Pomidorki koktajlowe - 5 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 5 cz.

Post »

Koralik to akurat wyjatek potwierdzajacy regule:). Maly krzaczek i on na zywiol jak najbardziej:)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani padł mi ostatni megagronek ;:145
Czy ma ktoś choć 3...5....sadzonek odsprzedać? ;:180 ;:180 ;:180
Pokochałam megagronka i jakoś tak mi smutno,że mi padły... ;:145
Na rynku pytam to babki szemrają pod nosem"naczytała się w gazetach "....Nikt o megagrona nic nie wie. ;:185
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Asma, wytrzymasz w tym roku jakoś, napij się melisy i ćwicz cierpliwość, ogrodnik musi ja mieć. W następnym sezonie sobie odbijesz. Ja przez pomyłkę wydałam nie tę koktajlówkę i przez kilka dni nie mogłam tego zboleć, dziś już mi przeszło zupełnie.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasne,że wytrzymam ;:108 Napisałam z nadzieją,że ktoś ma nadmiar :wink:
Nic to,poczekam,może ktoś się odezwie,a jak nie to odpocznę od podlewania ...sadzę w donicach.
Domniemam,że moje pomidorki padły pod wpływem mojego zniechęcenia i narzekania właśnie na ich podlewanie i uwiązanie(niemożność wyjazdów) ;:173 Mówią,że do roślinek trzeba z czułością,z sercem ;:167
:wit
Megagrona były do tej pory hitem w moim małym ogródku
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ja mam kilka megagronów ale na swój użytek siałam, chyba 9 sztuk się uchowało. 1 już w donicy,reszta w szklarni bo muszą podrosnąć.
Swoją drogą lepiej mieć je na dworze czy w szklarni? Wydaje mi się że na dworze lepszy smak ale za to na dworze więcej chorują? Tak czytałam...

Mam problem z paroma pomidorami Ol Polka i Maskotka..... od tygodnia obserwuje żółte plamki. Wody na nie nie leje, za dużo nawozu w ziemi??
Może to jakieś niedobory? Właśnie wsadziłam do docelowych donic z nową ziemią, n razie chce tylko podlewać. Co myslicie??

;:145 ;:145

Obrazek

Obrazek

Obrazek
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam trochę przez przypadek dwie sadzonki Yellow Pearshaped. Jedna planowałam do donicy ale mam sprzeczne informacje. W końcu nie wiem czy to wysoki pomidor czy niski? nadaje się do donicy czy lepiej posadzić w gruncie?
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

sawka, z ciekawości przejrzałam zdjęcia tego pomidorka na necie. Bedzie on wysoki, choć spotkałam jedną stronę gdzie pisze że karłowy. Jednak zdjęcia mówią co innego.
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Yellow Pearshaped jest wysoki. U mnie jako pierwszy łapał zz. Co może przemawiać za jego uprawą w dużej donicy pod jakimś daszkiem.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[quote="zeberka4"]Ja mam kilka megagronów ale na swój użytek siałam, chyba 9 sztuk się uchowało. 1 już w donicy,reszta w szklarni bo muszą podrosnąć.
Swoją drogą lepiej mieć je na dworze czy w szklarni? Wydaje mi się że na dworze lepszy smak ale za to na dworze więcej chorują? Tak czytałam...quote]

Megagrona całkiem bezproblemowo rosły w donicach na tarasie-na patelni słonecznej.Rosły wielkie.Nigdy nie miałam z nimi żadnego problemu ;:215 ;:215
covent
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 lut 2016, o 11:31

Post »

Witajcie- w ostatnią sobotę pomidorki poszły do gruntu , łącznie 17 krzaczków. W poniedziałek zauważyłem, że na wielu liściach wyszły jakieś porażenia, uschnięte plamy - o czym to świadczy?, Pomidorki podlewane na bieżąco, stanowisko maks słońce. Fakt, że trochę niefortunnie posadzone bo akurat niedziele i poniedziałek było pełne słońce i po 30 stopni do tergo wiatr. Dziś sprawdzałem i nie pogłębiło się to.

w pierwszy dzień wieczorem po posadzeniu zrobiłem błąd bo zraszacz do trawy podlał całe krzaczki. Czy to może taka reakcja stresowa rośliny po gruntowaniu?
Pozdrawiam
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Masz rację, pełne słońce, lanie wody po liściach i niedostatecznie zahartowana rozsada to przyczyny takich plam na liściach. Ważne są czubki, jak są zielone to krzaczki będą dalej rosły zdrowo.
covent
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 lut 2016, o 11:31

Post »

Czubki są ok zupełnie - tak myślałem, że to pewnie od lania wodą i nie zahartowane - ale myślę, że odbiją bo nie jest tych uszkodzeń tak dużo.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Zeberka4, to wygląda na niedobór magnezu - poczytaj tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
Oprysk siarczanem magnezu 5g/litr wody.
Chociaż moją wątpliwość wzbudza to, że plamy są na młodych liściach - zazwyczaj są na trochę starszych.
Dorota
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Zeberka4, przejrzyj stare wątki, szczególnie posty Kozuli, były już kiedyś takie zdjęcia na forum, nie pamiętam co to za chorobę strwierdziła Kozula :roll:
Awatar użytkownika
Magda_sara
50p
50p
Od: 13 kwie 2016, o 12:28

Post »

Obrazek
Niestety nie wiem jaki to pomidorek, jedynie było że to koktajlowy. Mój jedyny kupiony w sklepie :wink:
Obrazek
Za jakiś czas pierwsze pączki :heja
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”