Henryk - moje kaktusy i sukulenty 7
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 7
Julia wyjątkowa! Piękność nad pięknościami! Skromniutka taka, a pięknie buchnęła kwieciem. Niemniej... Echinopsis hybr. Wessner 2004 13 to dla mnie również cudo! 

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie z kolei hybr. Niederrhein wpadła w oko. Podobają mi się zdjęcia na takim "brzydkim" tle. Mógłbyś od czasu do czasu takie pokazywać 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Ta
..........zdecydowanie Julia najbardziej mi się podoba.
Powiedz mi Henryku jaki jest u ciebie stosunek kwitnących roślin do tych zdolnych do kwitnienia,a z jakiś powodów nie zakwitły.
U mnie rośliny z odpowiednim wiekiem i wielkością ani myślą zawiązać pąki.

Powiedz mi Henryku jaki jest u ciebie stosunek kwitnących roślin do tych zdolnych do kwitnienia,a z jakiś powodów nie zakwitły.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Basia, Żaneta, Monika, Grażyna - dziękuję bardzo za miłe słowa.
Nie jest jednak z tym za dobrze - może 30-40% - tak mi się wydaje. Tzn. trudno jest ocenić ich "odpowiedni" do kwitnienia wiek i wielkość bo przecież w rodzajach echinopsis i lobivia kwitną rośliny różnej wielkości i w różnym wieku a moja kolekcja wciąż młoda....
Tym niemniej mam dużo już naprawdę okazałych roślin które jakoś kwitnąć nie chcą.
Z tricho jest jeszcze trudniej ale o tym było wyżej.
Dobrze że sobie sprowadziłem naprawdę sporą ilość tych roślin to kwiatów mimo wszystko będzie kilkadziesiąt.
Co prawda pierwszy rzut mi "uciekł" ale kolejne kwiaty tylko patrzeć zakwitną i tak będzie (mam nadzieję) jeszcze długo.

Wybacz, nie liczę dokładnie, mogę co najwyżej z grubsza ocenić.Gaga1960 napisał(a):
jaki jest u ciebie stosunek kwitnących roślin do tych zdolnych do kwitnienia,a z jakiś powodów nie zakwitły.
Nie jest jednak z tym za dobrze - może 30-40% - tak mi się wydaje. Tzn. trudno jest ocenić ich "odpowiedni" do kwitnienia wiek i wielkość bo przecież w rodzajach echinopsis i lobivia kwitną rośliny różnej wielkości i w różnym wieku a moja kolekcja wciąż młoda....
Tym niemniej mam dużo już naprawdę okazałych roślin które jakoś kwitnąć nie chcą.

Z tricho jest jeszcze trudniej ale o tym było wyżej.
Dobrze że sobie sprowadziłem naprawdę sporą ilość tych roślin to kwiatów mimo wszystko będzie kilkadziesiąt.

Co prawda pierwszy rzut mi "uciekł" ale kolejne kwiaty tylko patrzeć zakwitną i tak będzie (mam nadzieję) jeszcze długo.

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Lubię tu wchodzić... piękne i okazałe kwiaty tu dominują. A Julia ma wyjatkowe kwiaty... jak dla mnie 
A tak swoją drogą... jeśli stosunek kwitnących do tych zdolnych już kwitnąć, a jednak nie pokazujących swych kwiatów to 40%...to moje pytanie brzmi... jle Ty tego masz Henryku
Oczywiście pytanie retoryczne... nie chcę Cię zapędzać do inwentaryzacji i liczenia roślin przez najbliższe tygodnie

A tak swoją drogą... jeśli stosunek kwitnących do tych zdolnych już kwitnąć, a jednak nie pokazujących swych kwiatów to 40%...to moje pytanie brzmi... jle Ty tego masz Henryku

Oczywiście pytanie retoryczne... nie chcę Cię zapędzać do inwentaryzacji i liczenia roślin przez najbliższe tygodnie

- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne kwiaty
Mnie także bardzo do gustu przypadł Echinopsis hybr. Julia zarówno za kwiaty jak i kształt kaktusa
Już się nie mogę doczekać kolejnej sesyjki

Już się nie mogę doczekać kolejnej sesyjki

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Nie wiem kiedy nadrobię zaległości w oglądaniu zbiorów, ale i mnie ten Wessner 2005 49 bardzo się spodobał.
Dobrze, że pokazałeś kawałek swojej kolekcji na stanowisku. Nie wiedziałam, że te hybrydy w takie kolumny rosną.
Moje maluchy, to jeszcze kuliste.
Dobrze, że pokazałeś kawałek swojej kolekcji na stanowisku. Nie wiedziałam, że te hybrydy w takie kolumny rosną.

Moje maluchy, to jeszcze kuliste.
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Echinopsisy po prostu niesamowite
a z poprzednich stron Sulcorebutia totorensis WR 190

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
Piękne kaktusy, piękne kwiaty. Od jutra jestem "kolekcjonerem kaktusów".
Joaquin
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Echinopsis hybr. Julia i Echinopsis hybr. Niederrhein zachwycają kolorami
czekam już niecierpliwie na następne piękności, które szykują się do kwitnienia i na dodatkową sesję Julii 

-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
A u Henryka co taka cisza.........nic a nic nie kwitnie.........nie wierzę 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dziękuję wszystkim odwiedzającym!
Cisza u mnie nie dlatego, że nic nie kwitnie - absolutnie nie dlatego! - ale dlatego, że jak jestem na urlopie to przecież jest przynajmniej tysiąc i jeden różnych zajęć i to oczywiście takich nie cierpiących zwłoki. W związku z powyższym nie mam czasu zdjęć chociaż troszkę obrobić i wstawić...
Trudno, będą z poślizgiem - ale będą. Niektore już niebawem, na pewno.

Cisza u mnie nie dlatego, że nic nie kwitnie - absolutnie nie dlatego! - ale dlatego, że jak jestem na urlopie to przecież jest przynajmniej tysiąc i jeden różnych zajęć i to oczywiście takich nie cierpiących zwłoki. W związku z powyższym nie mam czasu zdjęć chociaż troszkę obrobić i wstawić...

- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
No to czekamy
Bo tak jak obiecałeś teraz miały być Trichocereusy hybrydy 

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Jak fotka pstryknięta to pół biedy , przyjdzie na nią czas, gorzej jak kwitnienia nam uciekają i znajdujemy suszki kwiatówhen_s pisze:Dziękuję wszystkim odwiedzającym!![]()
![]()

- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Ja też czekam z na te cuda 

Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,