Witaj Chyba wykorzystam Twój pomysł na rabatę, bo potrzebuję jakiejś inspiracji Mam masę kamieni i wybrane miejsce, tylko trzeba się zebrać i je przytachać
clem3 Cieszę się że dobrze Ci się dobrze kojarzy i podoba Ci się moja rabatka . Jak ja wejdę do sklepu ogrodniczego to wszystko mnie kusi.
piortkowice Rób bo ładnie się prezentuje. Jak ja wspominam jak mama układała te swoje kamienie (niektóre ważą ponad tonę a reszta to małe). Najęła do tej pracy takich dwóch panów ze wsi i oni przetaczali te kamienie z jednej strony na drugą. Jak przetoczyli kamień na drugą stronę skalniaka to mam oceniła że tu on nie pasuje i dalej w inne miejsce go kulać. Tak w sumie to około tygodnia mam ustawiała te kamienie. Ja miałem taki ubaw jak mamie żaden kamień nie pasował, dobrze że wtedy miałem skręcaną kostkę.
Pozdrawiam.
Nareszcie słoneczny dzień od rana. Już dziś byłem na przejażdżce rowerem.
Ja dziś wyrównałem wzdłuż drogi pobocze do sadzenia świerków teraz tylko wizyta w szkółce tam trzeba sobie wybrać i wykopać, a potem to samo drzewko wkopać u siebie na działce.
Dziś zaszedłem do ogrodniczego aby sobie pooglądać co nowego, wszedłem z założeniem że nic nie kupię bo już nie mam miejsca, ale znalazłem bardzo dużą cebulkę kalli no i musiałem ją kupić.
Dostałem 3 datury wsadziłem je do doniczek zobaczymy co z nich wyrośnie.
Rafik, fantastyczna jest ta okrągła rabata!
Ślicznie prezentuje się w każdej porze roku.
Gdybym miała dużo kamieni ........ Ale nie mam, więc koniec z marzeniami.
Ładne floksy kupiłeś.
Dalie już wsadziłeś do doniczek? Ja zrobię to dopiero w kwietniu. Tak zrobiłam w ubiegłym roku i dość wcześnie mi zakwitły.
Będę obserwować Twoje i być może w przyszłym roku też wcześniej wsadzę.
plocczanka Dziękuję. U nas kamieni jest bardzo dużo a jak gdzieś wyjeżdżamy i np. mamy odpoczynek w lesie czy na uboczu to jak zobaczy ktoś ładnego kamienia to go pakuje do bagażnika.
Z dali wysadziłem tylko te kupione w tym roku ponieważ miały już duże kiełki i jak bym poczekał to potem by były takie wiotkie. Te co przechowuje to wysadzę do doniczek na początku kwietnia lub w końcu marca.
Pozdrawiam.
Ja jeszcze dziś wysiałem arbuzy, dobrze że zajrzałem do kalendarza z zeszłego roku bo bym zapomniał. Wybarałem odmianę 'Janosik' i 'Rosario F1'.
A zapomniałem się pochwalić, że koleusy wschodzą.
Ach te słoneczne dni, aż się nie chce wychodzić z ogrodu.
Dziś za dużo nie pracowałem, tylko przykręciłem okna do inspektu, ale byłem na zakupach. Jak zwykle pojechałem po nic a wróciłem z pełną torbą.
Dziś wpadło mi w ręce:
- 2 tuberozy
- 3 irysy
- 1 lilia azjatycka
- 2 kanny
- 1 ismena błonczatka
- 2 nerina
- 2 dalie
Wow po co mi tego tyle.
Witaj Rafik. Ciekawe to Twoje rondo . Datur nigdy nie miałam, kuszą mnie ale martwi mnie ich zimowanie i w ogóle. Widywałam nie raz takie olbrzymy a tymi trąbami . Zakupy fajne i z pewnością każda roślinka przyda się w ogródku. Będzie pięknie i kolorowo. Pozdrawiam .
Rafale jak to po co Ci tyle? pewnie jeszcze coś dokupisz
Miałam kiedyś tuberozy i raz zakwitły, a potem już ich nie było Tzn w zimie w bloku wyschły Słonecznik radosny
ewelkacha88 Dziękuję. Datury swoje zmarnowałem w tamtym roku w upały (pewnego dnia zapomniałem podlać) . Każda roślinka się przyda.
Maska Dziękuję. Masz racje wszystko się przyda. Tuberozy cenię przede wszystkim za to że cudownie pachną. Oj na pewno jeszcze mi coś w ko wpadnie.
Pozdrawiam.
A u mnie dziś szaro buro co chwila popadywał śnieg i się rozpuszczał. Rano pojechaliśmy po świerki, a potem do 18 sadzenie i sadzenie i sadzenie. Efekt jest już bardzo ładny (Choć jeszcze są małe - 80cm). Czuję że coś mnie bierze, chyba będę chory, przemarzłem przy sadzeniu. Ale już wziąłem tran, wypiłem sok z aronii, czarnego bzu i z jagód i mam nadzieję że mi przejdzie.
Jeszcze potem posadziłem w doniczki te moje zakupione cebulki, bo i tak do gruntu wsadzę je w lipcu aż zrobię nową rabatę, teraz muszą być w doniczkach.
Rafale , kupuj ,kupuj , będzie co podziwiać przez całe lato .Masz wielkie areały to spokojnie zmieścisz ,a nasze oczy uraczysz pięknymi widokami .Pozdrawiam nareszcie wiosennie .
Maska Dziękuję. Moje kamienie to takie typowe polne kamyki.
clem3 Dziękuję. Już dziś się dobrze czuję, po takiej ilości domowych soków zawierających bombę witaminową. Nie mogę zmarnować tych nadchodzących pięknych dni.
pela11 Dziękuję. Wiem że to wszystko pomieszczę, tylko jak będzie takie upalne lato jak w tamtym roku to ja nie wiem kto to wszystko popodlewa, miejmy nadzieję że nie będzie aż takie upalne lato w tym roku.
Pozdrawiam.
Dziś niedziela palmowa (już blisko do Wielkanocy ). Palma poświęcona więc trzeba było się zabrać za prace na parapecie. Przepikowałem szałwie i heliotropy. Szałwie miały za ciasno a heliotropy słabo rosną. Jeszcze selery i lobelię do przepikowania, a może w wielki piątek pomidory i paprykę przepikuję. Zobaczymy co zdążymy zrobić.
Niedziela bez spaceru po ogrodzie nie była by niedzielą , ale potem padał grad i zrobiło się chłodno. Wczoraj opryskałem pelargonie przechowywane w piwnicy, bo zaatakował je jakiś grzyb.