionka. ;:196
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne zdjęcia z owadami ;:138 To ,że Ty się nie bałaś i podstawiłaś dłoń to pół biedy, ale ,że On taki odważny, to nie samowite, jeszcze nie widziałam żeby owad sam usiadł. Musiałaś nieźle się wtopić w tło ;:138 A jakie cudne jaszczurki i dały się sfotografować. U mnie też są , ale uciekają :wink: Ślicznie u Ciebie ;:63 A jaka piękna hortensja na pniu. Rośnie tak regularnie jak z obrazka-cudna ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
x-ja-a

Post »

Bardzo ładne zdjęcie eM-a :;230 Dobrze, że faceci nie boją się łazić po drabinach, rusztowaniach i innych niestabilnych konstrukcjach, inaczej byśmy musiały łazić same ;:63 Glicynia może okazać się zachwycona takim traktowaniem i zakwitnie z tej radości. A studnia pokazała jak prawa fizyki i natura kumają się ze sobą i robią nam czasem takie niespodzianki. Ja tez słyszałam o szambie z tworzywa, które po wypompowaniu i ulewach, wyskoczyło jak pajacyk z pudełka, a to już nie przelewki przy takich gabarytach. Dobrze, że Wasza studnia nie odleciała w kosmos ;:oj
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, to niesamowite, co natura może zdziałać. ;:219
Potrzeba siły, by wypchnąć taki pojemnik, w dodatku obciążony. :roll:
Glicynię podziwiam. ;:303 U innych. ;:108
Aksamitka 'Fantastic' ciekawa, a tojady śliczne. ;:215
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florian,raczej ze mnie farciara :;230 Gdybym wtedy wiedziała, to co wiem teraz, to ręce trzymałabym przy sobie. Już wystarczyły mi jego pazurki. Nie bolało, ale było nieprzyjemne
Aniu, zgadza się, to tojady. Ten biało niebieski tworzy wyższe kwiatostany, ale w niewielkiej ilości. Ten granatowy niższe, ale troszkę więcej ;:108
Bea, dokładnie nie pamiętam kiedy sadziłam, ewentualnie może być rok różnicy. Nie więcej. O Magical napisałam u Ciebie ;:108
Był mus ratować, to ratowaliśmy. I na dodatek żadnej nie straciliśmy
U mnie to i tak niewiele się stało, większe problemy ma Marysia ;:174
Iwonko, mam nadzieję, że jej się to spodobało. Mi dużo mniej ;:185 ,ale już przywykłam
Basiu, coś musimy wymyślić, ale na razie nie mamy pomysłu ;:185
Lodóweczka się sprawdza, a jak nam się szykuje większa imprezka i potrzeba trochę większego chłodu, to przywozimy z domu lód i wtedy jest superowo ;:215
Dorotko, tę aksamitkę mamy już chyba z kilkanaście lat i zawsze zbieram nasiona. W sklepach jej nie widzę. To moja ulubiona aksamitka :heja
Karolinko, to jego było ciężko dostrzec. A mnie nie bał się zupełnie, może miał chrapkę na mój palec :;230
Hortensja jest warta grzechu ;:108
Jagno,ja na pewno tak wysoko bym nie wlazła ;:185 Glicynia ma teraz szansę na kwitnienie. Niestety do tej pory nie była zbyt wyrywna do kwitnienia ;:222
Pojemnik nie jest szczególnie wielki wielki, to zwykły kosz na śmieci. Mamy go już kilka lat i przecież w tym czasie też były ulewy i nigdy czegoś takiego nie było
Lucynko, aksamitka zgodnie z nazwą jest fantastyczna :heja Będą nasionka ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”