Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2 FOTO
Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2
Koniecznie wstaw jak zakwitną. Z moich 9 szt.-jak pisałam 3 szt. dałam mamie (a właściwie to tacie, bo to on głównie dba o ogródek) i wyobraź sobie, że we wrześniu jedna z nich zakwitła na bordowo (kiedyś wstawiałaś zdjęcie z jakiegoś parku z takimi samymi prymulkami). Jestem ciekawa jak zakwitną te moje - mam nadzieję, że przetrzymają zimę.
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ninia, a po co obrywać? Na stanowiskach naturalnych nikt tego nie robi i pierwiosnki mają się świetnie. Te stare liście chronią trochę przed mrozem. Jeśli już oczyszczać roślinę z zeschłych liści to na wiosnę. No chyba że są porażone jakąś chorobą.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Raczej choroby nie zauważyłam - to je zostawię. Dzięki.
Agneska moje pierwiosnki puściły już maciupkie kiełki, z czego bardzo się cieszę (to są z tej samej paczki, z której siałam w ubiegłym roku w styczniu-jak widać: nie potrzebują stratyfikacji - w zeszłym roku zaczęły wschodzić mi dopiero po miesiącu, bo najpierw trzymałam je w chłodnym/zimnym garażu-i wschody jak pamiętasz miałam kiepskie; a teraz stały na południowym parapecie kuchennym: temp.15-18 stopni-jak widać posłużyło im cieplejsze miejsce i mam nadzieję, że będą się dobrze rozwijać). Pamiętam, że Tobie też wykiełkowały w cieple, bo nie zdążyłaś ich wystawić w chłodne miejsce i tu mam pytanie: czy nadal je później trzymałaś w ciepłym? i kiedy wystawiłaś je na stałe na dwór?
- Agneska
Ninia, często producenci nasion je stratyfikują, pewnie i tak było w tym przypadku. Takich małych siewek nie wystawisz na mróz bo zginą. Niestety trzeba będzie poczekać do wiosny. Ja moje wczesne siewki hartowałam na wiosnę na balkonie w mini szklarence.
Lepiej pierwiosnków jednak tak wcześnie nie wysiewać. Drugą partię wysiałam zdaje się w marcu na balkonie, wzeszły jak zrobiło się cieplej i miały się lepiej niż te wysiane wcześniej w domu.
Lepiej pierwiosnków jednak tak wcześnie nie wysiewać. Drugą partię wysiałam zdaje się w marcu na balkonie, wzeszły jak zrobiło się cieplej i miały się lepiej niż te wysiane wcześniej w domu.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Szczerze mówiąc to wysiałam je na próbę, bo w zeszłym roku kiepsko wschodziły i myślałam, że teraz zupełnie będą do kitu-szkoda mi było je wyrzucić ot tak sobie-dałam im szansę. Aktualnie rozglądam się za nowymi nasionami - jakiegoś innego producenta, by posiać je wiosną. Życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
- stynka0207
- 500p
- Od: 21 lut 2010, o 15:47
Ja swoje pierwiosnki wysiewam w maju do inspektu foliowego.Nasionka zawsze kupuję.Sieję bezpośrednio na grunt i lekko przyklepuję.Zawsze pięknie wschodzą,gdy podrosną pikuje je w doniczki,a na stałe miejsce wysadzam jesienią już jako dorodne sadzonki dobrze rozrośnięte i ukorzenione.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja wiem, że pierwszy pierwiosnek wiosny nie czyni, ale jednak cieszy oczy... Zwłaszcza po tak paskudnej zimie jak tegoroczna...

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- Agneska
Loki, to już tegoroczny?
W Polsce nadal zima w pełni i o kwiatach można na razie tylko pomarzyć.

W Polsce nadal zima w pełni i o kwiatach można na razie tylko pomarzyć.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Tak, tegoroczny... Aczkolwiek powiedzmy sobie szczerze, że w stosunku do lat ubiegłych moja wiosna ma jakieś dwa miesiące spóźnienia...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Czy nasiona pierwiosnka wschodzą w świetle czy w ciemności? Już sama nie wiem co robię nie tak, nie chcą mi kiełkować. Te co siałam w grudniu (wyniosłego) coś mi się wydawało, że wychodzi, ale chyba nasiona jednak były trefne i nic z tego nie wyszło (siałam z tej samej paczki co w roku ubiegłym - z marnym skutkiem - o czym już pisałam). Teraz posiałam kolejne, tym razem bezłodygowe i omszone, a mam zamiar jeszcze dokupić ząbkowanego - może one mi wykiełkują. Niby robię tak, jak zalecane jest na opakowaniu - a jednak klapa. Pomyślałam, że może one powinny wschodzić w ciemności i powinnam nakryć je czarną folią. Może macie jakieś doświadczenie? Nie chciałabym zmarnować kolejnych nasion. Na pewno nie jest temu winna ziemia, bo wszystko inne idealnie wschodzi-tylko te pierwiosnki chyba mnie nie lubią.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Loki, taki kwiatek w gruncie to i tak cieszy oczy
Przynajmniej nasze, bo u nas nic jeszcze nie kwitnie
Ninko ja mam na razie takie doświadczenie, że wschodzą wolno i nierówno, i te stratyfikowane, i wysiane po przechłodzeniu samych nasion.
Po miesiącu coś tam wzeszło, ale żeby był las siewek, to niestety nie

Ninko ja mam na razie takie doświadczenie, że wschodzą wolno i nierówno, i te stratyfikowane, i wysiane po przechłodzeniu samych nasion.
Po miesiącu coś tam wzeszło, ale żeby był las siewek, to niestety nie

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Jak dla mnie - to ten widok mogę nazwać lasem, bo u mnie nic a nic, ale czekam jeszcze.
- Agneska
Ninia z elatior zrób jak radzi selli na str 33. Moje kolejne partie eliator wysiewane później były lepsze. Teraz za wcześnie na siew. Co do innych gatunków nie wiem, nie siałam.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska