To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Mamy sezon dyniowy, podzielę się kilkoma przepisami na potrawy z dynią. Zdjęcia będą później.
Najpierw może napiszę jak robię ten mus.
Mus z pieczonej dyni
Dynię kroimy na części, usuwamy gniazda nasienne, najlepiej robić to łyżką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180*C. Pieczemy do momentu aż widelec wchodzi bez oporu. trwa to z reguły 30-40min.
Po ostudzeniu łyżką wybieramy miąższ (skórki odrzucamy) i miksujemy na papkę. Można go zamrozić w porcjach potrzebnych "na raz".
Nadaje się do wypieków, zup, koktajli itp.
Placuszki dyniowe:
200 g musu z dyni
1/3 szkl mleka (jeśli ciasto będzie za gęste)
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
W misce wymieszać muz z dyni z mlekiem (pomijamy jeśli mus jest rzadki), dodać jajka, olej i cukier, wymieszać
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą, przesiać bezpośrednio do ciasta. Wszystko wymieszać do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta, wyrównać powierzchnię.
Placki smażyć na małym dużym ogniu, do zrumienienia - trwa to zazwyczaj 2-3 minuty z jednej strony.
Placki podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub z ulubionym dżemem.
			
			
									
						
							Najpierw może napiszę jak robię ten mus.
Mus z pieczonej dyni
Dynię kroimy na części, usuwamy gniazda nasienne, najlepiej robić to łyżką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180*C. Pieczemy do momentu aż widelec wchodzi bez oporu. trwa to z reguły 30-40min.
Po ostudzeniu łyżką wybieramy miąższ (skórki odrzucamy) i miksujemy na papkę. Można go zamrozić w porcjach potrzebnych "na raz".
Nadaje się do wypieków, zup, koktajli itp.
Placuszki dyniowe:
200 g musu z dyni
1/3 szkl mleka (jeśli ciasto będzie za gęste)
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
W misce wymieszać muz z dyni z mlekiem (pomijamy jeśli mus jest rzadki), dodać jajka, olej i cukier, wymieszać
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą, przesiać bezpośrednio do ciasta. Wszystko wymieszać do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta, wyrównać powierzchnię.
Placki smażyć na małym dużym ogniu, do zrumienienia - trwa to zazwyczaj 2-3 minuty z jednej strony.
Placki podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub z ulubionym dżemem.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Dynia marynowana
Składniki:
    
dynia
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
przyprawy: goździki, cynamon, ziele angielskie
łyżeczka soli
Przygotowanie
Dynię umyć, obrać ze skórki pokroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Do słoików dodać przyprawy. Napełnić słoiki dynią.
Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą zalać dynię i od razu zakręcić. Pasteryzować przez 30 minut. Tak przygotowana marynata jest gotowa do jedzenia zaraz po ostudzeniu.
			
			
									
						
							Składniki:
dynia
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
przyprawy: goździki, cynamon, ziele angielskie
łyżeczka soli
Przygotowanie
Dynię umyć, obrać ze skórki pokroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Do słoików dodać przyprawy. Napełnić słoiki dynią.
Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą zalać dynię i od razu zakręcić. Pasteryzować przez 30 minut. Tak przygotowana marynata jest gotowa do jedzenia zaraz po ostudzeniu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- tara
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 13137
 - Od: 16 mar 2008, o 22:01
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Koszalin
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Rozpusta, ale smaczna 
			
			
									
						
										
						- 
				MirkaS
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1483
 - Od: 25 mar 2009, o 16:55
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: 30 km od Kołobrzegu
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Czy mogę prosić przepis na te wspaniale wyglądające paczusie
			
			
									
						
							Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
			
						Moje wątki
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Czasu mało, ale czasem coś słodkiego koniecznie dla poprawy nastroju. Łatwy i prosty deser: ciasto francuskie, bita śmietana z serkiem mascarpone - pychotka

			
			
									
						
							
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- 
				halinkab
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 859
 - Od: 15 maja 2015, o 14:00
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: wielkopolskie
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Witaj! Zapisuję do pamięci 
			
			
									
						
										
						- acia1065
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1091
 - Od: 7 sty 2014, o 14:19
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
 - Kontakt:
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Ciasto po 35 min. nadal surowe, piekłam prawie 1,5 godz..szarotka66 pisze:Jest to ciasto czekoladowe, samo wykonanie trochę podobne do murzynka, ja przełożyłam powidłami, ale myślę że tu można zaszaleć i dać taki dżem jaki nam smakuje najbardziej.
Hiszpan
1/2 szkl oleju
1 szkl cukru
1/2 szkl wody
6 łyżek kakao
5 jaj
1 szkl mąki
1 łyżeczka sody
dżem i ulubiony krem do przełożenia
Olej, wodę, kakao i 3/4 szkl cukru zagotować i ostudzić.
Żółtka zmiksować z resztą cukru i wlać do zimnej masy kakaowej.
Dodać mąkę z sodą i wymieszać.
Na koniec dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 *C piekarnika. Piec około 35 min.
Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować dżemem i wyłożyć kremem. Ja przełożyłam powidłami i oblałam polewą czekoladową.
Myślę, że do tego ciasta pasowałby dżem pomarańczowy z imbirem. Dziś zrobiłam i jestem zachwycona. Jak dla mnie rewelacyjny potrójny smak; goryczka ze skórki, słodycz owoców i cukru oraz ostrość imbiru.![]()
Beata
			
						



 
		
