Ogród kocicy cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ja też stosuje włókninę i mam nadzieje że ograniczy chwaściki :wink: złocień ma pojedyncze kwiatki no u mnie pączki tycie oj nim zakwitnie to znowu zmarznie ale i tak mi się podoba bo całym rokiem zieloniutki no i super się nadaje pod jakieś krzaczki :lol:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich w moim zapomnianym ogrodzie:-).

Mój M. zrobił dzis kilka fajnych drabinek - pergoli do powojników i róż. Pargole zrobione są z gałęzi orzechów, skręcone są śrubami i zaimpregnowane. Pomysł znalazłam na forum i bardzo nam się spodobał. Mamy już plany na inne drabinki z gałązek. Tanie, proste w wykonaniu i efektowne:-). W każdym razie mi się podoba.

Powojnik tangucki na nowej drabince, będzie kwitł drugi raz w tym roku, bardzo lubię tę odmianę powojnika. Wiosną posadziłam kilkucentymetrową sadzonkę.
Obrazek

A tu dwie inne pergole czekające na zainstalowanie.
Obrazek

Pięciornik pomarańczowy wyprowadzony jako drzewko, kwitną już rozchodniki.
Obrazek Obrazek

Paprotnik do zakątka z paprociami, który dopiero będzie zakładany i moje barbule.
Obrazek Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj!
Faktycznie świetne te pergole. Może i ja o czymś takim pomyślę...Mój powojnik tangucki był siany w tym roku. w porównaniu do Twojego jest mizerny i jeszcze nie kwitł. Chryzantemę mam tylko jedną - różową, ale jakieś odnóżki by się znalazły jeśli chcesz. Mam kilka różnych marcinków za to.Życzę byście się wyrobili z planowanymi pracami przed zimą.
samanta
500p
500p
Od: 21 lip 2008, o 20:00

Post »

Witaj Ewo.
Pomysł z drabinkami jest bardzo oryginalny - podoba mi się .
Muszę rozejrzeć się za materiałem ,pewnie wykorzystam Twój pomysł jeśli pozwolisz.... :P :P
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Pomysł na drabinki rewelacyjny! A te gałęzie były okorowane, czy naturalne?
Mam jeszcze jedno pytanie Ewo, czy pięciornik na "nóżce" Ci nie przemarznie? To też świetny pomysł, też bym tak swój poprowadziła, ale obawiam się że jak mu noga zmarznie, to poleci cały :cry:

Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam:-).
Pomysł z drabinkami, pergolami nie jest nasz. Ktoś na forum wykonał taką pergolę i postanowiliśmy zrobić coś podobnego bo bardzo nam się to spodobało. Każda pergola jest niepowtarzalna i o to chodzi:-). Przy okazji wpadliśmy na inne pomysły. M. zrobił taką fajną piramidę z gałęzi orzecha, którą postawiliśmy nad włazem do szamba. Piramidę tą porośnie róża pnąca, która już czeka na przesadzenie.

tu.ja, co do powojnika to zrobiłam wielkie oczy kiedy zobaczyłam pąki kilka dni temu. Drugi raz w tym roku......A chryzantemy - nie chcę Cię pozbawiać tej pięknej roślinki bo może jeszcze nie jest zbyt duża? Ale jeżeli znajdzie się mikrusi kawałek to wymienię się na coś z mojego ogrodu bardzo chętnie.

samanta, korzystaj z forumowych pomysłów bo to jeden z nich - podpatrzony, czytam mnóstwo wątków i jak tylko coś mi się spodoba to staram się na tej podstawie zrobić coś podobnego u siebie. Niestety nie pamiętam kto jest autorem pierwowzoru, ale z pewnością jeszcze trafię na ten wątek bo dużo czytuję i oglądam.

zanna, gałęzie orzecha nie są okorowane, są dokładnie zabezpieczone impregnatem w kolorze indygo, akurat taki kolor mieliśmy dziś pod ręką. Nigdy nie mamy pojęcia co będziemy mieli ochotę robić w ogrodzie następnego dnia, ale zawsze znajdzie coś do wykończenia i trafiło się indygo:-).
Pięciornik na nóżce był zawsze w doniczce bo nie miałam dla niego miejsca. Nawet niezabezpieczona przed zimnem doniczka nie przemarzła zimą bo to normalny pięciornik przecież. Dopiero wiosną tego roku posadziłam go na miejsce stałe i odetchnęłam z ulgą, że w końcu nie będę się zamartwiała systemem korzeniowym w czasie zimy.

Pozdrawiam miłych gości i chyba czas na małą drzemkę ;:19
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super pergole :lol: :lol: :lol: i ładny ogródek
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Pergole bardzo fajne :lol: ale Ty masz dużo pięknych kwiatów :shock: :lol: i krzewów
Pięciornik pomarańczowy bardzo ładny i fajnie prowadzony .Kochanie a co słychać u kurki :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Cudowne pergole, bardzo chciałabym zobaczyć tą piramidkę nad szambo, może mogłabym ten pomysł zastosować u siebie.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Jadziu, roślin rzeczywiście mam nagromadzone mnóstwo.Każdy dzień zaczyna się i kończy podlewaniem bo większość jest w doniczkach i gorący wiatr potwornie wysusza bryłę korzeniową. Kurka spaceruje raz u mnie, raz za ogrodzeniem, wolałabym aby się wyniosła bo przecież nie znam się na kurach:-) ani trochę. No i psy ją czasami straszą swoim zainteresowaniem.
Miło, że do mnie zajrzałaś maakita, piramida wygląda całkiem fajnie, ale efekt będzie dopiero jak posadzę tam różę, teraz jest trochę za gorąco na sadzenie więc poczekam kilka dni. Spróbuję zrobić kilka zdjęć tego brzydkiego miejsca, choć pięknie obrasta je róża biała, która kwitnie całe lato....
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oto krzywa piramida do róży pnącej. Ta konstrukcja ma spowodować, że właz szamba zniknie z widoku............
Obrazek

Zostawiliśmy sobie kilka wielkich korzeni do wkomponowania w ogrodzie.
Obrazek

Kwitnie biały pięciornik i rozchodnik Frosty Morn
Obrazek Obrazek

Ciągle kwitnie młoda kalina Watanabe, ciekawa odmiana derenia - Cornus alba Hessei - jest to bardzo powoli rosnący dereń, ładnie rośnie też perukowiec Złocisty Duch

Obrazek Obrazek Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

aha, taka zwykła jest ta piramidka, strasznie mi się podoba pomysł, tylko boję się czy nie będzie problemów przy wybieraniu. Jak ty to widzisz?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj maakita:-), właśnie taka zwykła piramidalna podpórka. Ona ma rozstaw 1 metra na dole, myślę, że jeśli będę dbała o to aby jeden z niższych poziomów nie zarósł to będzie bezproblemowo, oprócz tego piramidka jest na tyle lekka, że będzie ją można ewentualnie uchylić na bok jeśli Panu od szamba coś by przeszkadzało. W każdym razie warto to wypróbować.
Od kilku dni podglądam swoją czojsię - Choisya ternata - krzew pomarańczowy - i ze zdumieniem, i pełnym przekonaniem mogę dziś stwierdzić, że ona mi zakwitnie. Jestem bardzo zdziwiona, zadowolona, dumna? Sama nie wiem, bo przecież nic specjalnego nie zrobiłam aby zawiązała pąki kwiatowe i nawet na to nie liczyłam po roku uprawy. Pewnie to od wiecznego przyglądania się jej za każdym razem jak tylko wychodzę z domu....
1,2 Choisya z pączkami:-), ciekawe czy kwiaty naprawdę będa miały zapach pomarańczy
3. acena, roślina okrywowa
4. jedna z moich srebrzystych paprotek zaczyna powoli rosnąć - wietlica japońska Athyrium niponicum
5. Podrzeń żebrowiec czeka na swoje miejsce w doniczce, planuję kącik paprociowy
6. paproć znaleziona w zakupionym ogrodzie między chaszczami, nawet ładnie rośnie po przesadzeniu, troche ją podżerają koty :twisted:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Pąki zawiązała chryzantema bylinowa Rubellum - złocień czerwonawy, ciekawe tylko czy okaże się tym co kupiłam ponad rok temu bo zakwitnie u mnie pierwszy raz. Jeszcze kilka dni i będzie wiadomo:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo mi się podoba u ciebie,masz tyle przepięknych roślin i super pomysły.
Ile maja twoje pięciorniki że wyprowadziłas je na drzewka?
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Bardzo oryginalne te podpory nie dość ze
funkcjonalne to jeszcze pełnia funkcje dekoracji

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”