Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

Margo, faktycznie napis mi się pomylił, masz oko, kochana moja! Bodziszek Claridge jest delikatniejszy w kolorze.
Witch, różyczki są jak dzieci, kapryśne ale kochane.
Ewa7, Pastelki są the best, pod każdym względem ;:108
Dorotka, widziałam u ciebie Szekspira, miałaś naprawdę szczęście. Moje"angielskie pachnące" z Auchaun to chyba wszystkie jakieś wielkokwiatowe i w dodatku czerwone albo mocno różowe. Akurat najmniej takie lubię. Już nigdy nie będę kupować w ciemno. Co z tego, że po 4 złote, jak nie wiem nawet, gdzie posadzę.
Fiskomp, u mnie Basiu na tej rabacie rosną 4 sztuki Pastelli, jedna Leonardo, i jeszcze kilka angielek. Ja róże sadzę ciasno, z pewnością zbyt ciasno,ale lubię jak tworzą taką masę kwiecia. Pielęgnacja jest trudniejsza, ale moim zdaniem efekt lepszy.
Sweetdaysy, z tymi podporami to jest tak, że ja je ciągle kupuję i ciągle jest za mało. Ale to dobrze, że mamy w ogóle co podpierać :;230
Kropelkaj, oglądaj sobie ścieżynki, może coś ci wpadnie ciekawego do głowy :D
Takasobie, co ja robię z Heidi? Chyba w tym roku zaczęłam więcej podlewać. Może w tym tkwi tajemnica lepszych kwitnień.
Pedrowa, ciekawa jestem, jakie odmiany bodziszków wybierzesz. Na przykład Ballerina jest malutki, a ładniutki.
Kogra, u mnie róże nie cierpią od deszczów... bo ich nie ma. Sucho jest okropnie, tak że codziennie patrzę w niebo w oczekiwaniu chmur deszczowych.
Katja , ja właśnie kupowałam u Podstolca. Double Jewel w ogóle mi nie zakwitł, tylko padł. Laura jest ładny, tylko strasznie sie pokłada. U ciebie też?
Cyma, a mnie się wydaje Soniu, że właśnie Pastella nie pasowałaby z Chopinem. Za blado by było. No ale nie wiem, może to tylko w mojej wyobraźni tak jest, może w rzeczywistości byłoby OK.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Zadziwił mnie niedawno ten oto zestaw Lady Emma Hamilton z Comte de Chambord. Posadziłam te róże jakoś bez namysłu, bo gdybym się zastanawiała, to bym ich tak nie dobrała. Okazało się jednak, że wygląda to całkiem interesująco :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pastella, ale nie z rabaty Pastellowej, tylko z innego miejsca z tyłu ogrodu.
Obrazek

Obrazek

Austinka Tea Clipper, w końcu po trzech latach jestem z niej zadowolona, bo do tej pory miała po dwa wielkie kwiaty, które szybko się osypywały. Ale dzisiaj zdążyła już zbudować porządny krzaczek i kwitnie dlugo, a kwieciska ma naprawdę ogromne.
Obrazek

Sharifa Asma -elegancka, delikatna.
Obrazek

Natasha Richardson - delikatniutka, dopiero buduje krzaczek.
Obrazek

Graham Thomas
Obrazek

Ascot - opóźniona, bo pierwsze pąki zeżarły jej bruzdownice.
Obrazek

Eden Rose
Obrazek

Obrazek

Bonica jest u mnie różą pnącą, a raczej pienną. No dobrze, skoro tak chce... :D
Obrazek

Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu Heidi Klum jest śliczna, aż dziwne jak mogłaś na nią narzekać. Może poprzednio pogoda jej nie służyła a teraz ma swoje 5 min. - a pewnie dłużej. Śliczne zdjęcie kolejnych bodziszków.
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Sprawdzałam na fotkach z 2013 i 14... Double Jewel kwitł od razu, nawet wyrośnięty był. Po zmianach na rabacie , w tym roku jest mała kępa... chyba to on, ale nie kwitnie. Laura gdzieś mi zginęła :? , chyba G.magnificum ją zarósł, bardzo się rozpanoszył. Teraz to i Patricię muszę podpierać :roll: .
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie podobnie Bonika robi takie baty, że pnącym trudno dorównać. ;:306
Też mam Tee, jest cudowna i te olbrzymie kwiaty, ale potrzebuje faktycznie czasu.
U mnie też sucho, tylko raz popadało, ale pod krzewami nawet nie zamokło.
A to co spadło wsiąkło za jeden dzień.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wandziu ,piękne fotografie róż z bliska ,napatrzeć się nie można.,.. :D Bodziszek Patricia,jedna sadzonka u mnie zajmuje mkw,kładzie się na różach na szczęście wysokich...moim zdaniem jeden z najlepszych ,bardzo długo kwitnących,ale miejsce musi mieć...Zaciekawił mnie Summer Skies,czy też długo kwitnie? :wit
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu masz cudowne róże, takie dorodne okazy, że zachodzę w głowę, że tak potrafisz je pielęgnować. ;:180
Masz przecież także suchą, piaszczysta ziemię.
Podziwiam także bodziszki u Ciebie. Rosną strzeliście do góry, np. Patricia, u mnie ta odmiana jest niziutka i płoży się po ziemi.
Róża Ascot jeszcze nie kwitnie u mnie, ale ma ogromnego pąka, więc myślę, że kwiat także będzie duży. Już się nie mogę doczekać. :D
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p
Od: 20 wrz 2013, o 12:51

Post »

wanda7 pisze:Pedrowa, ciekawa jestem, jakie odmiany bodziszków wybierzesz. Na przykład Ballerina jest malutki, a ładniutki.
Ballerina faktycznie jest ładna ale zbyt fioletowa dla mnie. Szukam czegoś w odcieniu bardziej różowym, dlatego myślałam o Splendens z tych najmniejszych i o Ankum's Pride z tych nieco większych. Znasz te odmiany i masz może na ich temat swoją opinię?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Duecik Emmy i Comte faktycznie udany. Mam obie róże i nawet nie przyszłoby mi do głowy posadzić razem, a tymczasem. Natura rządzi się innymi prawami. Kolejna osoba przeraża mnie wielkością Bonica :shock: Posadziłam ją na samym przodzie rabaty i póki co jest małym.. no tak do 1m wysokości i około metra szerokości krzaczkiem.. ale żeby się piąć ;:224
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wandziu nawet na fotkach duet różowo-pomarańczowy wygląda fajnie :D Ale fakt, mnie też by do głowy nie przyszło zestawiać te kolory razem. Czasem trzeba zobaczyć na żywo, żeby się przekonać czy barwy współgrają czy nie. Ja wywaliłam jesienią Aprikolę z duetu z Lion's Rose - tak mnie raził ten zestaw :evil: A niby biel z pomarańczem powinna być ok... ;:224
Z zazdrością zaglądam na Twoją Tea Clipper :wink: Cudna ;:167 I cieszę się, że w końcu jesteś zadowolona z Heidi :heja U mnie i w zeszłym roku, i w tym ;:215 Sielsko i anielsko zrobiło się na Twoich rabatkach ;:180 Bodziszki niebiańskie ;:333
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wandziu podobnie Miłka i ja tez mam nerwa na Hei Klum jak ja coś strzeli to nie zdąży zakwitnąć to już chora. Podobnie u mnie zachowuje się Eglantyną - zdecydowanie miałam zamiar w tym roku wywalić ja a ta zołza przepięknie zdrowo i obficie zakwitła, podobnie jak u Ciebie Heidi Klum.
Ja tak sobie czasem myślę, że rośliny czuja nasza złość i na wszelki wypadek spuszczają z tonu i pokazują swoja lepszą stronę aby nas zagłaskać.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wanda,
Dzięki twojemu zdjęciu, widzę calkiem inne oblicze tego "bodzicha" (Letnie Niebo) ;:oj nie do wiary.... ;:oj naprawdę nie wyobrażałam go sobie takiego... Ciekawe, czy jest w stanie się i u mnie wzmocnić do,tego stopnia. Np. jak zdechlaki tojady, które są gigantyczne dzisiaj...
Wandziu, czy wybierasz się może w moje strony? Na zachętę dodam, ze powstała u mnie całkiem nowa, cienista rabata z kamienną ścieżką :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Pastella, Sharifa Asma i Natasha Richardson są śliczne, ale najbardziej, w tej sesji, oczarowała mnie Tea Clipper. Przepiękna barwa - ciepła i delikatna ;:167 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witaj Wandziu ;:168

Na bieżąco śledzę co u Ciebie i cały czas coś nowego się dowiaduję i coś oryginalnego podpatruję. Ktoś na jednej z poprzednich stron ciekawie i bardzo trafnie napisał o dojrzałości Twojego ogrodu - dojrzałości nie tylko czasowej, ale również ogrodniczej - to ideał, do którego też dążę... I chyba nie tylko ja.
U mnie Heidi regularnie co roku choruje :evil: i gdyby nie to, że to moja pierwsza róża i pięknie kwitnie to już dawno bym ją wywaliła. Co roku mam zamiar to zrobić i co roku odpuszczam...
Pięknie Ci kwitnie Kardynał. U mnie fatalnie, bo cały w kropkach i kwiaty obsypują się szybko. Ale mam go w pełnym słońcu :cry: , to chyba żle... Jak Ty masz go posadzonego? Pryskasz czymś profilaktycznie? Wszystkie róże na zdjęciach to okazy zdrowia - po prostu piękne.
Serdeczności ;:167
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Wandziu pięknie wygląda rabata Pastellowa. A przecież to dopiero zaczątek kwitnienia! Aż żal, że mam tylko jedną sztukę, z prawej ma Artemisa a z lewej Larissę. Jak na razie Larissa się ociąga. Ma masę pączków. Może w końcu sie przekonam jak to trio będzie razem wyglądało. ;:224
No i bodziszki... w tym roku doceniłam ich urodę. Są cudne! Tak jak Twój ogród. ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”