Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Wiesiu dąbrówka trochę inaczej wygląda w cieniu za żywopłotem, a w słońcu jest bardziej brązowa i kwiatki ma mocniej niebieskie.

Anitko irysy wielokolorowe jakoś mnie nie zachwycały. Dostałam, to posadziłam, ale jak zobaczyłam kolory, to już je lubię. :) Fioletowe wszystkie zakwitły. Miodówką się nie przejmuję, w czasie czerwcowego cięcia palę zajęte gałązki. To fakt, że jakiejś zmasowanej inwazji nie miałam. ;:202

Obrazek

Agnieszko wyjątkowo rozwichrzony cisowy żywopłot, bo w ubiegłym roku z braku czasu, nie przycięłam.

Zuzia begonie mam pierwszy raz, część w słońcu, a najwięcej za domem. Słońce nie świeci tam od dwunastej do piętnastej. Jeszcze upałów nie było, więc na razie ładne.

Madziu świerk szczepiony na pniu. Rozrasta się tylko korona, ale i tak ją ograniczam. Obwódka bukszpanowa wyjątkowo ładnie ruszyła. Przez dwa lata chorowały te bukszpany. Obiecałam, że w tym roku wyrzucę, jak grzyb je dopadnie. ;:202 Irysy mam dopiero od ubiegłego roku, ale kolory mi odpowiadają, więc dam im bardziej eksponowane miejsce, ;:204 bo rosną pod samą siatką. Jak moje potraktowane po macoszemu zakwitły, to Twoje pielęgnowane z pewnością pokażą kolor. ;:108

Aniu bardzo mnie zaskoczył, że jest prawie czysto biały. Szukam dla niego lepszego miejsca. Chociaż pewnie tam mu dobrze skoro z malutkiej karpy będzie miał kilka kwiatów. ;:131

Beatko dzięki. ;:196 Dopiero uczę się cięcia iglaków, czasem wychodzi nie taki kształt, jak zaplanowałam, ale to jak z włosami, odrosną. ;:306

Mariolciu miło, że zaglądasz. ;:196 Teraz więcej siedzimy w ogrodzie jak na forum. ;:108

Tereniu gdyby mnie było stać, to zamiast tuj byłby cis. Przy sadzeniu zaprawiłam im dołki i na razie sobie radzą. Lawendę warto mieć, bo cudnie kwitnie, pachnie i mało wymagająca. Moja już ma małe pąki. ;:65

Aniu cis to taki szlachetny krzew, że koniecznie musisz mieć w ogrodzie. Kupowałam małe 25-30 cm i po trzech latach całkiem ładnie podrosły. ;:1 Teraz cisy mają ładne jasne przyrosty, dwa mam przy różach. U mnie pewnie też ze trzy, cztery młode zawilce.

Obrazek

Dzisiaj wyłącznie proza życia, czyli wszystko co da się zjeść. Nie samymi pięknościami człowiek żyje. :)

Pierwsza czerwona poziomka, a truskawkom wystarczy trzy dni ciepła.

Obrazek Obrazek

Na borówki i pigwy jeszcze długo poczekamy.

Obrazek Obrazek

Z warzywnika już coś da się zjeść, wczoraj był szpinak z serem w cieście francuskim z przepisu Małgosi megi1402. ;:180 Bardzo wszystkim smakował. Rumianek dla ulubionej cioci, która nie uznaje kupowanego w sklepie.

Obrazek Obrazek

Mięta, którą nieustannie temperuję, bo się rozłazi wokół i lubczyk do wszystkich potraw.

Obrazek Obrazek

Na koniec trochę przesłodzony świecznik na taras.

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak dla mnie wcale nie przesłodzony. ;:215 Lubię takie gadżety. ;:215
Wcale mi nie pomogłaś swoją wypowiedzią o cisach... znów zacznę kombinować, czy może by jednak..?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Fajny ten świecznik ;:333 I jestem w szoku widząc Twoje truskawki. Moje daleko w polu, kończą fazę kwiata. Jak dalej będzie taka pogoda, to wszystko będzie później.
:wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

A moje nieliczne już truskawki dopiero kwitną. :oops:
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow truskawki poziomki ;:138
Ciekawe jak u mnie ;:224
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Ślinka poleciała na widok poziomki,jeszcze troszkę i u mnie zaczną się,a może wcześniej będę zajadać,jagodę kamczacką,
bardzo ładny masz lubczyk, ja już swój pościnałam i zamroziłam w pudełkach po Florze :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Soniu, cieszę się, że smakowało. Mój szpinak wreszcie się namyślił i zaczął rosnąć.
Czosnek sadziłaś ząbki czy siałaś nasiona? i kiedy będziesz wykopywać? Ja w tym roku posiałam i na razie to cienkie niteczki. A sadzony z ząbków siedzi już dwa lata i cały czas rosną zielone szczypiorki, grzebałam w ziemi, ale główek nie ma. Do potraw wolę dodawać zielony, bo jest łagodniejszy w smaku i zapachu, ale do kiszenia ogórków przydałyby się główki.
Bardzo ładny świecznik, romantyczny nastrój gwarantowany.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,kępa irysów taka dorodna i wczas zakwitła,a i truskawki takie duże ,u mnie dużo później wszystko będzie,mówisz ,że lawenda tak lubi piaski ,może zlikwidują w ogrodzie piaskownicę ,bo dzieci urosły to wezmę ten piasek :uszy i posadzę lawendę ,bo nie rośnie tak cudownie ,przynajmniej mnie się tak wydaje,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Smakowite zdjęcia nam tu pokazujesz ;:333
Podoba mi się, że świecznik taki trochę "postarzany" styl ma.
W moich borówkach i truskawkach dopiero kwiatki ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Ale piękne poziomki i truskawki, u mnie dopiero zaczynają pojawiać się owoce, truskawki w tym roku miały nie owocować jeszcze, tymczasem widzę, że jednak dobrze im u nas i chcą się zrekompensować :P Agrest i porzeczka też już mają zielone owoce, więc dreptają dzieciaki wokół nich codziennie ;:65

Na borówkach dopiero kwiaty. Maliny powoli pną się do góry, ponieważ w zeszłym roku nie wiedziałam które pędy są stare , a które nowe obciełam je wszystkie na jedną wysokość, wycinając tylko te które na bank wyglądały na stare.

Sezon owocowy zatem zaczynamy u Soni ;:138
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, ten świecznik to wcale nie przesłodzony tylko wprost idealny w okolice miododajnych roślin.. Aż mi ślinka pociekła na poziomkę.. u mnie jeszcze zielone, o truskawach nie wspomnę, bo dopiero zawiązują owoce. Czy ten twój biały irys pachnie? Mam białe, rozrastają się bardzo ładnie, ale jeszcze lepiej pachną - niesamowicie intensywnie. ;:108 Jak ci się nasieją te zawilce to daj znać..
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Zazdroszczę tarasu ja niestety nie mam a świecznik bardzo fajny ....lubię biały ;:167
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Aneczka1979 , jeśli bardzo chcesz mieć cisa, to najlepiej kup odmianę Wojtek , jest smukła , zajmuje niewiele miejsca , a poza tym , cisy uwielbiają cięcie.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Sonia, za iryskami nie przepadam ale faktycznie ten kolorek i taka fajna kępka , cudowne. ;:215 Cisy w szpalerze to dobry pomysł, mam trzy są bardzo łatwe w utrzymaniu.......i tak nieraz sobie tylko myślę że wywalę wszystko co rośnie wzdłuż ogrodzenia i posadzę same cisy. Pozdrawiam ;:196
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Zazdroszczę wszystkim, którzy mają warzywniak. Szkoda, że nie mam gdzie upchnąć. Tak to apetycznie wygląda :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”